hara75gr Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Καλημέρα, είμαι νέος ιδιοκτήτης σε διαμέρισμα(50τμ, Θεσσαλονίκη) και περιμένω το επόμενο "εξοικονομώ" για να βάλω(μάλλον) αντλία θερμότητας. Ταυτόχρονα επιλέχτηκα και για το "αλλάζω συσκευή" με 50% επιδότηση για αλλαγή του υπάρχοντος αρχαίου κλιματιστικού. Με δεδομένο ότι ψύξη θα κάνω μόνο τις μέρες του καύσωνα(10-20 μέρες το χρόνο και μόνο τις ώρες που είμαι σπίτι δλδ) αξίζει να χρησιμοποιώ την αντλία(με αυξημένο κόστος εγκατάστασης λόγο ψύξης υποθέτω) ή να πάρω ένα κλιματιστικό με 50% έκπτωση?
Haldol Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Εάν βάλεις αντλία χαμηλών με FCUs, τα κλιματιστικά είναι άχρηστα, διότο τα FCUs κάνουν και ψύξη. Εάν βάλεις υψηλών με κλασικά σώματα, κράτα και τα κλιματιστικά για την ψύξη. 2
hara75gr Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 11 λεπτά πριν, Haldol είπε Εάν βάλεις αντλία χαμηλών με FCUs, τα κλιματιστικά είναι άχρηστα, διότο τα FCUs κάνουν και ψύξη. Εάν βάλεις υψηλών με κλασικά σώματα, κράτα και τα κλιματιστικά για την ψύξη. Το θέμα (και ο ενδοιασμός μου) είναι τι απ' τα 2 να βάλω βάση κόστους (λόγω επιδότησης κλιματιστικού) -χρήσης. Η χρηματική διαφορά ανάμεσα στην εγκατάσταση συστήματος αντλίας μόνο για θέρμανση και αυτού που είναι θέρμανσης/ψύξης περίπου τι τάξη μεγέθους είναι?
james01gr Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Για 50μ2 δε νομίζω να συμφέρει η αντλία. Αντλία χαμηλών θερμοκρασιών χρειάζεται σωλήνα με μονωση γιατί κάνει υγρασία λόγω ψύξης και όχι τις κλασικες σωλήνες χαλκού. Δηλαδή θα πρέπει να ξανακάνεις εγκατάσταση συν δες πόσο κάνει μια μικρή αντλία. Θα σου βγει κάνα 7αρι χιλιάρικα. Εάν πάρεις υψηλων θερμοκρασιών θα χρειαστείς και κλιματιστικό, οπότε... Η διαφορα ανάμεσα στις 2 αντλίες είναι αμελητέα. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2022 από james01gr 1
csontheline Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Για 50τμ, γιατί δεν βάζεις απευθείας κλιματιστικά (αντλίες θερμότητας) στους χώρους που χρειάζεσαι; 2
Haldol Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 18 ώρες πριν, james01gr είπε Αντλία χαμηλών θερμοκρασιών χρειάζεται σωλήνα με μονωση γιατί κάνει υγρασία λόγω ψύξης και όχι τις κλασικες σωλήνες χαλκού. Ώπα, να κάτι που διαβάζω πρώτη φορά. Οπότε σε κλασική εγκατάσταση καλοριφέρ πετρελαίου ΔΕΝ μπαίνει Α/Θ χαμηλών. Πολύ κακό... πάνε τα όνειρά μου! Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να διώξω τα κλιματιστικά απ' το σπίτι. Αν κάποια στιγμή μπει Α/Θ θα'ναι μόνο υψηλών ε;
fredd0 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 30 λεπτά πριν, Haldol είπε Ώπα, να κάτι που διαβάζω πρώτη φορά. Οπότε σε κλασική εγκατάσταση καλοριφέρ πετρελαίου ΔΕΝ μπαίνει Α/Θ χαμηλών. Πολύ κακό... πάνε τα όνειρά μου! Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να διώξω τα κλιματιστικά απ' το σπίτι. Αν κάποια στιγμή μπει Α/Θ θα'ναι μόνο υψηλών ε; γιατι δε μπαινει Α/Θ μεσαιων με ψυξη δε καταλαβα?
Haldol Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 27 λεπτά πριν, fredd0 είπε γιατι δε μπαινει Α/Θ μεσαιων με ψυξη δε καταλαβα? Εφόσον το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται υγρασία έξω από τις χαλκο-σωληνώσεις λόγω της ψύξης, όπως λέει ο φίλος @james01gr, τότε το θέμα είναι να μην περάσει παγωμένο νερό απ' τους σωλήνες στο δάπεδο (ανεξάρτητα του "τι" θα στείλει το κρύο νερό). 1
james01gr Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, Haldol είπε Ώπα, να κάτι που διαβάζω πρώτη φορά. Οπότε σε κλασική εγκατάσταση καλοριφέρ πετρελαίου ΔΕΝ μπαίνει Α/Θ χαμηλών. Πολύ κακό... πάνε τα όνειρά μου! Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να διώξω τα κλιματιστικά απ' το σπίτι. Αν κάποια στιγμή μπει Α/Θ θα'ναι μόνο υψηλών ε; Ναι... Αντλία συμφέρει μόνο σε νέα οικοδομή (ή εγκατάσταση/ανακαίνιση) γιατί στην εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης, προσθέτεις και το κόστος των κλιματιστικων. Οπότε το κόστος της αντλίας είναι ευθέως ανταγωνιστικό του λεβητα+κλιματιστικά, μην σου πω μπορεί και να βγει και φθηνότερο, ιδιαίτερα εάν βάλεις fan coil και όχι ενδοδαπεδια. Το μονο αρνητικό της αντλίας χαμηλών είναι ουσιαστικά πως δεν μπορεις να βάλεις boiler καθώς το νερό δουλεύει τον χειμώνα έως 40c.
hara75gr Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 20/12/2022 στις 3:39 ΜΜ, csontheline είπε Για 50τμ, γιατί δεν βάζεις απευθείας κλιματιστικά (αντλίες θερμότητας) στους χώρους που χρειάζεσαι; Στις 19/12/2022 στις 11:48 ΜΜ, james01gr είπε Για 50μ2 δε νομίζω να συμφέρει η αντλία. Αντλία χαμηλών θερμοκρασιών χρειάζεται σωλήνα με μονωση γιατί κάνει υγρασία λόγω ψύξης και όχι τις κλασικες σωλήνες χαλκού. Δηλαδή θα πρέπει να ξανακάνεις εγκατάσταση συν δες πόσο κάνει μια μικρή αντλία. Θα σου βγει κάνα 7αρι χιλιάρικα. Εάν πάρεις υψηλων θερμοκρασιών θα χρειαστείς και κλιματιστικό, οπότε... Η διαφορα ανάμεσα στις 2 αντλίες είναι αμελητέα. Τώρα μου "χαλάτε" το μόνο σίγουρο που είχα ότι θα βάλω με το εξοικονομώ😛 Προτείνετε ψύξη/θέρμανση με κλιματιστικά ως την πιο vfm λύση δηλαδή? Τότε δεν αλλάζω κλιματιστικό με την τωρινή επιδότηση και περιμένω εξοικονομώ που έχει καλύτερο ποσοστό (σύμφωνα με τα κριτήρια του 2021 φυσικά), σωστά? Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2022 από hara75gr
james01gr Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 7 λεπτά πριν, hara75gr είπε Τώρα μου "χαλάτε" το μόνο σίγουρο που είχα ότι θα βάλω με το εξοικονομώ😛 Προτείνετε ψύξη/θέρμανση με κλιματιστικά ως την πιο vfm λύση δηλαδή? Τότε δεν αλλάζω κλιματιστικό με την τωρινή επιδότηση και περιμένω εξοικονομώ που έχει καλύτερο ποσοστό (σύμφωνα με τα κριτήρια του 2021 φυσικά), σωστά? Τώρα πως θερμαίνεις το σπίτι; Γνώμη μου είναι ότι δεν κάνεις τίποτα σε αλλαγές έως δεις που θα κάτσει η μπίλια, μάλλον δεν έχει νόημα να κάνεις μια επιλογή που σε 2 χρόνια θα είναι κοστοβορα. Το μόνο που ίσως να αξίζει είναι τα φωτοβολταϊκά γιατί η ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει φθηνότερη άμεσα και όταν γίνει δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα και που είχε πριν 2 χρονια.
hara75gr Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2022 12 ώρες πριν, james01gr είπε Τώρα πως θερμαίνεις το σπίτι; Γνώμη μου είναι ότι δεν κάνεις τίποτα σε αλλαγές έως δεις που θα κάτσει η μπίλια, μάλλον δεν έχει νόημα να κάνεις μια επιλογή που σε 2 χρόνια θα είναι κοστοβορα. Το μόνο που ίσως να αξίζει είναι τα φωτοβολταϊκά γιατί η ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει φθηνότερη άμεσα και όταν γίνει δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα και που είχε πριν 2 χρονια. Δεν έχει θέρμανση το σπίτι(είχαν κεντρική και τη σταμάτησαν λίγο πριν το πάρω), οπότε με ότι να ναι(σόμπα υγραερίου, φορητά λαδιού). Εκτός αυτού θέλω να αλλάξω και κουφώματα που είναι πολύ παλιά, οπότε δε γίνεται να το αναβάλλω και πολύ. Αν είχα την "πολυτέλεια" να μπορέσω να περιμένω να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά ενέργειας θα περίμενα φυσικά, αλλά δυστυχώς...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα