Προς το περιεχόμενο

AM5 / Ryzen - CPU & RAM OC

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Xoroxronis,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι να φτιάξω σε αυτά?

Ακόμα δεν έχω δει καν τι γινεται με επεξεργαστή και pbo και τέτοια. Δεν έχω πιάσει amd βασικά εδώ και 20 χρόνια? :P

και δυσκολεύομαι αρκετά με τα proc

ZenTimings_Screenshot.png

Screenshot 2025-01-28 220436.png

• Απαντ. 1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 28/1/2025 στις 10:07 ΜΜ, thn είπε

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι να φτιάξω σε αυτά?

Ακόμα δεν έχω δει καν τι γινεται με επεξεργαστή και pbo και τέτοια. Δεν έχω πιάσει amd βασικά εδώ και 20 χρόνια? :P

και δυσκολεύομαι αρκετά με τα proc

ZenTimings_Screenshot.png

Screenshot 2025-01-28 220436.png

Για αρχή δες λίγο στο νήμα για κάποιον με τις δικές σου μνήμες και κοπιαρε τις βασικές ρυθμίσεις (από tcl μέχρι trc και ρώτα συγκεκριμένα για τις επιμέρους τάσεις γιατί το zt δεν τις δείχνει όλες).

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Θέλω μερικές συμβουλές τι να πειράξω στο bios για τον 9800x3D, προς το παρόν πείραξα μόνο το Curve -30 all cores, δείχνει σταθερό ως τώρα και έπεσε από 75.6c στους 51.5c, ακόμα τρίβω τα μάτια μου με την πτώση θερμοκρασίας!
Το CB23 πήγε από 22010 πόντους σε λίγο κάτω από 22400 χωρίς να πειράξω pbo κτλ για πείτε τι να πειράξω;
Το όλο hardware είναι στην υπογραφή αν θέλετε τροφοδοτικό, μνήμες κτλ

Δημοσ.

Έκανα εχθές update στο τελευταίο bios από το f2 στο f4a  και στο reboot μου εμφάνιζε τα 16gb από τα 32gb ram ..έχει τύχει σε κανέναν κάτι τέτοιο ?? 

Άλλαξα θέση στα στικάκια και όλα καλά . 

Το σύστημα είναι 9900x , giga x870e aorus elite wifi 7 , Corsair 32gb RGB vengeance 6400mhz , 

Το μόνο που έχω κάνει είναι expo , curve optimizer -25 all cores ( δοκίμασα κ -30 )  και είδα μεγάλη διαφορά στα temps στην noctua nh-u12a chromax. 

Πρώτη φορά όμως σε amd και εχω χάσει την μπάλα με τις ρυθμίσεις ..

Δημοσ.
Στις 22/2/2025 στις 9:37 ΜΜ, comfuzio είπε

Θέλω μερικές συμβουλές τι να πειράξω στο bios για τον 9800x3D, προς το παρόν πείραξα μόνο το Curve -30 all cores, δείχνει σταθερό ως τώρα και έπεσε από 75.6c στους 51.5c, ακόμα τρίβω τα μάτια μου με την πτώση θερμοκρασίας!
Το CB23 πήγε από 22010 πόντους σε λίγο κάτω από 22400 χωρίς να πειράξω pbo κτλ για πείτε τι να πειράξω;
Το όλο hardware είναι στην υπογραφή αν θέλετε τροφοδοτικό, μνήμες κτλ

Tις μνήμες θα μπορούσες να πειράξεις, αλλά αυτό το 6000/36 δεν ξέρω τί παίρνει και πόσο.

Παίζει σε 6000/30 ή 6200/36?

Δοκίμασες να βρεις τα όρια του fclk, αν τυχόν κάνεις κανένα 2100+?

Δημοσ.
19 hours ago, Πέτρος said:

Tις μνήμες θα μπορούσες να πειράξεις, αλλά αυτό το 6000/36 δεν ξέρω τί παίρνει και πόσο.

Παίζει σε 6000/30 ή 6200/36?

Δοκίμασες να βρεις τα όρια του fclk, αν τυχόν κάνεις κανένα 2100+?

Όχι δεν έχω πειράξει τίποτα από ram settings, έβαλα μόνο το expo1 και τέλος. Πιο πολύ για το PBO Θα με ενδιέφερε να πάρω συμβουλές. Μόνο και μόνο που έπαιξα με το Curve Optimizer και έπεσε τόσο κάτω η θερμοκρασία είναι μεγάλο όφελος αλλά δεν έχω δει ποτέ την CPU να πάει πάνω από 5.225Mhz

Δημοσ.
5 ώρες πριν, comfuzio είπε

Όχι δεν έχω πειράξει τίποτα από ram settings, έβαλα μόνο το expo1 και τέλος. Πιο πολύ για το PBO Θα με ενδιέφερε να πάρω συμβουλές. Μόνο και μόνο που έπαιξα με το Curve Optimizer και έπεσε τόσο κάτω η θερμοκρασία είναι μεγάλο όφελος αλλά δεν έχω δει ποτέ την CPU να πάει πάνω από 5.225Mhz

Για το ΡΒΟ, γιατί? Θα πάρεις στην καλύτερη πόσο...2-3% από εκεί? Ρίξε λίγο το CΟ, στο -25 παντού ας πούμε, και δες μήπως έχεις καλύτερα νούμερα, μήπως το έχεις παρακατεβάσει και είσαι οριακός.

Δες μήπως με BCLK oc κάνεις κάτι γρήγορα+εύκολα...στο 101-102 δεν θα πρέπει να έχεις το παραμικρό πρόβλημα και θα δεις και τί/πόσο πάει.

Σε gaming, πάντως, το μεγαλύτερο καλό (ακόμα και σε 3δ) θα το δεις από μνήμες...το 6000/36 παραείναι χαλαρό πιστεύω.

Δημοσ.
7 minutes ago, Πέτρος said:

Για το ΡΒΟ, γιατί? Θα πάρεις στην καλύτερη πόσο...2-3% από εκεί? Ρίξε λίγο το CΟ, στο -25 παντού ας πούμε, και δες μήπως έχεις καλύτερα νούμερα, μήπως το έχεις παρακατεβάσει και είσαι οριακός.

Δες μήπως με BCLK oc κάνεις κάτι γρήγορα+εύκολα...στο 101-102 δεν θα πρέπει να έχεις το παραμικρό πρόβλημα και θα δεις και τί/πόσο πάει.

Σε gaming, πάντως, το μεγαλύτερο καλό (ακόμα και σε 3δ) θα το δεις από μνήμες...το 6000/36 παραείναι χαλαρό πιστεύω.

είμαι ήδη -30 all core αλλά οκ θα δω τι μπορώ να κάνω για τις ram

Δημοσ.
3 minutes ago, Πέτρος said:

Αυτό λέω, από -30 δοκίμασε με -25, μήπως έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν πάει αυτό όσο πιο πολύ αρνητικό το νούμερο τόσο πιο μεγάλο το undervolting; Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει και αν το πάω -25 θα έχει μικρότερο undervolting και άρα πιο μεγάλα temps. Το έχω καταλάβει ανάποδα;

Δεν ξέρω σχετικά γι'αυτό και ρωτάω αλλά από τον 5900x που είχα τρέξει το auto όλα προς τα κάτω μου τα είχε πάει αλλά είχα -25 το core0 και όλα τα άλλα -30 αλλιώς με -30 και το core0 είχα WHEA στο gears 5 μόνο.
Από το chatgpt που έκανα μια ερώτηση (Αν είναι λάθος διόρθωσε με)
image.png.bfc37fca90a84770f43c14baf060bc62.png

Είναι σαν να μου λέει ότι είμαι πένα στο -30, αν το κατάφερνα να πάει -35 (δεν το δοκίμασα) θα πρέπει να έχω κερδίσει το silicone lottery 

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Δεν πάει αυτό όσο πιο πολύ αρνητικό το νούμερο τόσο πιο μεγάλο το undervolting; Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει και αν το πάω -25 θα έχει μικρότερο undervolting και άρα πιο μεγάλα temps. Το έχω καταλάβει ανάποδα;

Δεν ξέρω σχετικά γι'αυτό και ρωτάω αλλά από τον 5900x που είχα τρέξει το auto όλα προς τα κάτω μου τα είχε πάει αλλά είχα -25 το core0 και όλα τα άλλα -30 αλλιώς με -30 και το core0 είχα WHEA στο gears 5 μόνο.
Από το chatgpt που έκανα μια ερώτηση (Αν είναι λάθος διόρθωσε με)
image.png.bfc37fca90a84770f43c14baf060bc62.png

Είναι σαν να μου λέει ότι είμαι πένα στο -30, αν το κατάφερνα να πάει -35 (δεν το δοκίμασα) θα πρέπει να έχω κερδίσει το silicone lottery 

Μια χαρά το έχεις καταλάβει, όντως έτσι λειτουργεί.

Μου έκανε απλά εντύπωση το πόσο λίγο πήρες στο cbr σε σχέση με στοκ, ενώ οι θερμοκρασίες σου όντως γκρεμιστηκαν, οπότε θα έπρεπε να boostάρεις φουλ.

Δεν χάνεις με - 25 μια δοκιμή, δεν χάνεις και με - 35.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...