LongTom Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 33 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Την έχει ο άντρας της αδερφής μου... τα σπάει, καλή αγορά! Είναι Τανκ! Δεν δείχνει τα χρόνια της στις φωτό... Όντως τανκ, και ως τέτοιο ζυγίζει όσο ένας μεγάλος τσιμεντόλιθος. Η αμέσως επόμενη αγορά είναι ένα καλό τρίποδο. Η κινεζιά που έχω τώρα με το ζόρι κρατιέται. Βέβαια και αυτά είναι φωτιά, τα καλά θέλουν 300αρες και βάλε... Αναφορά σε κείμενο ΥΓ: Για το AF, τραβάς περισσότερο σε f 1.8? Περισσότερο όχι, γιατί ακόμη είμαι στην φάση που δοκιμάζω τα πάντα από f/ISO/Shutter speed/Wbalance για να μάθω το τι αποτέλεσμα έχει το καθένα σε σχέση με τα άλλα και το περιβάλλον της φωτο. Βέβαια με χαμηλά f τραβάω αρκετά επειδή είναι χειμώνας στην Σουηδία και το φως είναι σπάνιο "είδος". Ο φακός ωραίος, αλλά είναι 30 ετών και φαίνεται. Δεν είναι τόσο ικανός σε χαμηλό φωτισμό όπως νεότεροι. Τουλάχιστον από φόρουμ που είδα άλλους χρήστες 5DII με άλλους φακούς που ανέβασαν φωτο και από προσωπική εμπειρία την ΜΙΑ μέρα που είχε ήλιο από τότε που τα παρέλαβα. Μεγάλη διαφορά στην ποιότητα/χρώμα και καθαρότητα των εικόνων. Ακόμη και με τον ήλιο ίσα-ίσα να είναι στον ορίζοντα.
pifilos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, LongTom είπε Όντως τανκ, και ως τέτοιο ζυγίζει όσο ένας μεγάλος τσιμεντόλιθος. Η αμέσως επόμενη αγορά είναι ένα καλό τρίποδο. Η κινεζιά που έχω τώρα με το ζόρι κρατιέται. Βέβαια και αυτά είναι φωτιά, τα καλά θέλουν 300αρες και βάλε... Και με ένα τον 90-120 ευρώ θα είσαι οκ δε χρειάζεται να ξοδέψεις παραπάνω. Επίσης υποθέτω αναφέρεσαι στον canon ef 20mm f/2.8 όχι 1.8 οπότε ίσως για αυτό ζοριζεται περισσότερο το βράδυ. Σχετικά με την ερώτηση του OP συμφωνώ με τον decentintocerberon. 1
LongTom Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 10 λεπτά πριν, pifilos είπε Και με ένα τον 90-120 ευρώ θα είσαι οκ δε χρειάζεται να ξοδέψεις παραπάνω. Επίσης υποθέτω αναφέρεσαι στον canon ef 20mm f/2.8 όχι 1.8 οπότε ίσως για αυτό ζοριζεται περισσότερο το βράδυ. Σχετικά με την ερώτηση του OP συμφωνώ με τον decentintocerberon. Για το τρίποδο είναι πρόβλημα και θέλω κάτι αρκετά ποιοτικό. Εάν είναι να δώσω 100€ και αποδειχτεί μέτριο, πάλι θα χάσω τα λεφτά μου. Είναι κάτι που πρέπει να λειτουργήσει πολύ καλά. Λόγω του ότι είμαι στα μονοπάτια συνέχεια, με μαλακό έδαφος/τσαλιά/χιόνι/πάγο, πρέπει να είναι στιβαρό και να αντέχει το βάρος της κάμερας με ασφάλεια σε περίεργες γωνίες. Ειδάλλως μένω με τον Κινέζο των 30€ που κάνει ΟΚ δουλειά στην ισάδα. Έτσι λέω να το ψάξω για τα αρκετά καλά των 200-300 από amazon για να έχω και δυνατότητα επιστροφής. Για τον φακό, έχεις δίκιο, είναι 2.8, που συμβάλλει και πολύ στο θέμα. Θα το διορθώσω στα προηγούμενα μου ποστ.
