Προς το περιεχόμενο

Κάρτας ήχου για edifier R1700BT

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από argimeg,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαίρετε, πήρα τα edifier R1700bt σε black friday και τώρα το σκέφτομαι για κάρτα ήχου. Η μόνη χρήση που κάνω είναι να ακούω μουσική απο το tidal, έχω επίσης τα Audiotechnica m30x. Το κατάστημα μου είπε οτι με μια focusrite scarlett solo θα δω σημαντική διαφορά; Ποια η γνώμη σας; Αξίζει; Να ανεβάσω το budget η τα ηχεία δεν τραβάνε;

Παρατήρησα(το έχει πει και κάποιος σε review στο scroutz) οτι ο τα ηχεία είναι χρωματισμένα ώστε να ακούγονται περισσότερο τα instrumentals απο την φωνή του καλλιτέχνη. Δοκίμασα το Voicemeeter Banana eq πείραξα τις μεσαίες και βελτιώθηκε αρκετά. Μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από Soomn
  • Λύση
Δημοσ.

Εγώ σαν κάρτα ήχου έχω έναν πιο φτηνό ενισχυτή ακουστικών, τον smsl m3 που έχει επάνω τον CS4398 DAC.

Τα ηχεία τα έχω από χθες, και τα δοκίμασα με αυτόν που στην ουσία μόνο το DAC περνάει από αυτόν και σαν θετικα κρατάω την καθαρότητα στις μεσαίες και γενικά ευχάριστα στις μεσαίες και επάνω. Στα αρνητικά το μπάσο που αν το πας πάνω από την μέση επάνω στα ηχεία εννοώ, αρχίζει να μπουκώνει. Φυσικά το περίμενα αυτό. Μην περιμένουμε και θαύματα στα 100€. Για τα λεφτά τους πολύ τίμια θα έλεγα και μπορεί μετά από 10-20 ώρες να στρώσουν και άλλο και το μπάσο να μην είναι τόσο ενοχλητικό πάνω από την μέση.

Αν δεν είχες έως τώρα ενισχυτή ακουστικών, μην το σκεφτείς καθόλου. Έχει μεγάλη διαφορά και αυτός που σου προτύνουν φοράει και ακριβότερο DAC το CS4272 οπότε θα μείνεις πολύ ικανοποιημένος, και με τα ακουστικά που έχεις θα έχεις πιστεύω αρκετή διαφορά. Εγώ με τα SH 598SR είχα μεγάλη διαφορά όταν άκουσα τελικά τι είναι αυτό το DAC. Δεν ξαναπάω σε κάρτα ήχου mboard, και θα πήγαινα μόνο σε κάρτα ήχου, αλλά εκεί πρέπει να πληρώσεις παραπάνω από 100€. 

Μην πάς σε ακριβότερη λύση, δεν θα δεις διαφορά με αυτά τα ηχεία έτσι και αλλιώς μόνο το DAC σε νοιάζει, ο ενισχυτής είναι επάνω στα ηχεία.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/12/2022 στις 4:43 ΜΜ, Soomn είπε

Χαίρετε, πήρα τα edifier R1700bt σε black friday και τώρα το σκέφτομαι για κάρτα ήχου. Η μόνη χρήση που κάνω είναι να ακούω μουσική απο το tidal, έχω επίσης τα Audiotechnica m30x. Το κατάστημα μου είπε οτι με μια focusrite scarlett solo θα δω σημαντική διαφορά; Ποια η γνώμη σας; Αξίζει; Να ανεβάσω το budget η τα ηχεία δεν τραβάνε;

Παρατήρησα(το έχει πει και κάποιος σε review στο scroutz) οτι ο τα ηχεία είναι χρωματισμένα ώστε να ακούγονται περισσότερο τα instrumentals απο την φωνή του καλλιτέχνη. Δοκίμασα το Voicemeeter Banana eq πείραξα τις μεσαίες και βελτιώθηκε αρκετά. Μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω;

Βασικά σε θέμα ήχου το αυτί μας είναι ο καλύτερος κριτής - διότι πολύ απλά δεν έχουμε όλοι τα ίδια standards, ούτε το αυτί μας την ίδια ευαισθησία σε χροιές, εντάσεις, κτλπ. Ακόμη και το σχόλιο περί "χρωματισμού" είναι υποκειμενικό. Αντικειμενικά θα φαίνεται σε κάποιο frequency analyzer (κάποια db επιπλέον σε ένα φάσμα συχνοτήτων) πρακτικά και πάλι εσύ και τα δικά σου αυτιά αποφασίζουν.

Οπότε ρύθμισέ όπως ακριβώς αρέσουν σε εσένα. 😉
(για το καλύτερο αποτέλεσμα ρύθμισης χρησιμοποίησε θέματα από διάφορα μουσικά είδη)

Τώρα για το DAC θα έλεγα σε 1η φάση να ξεκινήσεις όπως είσαι για λίγο καιρό. Δες πως οδηγούνται τα ηχεία, ποιότητα, εντάσεις, αν σε ικανοποιεί αυτο που ακούς. Αν κρίνεις ότι θες κάτι καλύτερο κοιτάς για DAC. Η Focusrite είναι εταιρεία υψηλής ποιότητας και με τη σειρά Scarlett σχετικά προσιτή οικονομικά πλέον. 

Δημοσ.

Αχρωμάτιστο ήχο συναντάς σε ελάχιστα μοντέλα ακουστικών, όπως τα Sennheiser HD600. Μόλις τα ακούσεις καταλαβαίνεις άμεσα την υποβάθμιση του ήχου στα υπόλοιπα και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο reference ήχος για την ηχητική απόλαυση.

Η καλύτερη λύση εκεί που βρίσκεσαι τώρα είναι τα εξής:

1) Ένας καλός dac/amp σαν αυτόν που πρότεινε ο argimeg.

2) Κατέβασμα EQ APO μαζί με το παρακάτω φίλτρο για τα Audiotechnica:

https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/blob/master/results/rtings/rtings_harman_over-ear_2018/Audio-Technica ATH-M30x/Audio-Technica ATH-M30x GraphicEQ.txt

3) Ψυχοακουστική ισοστάθμιση για να κάνεις τα edifier να παίζουν παρόμοια με τα EQed M30x. Ή ακόμα το αντίστροφο, αν σου αρέσουν περισσότερο τα edifier. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο αλλά στο τέλος ανταμείβει.

Για να έχει νόημα η ισοστάθμιση θα πρέπει να βασίζεται είτε σε μετρήσεις, είτε σε κάποιο σύστημα αναφοράς αν την κάνεις με το αυτί. Αλλιώς κοτσάνες θα κάνεις.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/12/2022 στις 8:00 ΜΜ, argimeg είπε

Εγώ σαν κάρτα ήχου έχω έναν πιο φτηνό ενισχυτή ακουστικών, τον smsl m3 που έχει επάνω τον CS4398 DAC.

Τα ηχεία τα έχω από χθες, και τα δοκίμασα με αυτόν που στην ουσία μόνο το DAC περνάει από αυτόν και σαν θετικα κρατάω την καθαρότητα στις μεσαίες και γενικά ευχάριστα στις μεσαίες και επάνω. Στα αρνητικά το μπάσο που αν το πας πάνω από την μέση επάνω στα ηχεία εννοώ, αρχίζει να μπουκώνει. Φυσικά το περίμενα αυτό. Μην περιμένουμε και θαύματα στα 100€. Για τα λεφτά τους πολύ τίμια θα έλεγα και μπορεί μετά από 10-20 ώρες να στρώσουν και άλλο και το μπάσο να μην είναι τόσο ενοχλητικό πάνω από την μέση.

Αν δεν είχες έως τώρα ενισχυτή ακουστικών, μην το σκεφτείς καθόλου. Έχει μεγάλη διαφορά και αυτός που σου προτύνουν φοράει και ακριβότερο DAC το CS4272 οπότε θα μείνεις πολύ ικανοποιημένος, και με τα ακουστικά που έχεις θα έχεις πιστεύω αρκετή διαφορά. Εγώ με τα SH 598SR είχα μεγάλη διαφορά όταν άκουσα τελικά τι είναι αυτό το DAC. Δεν ξαναπάω σε κάρτα ήχου mboard, και θα πήγαινα μόνο σε κάρτα ήχου, αλλά εκεί πρέπει να πληρώσεις παραπάνω από 100€. 

Μην πάς σε ακριβότερη λύση, δεν θα δεις διαφορά με αυτά τα ηχεία έτσι και αλλιώς μόνο το DAC σε νοιάζει, ο ενισχυτής είναι επάνω στα ηχεία.

Καλησπέρα,

υπάρχει κάποια πρόταση στα 50-60€?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/12/2022 στις 12:15 ΠΜ, TR-909 είπε

Βασικά σε θέμα ήχου το αυτί μας είναι ο καλύτερος κριτής - διότι πολύ απλά δεν έχουμε όλοι τα ίδια standards, ούτε το αυτί μας την ίδια ευαισθησία σε χροιές, εντάσεις, κτλπ. Ακόμη και το σχόλιο περί "χρωματισμού" είναι υποκειμενικό. Αντικειμενικά θα φαίνεται σε κάποιο frequency analyzer (κάποια db επιπλέον σε ένα φάσμα συχνοτήτων) πρακτικά και πάλι εσύ και τα δικά σου αυτιά αποφασίζουν.

Οπότε ρύθμισέ όπως ακριβώς αρέσουν σε εσένα. 😉

Eδώ και αρκετές δεκαετίες δημοσιευμένες τυφλές δοκιμές(για να μην υπάρχει επηρεασμός από την τιμή κ.α.) από επιστήμονες την Harman Kardon απέδειξαν ότι:

1) Η υποκειμενική ηχητική ποιότητα εξαρτάται κατά ~85% από την απόκριση συχνότητας. Πράγμα που βελτιώνεται με EQ. EQ=δωρεάν αναβάθμιση.

2) Οι προτιμήσεις των ανθρώπων μικροδιαφέρουν μεταξύ τους, στα επίπεδα μπάσων/πρίμων κυρίως, αλλά όλες τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από τον reference-στουντιακό ήχο. Τον πραγματικά reference ήχο(έδωσα και παράδειγμα). Αυτό ισχύει για εκπαιδευμένους και μη στον ήχο ανθρώπους.

Οπότε, η απόλυτη υποκειμενικότητα είναι εν πολλοίς μύθος.

Η ισοστάθμιση με το αυτί πάνω σε συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι λάθος. Αν δεν είσαι εκπαιδευμένος δεν ξέρεις ποιες συχνότητες έχουν το πρόβλημα. Ακόμα όμως και να γνωρίζεις περί ήχου, τελικά θα φτιάξεις τον ήχο μόνο για την "Χ" ηχογράφηση, ενώ οι άλλες θα ακούγονται πλέον μέτριες ή χάλια. Είναι σαν να προσπαθείς να καλιμπράρεις τα χρώματα μιας οθόνης μέσα από μία φωτογραφία. Δεν έχει νόημα.

Ισοστάθμιση με το αυτί γίνεται, αλλά με πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία, πάνω σε sine waves ή 1/3 octave band noise και ένα reference σύστημα.

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλημερα ,εφοσον ακους μουσικη απο tidal ισως να προτιμησεις ενα dac με MQA decoder ,ενα απο τα πιο φθηνα που μπορεις να βρεις  ειναι αυτο ,στα + της επισης η υποστηριξη dsd (βεβαια δεν ξερω αν θα ακουσεις ποτε dsd αρχειο).

https://www.amazon.de/-/en/iFi-ZEN-Air-DAC-Resolution/dp/B09T6Y27R1/ref=sr_1_17?crid=2YUOSP0N5326K&keywords=MQA+dac&qid=1671266324&sprefix=mqa+dac%2Caps%2C293&sr=8-17

https://ifi-audio.com/products/zen-air-dac/

Η focus που σου προτεινε το καταστημα οκ ειναι αλλα δεν εχει και τοσο νοημα η αγορα της σε σχεση με ενα dac μονο για ακροαση

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για το input. Για eq είδα το eqApo που είπε ο φίλος πιο πάνω και φαίνεται πολύ μπελαλίδικο. Τώρα χρησιμοποιώ το Voicemeeter και άλλαξα τις μεσαίες στα 700-1500 και κοντά στα 3000 επειδή κάποιος έγραψε στο scroutz οτι εκεί έχουν θέμα τα edifier και τρέχουν σαφώς καλύτερα. Το θέμα είναι οτι υποστηρίζουν μέχρι 192khz και τα tidal masters +ifi zen πάνε παραπάνω. Υπάρχει κάποιο equalizer που να υποστηρίζει τόσο μεγάλη ανάλυση και να κάνει μέχρι 30-40ε;

Δημοσ.

Τα έχω πάνω σε soundblaster Z και χρησιμοποιώ επίσης voicemeeter banana και είναι ό,τι καλύτερο σε σχέση με την κάρτα ήχου της μητρικής και έχω καλή μητρική. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Soomn είπε

Σας ευχαριστώ όλους για το input. Για eq είδα το eqApo που είπε ο φίλος πιο πάνω και φαίνεται πολύ μπελαλίδικο. Τώρα χρησιμοποιώ το Voicemeeter και άλλαξα τις μεσαίες στα 700-1500 και κοντά στα 3000 επειδή κάποιος έγραψε στο scroutz οτι εκεί έχουν θέμα τα edifier και τρέχουν σαφώς καλύτερα. Το θέμα είναι οτι υποστηρίζουν μέχρι 192khz και τα tidal masters +ifi zen πάνε παραπάνω. Υπάρχει κάποιο equalizer που να υποστηρίζει τόσο μεγάλη ανάλυση και να κάνει μέχρι 30-40ε;

Αλλο το sample rate και αλλο το audio frequency. 

Ασχετως απο αυτο τα mqa  δεν εχουν μεγαλο sample rate ειναι συνηθως 44.1 η 48khz. Τα dsd ειναι σε μεγαλο sample rate αλλα αυτο και παλι δεν εχει σχεση με τη συχνοτητα ηχου που εχεις στο equalizer.

Μπορεις να χρησιμοποιεις και το spotify αν θες για να ακους μουσικη  που εχει equalizer 

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Soomn είπε

Το EQ APO δεν είναι μπελαλίδικο αν κάνεις 5-6 πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δεν σε ενδιαφέρουν όλες του οι δυνατότητες. Όπως το excel, έχει άπειρες δυνατότητες, αλλά εμείς κοιτάμε μόνο ελάχιστες που μας αφορούν.

Το πέρασμα π.χ. EQ για τα M30x γίνεται εντελώς μηχανικά σε μισό λεπτό, χωρίς καθόλου τεχνική γνώση. Η διαδικασία ψυχοακουστικής ισοστάθμισης θέλει αρκετή ώρα(1-1,5 ώρα, ξεκινώντας από το μηδέν) αλλά είναι τυποποιημένη και το αποτέλεσμα εκπλήσσει.

Αυτά που διαβάζεις στο skroutz είναι φλου σχόλια. Βάζει ο άλλος μετρήσεις χωρίς ίχνος smoothing και πετάει ένα "υπάρχει πτώση στα 700-1500Hz". Ας πούμε ότι έχει δίκιο. Δεν σου λέει πόσα db είναι. Ας πούμε όμως ότι το έγραφε και αυτό. Πώς ξέρεις με τι φίλτρο θα την διορθώσεις χωρίς να χαλάσεις γειτονικές συχνότητες; Πέρα από αυτά, η οποιαδήποτε ισοστάθμιση σε ηχεία αφορά αποκλειστικά τον χώρο σου. Ισοσταθμίζεις μόνο αν ξέρεις τι κάνεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγόρασα το ifi air zen dac τελικά και κάποια καλύτερα καλώδια rca αλλά δεν μου το αναγνωρίζει το πρόγραμμα της ifi. Αν δεν είναι το σωστό μέρος για την ερώτηση παρακαλώ οι mods να το μετακινήσουν. Δοκίμασα να κατεβάσω τους drivers από το site της ifi, ο υπολογιστής βλέπει το dac αλλά το πρόγραμμα της ifi όχι και το κατάλαβα όταν πήγα να βάλω καινούργιο firmware. Δοκίμασα να αλλάξω σε usb 2.0 από 3.0, να βγάλω xmos drivers(δεν είχα), να απενεργοποιήσω firewall/antivirus και μετά να το επανεγκαταστήσω, να βγάλω το dolby acess, όλα χωρίς τύχη. Το φωτάκι ανάβει μόνιμα πράσινο ακόμη και όταν ακούω tidal (νομίζω) masters. Τρέχω windows 10, έχει συμβεί σε κανένα άλλον;

Update: Μου είπαν απο το κατάστημα οτι θα ήταν αναβάθμιση να το τροφοδοτώ με καλώδιο κατευεθείαν και όχι μέσω usb. Μόλις δοκίμασα χωρίς εξωτερική τροφοδοσία έστρωσε. Δεν καταλαβαίνω πως αυτό το έκανε χειρότερο αντί για καλύτερο αλλά τέσπα. Το φωτάκι εξακολουθεί να ανάβει πράσινο συνέχεια με tidal masters. Ξέρει κανείς πως αλλάζω απο ηχεία σε headphones όταν είναι και τα δυο συνδεδεμένα; Ο ήχος είναι σαφώς βελτιωμένος, ειδικά με το power match ανοιχτό.

Μάλλον πρέπει να είμαι λίγο πιο υπομονετικός. Οι απαντήσεις που βρήκα είναι οτι το φωτάκι μάλλον είναι για το zen air dac 2 και παίζει ταυτόχρονα και στα ηχεία και στα headphones, ίσως βοηθήσει κάποιον άλλον.

Επεξ/σία από Soomn
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Χαίρετε, πήρα το air zen dac όπως μου προτείνατε και είδα τεράστια διαφορά. Έχω δυο προβλήματα. Πρώτον όταν μπαίνω στο tidal μου βγάζει σαν MQA device τα ηχεία της οθόνης ενώ εγώ χρησιμοποιώ κάτι edifier με το air zen dac. Έχω βάλει master στο streaming and audio quality. Δεύτερον, τα ηχεία κάνουν ένα hissing σε κάποια τραγούδια αλλά όχι σε όλα, ίσως φταίει ότι κάποια έχουν πιο βαριά όργανα από άλλα. Πήρα το μαγαζί απ' όπου πήρα το dac και μου είπαν να βρω πρώτα τι φταίει, μπορώ να απομακρύνω το dac γύρω στα 40 cm από τον υπολογιστή και δεν βλέπω διαφορά. Επίσης, το κάνει και με headphones και στο κινητό.  Παίζει να χρειάζομαι καινούργιο USB A to USB B cable? Είμαι ανάμεσα σε αυτό https://www.kooqie.com/p/ugreen-usb-20-se-usb-b-kalodio-printer-scanner-cable-15m-10350-mavro και σε αυτό https://www.skroutz.gr/s/8471140/Taga-Harmony-USB-2-0-Cable-USB-A-male-USB-B-male-1-5m-TUD-20.html.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...