Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω αγορασει κεραμικες εστιες ανεξαρτητες απο τον φουρνο. Στη συσκευασια δεν είχε καλωδιο, οποτε τι διατομης καλωδιο χρειαζεται να χρησιμοποιησω; Πανω στο χαρτι ελεγε 6600W. Με 2,5 ειμαι καλλυμένος; Στον πινακα εχω 25Α ασφαλεια και στο κουτι καταληγουν 6αρια. 

Δημοσ.

Οι οδηγιες των εστιών δεν λένε το καλώδιο;

Αν θες να τις δουλεύεις όλες που σε νομίζω τότε όχι ούτε για πλάκα το 2.5αρι. Ένας ηλεκτρολόγος θα θεωρούσε δεδομένο ότι μπορεί να δουλέψεις όλες, αλλά και τα 25Α ασφάλεια που έχεις είσαι στο όριο για τέτοια ισχύ. 

Δημοσ.

Αυτες ειναι cre645s06. δεν εγραφε κατι. Για να μεγαλωσει η ασφαλεια θα πρεπει να αλλαχτει και το καλωδιο οποτε δυσκολα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, thyra_7 είπε

Αυτες ειναι cre645s06. δεν εγραφε κατι. Για να μεγαλωσει η ασφαλεια θα πρεπει να αλλαχτει και το καλωδιο οποτε δυσκολα.

Συνεπως, βάλε ότι καλώδιο διατομής έχει η γραμμή μέχρι την ασφάλεια, και πότε μην ανάψεις φορτία που θα επιβαρύνουν την γραμμή με περισσότερα από 25Α. Η ασφάλεια θεωρητικά πέφτει σε λίγο περισσότερα Αμπερ, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι θεμιτό να υπερβαίνουμε το ονομαστικό ρεύμα. 

Δημοσ.

6,6 Kw είναι η απαίτηση όλων των εστιών ταυτόχρονα , αν τις ανάψεις όλες μαζί με τις διατομές που έχεις θα πάρεις φωτιά.
Τεσσάρι καλώδιο για τόση ένταση χρειάζεται κανονικά και πολύ καλή τοποθέτηση (να σφίξουν σωστά τα καλώδια στις κλέμες).

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Μάλλον θα χρειαστεί να αντικαταστήσω τις μη αυτόνομες εστίες που παίρνουν ρεύμα από φίσα από τον φούρνο (εντοπισμένα) με αυτόνομες με 4 εστιες. Αυτή την στιγμή το 3x6mm2 καλώδιο από τον τοίχο (μάλλον 3x6mm2 είναι) το έχω συνδέσει απευθείας στον φούρνο (χωρις κλεμμες κτλ). Αν όμως βάλω τις μη αυτόνομες εστίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κλεμμες ώστε στην μια πλευρά της κλεμμες να συνδέσω τα καλώδια της παροχής 3x6mm2, και στην άλλη πλευρά της κλεμμες να συνδέσω ένα καλώδιο μάλλον 3x4mm2 με το οποίο θα συνδέσω τις νέες αυτόνομες εστίες και με ένα καλώδιο μάλλον 3x4mm2 θα συνδέσω τον φούρνο. Αυτά τα 2 καλώδια 3x4mm2 θα πρέπει να τα στρίψω μάλλον μεταξύ τούς, δηλαδή μαύρο με μαύρο για την φάση, μπλέ με μπλε με μπλε για ουδέτερο και κίτρινο με κίτρινο για γείωση. Γενικά οι κλεμμες δεν μου αρέσουν. Φοβάμαι μήπως δεν σφίγγουν καλά οι βίδες. Τα καλώδια που θα τροφοδοτούν τις 2 συσκευές να τα κάνω στριφτά μέσα στις κλεμμες? Ή όχι? 2,5mm2 καλώδια δεν θέλω να βάλω, αν και για τον φούρνο πιστεύω μάλλον θα είναι αρκετό. Τι λέτε? Ευχαριστώ!

Δημοσ.
11 ώρες πριν, tzitzikas2 είπε

Καλησπέρα. Μάλλον θα χρειαστεί να αντικαταστήσω τις μη αυτόνομες εστίες που παίρνουν ρεύμα από φίσα από τον φούρνο (εντοπισμένα) με αυτόνομες με 4 εστιες. Αυτή την στιγμή το 3x6mm2 καλώδιο από τον τοίχο (μάλλον 3x6mm2 είναι) το έχω συνδέσει απευθείας στον φούρνο (χωρις κλεμμες κτλ). Αν όμως βάλω τις μη αυτόνομες εστίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κλεμμες ώστε στην μια πλευρά της κλεμμες να συνδέσω τα καλώδια της παροχής 3x6mm2, και στην άλλη πλευρά της κλεμμες να συνδέσω ένα καλώδιο μάλλον 3x4mm2 με το οποίο θα συνδέσω τις νέες αυτόνομες εστίες και με ένα καλώδιο μάλλον 3x4mm2 θα συνδέσω τον φούρνο. Αυτά τα 2 καλώδια 3x4mm2 θα πρέπει να τα στρίψω μάλλον μεταξύ τούς, δηλαδή μαύρο με μαύρο για την φάση, μπλέ με μπλε με μπλε για ουδέτερο και κίτρινο με κίτρινο για γείωση. Γενικά οι κλεμμες δεν μου αρέσουν. Φοβάμαι μήπως δεν σφίγγουν καλά οι βίδες. Τα καλώδια που θα τροφοδοτούν τις 2 συσκευές να τα κάνω στριφτά μέσα στις κλεμμες? Ή όχι? 2,5mm2 καλώδια δεν θέλω να βάλω, αν και για τον φούρνο πιστεύω μάλλον θα είναι αρκετό. Τι λέτε? Ευχαριστώ!

Μερικοι βαζουν υποπινακα. Αλλα λογικα δε θα χωραει. 

Υπαρχουν και αυτα εδω που δεχονται ευκολα τους αγωγους. Θα τα εβαζα σε ενα κουτι ηλεκτρολογικο αν δεν εχει στο τοιχο κατι.

https://www.skroutz.gr/s/29319001/Wago-Wago-3-Way-Electrical-Wire-Connector-221-613.html

Δημοσ.
11 ώρες πριν, tzitzikas2 είπε

Και εγω εχω αυτο το φοβο με τις κλεμες αλλα εαν τις σφιξεις επιμελως και τσεκαρεις οτι εχει αντισταση το καλωδιο οταν το τραβας, τοτε δεν εχουν θεμα. Οσα χρονια χρησιμοποιω, ποτε δε μου λυθηκε καλωδιο απο κλεμα.

Φυσικα ηλεκτρολογος θα εχει παραπανω εμπειρια επι του θεματος. Στη τελικη και να βγει ενα καλωδιο, απλα δε θα δουλεψουν οι εστιες.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Dantε είπε

Και εγω εχω αυτο το φοβο με τις κλεμες αλλα εαν τις σφιξεις επιμελως και τσεκαρεις οτι εχει αντισταση το καλωδιο οταν το τραβας, τοτε δεν εχουν θεμα. Οσα χρονια χρησιμοποιω, ποτε δε μου λυθηκε καλωδιο απο κλεμα.

Φυσικα ηλεκτρολογος θα εχει παραπανω εμπειρια επι του θεματος. Στη τελικη και να βγει ενα καλωδιο, απλα δε θα δουλεψουν οι εστιες.

Αρκεί να μην βγει το λάθος καλώδιο, δηλαδή αυτό της παροχής, ακουμπήσει σε κάτι που δεν πρέπει....και γίνει το έλα να δεις, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροπληξίας.

Δημοσ.

μια λίγο σχετική ερώτηση με το θέμα.

Εχω έναν παλιό εντοιχιζόμενο φούρνο με κεραμικές siemens.

Σε περίπτωση που χαλάσει ο φούρνος μόνο μπορεί να αλλαχθεί με κάποια άλλη μάρκα; ή πρέπει να είναι πλήρες σετ φούρνος με εστίες;

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, _Biohazard_ είπε

Αρκεί να μην βγει το λάθος καλώδιο, δηλαδή αυτό της παροχής, ακουμπήσει σε κάτι που δεν πρέπει....και γίνει το έλα να δεις, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροπληξίας.

Θα πεσει η ασφαλεια απλα, η και το ρελε διαφυγης. Πλεον ολα ειναι γειωμενα. 

Οποτε το ελα να δεις, δε προκειται να γινει ,εκτος και αν μιλαμε για καμια ηλεκτρολογικη εγκατασταση 60ετιας η που εγινε απο το μαστρο Μητσο.

Δημοσ.

Δε προκύπτει κάποιο θέμα ασφαλείας, παρόλο που τα νούμερα είναι λίγο... extreme.

Τα 6.600W είναι περίπου 28Α. Για να ενεργοποιηθεί μία αυτόματη ασφάλεια σε εύλογο διάστημα (ακόμα και τύπου Β, που είναι πιο ευαίσθητες από τις κοινές) θέλει το λιγότερο 3 φορές παραπάνω ένταση. Ναι, κάποια στιγμή θα τριπάρει ακόμα και με τα 28Α, αλλά πιθανότατα θα 'χεις χωνέψει κιόλας ως τότε. Από την άλλη το καλώδιο των 6mm2 στον τοίχο (μία ασφάλεια 25Α τέτοιο ασφαλίζει) "αντέχει" πάνω από 30Α. Πάντα οι ασφάλειες επιλέγονται μικρότερες από το max που μπορεί ν' αντέξει το καλώδιο.

Ακόμα και να βάλεις τα πάντα στην κουζίνα ταυτόχρονα, με το εντυπωσιακό νούμερο των 6.600W, δε θα συμβεί κάτι τρομερό (πάντα μιλάμε για 6mm2 και "έξω" από τον τοίχο, μη βάλεις κάνα καλώδιο - τρίχα). Αν γίνει, αυτό που θα γίνει θα'ναι να πέσει απλά η ασφάλεια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, The_Judas είπε

μια λίγο σχετική ερώτηση με το θέμα.

Εχω έναν παλιό εντοιχιζόμενο φούρνο με κεραμικές siemens.

Σε περίπτωση που χαλάσει ο φούρνος μόνο μπορεί να αλλαχθεί με κάποια άλλη μάρκα; ή πρέπει να είναι πλήρες σετ φούρνος με εστίες;

Θα πρέπει να αλλάξεις όλο το σετ. Αν σου τύχει κι έσενα αυτό, τότε μπορείς να πάρεις ανεξάρτητο φούρνο κι εστίες ώστε να μην έχεις το ίδιο πρόβλημα ξανά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...