Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στο φόρουμ στην πολυκατοικία που διαμένω τα τελευταία 25 χρόνια γίνεται συζήτηση για πλήρη κατάργηση του κεντρικού λέβητα πετρελαίου της πολυκατοικίας αφού πλέον δεν τον χρησιμοποιεί κανείς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ατομικές μονάδες . 

Δεν χρησιμοποίησα παραπάνω από δυο τρία χρόνια την κεντρική θέρμανση καθώς ήθελα να έχω πλήρη αυτονομία γιαυτό από την αρχή εγκατέστησα ατομική μονάδα στο μπαλκόνι μου και τώρα χρησιμοποιώ αντλία θερμότητας αποκλειστικά . 

Το κύκλωμα της θέρμανσης είναι  λίγο περίεργο : στο λεβητοστάσιο της πολυκατοικίας υπάρχει ένας μεγάλος λέβητας ( δε ξέρω πόσες θερμίδες ) που ζεσταίνει όλη τη πολυκατοικία . Και εδώ ξεκινάει το περίεργο . Η έξοδος του θερμού νερού του λέβητα καταλήγει ακριβώς δίπλα σε ένα μεγάλο κολλεκτέρ με τις προσαγωγές του ζεστού νερού για τα διαμερίσματα .Δίπλα υπάρχει άλλο ενα κολλεκτερ αντίστοιχα για τις επιστροφές των κρύων. Καθε αναχώρηση του κολλεκτερ έχει και ενα κυκλοφορητη. Κάθε σωλήνας του κολλεκτέρ αναχωρεί για ένα ξεχωριστό διαμέρισμα όπου στη συνέχεια συνδέεται στο κολλεκτέρ του εκάστοτε διαμερίσματος και τέλος συνδέεται με τα μπρασμάν στο κάθε σώμα καλοριφέρ με σωλήνες τουμποράματος . Το σύστημα ειναι δισωλήνιο ακτινικο ( ομπρέλα ) δηλαδή κάθε σώμα στο διαμέρισμα συνδέεται με μια αναχώρηση του κολλεκτερ του διαμερίσματος - δεν υπάρχουν διακλαδώσεις από το κολλεκτερ και μετά . 

Οι σωληνώσεις μέχρι τα διαμερίσματα είναι χαλύβδινες με γωνιές οξυγόνου αν δεν κάνω λάθος συγκολλητές  

Η ερώτηση μου ειναι τι συστημα ειναι αυτό ακριβως ; Δεν το εχω ξαναδεί πουθενά στις περισσότερες πολυκατοικίες που εχω δει όλα τα διαμερίσματα παίρνουν από μια κατακόρυφη στυλη  αντε δυο ανάλογα και τη πλατος και την διάταξη της οικοδομής η οποία διακλαδίζεται και δίνει στα επιμέρους διαμερίσματα πουθενά δεν εχω βρει λεβητοστάσιο με ξεχωριστές προσαγωγές για κάθε διαμέρισμα 

Ρωτάω γιατί συζητιέται η αντικατάσταση του μεγάλου λέβητα με επιμέρους λέβητες φυσικού αερίου για κάθε διαμέρισμα και θέλω να μάθω εάν αξίζει ένα τέτοιο σύστημα στο περίπου τι ακριβώς παίζει κλπ . 

Επεξ/σία από KosmasSkaradas
Δημοσ.

Μια χαρα το ακουω να μπουν όλοι οι αυτόνομοι λέβητες μαζι αν υπάρχει τέτοια κατανομή, αυτο που δεν ξερω ειναι αν εχει την δυνατοτητα ενας αυτόνομος λεβητας φ/α να στειλει το νερο στον τρίτο στον τέταρτο κλπ 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, KosmasSkaradas είπε

Καλησπέρα στο φόρουμ στην πολυκατοικία που διαμένω τα τελευταία 25 χρόνια γίνεται συζήτηση για πλήρη κατάργηση του κεντρικού λέβητα πετρελαίου της πολυκατοικίας

ότι καλύτερο

3 ώρες πριν, KosmasSkaradas είπε

Η έξοδος του θερμού νερού του λέβητα καταλήγει ακριβώς δίπλα σε ένα μεγάλο κολλεκτέρ με τις προσαγωγές του ζεστού νερού για τα διαμερίσματα

θα καταργηθεί , ρωτάς εγκαταστάτη αερίου (αν βάλεις) ή δες και για ηλιακό σε συνδυασμό με ταχυθερμοσίφωνα

Δημοσ.

3 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Μια χαρα το ακουω να μπουν όλοι οι αυτόνομοι λέβητες μαζι αν υπάρχει τέτοια κατανομή, αυτο που δεν ξερω ειναι αν εχει την δυνατοτητα ενας αυτόνομος λεβητας φ/α να στειλει το νερο στον τρίτο στον τέταρτο κλπ 

κυκλοφορητη εχουν λεει ολα τα κυκλωματα οποτε ενας ψευτο-υδραυλικος διαχωριστης ανα λεβητα, ο κυκλοφορητης του λεβητα στο πρωτευον, ο υπαρχων κυκλοφορητης στο δευτερευον

το θεμα που θα εχουν θα ναι το ζνχ. Μεγαλη αποσταση για το διαμερισμα στον 5ο πχ

Δημοσ.
13 ώρες πριν, KosmasSkaradas είπε

Το κύκλωμα της θέρμανσης είναι  λίγο περίεργο : Καθε αναχώρηση του κολλεκτερ έχει και ενα κυκλοφορητη.

13 ώρες πριν, KosmasSkaradas είπε

Η ερώτηση μου ειναι τι συστημα ειναι αυτό ακριβως ;

Λογικά αυτονομία με κυκλοφορητή (αντί ηλεκτροβάνας) Κάπου σε κάθε αναχώρηση μετά τον κυκλοφορητή θα πρέπει να υπάρχει και μια ανεπίστροφη βαλβίδα και κάθε διαμέρισμα έχει ένα θερμοστάτη  Βάλε καμιά φωτο αν μπορεις του λεβητοστασίου - κολεκτερ κλπ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...