Προς το περιεχόμενο

M.2 NVMe δίσκος σε παλιό motherboard

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Τέρης Α.,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δημοσ.

Γιατί να μπεις σε μπελάδες και να μπλέξεις με αντάπτορες κλπ αμφιβόλου ποιότητας;

Ακόμη και αν παίξει, αξίζει τον κόπο;

Με pcie2x1 δε βλέπω να ξεπερνάς κατά πολύ τις ταχύτητες ενός sata ssd.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, nickol-us είπε

+1!

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 21/12/2022 στις 9:57 ΜΜ, nickol-us είπε

Γιατί να μπεις σε μπελάδες και να μπλέξεις με αντάπτορες κλπ αμφιβόλου ποιότητας;

Ακόμη και αν παίξει, αξίζει τον κόπο;

Τον NVMe τον χρειάζομαι ούτος ή άλλος σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα. Θα μπει σε ένα νέο σύστημα.
Περιμένω την κάρτα PCIe σε M.2 που μου κόστισε 5€.

Εαν αποτύχει το πείραμα θα έχω χάσει 5€

Εαν έχω όμως καλύτερη ταχύτητα?

Εδώ με έναν δίσκο GEN3 πάντως το πείραμα απέτυχε ->

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σύμφωνα  με  αυτό

SATA 3: 6.0 Gbps or 0.750 GB/s

PCIe x1 0.500 GB/s

Ψάξε καλύτερα NVMe/M.2 σε SATA

Επεξ/σία από RcManiac
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, RcManiac είπε

Σύμφωνα  με  αυτό

SATA 3: 6.0 Gbps or 0.750 GB/s

PCIe x1 0.500 GB/s

Ψάξε καλύτερα NVMe/M.2 σε SATA

Έχεις δίκιο με τους αριθμούς. Αλλά και τo SATA 3 έχει 600Mb/sec εαν δεν κάνω λάθος.
Θα κάνω το παραπάνω πείραμα σε PCIe 2.0 x1  και ύστερα θα δοκιμάσω στο slot PCIe 2.0 x16 να δω διαφορές με αυτή την κάρτα (https://trelokalathi.gr/powertech-converter-m-2-key-m-nvme-se-pcie-x16-tool-0047?ref=reccodo-search) και στο τέλος θα κοιτάξω την λύση για SATA 3.
image.png.ac4e1471173bdb454bc7cb6d62adc130.png

*EDIT

Τώρα κάπου διάβασα πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις PCIe x16 ο δίσκος απασχολεί μόνο το x4 οπότε στην περίπτωση του PCIe 2.0 x16 η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει είναι 2.0GB/sec και όχι 8.0GB/sec.

Επεξ/σία από PhoneKiller
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@PhoneKiller γιατί δεν παίρνεις μία καρτούλα x4 ή παραπάνω, να την βάλεις στο δεύτερο x16 slot της μητρικής; Βλέπω τουλάχιστον 2 (DeLock και Savio) με πολύ - πολύ γρήγορο ψάξιμο!

Μπα...έφαγε κόλλημα ο browser και δεν είδα ότι το'γραψες από πάνω... :(

Επεξ/σία από Orestis_G
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Orestis_G είπε

@PhoneKiller γιατί δεν παίρνεις μία καρτούλα x4 ή παραπάνω, να την βάλεις στο δεύτερο x16 slot της μητρικής; Βλέπω τουλάχιστον 2 (DeLock και Savio) με πολύ - πολύ γρήγορο ψάξιμο!

Μπα...έφαγε κόλλημα ο browser και δεν είδα ότι το'γραψες από πάνω... :(

Το ζήτημα είναι εαν θα λειτουργήσει σε PCIe 2.0 που είναι η μητρική μου καθώς διάβασα σε μια απο όλες τις κάρτες στα χαρακτηριστικά πως είναι για PCIe 3.0.

Δημοσ.

Θεωρητικά υπάρχει backward compatibility. Απλά δεν θα πιάνει τη μέγιστη ταχύτητα που θα μπορούσε.

• Λύση
Δημοσ.
Στις 23/12/2022 στις 1:12 ΠΜ, PhoneKiller είπε

θα δοκιμάσω στο slot PCIe 2.0 x16 να δω διαφορές με αυτή την κάρτα (https://trelokalathi.gr/powertech-converter-m-2-key-m-nvme-se-pcie-x16-tool-0047?ref=reccodo-search)

Πρόλαβα και το δοκίμασα εγώ:

Spoiler

3.png

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

Πρόλαβα και το δοκίμασα εγώ:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

3.png

Αντάλλαξα την κάρτα x1 slot με μια x16 slot και την περιμένω για να κάνω δοκιμές. Στο Bios βλέπω κάπου γράφει επιλογή για boot απο PCIe. Ελπίζω να μην χρειαστεί να κάνω όλη την διαδικασία που περιγράφεις με το στικάκι.

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, PhoneKiller είπε

Ελπίζω να μην χρειαστεί να κάνω όλη την διαδικασία που περιγράφεις με το στικάκι.

Αναμένω ενημέρωση!

• Like 2
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν ο δίσκος πάει σφαίρα σε Adaptor PCIE to NVME M.2 x16 που στην ουσία είναι x4 όπως είπαμε. Δεν πιάνει τις μέγιστες ταχύτητες που μπορεί να φτάσει αλλά είναι πολλές φορές πιο γρήγορος απο SATA SSD.

Αυτός είναι ο SATA SSD μου
image.png.63ba76f3dc4e4b89df24f0baad6f8a62.png

και εδώ ο NVME πάνω στον PCIE adaptor
image.png.87d53ca845c3f50cd0adf8b67dea34db.png

Καθώς έχω windows 7 ταλαιπωρήθηκα να τον δω τον SAMSUNG 980 στο λειτουργικό αλλά βρήκα λύση  με Drivers που αναφέρω εδώ

Στο BIOS παρότι έχει επιλογή για BOOT απο PCIe δεν μου εμφανίζει τον δίσκο στην λίστα. Οπότε θα δοκιμάσω το κόλπο με το στικάκι που αναφέρει ο φίλος μας πιο πάνω. Προς το παρόν έχω βάλει τον δίσκο να διαχειρίζεται αποκλειστικά την Εικονική μνήμη Virutal Memory των Windows και η διαφορά στην ταχύτητα του συστήματος είναι φανερή!

*Μήπως πρέπει να βάλω λειτουργικό στον δίσκο για να τον δει το BIOS ως δίσκο εκκίνησης?

Επεξ/σία από PhoneKiller
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...