stratigos24 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 45 λεπτά πριν, pifilos είπε Και με ένα τον 90-120 ευρώ θα είσαι οκ δε χρειάζεται να ξοδέψεις παραπάνω. Επίσης υποθέτω αναφέρεσαι στον canon ef 20mm f/2.8 όχι 1.8 οπότε ίσως για αυτό ζοριζεται περισσότερο το βράδυ. Σχετικά με την ερώτηση του OP συμφωνώ με τον decentintocerberon. Συμφωνώ απόλυτα για το τρίποδο. Είχα ένα των 40 ευρώ μετά πήρα το cullman mundo 525m (όχι το mc που είναι carbon) και είναι μια χαρά πολύ καλό. Κάτω από 100 το είχα πάρει καινούριο. Να δεις στο τρίποδο να λέει ότι αντέχει τα διπλά σε βάρος από τον εξοπλισμό που σκέφτεσαι να βαλεις πάνω και είσαι οκ. https://www.ephotozine.com/article/cullmann-mundo-525m-tripod-review--30447 Και έχω δουλέψει και gitzo φίλου μου των 700 ευρώ carbon και σου λέω οκ, το mundo τα πάει μια χαρά. Το mundo λέει Μαξ load 8kg οπότε είμαστε οκκ. Παρόμοιο με αυτό κάπως είναι το mundo που έχω άμα δεν το βρίσκεις Rollei C5i Το mundo το λύνεις και όλο πανευκολα και το πλένεις / καθαρίζεις και το ξανά δένεις μετά. ΥΓ. Τελικα έχουν ανέβει τα πάντα. Μόνο σε μαύρο ασημί χρώμα αλλους συνδιασμούς δε βλέπω, πχ εγώ το έχω πορτοκάλι μαύρο, και κόστος πλέον 160+ έτοιμοπαραδοτο https://www.skroutz.gr/s/11015397/Cullmann-Mundo-525M-Silver-55461-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Εξέλιξη τιμής δες... Καλα το 30 ευρώ στην εξέλιξη τιμής θα ήταν λάθος, αλλά γύρω στα 70-90 ήταν η τιμή του κανονικά. Να σου πω όμως κάτι... Τους καταλαβαίνω... Κόστιζε 80 αλλά άξιζε για 180 και το κατάλαβαν πως το πουλάνε τζάμπα και το ανέβασαν.. χαχα Δες αν το έχει και αμαζον και πόσο. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2022 από stratigos24
pifilos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, LongTom είπε Για το τρίποδο είναι πρόβλημα και θέλω κάτι αρκετά ποιοτικό. Εάν είναι να δώσω 100€ και αποδειχτεί μέτριο, πάλι θα χάσω τα λεφτά μου. Είναι κάτι που πρέπει να λειτουργήσει πολύ καλά. Λόγω του ότι είμαι στα μονοπάτια συνέχεια, με μαλακό έδαφος/τσαλιά/χιόνι/πάγο, πρέπει να είναι στιβαρό και να αντέχει το βάρος της κάμερας με ασφάλεια σε περίεργες γωνίες. Ειδάλλως μένω με τον Κινέζο των 30€ που κάνει ΟΚ δουλειά στην ισάδα. Έτσι λέω να το ψάξω για τα αρκετά καλά των 200-300 από amazon για να έχω και δυνατότητα επιστροφής. Δεκτό γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και γενικά είναι κάτι που μένει για χρόνια - ενίοτε και για πάντα - οπότε όντως αξίζει κάποιος να δώσει πολλά ειδικά αν πρόκειται για συχνή χρήση. Το είπα απλώς για την περίπτωση που δεν χρειάζεται κάτι ακριβότερο. 1 ώρα πριν, stratigos24 είπε Συμφωνώ απόλυτα για το τρίποδο. Είχα ένα των 40 ευρώ μετά πήρα το cullman mundo 525m (όχι το mc που είναι carbon) και είναι μια χαρά πολύ καλό. Κάτω από 100 το είχα πάρει καινούριο. Να δεις στο τρίποδο να λέει ότι αντέχει τα διπλά σε βάρος από τον εξοπλισμό που σκέφτεσαι να βαλεις πάνω και είσαι οκ. https://www.ephotozine.com/article/cullmann-mundo-525m-tripod-review--30447 Και έχω δουλέψει και gitzo φίλου μου των 700 ευρώ carbon και σου λέω οκ, το mundo τα πάει μια χαρά. Το mundo λέει Μαξ load 8kg οπότε είμαστε οκκ. Παρόμοιο με αυτό κάπως είναι το mundo που έχω άμα δεν το βρίσκεις Rollei C5i Το mundo το λύνεις και όλο πανευκολα και το πλένεις / καθαρίζεις και το ξανά δένεις μετά. ΥΓ. Τελικα έχουν ανέβει τα πάντα. Μόνο σε μαύρο ασημί χρώμα αλλους συνδιασμούς δε βλέπω, πχ εγώ το έχω πορτοκάλι μαύρο, και κόστος πλέον 160+ έτοιμοπαραδοτο https://www.skroutz.gr/s/11015397/Cullmann-Mundo-525M-Silver-55461-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Εξέλιξη τιμής δες... Καλα το 30 ευρώ στην εξέλιξη τιμής θα ήταν λάθος, αλλά γύρω στα 70-90 ήταν η τιμή του κανονικά. Να σου πω όμως κάτι... Τους καταλαβαίνω... Κόστιζε 80 αλλά άξιζε για 180 και το κατάλαβαν πως το πουλάνε τζάμπα και το ανέβασαν.. χαχα Δες αν το έχει και αμαζον και πόσο. Μια από τα ίδια και εγώ με το Sirui traveller 7A που έχω το οποίο έχει ανέβει 10 ευρώ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Εφόσον ήταν οκ σε λήψεις 1-4 λεπτών με αστροστατη δε μου χρειάζεται κάτι καλύτερο. 1
stratigos24 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 31 λεπτά πριν, pifilos είπε Δεκτό γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και γενικά είναι κάτι που μένει για χρόνια - ενίοτε και για πάντα - οπότε όντως αξίζει κάποιος να δώσει πολλά ειδικά αν πρόκειται για συχνή χρήση. Το είπα απλώς για την περίπτωση που δεν χρειάζεται κάτι ακριβότερο. Μια από τα ίδια και εγώ με το Sirui traveller 7A που έχω το οποίο έχει ανέβει 10 ευρώ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Εφόσον ήταν οκ σε λήψεις 1-4 λεπτών με αστροστατη δε μου χρειάζεται κάτι καλύτερο. Και το δικό σου έχει πουλήσει πολυ. Φίλος μου είχε το rollei carbon no1 και μετά πήρε το δικό σου και είναι πολύ ευχαριστημένος. Με την Canon 90d το χρησιμοποιεί. Βλέπω max load αναφέρει 12kg. Βέβαια είναι και 300gr βαρύτερο από το δικό μου mundo 525 που αναφέρει max load 8kg. Στον δικό σου βγαίνει η κεντρική κολώνα ; Εγώ την έχω αφαιρέσει, κερδίζοντας 200-300 gr αλλά χάνοντας σε ύψος που μπορεί να σηκωθεί αλλά δε με απασχολεί ιδιαίτερα. ΥΓ. Πολύ βασικό για μένα το τρίποδο να ανοιγοκλείνει τα πόδια με βόλτες και όχι με κλιπς. Τεράστια διαφορά στην ταχύτητα που ρυθμίζεις τα ποδια. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2022 από stratigos24 1
pifilos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 16 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Και το δικό σου έχει πουλήσει πολυ. Φίλος μου είχε το rollei carbon no1 και μετά πήρε το δικό σου και είναι πολύ ευχαριστημένος. Με την Canon 90d το χρησιμοποιεί. Βλέπω max load αναφέρει 12kg. Βέβαια είναι και 300gr βαρύτερο από το δικό μου mundo 525 που αναφέρει max load 8kg. Στον δικό σου βγαίνει η κεντρική κολώνα ; Εγώ την έχω αφαιρέσει, κερδίζοντας 200-300 gr αλλά χάνοντας σε ύψος που μπορεί να σηκωθεί αλλά δε με απασχολεί ιδιαίτερα. Όχι δε βγαίνει δυστυχώς αν και θα βόλευε. Αυτό που με κέρδισε δεδομένης της τιμής ήταν η κεφαλή και μπόνους τα έξτρα καρφιά που μπορείς να βάλεις στα πόδια για χώμα κλπ. 16 λεπτά πριν, stratigos24 είπε ΥΓ. Πολύ βασικό για μένα το τρίποδο να ανοιγοκλείνει τα πόδια με βόλτες και όχι με κλιπς. Τεράστια διαφορά στην ταχύτητα που ρυθμίζεις τα ποδια. Συμφωνώ. Ευτυχώς δοκίμασα στο μαγαζί με κλιπς γιατί είχα σκοπό να παραγγείλω ηλεκτρονικά. Σφιγκτήρες μόνο 😁.
highpriest Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 27 λεπτά πριν, stratigos24 είπε ΥΓ. Πολύ βασικό για μένα το τρίποδο να ανοιγοκλείνει τα πόδια με βόλτες και όχι με κλιπς. Τεράστια διαφορά στην ταχύτητα που ρυθμίζεις τα ποδια. 1 λεπτό πριν, pifilos είπε Συμφωνώ. Ευτυχώς δοκίμασα στο μαγαζί με κλιπς γιατί είχα σκοπό να παραγγείλω ηλεκτρονικά. Σφιγκτήρες μόνο 😁. Για πείτε, γιατί όχι με κλιπς; Με σφιγκτήρες έχω κι εγώ, αλλά νομίζω με κλιπς θα ανοιγοκλείνουν γρηγορότερα
stratigos24 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Με όλη σου τη γροθιά πιάνεις όλους τους σφιγκτήρες μαζί και τους ανοίγεις με μια κίνηση. Άρα όλα τα πόδια άνοιγμα με μια. Μετά στο κλείσιμο με έναν έναν ξεσφυγμα και μόλις τα πόδια μαζευτούν κλειστά,με τη γροθιά πάλι όλους μαζί με μια κίνηση τους κλείνεις. Ακόμα, πολλές φορές θυμάμαι με τους σφιγκτήρες το προηγούμενο να κολλάνε και να θέλουν δύναμη για να ανοίξουν. Όλα αυτά σου τρώνε χρόνο και ενέργεια. Μπορεί να έχει και άλλα θετικά που τώρα μου διαφεύγουν καθώς δε μπορώ να σκεφτώ αλλά πιθανά σενάρια υπέρ των σφιγκτήρων. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2022 από stratigos24
pifilos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Με όλη σου τη γροθιά πιάνεις όλους τους σφιγκτήρες μαζί και τους ανοίγεις με μια κίνηση. Άρα όλα τα πόδια άνοιγμα με μια. Μετά στο κλείσιμο με έναν έναν ξεσφυγμα και μόλις τα πόδια μαζευτούν κλειστά,με τη γροθιά πάλι όλους μαζί με μια κίνηση τους κλείνεις. Ακόμα, πολλές φορές θυμάμαι με τους σφιγκτήρες το προηγούμενο να κολλάνε και να θέλουν δύναμη για να ανοίξουν. Όλα αυτά σου τρώνε χρόνο και ενέργεια. Μπορεί να έχει και άλλα θετικά που τώρα μου διαφεύγουν καθώς δε μπορώ να σκεφτώ αλλά πιθανά σενάρια υπέρ των σφιγκτήρων. Αυτά συν για μένα το ότι μπορώ να ελέγξω καλύτερα το ποσό πολύ θέλω να ανοίξει κάποιο πόδι σε ανώμαλο έδαφος. Ίσως σε ακριβά τρίποδα με κλιπς να μπορείς να ελέγξεις το μήκος κάθε ποδιού εξίσου εύκολα αλλά όσα είδα μέχρι 150 ευρώ ήταν απλώς ανοιχτό - κλειστό. Επίσης πάντα για αυτό το όριο χρημάτων φαινόταν πιο ευπαθής σα μηχανισμός. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2022 από pifilos 1
highpriest Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 10 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Με όλη σου τη γροθιά πιάνεις όλους τους σφιγκτήρες μαζί και τους ανοίγεις με μια κίνηση. Άρα όλα τα πόδια άνοιγμα με μια. Μετά στο κλείσιμο με έναν έναν ξεσφυγμα και μόλις τα πόδια μαζευτούν κλειστά,με τη γροθιά πάλι όλους μαζί με μια κίνηση τους κλείνεις. Ακόμα, πολλές φορές θυμάμαι με τους σφιγκτήρες το προηγούμενο να κολλάνε και να θέλουν δύναμη για να ανοίξουν. Όλα αυτά σου τρώνε χρόνο και ενέργεια. Μπορεί να έχει και άλλα θετικά που τώρα μου διαφεύγουν καθώς δε μπορώ να σκεφτώ αλλά πιθανά σενάρια υπέρ των σφιγκτήρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανοίγω τα πόδια ούτε ομοιόμορφα, ουτε και μαζί, μιας και είμαι σε κάποιο ανώμαλο έδαφος. Και αυτό με καθυστερεί με τους σφιγκτήρες σε σχέση με αυτό που φαντάζομαι πως θα κάνει ένα καλό τρίποδο με κλιπ. 1 λεπτό πριν, pifilos είπε Αυτά συν για μένα το ότι μπορώ να ελέγξω καλύτερα το ποσό πολύ θέλω να ανοίξει κάποιο πόδι σε ανώμαλο έδαφος. Ίσως σε ακριβά τρίποδα με κλιπς να μπορείς να ελέγξεις το μήκος κάθε ποδιού εξίσου εύκολα αλλά όσα είδα μέχρι 150 ευρώ ήταν απλώς ανοιχτό - κλειστό. Εγώ κάνω το ίδιο που κάνεις κι εσύ και δεν μπορώ να πω πως το σφίξιμο/ξεσφίξιμο είναι σχετικά γρήγορο. Κι έχω αρκετά καλό τριποδάκι για εξορμήσεις. https://www.skroutz.gr/s/11644763/Rollei-Compact-Traveler-No-1-Carbon-Τρίποδο-Φωτογραφικό-Black.html Με κλιπ θα το προτιμούσα κυρίως για να έχω ευκολία σε αυτόν τον τομέα. Τωρα αν μου λες πως στα φτηνά δεν μπορείς να ελέγξεις το κλιπ, είναι ένα θέμα σοβαρό. Δεν θα το προτιμούσα κι εγώ. Αλλά σε ακριβότερα που έχω δει το ρυθμίζεις σε όποια θέση θες.
LongTom Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 14 λεπτά πριν, pifilos είπε Αυτά συν για μένα το ότι μπορώ να ελέγξω καλύτερα το ποσό πολύ θέλω να ανοίξει κάποιο πόδι σε ανώμαλο έδαφος. Ίσως σε ακριβά τρίποδα με κλιπς να μπορείς να ελέγξεις το μήκος κάθε ποδιού εξίσου εύκολα αλλά όσα είδα μέχρι 150 ευρώ ήταν απλώς ανοιχτό - κλειστό. Επίσης πάντα για αυτό το όριο χρημάτων φαινόταν πιο ευπαθής σα μηχανισμός. Ο Κινέζος είναι έτσι, ανοικτό-κλειστό με κλιπ στα πόδια. Θέλει ώρα να το ρυθμίσεις με το αλφάδι που έχει πάνω και σχεδόν πάντα στο περίπου. Από την άλλη, το κλιπ ήταν πιο εύκολο να το ανοιγοκλείνεις με γάντια. @όλους, ωραία τα τρίποδα και φαίνονται πολύ καλά για τα λεφτά. Αυτό που με φοβίζει είναι το πως τα πάνε όταν έχεις μπουρί κάμερα με ζουμ φακό πάνω σε ανώμαλο/μαλακό έδαφος. Κάτι που με βλέπω 100% να έχω στο μέλλον και εάν δεν είναι πολύ σταθερό, οι ταλαντώσεις θα χαλάνε την φωτό. Δυστυχώς οι περισσότεροι reviewers βγάζουν/βάζουν κάμερα στο τρίποδο στο στούντιο/σπίτι τους και σχολιάζουν επ' αυτού. Κάτι που δεν βλέπω να δίνει και ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι λένε, εφόσον και ο κινέζος σε τσιμέντο είναι ΟΚ...
highpriest Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, LongTom είπε Ο Κινέζος είναι έτσι, ανοικτό-κλειστό με κλιπ στα πόδια. Θέλει ώρα να το ρυθμίσεις με το αλφάδι που έχει πάνω και σχεδόν πάντα στο περίπου. Από την άλλη, το κλιπ ήταν πιο εύκολο να το ανοιγοκλείνεις με γάντια. @όλους, ωραία τα τρίποδα και φαίνονται πολύ καλά για τα λεφτά. Αυτό που με φοβίζει είναι το πως τα πάνε όταν έχεις μπουρί κάμερα με ζουμ φακό πάνω σε ανώμαλο/μαλακό έδαφος. Κάτι που με βλέπω 100% να έχω στο μέλλον και εάν δεν είναι πολύ σταθερό, οι ταλαντώσεις θα χαλάνε την φωτό. Δυστυχώς οι περισσότεροι reviewers βγάζουν/βάζουν κάμερα στο τρίποδο στο στούντιο/σπίτι τους και σχολιάζουν επ' αυτού. Κάτι που δεν βλέπω να δίνει και ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι λένε, εφόσον και ο κινέζος σε τσιμέντο είναι ΟΚ... Το δικό μου που έβαλα παραπάνω, το έχω δοκιμάσει σε extreme συνθήκες. Πανω σε βουνό σε ανισσόπεδο έδαφος και υγρό - σε πεδιάδα ίσιο μεν αλλά με αρκετό αέρα - με τα πόδια μέσα σε λίμνη και την κάμερα βαλμένη ανάποδα κλπ. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, εκτός απο την περίπτωση του δυνατού αέρα, όχι επειδή θα πέσει, αλλά επειδή κουνάει και θολώνει την εικόνα. Ειδικά σε long exposures. Το είχα παλιότερα με ελαφρια μηχανή και τώρα με πιο βαριά (lumix G9) που το φτάνει στα όρια του. Εσυ αν θυμάμαι γράφεις πως πήρες το τανκ 5d ii οπότε αν κρίνω απο την εμπειρία μου με το ταξιδιωτικό carbon μου που θεωρείται απο τα τίμια και όχι τα φτηνιάρικα, δεν είσαι για κάποιο carbon ελαφρύ. Εκτός και αν το χρησιμοποιείς απλά για νορμάλ φώτο, σε νορμάλ συνθηκες που απλά θες να στηρίζεις την μηχανη πάνω. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2022 από highpriest 1
highpriest Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 19 ώρες πριν, LongTom είπε Όντως τανκ, και ως τέτοιο ζυγίζει όσο ένας μεγάλος τσιμεντόλιθος. Η αμέσως επόμενη αγορά είναι ένα καλό τρίποδο. Η κινεζιά που έχω τώρα με το ζόρι κρατιέται. Βέβαια και αυτά είναι φωτιά, τα καλά θέλουν 300αρες και βάλε... Περισσότερο όχι, γιατί ακόμη είμαι στην φάση που δοκιμάζω τα πάντα από f/ISO/Shutter speed/Wbalance για να μάθω το τι αποτέλεσμα έχει το καθένα σε σχέση με τα άλλα και το περιβάλλον της φωτο. Βέβαια με χαμηλά f τραβάω αρκετά επειδή είναι χειμώνας στην Σουηδία και το φως είναι σπάνιο "είδος". Ο φακός ωραίος, αλλά είναι 30 ετών και φαίνεται. Δεν είναι τόσο ικανός σε χαμηλό φωτισμό όπως νεότεροι. Τουλάχιστον από φόρουμ που είδα άλλους χρήστες 5DII με άλλους φακούς που ανέβασαν φωτο και από προσωπική εμπειρία την ΜΙΑ μέρα που είχε ήλιο από τότε που τα παρέλαβα. Μεγάλη διαφορά στην ποιότητα/χρώμα και καθαρότητα των εικόνων. Ακόμη και με τον ήλιο ίσα-ίσα να είναι στον ορίζοντα. Ήθελα και χτες να σου απαντήσω για αυτό, αλλά δεν προλάβαινα. Το προβλημα σου δεν είναι τα 1-2 στοπ που θα σου δώσει ένας πιο γρήγορος φακός στο f/1,8 η ακόμη και f/1,4. Είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις ο ίδιος για να πειστείς, αλλά για την ώρα πίστεψε με. Ειδικά μάλιστα όταν τραβάς τοπίο, τι θα βγάλεις στο f/1.4; Ένα σημείο της φώτο σε φόκους και τα υπόλοιπα θολούρα; Και μετά θα νιώθεις πως φταίει ο "κακός φακός". Αυτά τα bokeh έχουν έναν λόγο ύπαρξης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ πορτραίτο). Αν τα κυνηγάς με 20mm φάκο, έχεις λάθος φακό για λάθος δουλειά. Αν θυμάμαι καλά έψαχνες ευρυγώνιο για τοπία και στον πρότεινα. Το τοπίο θέλει βάθος πεδίου σε focus. Διαφράγματα τουλάχιστον f/5.6 εως και f/11 ή και παραπάνω. Αλλιως δεν τραβάς τοπίο, αλλά ένα θεμα σε φοκους, με θολούρα γύρω γύρω. Κι εγώ παλιότερα πίστευα πως μου φταίει το διάφραγμα και έψαχνα την λύση σε λάθος σημείο. Η λύση στο πρόβλημα σου, ειδικά σε εσένα που δεν έχεις σταθεροποίηση στο σώμα, είναι ένα τρίποδο. Για να μπορείς να κατεβάσεις χρονους κλείστρου χωρίς κούνημα. Θα σου επιτρέψει να κατεβάσεις ταχύτητες 2 και 3 στοπ πιο κάτω και εκει που τραβούσες στο 1/125 να τραβάς στο 1/30 και να έχεις 2 φορές παραπάνω φως. Δες αυτό το πινακάκι... και διαπίστωσε πως είτε πας σε φακό f/1,4 απο f/2,8 , είτε κατεβάσεις ταχύτητα απο 1/125 σε 1/30 θα κερδίσεις το ίδιο φως. 2 στοπ. Στην πρώτη περιπτωση θα πάρεις όμως πολύ θολό βαθος πεδίου και φόκους μόνο στο θέμα σου (πράγμα που στα τοπία δεν το θες), ενώ στην άλλη ενδεχομένως να πάρεις κάποια κίνηση θολή (πχ ένα πουλί που πετάει). Προτιμότερο να παίξεις με ταχύτητες κλείστρου σε φωτογραφία τοπίου, παρά να έχεις τέρμα ανοικτό διάφραγμα. Επίσης κάτσε να μάθεις καλά το τρίγωνο έκθεσης. Τι κερδίζεις και τι χάνεις όταν ανοιγοκλείνεις διαφράγματα και ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες. Το βασικότερο όλων! 3
LongTom Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, highpriest είπε Ήθελα και χτες να σου απαντήσω για αυτό, αλλά δεν προλάβαινα. Το προβλημα σου δεν είναι τα 1-2 στοπ που θα σου δώσει ένας πιο γρήγορος φακός στο f/1,8 η ακόμη και f/1,4. Είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις ο ίδιος για να πειστείς, αλλά για την ώρα πίστεψε με. Ειδικά μάλιστα όταν τραβάς τοπίο, τι θα βγάλεις στο f/1.4; Ένα σημείο της φώτο σε φόκους και τα υπόλοιπα θολούρα; Και μετά θα νιώθεις πως φταίει ο "κακός φακός". Αυτά τα bokeh έχουν έναν λόγο ύπαρξης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ πορτραίτο). Αν τα κυνηγάς με 20mm φάκο, έχεις λάθος φακό για λάθος δουλειά. Αν θυμάμαι καλά έψαχνες ευρυγώνιο για τοπία και στον πρότεινα. Το τοπίο θέλει βάθος πεδίου σε focus. Διαφράγματα τουλάχιστον f/5.6 εως και f/11 ή και παραπάνω. Αλλιως δεν τραβάς τοπίο, αλλά ένα θεμα σε φοκους, με θολούρα γύρω γύρω. Κι εγώ παλιότερα πίστευα πως μου φταίει το διάφραγμα και έψαχνα την λύση σε λάθος σημείο. Η λύση στο πρόβλημα σου, ειδικά σε εσένα που δεν έχεις σταθεροποίηση στο σώμα, είναι ένα τρίποδο. Για να μπορείς να κατεβάσεις χρονους κλείστρου χωρίς κούνημα. Θα σου επιτρέψει να κατεβάσεις ταχύτητες 2 και 3 στοπ πιο κάτω και εκει που τραβούσες στο 1/125 να τραβάς στο 1/30 και να έχεις 2 φορές παραπάνω φως. Δες αυτό το πινακάκι... και διαπίστωσε πως είτε πας σε φακό f/1,4 απο f/2,8 , είτε κατεβάσεις ταχύτητα απο 1/125 σε 1/30 θα κερδίσεις το ίδιο φως. 2 στοπ. Στην πρώτη περιπτωση θα πάρεις όμως πολύ θολό βαθος πεδίου και φόκους μόνο στο θέμα σου (πράγμα που στα τοπία δεν το θες), ενώ στην άλλη ενδεχομένως να πάρεις κάποια κίνηση θολή (πχ ένα πουλί που πετάει). Προτιμότερο να παίξεις με ταχύτητες κλείστρου σε φωτογραφία τοπίου, παρά να έχεις τέρμα ανοικτό διάφραγμα. Επίσης κάτσε να μάθεις καλά το τρίγωνο έκθεσης. Τι κερδίζεις και τι χάνεις όταν ανοιγοκλείνεις διαφράγματα και ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες. Το βασικότερο όλων! Είσαι σωστότατος. Το κύριο πρόβλημα μου είναι ότι γενικά δεν ξέρω που παν τα 4. Βέβαια κάθε μέρα καλύτερα και η επιμονή μου βγάζει αποτελέσματα (με τα real-time στατιστικά του magic lantern να βοηθάνε απίστευτα). Έχω μερικές αξιοπρεπείς φωτο, καμία στα όρια του f2.8, αλλά πάνω από τα 5 (από τα metadata που βλέπω). Ο φακός απέδωσε όπως θεωρητικά έπρεπε στο οπτικό θέμα και σε αυτό αλλάζω το σχόλιο. Βέβαια, το σασί ακόμη και σε σχέση με την 13χρονη κάμερα φαίνεται παλαιότερο. Όσον αφορά τον κινέζο τρίποδο, κάνει ΟΚ δουλειά σε (σχεδόν) επίπεδο έδαφος. Αλλά όπως έγραψα, πρέπει να αλλαχτεί για καλύτερα αποτελέσματα. Το εν λόγω τρίγωνο το έχω πάντα στο μυαλό και βλέπω και το τι λέει και η κάμερα από τα δικά της στατιστικά πριν βγάλω φωτο. Πιστεύω είναι θέμα εμπειρίας να καταλάβεις τι περιμένεις να βγάλεις. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι σε μερικές καταστάσεις χρειάζεται ένας μη-ευρυγώνιος φακός. Π.χ. δέντρο με καθρεπτισμό του στον γιαλό της λίμνης portrait, όπως τα πολύ ωραία που βγάζουν διάσημοι. Ή παρκαρισμένο αμάξι με φόντο χιονισμένο δάσος. Για τέτοιες φωτο, συνήθως κάνω crop τώρα (γιατί δεν καταφέρνω καλά τον ουρανό ακόμη), αλλά μάλλον από Γενάρη θα πάω σε άλλο φακό. Ο κιτ 50αρης κάνει; Ή να πάμε σε κάτι άλλο καλύτερο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα