mrkra Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Στις 19/12/2022 στις 2:49 ΜΜ, kaliakman είπε Εγώ λέω μακάρι να φτιάξουμε το τέλειο ΑΙ που θα κάνει όλους τους engineers obsolete. Συνειδητοποιείτε τι σημαίνει αυτό; Τι θες να φτιάξεις; Self-driving cars? Εύκολο. Θες να κάνεις όλα τα προγράμματα όσο πιο optimized γίνεται; Εύκολο. Έρευνα σε νεα υλικά; Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σου φτιάξω ότι καλύτερο υπάρχει. κτλπ κτλπ. Αν γίνει αυτό που συζητάμε το λιγότερο από τα προβλήματα μας θα είναι η ανεργία. Είτε ο κόσμος θα φτάσει σε μια φάση αέναης ανάπτυξης είτε θα καταστραφούμε ολοσχερώς. Μεινε ησυχος γιατι δεν προκειται ποτε να υπαρξει τετοιο συστημα. Το προβλημα που περιγραφεις αναγεται στο προβλημα που ειχε θεσει πριν πολλα χρονια ο Touring με το Touring's Proof. Ουσιαστικα φαντασιωνοταν ο Touring οτι θα μπορουσε να φτιαξει τον υπερτατο αλγοριθμο που θα μπορει να απαντα σε ερωτησεις yes/no. Το μονο που καταφερε ειναι να αποδειξει ηταν η ανεφικτοτητα του.
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 3 ώρες πριν, mrkra είπε Μεινε ησυχος γιατι δεν προκειται ποτε να υπαρξει τετοιο συστημα. Το προβλημα που περιγραφεις αναγεται στο προβλημα που ειχε θεσει πριν πολλα χρονια ο Touring με το Touring's Proof. Ουσιαστικα φαντασιωνοταν ο Touring οτι θα μπορουσε να φτιαξει τον υπερτατο αλγοριθμο που θα μπορει να απαντα σε ερωτησεις yes/no. Το μονο που καταφερε ειναι να αποδειξει ηταν η ανεφικτοτητα του. Ο Turing ποτέ δεν φαντασιώθηκε κάτι τέτοιο. Ο Turing αυτό που έκανε ήταν να περιγράψει τις συνθήκες που θα λειτουργούσε ένα τεστ όπου ένας κριτής θα μιλά με έναν άνθρωπο κι έναν υπολογιστή χωρίς να ξέρει ποιος είναι ποιος και έθεσε το ερώτημα αν μια μηχανή θα μπορούσε ποτέ να περάσει αυτό το test. Υπάρχουν προγράμματα natural language processing σήμερα που έχουν περάσει το Turing Test με επιτυχία.
mrkra Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 9 ώρες πριν, random_dude είπε Ο Turing ποτέ δεν φαντασιώθηκε κάτι τέτοιο. Ο Turing αυτό που έκανε ήταν να περιγράψει τις συνθήκες που θα λειτουργούσε ένα τεστ όπου ένας κριτής θα μιλά με έναν άνθρωπο κι έναν υπολογιστή χωρίς να ξέρει ποιος είναι ποιος και έθεσε το ερώτημα αν μια μηχανή θα μπορούσε ποτέ να περάσει αυτό το test. Υπάρχουν προγράμματα natural language processing σήμερα που έχουν περάσει το Turing Test με επιτυχία. Αυτο που λες ισχυει αλλα δεν εχει καμια σχεση με το θεμα που εθιξα. Ειναι κατι διαφορετικο.
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, mrkra είπε Αυτο που λες ισχυει αλλα δεν εχει καμια σχεση με το θεμα που εθιξα. Ειναι κατι διαφορετικο. Αυτό που έθιξες δεν ισχύει. Μίλησες για κάτι που είναι ανέφικτο την στιγμή που υπάρχουν ήδη αλγόριθμοι AI που έχουν περάσει το Turing Test με επιτυχία.
StavrosD Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Στις 15/12/2022 στις 4:49 ΜΜ, Lanike71 είπε Δεν ξέρω πόσοι το ακούσατε ή και δοκιμάσατε. ChatGPT: Optimizing Language Models for Dialogue (openai.com) Μπορεί να αλληλεπιδράσει με το χρήστη και να τον βοηθήσει σε ότι ρωτάει. Το χειρότερο για τους προγραμματιστές; Βοηθάει και εκεί. Αυτό σημαίνει, κατ' εμέ, ότι ένας μέτριος, ίσως ανέβει σκάλες με αυτό το εργαλείο, που σημειωτέον, δεν τελειοποιήθηκε ακόμα. Του έθεσα 2 φορές ερώτηση για ένα αλγόριθμο και απάντησε σωστά. Μάλιστα χρησιμοποίησε δύο διαφορετικούς τρόπους, μία με απλό τρόπο και μία με αναδρομή. Επειδή είχα χρησιμοποιήσει παλαιότερα έναν από αυτούς τους αλγορίθμους, οι μεταβλητές που χρησιμοποιούσε το μποτ, ήταν οι ίδιες που είχα βρει και εγώ στο SO. Δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση. Πολλοί θεωρούν ότι θα επηρεαστεί πολύ το επάγγελμα του developer μετά από αυτή την εξέλιξη. Ο χρόνος θα δείξει, αν είναι για καλό ή κακό. Χρησιμοποιώ το chatgpt, πλέον με συνδρομή. Δεν θα παροπλίσει τους προγραμματιστές, θα παροπλίσει τους παπαγάλους όμως. Αν γνωρίζεις λογική προγραμματισμού, μπορείς πλέον εύκολα να προχωρήσεις. Δεν χάνεις χρόνο με απλά πράγματα. Οι entry level προγραμματιστές θα έχουν ζήτηση και δεν θα βρίσκουν δουλειά. Αργότερα που οι senior θα πάρουν σύνταξη, δεν θα υπάρχουν άλλοι senior να τους αντικαταστήσουν επειδή για να γίνεις senior πρέπει να αρχίσεις από junior και ως συνέπεια δεν θα μπορούν να βρουν οι εταιρείες προσωπικό. 1
bbbb Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Ειναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει από εποχής δημιουργίας του ίντερνετ για την επίλυση απλών προγραμματιστικών προβλημάτων για κάποιον άσχετο με προγραμματισμό (αλλά σχετικό με pc) και για έμπειρους προγραμματιστές τους κάνει ακόμη καλύτερους. Προσωπικά είχα μερικά xml αρχεία που παράγονται από ένα πρόγραμμα της εργασίας μου σε συγκεκριμένο φορμάτ και ήθελα να μπορώ να αναζητώ λέξεις, να αλλάζω όρους κτλ μαζικά με ένα κλικ. Εψαχνα μέρες στο ιντερνετ με όρους πχ how to change value inside xml files και τα αποτελέσματα ήταν γενικότητες.. Ε με το chatgpt χωρίς να έχω ιδέα πως γράφουν κώδικα, μου είπε ότι πρέπει να κατεβάσω το visualstudio, τι είδους project να επιλέξω (μου το έκανε σε C) και με πήγε βήμα-βήμα πως να κάνω τα κουμπιά,τις φόρμες κτλ. Οπου έκανε λάθος, μου ζητούσε συγνώμη, μου έδινε επιπλέον μεταβλητές στον κώδικα για να το βοηθήσω να κάνει debugging και να με βοηθήσει! Μέσα σε 2 ώρες είχα έτοιμο αυτό που ήθελα. Με παραδοσιακό google search δε θα το κατάφερνα ποτέ.. Είναι απλά απίστευτο εργαλείο απλά. Αυτό που προσωπικά βλέπω είναι ότι το μόνο που σε περιορίζει στο τι μπορεί να σου δώσει είναι η φαντασία σου και στο τι θέλεις αλλά και στο πως του διατυπώνεις αυτά που θέλεις. Και ειναι ακόμη στην αρχή. Αν το φτιάξουν να παιρνει απευθείας περισσότερο κώδικα με την 1 θα είναι σούπερ. πχ κατέβασα ένα open source πρόγραμμα που χρησιμοποιώ και είναι 2300 σειρές κώδικα το βασικό .cs file του. Δε μπόρεσα να του το στείλω όλο μαζί και να του πω τι θέλω να αλλάξω και το πήγαινα κομμάτι-κομμάτι και βάσει εμπειρίας. Και πάλι ακόμη και έτσι βοηθάει. Αλλά επειδή αυτό το πρόγραμμα έχει κάποιες εξειδικευμένες εντολές για να επικοινωνεί με άλλο closed source sw, κάποιες εντολές δεν τις βλέπει όπως πρέπει το chatpgt και μέχρι στιγμής με ρίχνει σε συνεχές error loop όπως και αν του πω τι θέλω.. Αν το βελτιώσουν και αυτό στο μέλλον, θα είναι σούπερ Βέβαια κάποιοι μπορεί να πείτε ότι θα μπορούσα αυτά που ήθελα να κάνω, να τα πω σε έναν προγραμματιστή να μου τα κάνει και να πάρει ένα μεροκάματο. Οπως το βλέπει κανείς.. 1
archer100 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, bbbb είπε Ειναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει από εποχής δημιουργίας του ίντερνετ για την επίλυση απλών προγραμματιστικών προβλημάτων για κάποιον άσχετο με προγραμματισμό (αλλά σχετικό με pc) και για έμπειρους προγραμματιστές τους κάνει ακόμη καλύτερους. Προσωπικά είχα μερικά xml αρχεία που παράγονται από ένα πρόγραμμα της εργασίας μου σε συγκεκριμένο φορμάτ και ήθελα να μπορώ να αναζητώ λέξεις, να αλλάζω όρους κτλ μαζικά με ένα κλικ. Εψαχνα μέρες στο ιντερνετ με όρους πχ how to change value inside xml files και τα αποτελέσματα ήταν γενικότητες.. Ε με το chatgpt χωρίς να έχω ιδέα πως γράφουν κώδικα, μου είπε ότι πρέπει να κατεβάσω το visualstudio, τι είδους project να επιλέξω (μου το έκανε σε C) και με πήγε βήμα-βήμα πως να κάνω τα κουμπιά,τις φόρμες κτλ. Οπου έκανε λάθος, μου ζητούσε συγνώμη, μου έδινε επιπλέον μεταβλητές στον κώδικα για να το βοηθήσω να κάνει debugging και να με βοηθήσει! Μέσα σε 2 ώρες είχα έτοιμο αυτό που ήθελα. Με παραδοσιακό google search δε θα το κατάφερνα ποτέ.. Είναι απλά απίστευτο εργαλείο απλά. Αυτό που προσωπικά βλέπω είναι ότι το μόνο που σε περιορίζει στο τι μπορεί να σου δώσει είναι η φαντασία σου και στο τι θέλεις αλλά και στο πως του διατυπώνεις αυτά που θέλεις. Και ειναι ακόμη στην αρχή. Αν το φτιάξουν να παιρνει απευθείας περισσότερο κώδικα με την 1 θα είναι σούπερ. πχ κατέβασα ένα open source πρόγραμμα που χρησιμοποιώ και είναι 2300 σειρές κώδικα το βασικό .cs file του. Δε μπόρεσα να του το στείλω όλο μαζί και να του πω τι θέλω να αλλάξω και το πήγαινα κομμάτι-κομμάτι και βάσει εμπειρίας. Και πάλι ακόμη και έτσι βοηθάει. Αλλά επειδή αυτό το πρόγραμμα έχει κάποιες εξειδικευμένες εντολές για να επικοινωνεί με άλλο closed source sw, κάποιες εντολές δεν τις βλέπει όπως πρέπει το chatpgt και μέχρι στιγμής με ρίχνει σε συνεχές error loop όπως και αν του πω τι θέλω.. Αν το βελτιώσουν και αυτό στο μέλλον, θα είναι σούπερ Βέβαια κάποιοι μπορεί να πείτε ότι θα μπορούσα αυτά που ήθελα να κάνω, να τα πω σε έναν προγραμματιστή να μου τα κάνει και να πάρει ένα μεροκάματο. Οπως το βλέπει κανείς.. Επομενως προς το παρον ειναι ενα φθηνο αλλα χρονοβορο εργαλειο για απλες δουλειες, που εχει μεγαλη πιθανοτητα να κανει λαθη. Η δουλεια που θελεις (που μοιαζει κυριως με searches και replacements μεσα σε text η εστω σε xml, ενας προγραμματιστης ισως μπορουσε να τη φτιαξει σε μιση ωρα ισως και λιγοτερο. Επομενως ακομα υπερεχει ο προγραμματιστης απο αποψη χρονου ενασχολησης (και ποιοτητας λυσης πιθανως) και αυτο που κερδιζει καποιος με το gpt ειναι τα χρηματα που θα εδινε στον προγραμματιστη Επεξ/σία 7 Απριλίου 2023 από archer100
bbbb Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, archer100 είπε Επομενως προς το παρον ειναι ενα φθηνο αλλα χρονοβορο εργαλειο για απλες δουλειες, που εχει μεγαλη πιθανοτητα να κανει λαθη. Η δουλεια που θελεις (που μοιαζει κυριως με searches και replacements μεσα σε text η εστω σε xml, ενας προγραμματιστης ισως μπορουσε να τη φτιαξει σε μιση ωρα ισως και λιγοτερο. Επομενως ακομα υπερεχει ο προγραμματιστης απο αποψη χρονου ενασχολησης (και ποιοτητας λυσης πιθανως) και αυτο που κερδιζει καποιος με το gpt ειναι τα χρηματα που θα εδινε στον προγραμματιστη Και ο προγραμματιστής μπορεί να κάνει λάθη όμως ή παραλείψεις και να χρειαστεί το chatgpt για να βρει το λάθος του. πχ Στο άλλο πρόγραμμα που αναφέρθηκα το open source δεν έκανε σωστά το shuffle αρχείων μέσα σε μια λίστα. Αυτό είχε γραφεί από άνθρωπο. Βρήκα το κομμάτι κώδικα,το έδωσα στο chatgpt και μου το άλλαξε για να δουλεύει καλύτερα. Ανετα λοιπόν και ένας έμπειρος προγραμματιστής μπορει να κάνει λάθη/να μη γνωρίζει επακριβώς κάτι και το ai να του το βελτιώσει μέσα σε δευτερόλεπτα αντι να ψάχνεται μόνος του στο google. Kαι αν κάποιος θέλει να μάθει επιπλέον για τον κώδικα που αλλάχτηκε, αν το ρωτήσεις θα σου απαντήσει τι άλλαξε και γιατί το άλλαξε ώστε και ο προγραμματιστής που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, έχει δυνατότητα να το κάνει Επεξ/σία 7 Απριλίου 2023 από bbbb 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα