NIKOsVAIO Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα σε όλους. Μπάινω στο θέμα. Θέλω να αντλησω συγκεκριμένα στοιχεία από ένα αρχείο excel σε ένα άλλο. Έχω δει πως η φόρμουλα INDEX MATCH είναι γενικά πολύ πιο καλή επιλογή από την VLOOKUP. Τουλάχιστον για αυτό που θέλω να κάνω. Το θέμα είναι πως επειδή δεν είμαι expert στο excel, δε μπορώ να καταφέρω αυτό που θέλω με επιτυχία. Το κάνω να λειτουργεί μόνο εν μέρει. Έχω ένα αρχείο excel (ας το λέμε FILE 1) που έχει μια στήλη με κωδικούς και μια άλλη στήλη με τιμές. Κάθε κωδικός έχει στο δικό του row την τιμή που του αντιστοιχεί. Ας πούμε ο κωδικός 123456 στη θέση Α1 έχει τιμή 100€ στη στήλη C1. Και ούτω καθεξίς. Κάθε κωδικός έχει την τιμή του σε κάθε row. Αυτό που θέλω είναι σε ένα άλλο excel αρχείο (ας το λέμε FILE 2) που έχει επίσης στη στήλη A κωδικούς, να κάνει αναζήτηση τους κωδικούς αυτούς στο FILE 1 και να επιστρέφει πίσω την τιμή τους στο αντίστοιχο κελί στο FILE 2. Δηλαδή, έχω μια λίστα με κωδικούς και τιμές στο FILE 1 από την οποία θέλω να τραβήξω τις τιμές ψάχνοντας τους αντίστοιχους κωδικούς στο FILE 2. Και το παραπάνω να το εφαρμόσω αυτόματα για κάθε κωδικό που έχω στο FILE 2. Βοήθεια κανείς; Σας ευχαριστώ πολύ!
kiko33gr Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα, γενικά ναι, η index-match έχει κάποια προτερήματα, αλλά δεν νομίζω να προσφέρει κάτι παραπάνω στη δική σου περίπτωση. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τη vlookup. Αν θέλεις index-match οπωσδήποτε, τότε με το παράδειγμα θα πρέπει να βάλεις στο FILE2 εκεί που θέλεις να σου εμφανίζει τις τιμές: =INDEX([FILE1]Sheet1!$C:$C,MATCH(A1,[FILE1]Sheet1!$A:$A,0)) Αλλάζεις βέβαια το [FILE1]Sheet1! με τα πραγματικά ονόματα αρχείου/φύλλου εργασίας. 1
NIKOsVAIO Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, kiko33gr είπε Καλησπέρα, γενικά ναι, η index-match έχει κάποια προτερήματα, αλλά δεν νομίζω να προσφέρει κάτι παραπάνω στη δική σου περίπτωση. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τη vlookup. Αν θέλεις index-match οπωσδήποτε, τότε με το παράδειγμα θα πρέπει να βάλεις στο FILE2 εκεί που θέλεις να σου εμφανίζει τις τιμές: =INDEX([FILE1]Sheet1!$C:$C,MATCH(A1,[FILE1]Sheet1!$A:$A,0)) Αλλάζεις βέβαια το [FILE1]Sheet1! με τα πραγματικά ονόματα αρχείου/φύλλου εργασίας. Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια και άμεση απάντησή σου! Ο τύπος που έγραψες ναι μεν φαίνεται να λειτουργεί σαν τύπος, αλλά προκαλεί το σφάλμα #SPILL. Που νομίζω σημαίνει ότι μάλλον έχει πολλά αποτελέσματα από την αναζήτηση και δε ξέρει που να τα βάλει. Για να στο δώσω ακριβώς όπως έιναι, τα έχω ως εξής. Μετέφερα τα διαφορετικά αρχεία σε ένα και χρησιμοποιώ διαφορετικά SHEETS μόνο. Οπότε προσάρμοσα τον τύπο σου αντίστοιχα. =INDEX('skp12'!$B:$B;MATCH('skp12'!$A:$A;0)) Το SHEET1 (skp12) είναι το φύλλο που θέλω να εμφανίσω τις τιμές που θα αντλώ από το SHEET2. SHEET1: Στήλη Α: Κωδικοί | Στήλη E: Εκεί που θέλω να εμφανίζονται οι τιμές που αντιστοιχούν στους κωδικούς της στήλης A. SHEET2: Στήλη A: Κωδικοί | Στήλη B: Οι τιμές των κωδικών, οι οποίες θέλω να εμφανιστούν στη θέση που θα βάλω τον τύπο στο SHEET 1, για κάθε αντίστοιχο κωδικό της Στήλης A στο ίδιο φύλλο. Επίσης σημείωσε ότι και στο SHEET1 και στο SHEET2, το πρώτο row έχει κείμενο που περιγράφει τι είναι η κάθε στήλη. Τον τίτλο της στήλης δηλαδή. π.χ. ΣΤΗΛΗ A = ΚΩΔΙΚΟΙ, ΣΤΗΛΗ B = ΤΙΜΕΣ κλπ. Αν δοκιμάσω να βγάλω τα rows με τους τίτλους των στηλών, τότε το #SPILL φεύγει και επιστρέφει (#N/A!). Έχεις κάποια ιδέα; 26 λεπτά πριν, NIKOsVAIO είπε Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια και άμεση απάντησή σου! Ο τύπος που έγραψες ναι μεν φαίνεται να λειτουργεί σαν τύπος, αλλά προκαλεί το σφάλμα #SPILL. Που νομίζω σημαίνει ότι μάλλον έχει πολλά αποτελέσματα από την αναζήτηση και δε ξέρει που να τα βάλει. Για να στο δώσω ακριβώς όπως έιναι, τα έχω ως εξής. Μετέφερα τα διαφορετικά αρχεία σε ένα και χρησιμοποιώ διαφορετικά SHEETS μόνο. Οπότε προσάρμοσα τον τύπο σου αντίστοιχα. =INDEX('skp12'!$B:$B;MATCH('skp12'!$A:$A;0)) Το SHEET1 (skp12) είναι το φύλλο που θέλω να εμφανίσω τις τιμές που θα αντλώ από το SHEET2. SHEET1: Στήλη Α: Κωδικοί | Στήλη E: Εκεί που θέλω να εμφανίζονται οι τιμές που αντιστοιχούν στους κωδικούς της στήλης A. SHEET2: Στήλη A: Κωδικοί | Στήλη B: Οι τιμές των κωδικών, οι οποίες θέλω να εμφανιστούν στη θέση που θα βάλω τον τύπο στο SHEET 1, για κάθε αντίστοιχο κωδικό της Στήλης A στο ίδιο φύλλο. Επίσης σημείωσε ότι και στο SHEET1 και στο SHEET2, το πρώτο row έχει κείμενο που περιγράφει τι είναι η κάθε στήλη. Τον τίτλο της στήλης δηλαδή. π.χ. ΣΤΗΛΗ A = ΚΩΔΙΚΟΙ, ΣΤΗΛΗ B = ΤΙΜΕΣ κλπ. Αν δοκιμάσω να βγάλω τα rows με τους τίτλους των στηλών, τότε το #SPILL φεύγει και επιστρέφει (#N/A!). Έχεις κάποια ιδέα; Φίλε μου γράψε λάθος. Είμαι στραβός. Είχα βγάλει ένα κομμάτι από τον τύπο σου. Το έφτιαξα σωστά, ακριβώς όπως μου έδειξες, και λειτουργεί γάντι! =INDEX('skp12'!$B:$B;MATCH(A2;'skp12'!$A:$A;0)) Σε ευχαριστώ πραγματικά πολύ! Δεν έχεις ιδέα τι χρόνο μου εξοικονομείς! Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2022 από NIKOsVAIO
kiko33gr Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Νομίζω έχεις μπερδευθεί λίγο. Στη συνάρτηση πρέπει να ανφέρεις το φύλλο που είναι οι τιμές και στη match σου λείπει μία παράμετρος. Η σωστή με τα νέα δεδομένα θα είναι: =INDEX('SHEET2'!$B:$B;MATCH(Α2;'SHEET2'!$A:$A;0)) Και τη βάζεις στο κελλί Ε2 στο SHEET1, που θέλεις να εμφανίσει τις τιμές.
NIKOsVAIO Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 56 λεπτά πριν, kiko33gr είπε Νομίζω έχεις μπερδευθεί λίγο. Στη συνάρτηση πρέπει να ανφέρεις το φύλλο που είναι οι τιμές και στη match σου λείπει μία παράμετρος. Η σωστή με τα νέα δεδομένα θα είναι: =INDEX('SHEET2'!$B:$B;MATCH(Α2;'SHEET2'!$A:$A;0)) Και τη βάζεις στο κελλί Ε2 στο SHEET1, που θέλεις να εμφανίσει τις τιμές. Ναι ναι. Το κατάλαβα μετά ότι μου έλειπε η παράμετρος και σου το έγραψα ακριβώς από πάνω, πριν μου απαντήσεις. Ελπίζω να μην έφαγες χρόνο. Δουλεύει τέλεια.
kiko33gr Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, NIKOsVAIO είπε Ναι ναι. Το κατάλαβα μετά ότι μου έλειπε η παράμετρος και σου το έγραψα ακριβώς από πάνω, πριν μου απαντήσεις. Ελπίζω να μην έφαγες χρόνο. Δουλεύει τέλεια. Τέλεια, φίλε μου! Είχα την καρτέλα ανοικτή κάμποση ώρα πριν σου απαντήσω και το είδα μετά. Πάντως έτσι όπως το έχεις γράψει μου φαίνεται ανάποδα, αλλά αφού δουλεύει μάλλον καλά είναι. 1
NIKOsVAIO Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2022 Στις 17/12/2022 στις 1:56 ΠΜ, kiko33gr είπε Τέλεια, φίλε μου! Είχα την καρτέλα ανοικτή κάμποση ώρα πριν σου απαντήσω και το είδα μετά. Πάντως έτσι όπως το έχεις γράψει μου φαίνεται ανάποδα, αλλά αφού δουλεύει μάλλον καλά είναι. if it ain't broke, don't fix it! Οπότε είμαι κομπλέ! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα