Bitbit Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 μου γεννήθηκε η εξής απορία. Τις ακτινογραφίες και τις διάφορες παρεμφερείς εξετάσεις που παίρνουμε με τη γνωστή μορφή μπορούμε να τις πάρουμε σε ψηφιακή μορφή για το αρχείο μας; Αυτά αποθηκεύονται ψηφιακά σε κάποιον υπολογιστή ή είναι όπως τα παλια φιλμ; Δηλαδή αυτό που παίρνουμε είναι το πρωτότυπο ή υπάρχει αποθηκευμένο σε αρχείο; πχ βγάζω μια ακτινογραφία και αντί να πάρω αυτό το μαύρο πλαστικό (δε ξέρω πως το λένε κιολας) που δίνουν μπορώ να ζητήσω ψηφιακό αρχείο; Αν θυμάμαι καλά, πριν χρόνια κάποιος φίλος είχε ένα cd με κάτι εξετάσεις. Δε θυμάμαι αν ήταν ακτινογραφίες ή κάτι παρόμοιο
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Αξονικες και μαγνητικές τις δίνουν σε αρκετά ιδιωτικά διαγνωστικά σε χαρτί και ψηφιακή μορφή. Για ακτινογραφιες μεμονωμένα δεν μου έχει τύχει, αλλά η λογική λέει ότι μπορούν να τα δώσουν και εκεί ψηφιακά. Υπόψην ότι πολλοί γιατροι που θέλουν να δουν εξετάσεις εκτός του πορισματος, δεν γουστάρουν τα cd, φαντάσου ότι μου έδωσαν μια μαγνητική και μιλάμε για χιλιάδες λήψεις μέσα, ο εξεταστής που συνέταξε το πόρισμα μεριμνησε να συμπεριλάβει κάποιες βασικές λήψεις μέσα σε αυτό άλλοι εξεταστές δεν θα το κάνουν αυτό όμως. Αν πάω και δώσω σε ΚΕΠΑ ψηφιακά αποτελέσματα σε cd δεν τα δέχονται.
elio_1 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Ακολουθούν το πρότυπο DICOM https://en.wikipedia.org/wiki/DICOM Υπάρχουν αρκετοί viewers για όλα τα λειτουργικά συστήματα 1
Joshua21 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 30 λεπτά πριν, Bitbit είπε μου γεννήθηκε η εξής απορία. Τις ακτινογραφίες και τις διάφορες παρεμφερείς εξετάσεις που παίρνουμε με τη γνωστή μορφή μπορούμε να τις πάρουμε σε ψηφιακή μορφή για το αρχείο μας; Αυτά αποθηκεύονται ψηφιακά σε κάποιον υπολογιστή ή είναι όπως τα παλια φιλμ; Δηλαδή αυτό που παίρνουμε είναι το πρωτότυπο ή υπάρχει αποθηκευμένο σε αρχείο; πχ βγάζω μια ακτινογραφία και αντί να πάρω αυτό το μαύρο πλαστικό (δε ξέρω πως το λένε κιολας) που δίνουν μπορώ να ζητήσω ψηφιακό αρχείο; Αν θυμάμαι καλά, πριν χρόνια κάποιος φίλος είχε ένα cd με κάτι εξετάσεις. Δε θυμάμαι αν ήταν ακτινογραφίες ή κάτι παρόμοιο Δεν ισχύουν παντού τα ίδια, αλλού σου δίνουν την κλασσική ακτινογραφία στην πλαστική ζελατίνα, αλλού στη δίνουν σε ψηφιακή μορφή σε cd, και αλλού δε σου δίνουν τίποτα. Επίσης έχε υπόψιν ότι μερικές φορές το ψηφιακό αρχείο απαιτεί συγκεκριμένη εφαρμογή για να ανοίξει.
VonLoutsos Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 5 minutes ago, elio_1 said: Ακολουθούν το πρότυπο DICOM https://en.wikipedia.org/wiki/DICOM Υπάρχουν αρκετοί viewers για όλα τα λειτουργικά συστήματα Συνήθως όταν δίνουν την εξέτασεις σε cd/dvd έχουν μέσα dicom viewer. Πλέον προτιμούν να τις δίνουν σε cd είναι πολύ πιο εύκολο από το να τυπώνουν φιλμ. 2
Bitbit Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 άρα υπάρχουν τα ψηφιακά αρχεία, οπότε και να χαθεί πχ μια ακτινογραφία μπορεί να βγει αντίγραφο. Εγώ ρωτάω βασικά από άποψη ασφάλειας για τυχόν απώλεια. Μια ακτινογραφία σε ζελατίνα είναι εύκολο να χαθεί. Από γνωστό είχε γίνει. Ψάχνανε σε νοσοκομείο να βρουνε που είναι και τελικά δε βρέθηκε. Και στο ιντερνετ έχω διαβάσει ανάλογη περίπτωση. Ενώ αν την έχεις σε ψηφιακή μορφή είσαι οκ. Οπότε λέτε ότι ναι μεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή αλλά αν γουστάρουν στο δίνουν αν όχι. Δε μπορώ σε κάθε περίπτωση να το απαιτήσω; Δε θέλω να κάνω κάποια εξέταση απλά πρόσφατα είχε κάνει ένας συγγενής μου και μου γεννήθηκε η απορία γιατί να τρέχει με το πλαστικό στο χέρι και δε του δίναν ένα cd να τελειώνουμε. Και γι αυτούς δεν είναι οικονομικότερο; Δε ξέρω και πόσο κοστίζει να βγει αυτό το πλαστικό
VonLoutsos Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Just now, Bitbit said: άρα υπάρχουν τα ψηφιακά αρχεία, οπότε και να χαθεί πχ μια ακτινογραφία μπορεί να βγει αντίγραφο. Εγώ ρωτάω βασικά από άποψη ασφάλειας για τυχόν απώλεια. Μια ακτινογραφία σε ζελατίνα είναι εύκολο να χαθεί. Από γνωστό είχε γίνει. Ψάχνανε σε νοσοκομείο να βρουνε που είναι και τελικά δε βρέθηκε. Και στο ιντερνετ έχω διαβάσει ανάλογη περίπτωση. Ενώ αν την έχεις σε ψηφιακή μορφή είσαι οκ. Οπότε λέτε ότι ναι μεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή αλλά αν γουστάρουν στο δίνουν αν όχι. Δε μπορώ σε κάθε περίπτωση να το απαιτήσω; Δε θέλω να κάνω κάποια εξέταση απλά πρόσφατα είχε κάνει ένας συγγενής μου και μου γεννήθηκε η απορία γιατί να τρέχει με το πλαστικό στο χέρι και δε του δίναν ένα cd να τελειώνουμε. Και γι αυτούς δεν είναι οικονομικότερο; Δε ξέρω και πόσο κοστίζει να βγει αυτό το πλαστικό Θα ξεκινησω με το τελευταιο. Έχω βρεθεί σε περιστατικό που δίνουν το cd σε κυρία και αυτή να ζητάει επιμόνως και την εκτύπωση σε film ενώ με το cd έκανε την ίδια δουλειά. Ισως βαριόνται και οι γιατροί με το βάλε-βγάλε το cd στο πισί (χώρια που θεωρητικά θα πρέπει να έχουν καλό μόνιτορ για να την δούνε), ενώ με το φιλμ είναι πιο εύκολο. Γενικά πιστεύω πως είναι πιο εύκολο να την γράψουν σε cd γιατί πλέον όλα τα συστήματα τείνουν να είναι CR/DR και ειδικά σε νοσοκομείο μπορεί να έχει άμεση προσπέλαση. Πλέον νομίζω φιλμ δίνουν μόνο σε στρατιώτες κτλ που χρειάζεται. Αν θυμάσαι πότε την έχεις κάνει την ακτινογραφία μπορούν να την βρουν αλλά δεν ξέρω πόσο πίσω πάει το αρχείο στα νοσοκομεία. Μάλλον από τότε που έχει μπει το PACS σε κάθε ίδρυμα.
andreas1gr Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 7 λεπτά πριν, Bitbit είπε Δε μπορώ σε κάθε περίπτωση να το απαιτήσω; Αν εκεί που θα κάνεις την εξέταση έχει σύστημα που αποθηκεύει σε ψηφιακή μορφή, τότε στο δίνει σε cd. Αλλιώς δεν μπορείς να απαιτήσεις κάτι όταν δεν έχει την δυνατότητα να στο προσφέρει. Πάντως εγώ στην επαρχία, εδώ και 10 χρόνια δεν έχω συναντήσει κανέναν που να βγάζει πχ ακόμα ακτινογραφίες – μαγνητική – αξονική με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο… Μόνο ψηφιακά βρίσκω…
Bitbit Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Επειδή ο συγγενής μου πιθανόν θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να κάνει άλλη μια, θα του πω να το ρωτήσει. Την προηγούμενη φορά αν και ήμουν κι εγώ μαζί δε μου έκοψε να ρωτήσω. Αυτό που είχα αναφέρει στο αρχικό ποστ για την εξέταση σε cd, πρέπει να ήταν για δόντια. Ίσως γι αυτό το δώσαν σε cd.
Joshua21 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 18 λεπτά πριν, Bitbit είπε Οπότε λέτε ότι ναι μεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή αλλά αν γουστάρουν στο δίνουν αν όχι. Δε μπορώ σε κάθε περίπτωση να το απαιτήσω; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, δεν ισχύουν για όλες τα ίδια. Πχ στα τοπικά δημόσια νοσοκομεία το ακτινολογικό στέλνει ηλεκτρονικά το αρχείο στον γιατρό για να το δει, εσένα δεν σου δίνουν τίποτα. Ίσως στο δώσουν αν το ζητήσεις, αλλά υποχρεωμένοι δεν είναι. Επίσης πριν κανα χρόνο μου έκανε πανοραμική ακτινογραφία οδοντίατρος (εννοείται την πλήρωσα από την τσέπη μου), μετά από επιμονή μου έβαλε το αρχείο σε cd λέγοντας μου πως ανοίγει μόνο με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που πάει πακέτο με το μηχάνημα που έχει, και όντως ένας άλλος οδοντίατρος δεν μπόρεσε να το ανοίξει.
doctorkostis Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Επειδη λογω ειδικοτητας βλεπω αξονικες καθημερινα, η εκτυπωση σε χαρτι ή φιλμ ανηκει σε προηγουμενο αιωνα. Δεν ειναι μονο οτι δεν ειναι πρακτικο, η πληροφορια στην εκτυπωση ειναι αισθητα μικροτερη. Σε μια αξονικη θωρακα πχ που ειναι στανταρ πρακτικη οι τομες να ειναι ανα 1mm πλεον, ποσες εικονες να σου εκτυπωσει? 30? 50? Ολοκληρη η αξονικη ειναι πανω απο 1000 εικονες και φυσικα στην πληρη εξεταση εχεις και coronal και sagittal ανασυνθεση καθως και τη δυνατοτητα να αλλαξεις την εκθεση και να δεις επιπλεον πληροφορια απο μαλακα μορια, σκελετο, κλπ. Επομενως ο γιατρος που πραγματικα θελει να δει την εξεταση χρειαζεται ψηφιακο αρχειο. Το φιλμ/χαρτι ανηκει πλεον στην ιστορια. 2 1
filipN Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 54 λεπτά πριν, doctorkostis είπε Επειδη λογω ειδικοτητας βλεπω αξονικες καθημερινα, η εκτυπωση σε χαρτι ή φιλμ ανηκει σε προηγουμενο αιωνα. Δεν ειναι μονο οτι δεν ειναι πρακτικο, η πληροφορια στην εκτυπωση ειναι αισθητα μικροτερη. Σε μια αξονικη θωρακα πχ που ειναι στανταρ πρακτικη οι τομες να ειναι ανα 1mm πλεον, ποσες εικονες να σου εκτυπωσει? 30? 50? Ολοκληρη η αξονικη ειναι πανω απο 1000 εικονες και φυσικα στην πληρη εξεταση εχεις και coronal και sagittal ανασυνθεση καθως και τη δυνατοτητα να αλλαξεις την εκθεση και να δεις επιπλεον πληροφορια απο μαλακα μορια, σκελετο, κλπ. Επομενως ο γιατρος που πραγματικα θελει να δει την εξεταση χρειαζεται ψηφιακο αρχειο. Το φιλμ/χαρτι ανηκει πλεον στην ιστορια. - Η πληροφορία στο χαρτί μπορεί να είναι μικρή. Στο φίλμ αποκλείεται εκτός και αν γίνεται με λάθος τρόπο η μεταφορά της ή σε ακατάλληλο τύπο φιλμ, ή σε λάθος μέγεθος. Spoiler - Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων γιατρών πάντα ήταν ότι δεν μπορούσαν να διαβάσουν σωστά τα φιλμ. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, Bitbit είπε άρα υπάρχουν τα ψηφιακά αρχεία, οπότε και να χαθεί πχ μια ακτινογραφία μπορεί να βγει αντίγραφο. Εγώ ρωτάω βασικά από άποψη ασφάλειας για τυχόν απώλεια. Μια ακτινογραφία σε ζελατίνα είναι εύκολο να χαθεί. Από γνωστό είχε γίνει. Ψάχνανε σε νοσοκομείο να βρουνε που είναι και τελικά δε βρέθηκε. Και στο ιντερνετ έχω διαβάσει ανάλογη περίπτωση. Ενώ αν την έχεις σε ψηφιακή μορφή είσαι οκ. Οπότε λέτε ότι ναι μεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή αλλά αν γουστάρουν στο δίνουν αν όχι. Δε μπορώ σε κάθε περίπτωση να το απαιτήσω; Δε θέλω να κάνω κάποια εξέταση απλά πρόσφατα είχε κάνει ένας συγγενής μου και μου γεννήθηκε η απορία γιατί να τρέχει με το πλαστικό στο χέρι και δε του δίναν ένα cd να τελειώνουμε. Και γι αυτούς δεν είναι οικονομικότερο; Δε ξέρω και πόσο κοστίζει να βγει αυτό το πλαστικό Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί και το αντίθετο, η ακτινογραφία σε ζελατίνα είναι μεγαλη σε μέγεθος και δύσκολα χάνεται, το cd μπορεί να χαθεί ευκολότερα. Τις δικές μου ακτινογραφιες που είχα από πολύ μικρός λόγω ιστορικού ορθοπεδικων και επεμβάσεων τις πήρα και τις έβαλα μέσα σε μια τσάντα από αυτες για αρχιτεκτονικα σχέδια, αρίθμηση φακέλων και ταξινόμηση κατά ημερομηνία. Να κάνει το ίδιο και ο συγγενής σου. Αν τις έχει σε Cd να πάρει μια θήκη ειδικά για Cd με τέτοιες εξετάσεις, να βάλει και την θήκη μέσα στην τσάντα με τις παλιές να τα έχει όλα μαζί και σε φιλμ και σε ψηφιακά. Αυτά αν βέβαια μιλάμε για άτομο που βγάζει τακτικά ακτίνες λόγω ιστορικου και έχει αρχείο, αν μιλάμε για πιο αραιά η οπότε προκύψει πρόβλημα και να μην θυμάται που τις έχει μετά από τόσα χρόνια.
doctorkostis Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 49 minutes ago, filipN said: - Η πληροφορία στο χαρτί μπορεί να είναι μικρή. Στο φίλμ αποκλείεται εκτός και αν γίνεται με λάθος τρόπο η μεταφορά της ή σε ακατάλληλο τύπο φιλμ, ή σε λάθος μέγεθος. Hide contents - Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων γιατρών πάντα ήταν ότι δεν μπορούσαν να διαβάσουν σωστά τα φιλμ. Αναφερθηκα σε αξονικη. Πως μπορει η εκτυπωση 40-50-60 εικονων σε φιλμ να υπερτερει του ψηφιακου αρχειου; Κανεις δεν κοιταει φιλμ πλεον για να κανει διαγνωση, 20+ χρονια πισω.
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 10 λεπτά πριν, doctorkostis είπε Αναφερθηκα σε αξονικη. Πως μπορει η εκτυπωση 40-50-60 εικονων σε φιλμ να υπερτερει του ψηφιακου αρχειου; Κανεις δεν κοιταει φιλμ πλεον για να κανει διαγνωση, 20+ χρονια πισω. Ακόμα τα κοιτάνε τα φιλμ οι γιατροί και ακόμα τα δίνουν σε διαγνωστικά ιδιωτικά η δημόσια. Σε προσφατη επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο το προσωπικό είπε σε ασθενή ότι δεν είχανε στους υπολογιστές τους το κατάλληλο λογισμικό και δεν μπορούσαν να δουν τις εξετάσεις του. Σε όσους περνάνε από ΚΕΠΑ υπάρχει πάλι το ίδιο πρόβλημα και χειρότερο. Οπότε, μέχρι να γίνει καθολικά αποδεκτός ο ψηφιακός τρόπος από γιατρούς, προσωπικό, υπηρεσίες και υποδομές των φορέων υγείας, οι εξετάσεις θα πρέπει να δίνονται και σε φιλμ ώστε να μην καλείται ο ασθενής να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα