Προς το περιεχόμενο

AM5 / Ryzen - CPU & RAM OC

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Xoroxronis,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jimpsar είπε

Ευχαριστώ Νίκο δεν θα σκάσω κεφάλι και εγώ ιδιαίτερα. Μόνο timespy  είδα μήπως φτάσω πιο πάνω σε CPU, κατά τα άλλα πάει μπάλα.

Πλέον όταν δουλεύει καλά δεν πειράζω κάτι γιατί όσο τα μπλέκεις αρχίζουν τα κουλά. Εμένα πχ από αλλαγές στο bios χθες δεν έκανε boot με τίποτα. Τα έβγαλα όλα reseat CPU κ Ram και μετά όλα κομπλέ.

Δεν ξέρω αν φταίνε mobo γιατί και αυτό που λες δεν θα έπρεπε να το κάνει . Βέβαια εσύ ξέρεις και βλέπεις πως πάει γενικότερα σαν απόδοση. 

Μέχρι στιγμής πάντως έχω παρατηρησει πως όσο σκαλίζεις ειδικά σε ΑMD που έχω, είναι πολύ ευαίσθητο σε προβλήματα . Cmos μετά από κάθε διαφοροποίηση για σίγουρα 

Cpu score time spy δίνει καλύτερα στα 8κ χίλια τα εκατό. Κοντά 500-600 πόντους επάνω από ότι 6200-6400.

Τώρα στα των μητρικών.Βλεπω ότι στις ddr5 η αμδ είναι πολύ πιο ευαίσθητη από  ιντελ.Μετα το χτεσινό που έκανα την αλλαγή. Ξανά έβαλα τα ντιμακια όπως τα είχα και έκανα cmos κ λοαντ προφιλ. Έτρεξα 5 κύκλους και το έκλεισα γιατί δεν είχα χρόνο. Σήμερα θα το ξαναβάλω να τρέξει καμία 30αρια να είμαι σίγουρος. Εάν μου ξανακάνει τίποτα σχέδια θα του ξαναφλασαρω το bios μην έχει γίνει κανά κοραπτ.το οποίο δεν δικαιολογείται γιατί δεν το σκάλισα ιδιαίτερα το μηχάνημα.

• Like 1
  • Απαντ. 1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, azazil1190 είπε

Χτες με έπιασε ο διάολος να κάνω αλλαγή θέσεων στις ραμς. Δλδ το ντιμακι β2 να το βάλω στην α2 και όλο αυτό γιατί αυτό που ήταν στην α2 είχε 1-1.5 βαθμό παραπάνω από το αντίστοιχο στην β2. Σκεπτόμενος ότι θα μπει στην β2 θα είναι πιο κοντά στα φανς του κουτιού που βάζουν αέρα και θα είχαν ίδιες θερμοκρασίες.(Έχω και φανακι στις ραμς)Τελικά θερμοκρασία έπεσε ελαφρά στα 0.5c με 1c διαφορά. Λέω οκ όλα καλά. Κάτσε να τρέξω ένα τμ5 να δω πόσο θα φτάσουν Μαξ. Ε στο λεπτό γαμηθηκε στα ερρορς χωρίς να πειράξω κάτι άλλο. 

Ξανά έκανα τραμπα τα ντιμακια όπως τα είχα αρχικα και έστρωσε.  

Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια συμπεριφορά μετά από απλά αλλαγή θέσης να δημιουργεί αστάθεια .

Λέτε να έχει κανένα θέμα η μητρική?

Το 1.48v που έχεις βάλει είναι οριακό; Ας πούμε με 1.47 είναι σταθερό;

Κάποιες φορές δεν είναι ακριβώς ίδιας ποιότητας τα ντιμάκια σ ένα κιτ.

Αν μετρηθούν ένα ένα, κάποιο μπορεί να είναι καλύτερο στο voltage ή και να κάνει καλύτερα κάποιο timing.

Στις 2dpc το καλό ντιμ πρέπει να πάει στην απομακρυσμένη απ το cpu θέση.

Και το φόλα στην κοντινότερη.

Οι 1dpc συνήθως δεν έχουν θέμα.

Επίσης αν δε βάλεις οριακά το voltage πάλι δεν έχουν θέμα.

• Like 5
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Το 1.48v που έχεις βάλει είναι οριακό; Ας πούμε με 1.47 είναι σταθερό;

Κάποιες φορές δεν είναι ακριβώς ίδιας ποιότητας τα ντιμάκια σ ένα κιτ.

Αν μετρηθούν ένα ένα, κάποιο μπορεί να είναι καλύτερο στο voltage ή και να κάνει καλύτερα κάποιο timing.

Στις 2dpc το καλό ντιμ πρέπει να πάει στην απομακρυσμένη απ το cpu θέση.

Και το φόλα στην κοντινότερη.

Οι 1dpc συνήθως δεν έχουν θέμα.

Επίσης αν δε βάλεις οριακά το voltage πάλι δεν έχουν θέμα.

Δεν δοκίμασα παρακάτω από 1.48. αλλά δοκίμασα στα c36 με τα υπόλοιπα timings που έχω τώρα και ήταν σταθερό στα 1.45.Οσες φορές και να έτρεξα πριν κάνω την αλλαγή των ντιμ δεν είχα ερορ. 

Θα ξανά δοκιμάσω και σήμερα και καλού κακού θα δώσω 1.50 να είμαι είμαι μέσα ώστε μην είμαι στα όρια 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

*update.

Έτρεξα 25 κύκλους και στο 3τεστ έβγαλε ένα ερορ. Δεν είχα άλλο ερορ μέχρι να τελειώσει.Ισως τελικά έτυχε την προηγούμενη φορά και έβγαλε 30κυκλους ,ίσως ήταν στο όριο.

Έδωσα ένα κλικ επάνω vdio(1.36 από 1.35) k vdd(1.49 από 1.48)/vddq(1.46 από 1.45)και ξανατρεχω .

Ξέρω είναι λίγο χαμηλά αυτά τα ρεύματα για 8κ c34 αλλά προσπαθώ με όσο γίνεται  χαμηλοτερα ρεύματα να το σενιαρω. Ίσως να θέλει και καμία αντίσταση ανέβασμα μιας και τις έχω auto.

Επεξ/σία από azazil1190
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, azazil1190 είπε

ok το εβγαλε 

Screenshot 2025-01-15 211636.png

Άψογος !!!

Τελικά Gdm enabled ή disabled καλύτερα ??

Επίσης έχετε memory context enabled και nitro ?

Επεξ/σία από jimpsar
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, jimpsar είπε

Άψογος !!!

Τελικά Gdm enabled ή disabled καλύτερα ??

Επίσης έχετε memory context enabled και nitro ?

Να σου πω λενε οτι το gdm disable μειωνει λιγο το latency αλλα θελει παραπανω ρευματα.Δεν το δοκιμασα ποτε με enable.

Memory context enable το εχω και νιτρο 1-3-1

εδω με 45αρια αντι 46 tRCD λιγο παραπανω ρευματα αλλα ιδια αποδοση με τα 46

Screenshot 2025-01-15 214116.png

Επεξ/σία από azazil1190
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 15/1/2025 στις 11:04 ΠΜ, azazil1190 είπε

Ξανά έκανα τραμπα τα ντιμακια όπως τα είχα αρχικα και έστρωσε.  

Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια συμπεριφορά μετά από απλά αλλαγή θέσης να δημιουργεί αστάθεια .

συμβαινει στις ddr5 και σε ιντελ η σειρα επαιζε ρολο απο ο,τι ειχα δει σε z690/z790 οταν ησουν οριακα βεβαια, οχι σε safe settings

τα dimm μου τα χω αριθμημενα και εχω το κεφαλι μου ησυχο χαχα

Επεξ/σία από nvidiafan
  • Like 3
Δημοσ.

Δοκιμάζω με GDM disabled . Πρώτη φορα τέτοια αποτελέσματα σε AMD με latency και bandwitdth. Τσεκαρω για σταθερότητα και επανέρχομαι  :) 

best ram latency.jpg

8 λεπτά πριν, jimpsar είπε

Δοκιμάζω με GDM disabled . Πρώτη φορα τέτοια αποτελέσματα σε AMD με latency και bandwitdth. Τσεκαρω για σταθερότητα και επανέρχομαι  :) 

best ram latency.jpg

Δοκίμασα και αυτα τα 2 στο aida τα οποία δεν είχα δει, πολύ δυνατός ο 9950x . Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος σαν cpu all around. 

aes.jpg

checkmate.jpg

• Like 5
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, jimpsar είπε

best ram latency.jpg

Δοκίμασα και αυτα τα 2 στο aida τα οποία δεν είχα δει, πολύ δυνατός ο 9950x . Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος σαν cpu all around. 

aes.jpg

checkmate.jpg

Τελεια results, ναι ρε συ ειναι κτηνος!

• Thanks 1
Δημοσ.

Καλημέρα τελικά errors TM5 αλλά Karhu το εβγαλε κανονικά σε 1:10 λεπτα.

Eίχα ομως και blue screen με IRQ less or equal κλπ .

θα δοκιμάσω και με ρεύματα και καποια settings ram και βλέπουμε. Ειδάλλως GDM enabled και το αφήνω ετσι. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, jimpsar είπε

Καλημέρα τελικά errors TM5 αλλά Karhu το εβγαλε κανονικά σε 1:10 λεπτα.

Eίχα ομως και blue screen με IRQ less or equal κλπ .

θα δοκιμάσω και με ρεύματα και καποια settings ram και βλέπουμε. Ειδάλλως GDM enabled και το αφήνω ετσι. 

Δες  με αντιστάσεις μήπως το σταθεροποιήσεις και δώσε και vddp 1.1-1.15 k ανάλογα κατεβάζεις.Επισης δώσε για δοκιμή vddio κάπου 1.40ν και δοκίμασε .Είναι safe μέχρι 1.45ν .Βέβαια να έχεις όρεξη και χρόνο για τα παραπάνω.

• Like 2
Δημοσ.
20 ώρες πριν, azazil1190 είπε

Δες  με αντιστάσεις μήπως το σταθεροποιήσεις και δώσε και vddp 1.1-1.15 k ανάλογα κατεβάζεις.Επισης δώσε για δοκιμή vddio κάπου 1.40ν και δοκίμασε .Είναι safe μέχρι 1.45ν .Βέβαια να έχεις όρεξη και χρόνο για τα παραπάνω.

Tελικά το πρόβλημα σε μένα ηταν το Nitro.

Κάνοντας το disable όλα κανονικα και άψογα. Latency στα 56.1-56.4  και βγάζει tm5-karhu No errors. Δεν δοκιμάζω κάτι άλλο προς το παρόν. Βαρέθηκα τα cmos-bluescreens 😬

Βάζω και ycrucher 

Spoiler

y-cruncher_Pi-1b_11.102.jpg

y-cruncher_Pi-2.5b_31.382.jpg

• Like 6
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jimpsar είπε

Tελικά το πρόβλημα σε μένα ηταν το Nitro.

Κάνοντας το disable όλα κανονικα και άψογα. Latency στα 56.1-56.4  και βγάζει tm5-karhu No errors. Δεν δοκιμάζω κάτι άλλο προς το παρόν. Βαρέθηκα τα cmos-bluescreens 😬

Βάζω και ycrucher 

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

y-cruncher_Pi-1b_11.102.jpg

y-cruncher_Pi-2.5b_31.382.jpg

Super εισαι ρε! Αστο ετσι μην ασχοληθεις αλλο ετσι και αλλιως σε gaming δεν θα δεις κατι με νιτρο κτλ

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...