Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Μου λες ότι δεν ισχύει και όταν σου δείχνω τι λέει η BP, μου λες δεν έχει σημασία. Αν έχεις κάποια άλλη πηγή, βάλ'την εδώ να ενημερωθούμε.

Στο ίδιο λινκ παρεμπιπτόντως, λέει ότι πάνω από το 90% των αμαξιών που κυκλοφορούν είναι συμβατά με Ε10 και μόνο αυτοκίνητα πίσω από το 2000 μπορεί να μην είναι.

1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Άσχετα τι λένε τα link που παρέθεσες, γεγονός παραμένει ότι τα αυτοκίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν το 2011 είναι ασύμβατα με βενζίνες που έχουν 10% περιεκτικότητα σε αιθανόλη.

Koiτάξτε την λίστα https://www.gov.uk/check-vehicle-e10-petrol 

https://www.acea.auto/files/E10_petrol_fuel-vehicle_compatibility_list-2021_update.pdf

Το δικο μου πουντο του 2005 παντως είναι ασύμβατο.Κάτι παίζει με τα σωληνάκια νομίζω

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Το πρόβλημα με αιθανόλες στη βενζίνη είναι οι γραμμές από το ντεπόζιτο στη μπεκιερα και τα μπεκ. Μακροπρόθεσμα χαλάει τα λάστιχα στα μπεκ και τα σωληνάκια της βενζινης (εκτός κ αν βάλεις μεταλλικά). Σε μικρά ποσοστά έως 10% θα πάρει αρκετά χρόνια να συμβεί. Προσφαιρει αυξημένη αντικροτηκοτητα με αποτέλεσμα να δουλεύουν αποδοτικότερα τα μοτέρ.

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Μου λες ότι δεν ισχύει και όταν σου δείχνω τι λέει η BP, μου λες δεν έχει σημασία. Αν έχεις κάποια άλλη πηγή, βάλ'την εδώ να ενημερωθούμε.

Στο ίδιο λινκ παρεμπιπτόντως, λέει ότι πάνω από το 90% των αμαξιών που κυκλοφορούν είναι συμβατά με Ε10 και μόνο αυτοκίνητα πίσω από το 2000 μπορεί να μην είναι.

Αυτό που λέω ότι δεν ισχύει είναι τα δικά σου συμπεράσματα, δλδ το "αφού η BP λέει έτσι τότε μόνο Ε10 υπάρχει", ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό έγραψες.

Επίσης το εάν κάποιο αυτοκίνητο είναι συμβατό με Ε10 ή όχι θα το πει ο κατασκευαστής του, δεν θα το υποθέσω με βάση κάποιο ποσοστό ή κάποιο έτος που ισχυρίζεται η κάθε BP/Shell/whateva. Το ότι τα αυτοκίνητα από 2011 και πίσω δεν είναι συμβατά πάντως σε ένα άρθρο το διάβασα, δεν το βρίσκω τώρα.

Ακαδημαϊκή συζήτηση όλο αυτό βέβαια μια και εδώ στην Ελλάδα ούτε Ε10 υπάρχει, ούτε οι εταιρείες ανακοινώνουν ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη της βενζίνης που πουλάνε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, doctor_667 είπε

Έχω έρθει διακοπές Ελλάδα όπου χρησιμοποιώ το αμάξι του πατέρα μου που ταλαιπωρείται από θέματα με Βενζίνες κλπ. Σαν άμεσου ψεκασμού είναι λίγο πιο ευαίσθητο και ο πατέρας μου έχει παρατηρήσει ότι τα πάει καλύτερα με υψηλών οκτανίων καύσιμα που μάλλον έχουν και λιγότερο βιοαιθανόλη.

Σχετικά με την βιοαιθανόλη είναι υποχρεωτική.

https://www.drive.gr/news/ti-simainei-i-ypohreotiki-anameixi-benzinis-me-bioaithanoli-apo-2019

Επεξ/σία από armagedwnn
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Koiτάξτε την λίστα https://www.gov.uk/check-vehicle-e10-petrol 

https://www.acea.auto/files/E10_petrol_fuel-vehicle_compatibility_list-2021_update.pdf

Το δικο μου πουντο του 2005 παντως είναι ασύμβατο.Κάτι παίζει με τα σωληνάκια νομίζω

Λίγο οφ-τόπικ αλλά μόνο ένα 1800 Punto είναι ασύμβατο που φαντάζομαι θα είναι πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων. Και στα Φιατ συγκεκριμένα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όλα τα μοντέλα μετά το 2000 παίρνουν Ε10 κανονικά.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Λίγο οφ-τόπικ αλλά μόνο ένα 1800 Punto είναι ασύμβατο που φαντάζομαι θα είναι πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων. Και στα Φιατ συγκεκριμένα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όλα τα μοντέλα μετά το 2000 παίρνουν Ε10 κανονικά.

Είπα εγώ κάτι άλλο;

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αυτό που λέω ότι δεν ισχύει είναι τα δικά σου συμπεράσματα, δλδ το "αφού η BP λέει έτσι τότε μόνο Ε10 υπάρχει", ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό έγραψες.

Επίσης το εάν κάποιο αυτοκίνητο είναι συμβατό με Ε10 ή όχι θα το πει ο κατασκευαστής του, δεν θα το υποθέσω με βάση κάποιο ποσοστό ή κάποιο έτος που ισχυρίζεται η κάθε BP/Shell/whateva. Το ότι τα αυτοκίνητα από 2011 και πίσω δεν είναι συμβατά πάντως σε ένα άρθρο το διάβασα, δεν το βρίσκω τώρα.

Ακαδημαϊκή συζήτηση όλο αυτό βέβαια μια και εδώ στην Ελλάδα ούτε Ε10 υπάρχει, ούτε οι εταιρείες ανακοινώνουν ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη της βενζίνης που πουλάνε.

Αυτό κατάλαβες εσύ και πουθενά δεν είπα ότι δεν υπάρχει Ε5. Αυτή βάζω άλλωστε οπότε κάτι θα ξέρω. Αυτό που λέω είναι ότι όλες οι 95άρες απλές βενζίνες στην Ολλανδία είναι Ε10 εκτός κι αν μπορείς να μου υποδείξεις εταιρία που δεν το κάνει αυτό.

Επίσης, το ότι το 90% των αμαξιών είναι συμβατό με Ε10, δεν της ήρθε έτσι αλλά είναι με στοιχεία από ANWB. https://www.anwb.nl/auto/brandstof/benzine-e10-e5

Το οποίο δεν είναι και δύσκολο να το πιστέψεις αν δεις τη λίστα που ανέβασε ο συμφορουμίτης πιο πάνω με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών να υποστηρίζουν Ε10 για την πλειονότητα των αυτοκινήτων από το 2000 ή και πιο πριν.

1 λεπτό πριν, Ukforthemoment είπε

Είπα εγώ κάτι άλλο;

Θέλω να πω ότι τέτοιες εξαιρέσεις επουδενί δεν σημαίνουν ότι η πλειοψηφία των αμαξιών που κατασκευάστηκαν για την ευρωπαϊκή αγορά το 2005 δεν είναι συμβατές με Ε10 🙂

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Κάπου με έχεις μπερδέψει. Γενικά το ζεστό κλίμα της Ελλάδας δεν βοηθάει στην ανάμειξη της βενζίνης με βιοαιθανόλη. Απ' ότι έχω διαβάσει είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα από το 2020 και μετά ανάμειξη τουλάχιστον 3.3%. Δυστυχώς δεν θυμάμαι πηγή ή αν έχει αλλάξει κάτι.

Δεύτερον σταμάτα την σύγκριση με την Ολλανδία και την Γερμανία, έχουν πολύ πιο κρύο κλίμα και η ανάμειξη γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Αλλά θέλω λίγο να μου εξηγήσεις που ακριβώς αποσκοπεί αυτό. Δηλαδή θεωρείς ότι το αυτοκίνητο σου λειτουργεί καλύτερα με βιοαιθανόλη?

Δες λίγο τα αρνητικά της. Το θετικό είναι ένα και πολύ σημαντικό τους λιγόερους ρύπους γιατί έχουν σχεδόν μηδενικό παθητικό.

Screenshot_4.jpg

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Αυτό κατάλαβες εσύ και πουθενά δεν είπα ότι δεν υπάρχει Ε5. Αυτή βάζω άλλωστε οπότε κάτι θα ξέρω. Αυτό που λέω είναι ότι όλες οι 95άρες απλές βενζίνες στην Ολλανδία είναι Ε10 εκτός κι αν μπορείς να μου υποδείξεις εταιρία που δεν το κάνει αυτό.

Ok, κατάλαβα λάθος, happy? :)

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Ρε συμφορίτη έχει κάποιο λόγο ύπαρξης το θέμα σου ή απλά για να μας πεις τι κάνουν στην Ολλανδία. 

Είπαμε ότι στην Ελλάδα με τα τωρινά δεδομένα το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε σε τέτοιο ποσοστό ανάμειξης. Ειδικά αν βάλουμε στο παιχνίδι και τον αρχαίο στόλο.

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, armagedwnn είπε

Κάπου με έχεις μπερδέψει. Γενικά το ζεστό κλίμα της Ελλάδας δεν βοηθάει στην ανάμειξη της βενζίνης με βιοαιθανόλη. Απ' ότι έχω διαβάσει είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα από το 2020 και μετά ανάμειξη τουλάχιστον 3.3%. Δυστυχώς δεν θυμάμαι πηγή ή αν έχει αλλάξει κάτι.

Δεύτερον σταμάτα την σύγκριση με την Ολλανδία και την Γερμανία, έχουν πολύ πιο κρύο κλίμα και η ανάμειξη γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Αλλά θέλω λίγο να μου εξηγήσεις που ακριβώς αποσκοπεί αυτό. Δηλαδή θεωρείς ότι το αυτοκίνητο σου λειτουργεί καλύτερα με βιοαιθανόλη?

Δες λίγο τα αρνητικά της. Το θετικό είναι ένα και πολύ σημαντικό τους λιγόερους ρύπους γιατί έχουν σχεδόν μηδενικό παθητικό.

