Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω έρθει διακοπές Ελλάδα όπου χρησιμοποιώ το αμάξι του πατέρα μου που ταλαιπωρείται από θέματα με Βενζίνες κλπ. Σαν άμεσου ψεκασμού είναι λίγο πιο ευαίσθητο και ο πατέρας μου έχει παρατηρήσει ότι τα πάει καλύτερα με υψηλών οκτανίων καύσιμα που μάλλον έχουν και λιγότερο βιοαιθανόλη. Προσπαθώ όμως να καταλάβω τι ισχύει επίσημα και ποια βενζίνη είναι Ε10 και ποια Ε5 και έχω μπερδευτεί. Ρώτησα και σε ένα εταιρικό Σελ πρατήριο σήμερα αλλά μου δώσανε την εντύπωση ότι δεν είχαν ιδέα τι τους έλεγα. 

Στην Ευρώπη νομίζω είναι υποχρεωτικό να φαίνεται στην αντλία τι είναι η κάθε βενζίνη και Ολλανδία συγκεκριμένα που μένω εγώ, στο σάιτ των εταιριών μπορείς να δεις και αν η Ε5 έχει βιοαιθανόλη ή όχι. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ;

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

BMW 116 είναι. Το μάνιουαλ το έχω αλλά δεν έχω κοιτάξει. Είμαι σίγουρος θα λέει Ε10. Το θέμα είναι ότι εκ του αποτελέσματος έχει πολλά προβλήματα με απλή βενζίνη και από αυτά που διαβάζω για άμεσου ψεκασμού είναι καλύτερα έτσι κι αλλιώς να έχει όσο λιγότερη βιοαιθανόλη γίνεται, ειδικά για αυτοκίνητα που κάνουν πολλές διαδρομές εντός πόλης.

Edit: Κοίταξα και το μάνιουαλ και προτείνει premium με ΑΚΙ rating 91 που είναι στο όριο 95 - 98 οκτάνια. Από άποψη αιθανόλης, λέει μέχρι Ε10 είναι οκ, όπως και όλα τα αυτοκίνητα.

Επεξ/σία από doctor_667
Δημοσ.

95αρα απλη απο καλο πρατηριο και εισαι οκ. Τα περισσοτερα συγχρονα μοτερ, αμεσου ψεκασμου ειναι, δεν εχει καποια ιδιαιτεροτητα το δικο σου

Δεν θα σου κανει καμια διαφορα η 98αρα - εκτος απο την τσεπη σου

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, doctor_667 είπε

Προσπαθώ όμως να καταλάβω τι ισχύει επίσημα και ποια βενζίνη είναι Ε10 και ποια Ε5 και έχω μπερδευτεί.

Ε10 δεν έχουμε εδώ στην Ελλάδα, οπότε μην σκοτίζεσαι.

Και στην Γερμανία πάντως που υπάρχει, η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

Αυτό μου είπε και ο πρατηριούχος, το επόμενο θέμα είναι αν γνωρίζει κανείς πόσο αιθανόλη έχουν οι διάφορες εταιρίες στις βενζίνες του.

15 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Προχθές ήμουν Γερμανία και η απλή super είναι Ε10 και βασικά η νομοθεσία λέει ότι αν υπάρχει μια αντλία στο μέλλον, θα πρέπει να είναι Ε10. Ολλανδία όλες οι απλές 95αρες είναι Ε10 πια.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Αυτό μου είπε και ο πρατηριούχος, το επόμενο θέμα είναι αν γνωρίζει κανείς πόσο αιθανόλη έχουν οι διάφορες εταιρίες στις βενζίνες του.

Το "5" είναι  ποσοστό.Δεν μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα τις εταιρίες.

• Like 1
Δημοσ.

Το 5 σημαίνει έως και 5%. Όπως είπα και πριν Ολλανδία, μερικές εταιρίες λένε επίσημα ότι στις Ε5 τους, δεν προσθέτουν αιθανόλη. Μιας και δεν υπάρχει Ε0, αναγκαστικά τις μαρκετάρουν σαν Ε5. Παράδειγμα: https://www.shell.nl/consumenten/shell-fuels/shell-regular-fuels/e10.html

• Het is mogelijk dat brandstofleveranciers aan benzine met een octaangetal van 98 bio-ethanol toevoegen. Shell V-Power Benzine met een octaangetal van minimaal 98 bevat geen bio-ethanol.

• Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Προχθές ήμουν Γερμανία και η απλή super είναι Ε10 και βασικά η νομοθεσία λέει ότι αν υπάρχει μια αντλία στο μέλλον, θα πρέπει να είναι Ε10. Ολλανδία όλες οι απλές 95αρες είναι Ε10 πια.

Δεν νομίζω, η Ε10 (που στην ουσία σημαίνει 10% περιεκτικότητα σε αιθανόλη) είναι ασύμβατη με οχήματα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2011.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Δεν νομίζω, η Ε10 (που στην ουσία σημαίνει 10% περιεκτικότητα σε αιθανόλη) είναι ασύμβατη με οχήματα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2011.

Μπορείς εύκολα να το δεις στα σάιτ των εταιριών, όπως στο λινκ πάνω από Shell. Εδώ η BP το εξηγεί ακόμα καλύτερα: https://www.bp.com/nl_nl/netherlands/home/producten-en-services/bp-brandstoffen/introductie-e10.html

Αυτό που λέει ουσιαστικά είναι ότι από Οκτώβριο 2019, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει Ε10 αντλία οπότε έχουν κάνει τις απλές 95αρες Ε10.

Επίσης, μπορεί από 2011 να είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά τα αυτοκίνητα με Ε10, στην πράξη τα περισσότερα αυτοκίνητα από μέσα 90s δέχονται Ε10.

Επεξ/σία από doctor_667
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, doctor_667 είπε

Μπορείς εύκολα να το δεις στα σάιτ των εταιριών, όπως στο λινκ πάνω από Shell. Εδώ η BP το εξηγεί ακόμα καλύτερα: https://www.bp.com/nl_nl/netherlands/home/producten-en-services/bp-brandstoffen/introductie-e10.html

Αυτό που λέει ουσιαστικά είναι ότι από Οκτώβριο 2019, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει Ε10 αντλία οπότε έχουν κάνει τις απλές 95αρες Ε10.

Άσχετα τι λένε τα link που παρέθεσες, γεγονός παραμένει ότι τα αυτοκίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν το 2011 είναι ασύμβατα με βενζίνες που έχουν 10% περιεκτικότητα σε αιθανόλη.

• Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Άστοχο το σχόλιο για την Γερμανία. Πέρυσι ήταν στο 17,1% η χρήση (77,3% η Ε5 και 5,6% η "Super plus"). Φέτος είναι σίγουρα αρκετά παραπάνω. Εγώ προσωπικά μόνο Ε10 βάζω χωρίς κανένα πρόβλημα/διαφορά. 

• Like 3
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, TuXaKoS είπε

Άστοχο το σχόλιο για την Γερμανία. Πέρυσι ήταν στο 17,1% η χρήση (77,3% η Ε5 και 5,6% η "Super plus"). Φέτος είναι σίγουρα αρκετά παραπάνω. Εγώ προσωπικά μόνο Ε10 βάζω χωρίς κανένα πρόβλημα/διαφορά. 

Βασικά σε ένα άρθρο το είχα διαβάσει χωρίς να προσέξω ημερομηνία, τώρα που το ξανακοίταξα είδα πως γράφτηκε το 2020.

Και ναι, το 17,1% πέρσι κάθε άλλο παρά μηδαμινό είναι, δεν το λες όμως και μεγάλο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Άσχετα τι λένε τα link που παρέθεσες, γεγονός παραμένει ότι τα αυτοκίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν το 2011 είναι ασύμβατα με βενζίνες που έχουν 10% περιεκτικότητα σε αιθανόλη.

Μου λες ότι δεν ισχύει και όταν σου δείχνω τι λέει η BP, μου λες δεν έχει σημασία. Αν έχεις κάποια άλλη πηγή, βάλ'την εδώ να ενημερωθούμε.

Στο ίδιο λινκ παρεμπιπτόντως, λέει ότι πάνω από το 90% των αμαξιών που κυκλοφορούν είναι συμβατά με Ε10 και μόνο αυτοκίνητα πίσω από το 2000 μπορεί να μην είναι.

Επεξ/σία από doctor_667
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...