Screenshot_4.jpg

Το αντίθετο ψάχνω, θέλω να βρω ποια εταιρία έχει Ε5 με όσο δυνατόν λιγότερη βιοαιθανόλη για κάποιους από τους λόγους που έχεις παραθέσει και αφού έχει διαπιστωθεί ότι μάλλον με κάποιες κατοστάρες πάει καλύτερα το συγκεκριμένο αμάξι. 

Μέχρι τώρα έχω συμπεράνει ότι όλες οι βενζίνες είναι Ε5, ακόμα και οι 95άρες (κάτι που μου φαίνεται περίεργο μιας και είμαι συνηθισμένος Ολλανδία εξού και οι αναφορές). Παραμένει άγνωστο αν υπάρχει εταιρία που να μην βάζει καθόλου προσμίξεις σε κάποια βενζίνη της.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, doctor_667 είπε

Το αντίθετο ψάχνω, θέλω να βρω ποια εταιρία έχει Ε5 με όσο δυνατόν λιγότερη βιοαιθανόλη για κάποιους από τους λόγους που έχεις παραθέσει και αφού έχει διαπιστωθεί ότι μάλλον με κάποιες κατοστάρες πάει καλύτερα το συγκεκριμένο αμάξι. 

Μέχρι τώρα έχω συμπεράνει ότι όλες οι βενζίνες είναι Ε5, ακόμα και οι 95άρες (κάτι που μου φαίνεται περίεργο μιας και είμαι συνηθισμένος Ολλανδία εξού και οι αναφορές). Παραμένει άγνωστο αν υπάρχει εταιρία που να μην βάζει καθόλου προσμίξεις σε κάποια βενζίνη της.

Α οκ κατάλαβα. Γιατί κάπου χάθηκα όπως τα έγραφες.

Σίγουρα είχε περάσει νομοσχέδιο το 2018 που θα είχε τον πρώτο χρόνο μια μικρότερη ανάμειξη και από το 2020 και μετά θα είχε τουλάχιστον 3.3% όπως έγραψα πριν.

Οπότε σίγουρα είναι υποχρεωτικό τώρα αν τηρείτε από όλες τις εταιρίες δεν γνωρίζω. Αλλά αυτό το πσοσοστό ήταν το ελάχιστο.

@doctor_667 To βρήκα.

https://ypen.gov.gr/energeia/prasines-metafores/viokafsima/

Επειδή ρώτησες γιατί δεν το γράφει η κάθε εταιρία στο σαϊτ γιατί το έψαξα και εγώ. (Μόνο βλακείες γράφουν). Φαντάζομαι γιατί δεν τους υποχρεώνουν.

Επίσης μην ξεχνάς ότι η ύπαρξη βιοκαυσίμου είναι λόγος να την αποφύγεις οπότε για πιο λόγο να το διαφημίζουν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, doctor_667 είπε

Έχω έρθει διακοπές Ελλάδα όπου χρησιμοποιώ το αμάξι του πατέρα μου που ταλαιπωρείται από θέματα με Βενζίνες κλπ. Σαν άμεσου ψεκασμού είναι λίγο πιο ευαίσθητο και ο πατέρας μου έχει παρατηρήσει ότι τα πάει καλύτερα με υψηλών οκτανίων καύσιμα που μάλλον έχουν και λιγότερο βιοαιθανόλη. Προσπαθώ όμως να καταλάβω τι ισχύει επίσημα και ποια βενζίνη είναι Ε10 και ποια Ε5 και έχω μπερδευτεί. Ρώτησα και σε ένα εταιρικό Σελ πρατήριο σήμερα αλλά μου δώσανε την εντύπωση ότι δεν είχαν ιδέα τι τους έλεγα. 

Στην Ευρώπη νομίζω είναι υποχρεωτικό να φαίνεται στην αντλία τι είναι η κάθε βενζίνη και Ολλανδία συγκεκριμένα που μένω εγώ, στο σάιτ των εταιριών μπορείς να δεις και αν η Ε5 έχει βιοαιθανόλη ή όχι. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ;

τι δουλεια κανετε αν επιτρεπεται;

3 ώρες πριν, TuXaKoS είπε

Άστοχο το σχόλιο για την Γερμανία. Πέρυσι ήταν στο 17,1% η χρήση (77,3% η Ε5 και 5,6% η "Super plus"). Φέτος είναι σίγουρα αρκετά παραπάνω. Εγώ προσωπικά μόνο Ε10 βάζω χωρίς κανένα πρόβλημα/διαφορά. 

δυστυχως ο συγκεκριμενος γραφει το μακρυ του και το κοντο του σε πολλα ποστ που δεν εχει καν γνωση απλα για να απαντησει...αγνοησε τον

Επεξ/σία από Titos301
Δημοσ.

Στην Αγγλία πωλείται η Ε5 σαν "95αρα" και η Ε10 σαν "97αρα". Βέβαια πριν γίνει υποχρεωτική η Ε5 εδώ, την Ε10 την γράφανε "95αρα"! Πιάσε το αυγό και κουρευτο... 

• Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...