Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε τεχνικούς/μαγαζιά που να αναλάβουν επισκευή σε καμένους εξωτερικούς WD, αυτούς με τον κολλημένο USB controller πάνω στην πλακέτα του δίσκου. Έχω αρκετούς γνωστούς που την πάτησαν με τους εν λόγω δίσκους.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, Koopas είπε

Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε τεχνικούς/μαγαζιά που να αναλάβουν επισκευή σε καμένους εξωτερικούς WD, αυτούς με τον κολλημένο USB controller πάνω στην πλακέτα του δίσκου. Έχω αρκετούς γνωστούς που την πάτησαν με τους εν λόγω δίσκους.

Επισκευή δίσκου εξαιρετικά δύσκολα, ειδικά αν το πρόβλημα είναι μηχανικό. Θεωρώ ότι και να βρεις κάποιον με γνώσεις για να επισκευάσει τσιπάκι, να φλασάρει firmware και να ξανακαλιμπράρει το δίσκο, το κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από την αγορά καινούριου. Ακόμη και στην ανάκτηση δεδομένων ο δίσκος μετά πάει για πέταμα, δεν επισκευάζεται.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, δεν ήμουν όντως σαφής στο τι θέλω πραγματικά. Είναι εξωτερικοί δίσκοι WD, οι οποίοι είναι "νεκροί". Δυστυχώς, εάν ανοίξεις την θήκη, δεν έχει ξεχωριστό USB controller, ώστε να τον τοποθετήσεις σε μία άλλη θήκη (και να ελπίζεις πως θα δουλέψει), αλλά είναι μία πλακέτα όλο το σύστημα. Έχω ακούσει πως υπάρχει τρόπος, με άλλη πλακέτα, που γεφυρώνουν επαφές, κτλ, αλλά είναι λεπτοδουλειά. Ξέρω πως μετά θα είναι άχρηστος ο δίσκος, αλλά αυτό που όλοι ζητούν, είναι τα δεδομένα τους (τους τα λέω κι εγώ για backup, αλλά δεν είναι της παρούσης).

Επισυνάπτω και μία φωτογραφία με τον δίσκο, να καταλάβετε πως είναι -δυστυχώς- τα συγκεκριμένα μοντέλα.

WD_Elements_3TB.jpg

Δημοσ.

Κατάλαβα τι δίσκοι είναι, αλλά αυτό σου εξηγώ, το νεκρός δε λέει κάτι. Μπορεί να έχει χαλάσει κάποιο τσιπάκι ή εσωτερικά το μηχανικό κομμάτι του δίσκου, δεν υπάρχει μία μέθοδος επισκευής για όλα. Οι εταιρίες ανάκτησης δεδομένων διαβάζουν αλλιώς το δίσκο, δεν τον επισκευάζουν. Εάν είναι όντως σημαντικά τα δεδομένα μόνο σε τέτοια εταιρία μπορεί να γίνει δουλειά που έχουν θαλάμους και εργαλεία, αλλά το κόστος δεν είναι καθόλου μικρό για την ανάκτηση.

• Like 3
Δημοσ.

Δυστυχώς, οι εταιρίες ανάκτησης δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Δίσκο με bad sectors ο οποίος έκανε 2 εβδομάδες να περάσει το 5% από το File Scavenger, τον στείλαμε τελικά σε γνωστή εταιρία ανάκτησης, όπου όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τα δεδομένα, αλλά τον επέστρεψαν και σε κομμάτια (όπως τον άνοιξαν).

Ψάχνω σαν ύστατη λύση κάποιον που να κάνει λεπτοδουλειά σε πλακέτα, όπως σε αυτό το βίντεο. Εάν το πρόβλημα δεν είναι στην πλακέτα, είναι ένα άλλο θέμα.

Δημοσ.

Το πιο εύκολο (και φθηνότερο) που μου έρχεται στο μυαλό είναι να βρεθεί ένας ακριβώς ίδιος υγιής δίσκος από τον οποίο θα "δανειστείς" την πλακέτα και θα αντικαταστήσεις αυτήν του προβληματικού, ίσα ίσα για να αντιγράψεις φυσικά τα δεδομένα. Δυστυχώς όσο πάει, οι μηχανικοί δίσκοι γίνονται όλο και χειρότεροι στην προσπάθεια μείωσης του κόστους. Παράλληλα για να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο δίσκος εκτός της εργοστασιακής θήκης αλλά και μείωσης του κόστους, προχώρησαν στην λύση "όλα σε ένα".

• Like 1
Δημοσ.
Στις 13/12/2022 στις 9:59 ΜΜ, CyanBlue είπε

να βρεθεί ένας ακριβώς ίδιος υγιής δίσκος από τον οποίο θα "δανειστείς" την πλακέτα και θα αντικαταστήσεις αυτήν του προβληματικού,

+ το firmware chip του προβληματικού το οποίο θα πάει στη νέα πλακέτα.

• Like 2
Δημοσ.

Χωρίς να θέλω να γίνω κακός , να μάθουν οι φίλοι σου να ψωνίζουν σωστά.Εαν δεν γνωρίζουν , να συμβουλεύονται κάποιον που ξέρει.Εαν πάλι έχουν καβούρια στην τσέπη να μην έχουν απαιτήσεις όταν έρθει (που νομοτελειακά θα έρθει) η στιγμή που θα χάσουν τα δεδομένα τους.Και δικοί μου φίλοι κατά καιρούς έχουν πάρει εν γνώση τους τέτοιους δίσκους και μάλιστα χωρίς να έχουν και ένα 2ο backup έστω σε επίσης φτηνιάρικο δίσκο.Όταν έρχεται η ώρα , τα κλαίνε τα δεδομένα.Εγώ όσους 2,5άρηδες έχω πάρει είναι με αποσπώμενο controller και ποτέ δεν παίρνω 3,5άρηδες με εξωτερικό τροφοδοτικό.Μόνο για μέσα στον υπολογιστή και πάντα πίσω από ποιοτικό τροφοδοτικό.Έχουν περάσει από τα χέρια μου 10άδες δίσκοι τα τελευταία 25 χρόνια και ο μόνος που πήρα στο χέρι ήταν ένας WD 2,5άρης (ο κλασικός της WD με fix controller) και αυτός πριν πολλά χρόνια όταν μάθαινα κι εγώ τι παίζει με δαύτους.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 17/12/2022 στις 5:13 ΜΜ, tarantules είπε

Χωρίς να θέλω να γίνω κακός , να μάθουν οι φίλοι σου να ψωνίζουν σωστά.Εαν δεν γνωρίζουν , να συμβουλεύονται κάποιον που ξέρει.Εαν πάλι έχουν καβούρια στην τσέπη να μην έχουν απαιτήσεις όταν έρθει (που νομοτελειακά θα έρθει) η στιγμή που θα χάσουν τα δεδομένα τους.Και δικοί μου φίλοι κατά καιρούς έχουν πάρει εν γνώση τους τέτοιους δίσκους και μάλιστα χωρίς να έχουν και ένα 2ο backup έστω σε επίσης φτηνιάρικο δίσκο.Όταν έρχεται η ώρα , τα κλαίνε τα δεδομένα.Εγώ όσους 2,5άρηδες έχω πάρει είναι με αποσπώμενο controller και ποτέ δεν παίρνω 3,5άρηδες με εξωτερικό τροφοδοτικό.Μόνο για μέσα στον υπολογιστή και πάντα πίσω από ποιοτικό τροφοδοτικό.Έχουν περάσει από τα χέρια μου 10άδες δίσκοι τα τελευταία 25 χρόνια και ο μόνος που πήρα στο χέρι ήταν ένας WD 2,5άρης (ο κλασικός της WD με fix controller) και αυτός πριν πολλά χρόνια όταν μάθαινα κι εγώ τι παίζει με δαύτους.

το γραφει καπου αν ειναι και πως η πλακετα στους δισκους?η κανεις ερευνα πριν?εγω οσους ειχα seagate τους πηρα ολους στα χερια .....και δεν ηταν λιγοι 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όχι δυστυχώς δεν το γράφει και πρέπει από μόνος σου να ξέρεις σε ποιον να πας.Με λίγο όμως ψάξιμο στο internet βρίσκεις πανεύκολα ποιος έχει ενσωματωμένο τον controller και ποιος όχι.Η wd εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί αυτή την τακτική.Επίσης ,αν κάποιος δεν είναι σίγουρος ή δεν θέλει να ρισκάρει , έχει πάντα την ευχέρεια να αγοράσει εσωτερικό (είτε 2,5αρι είτε 3,5άρι) δίσκο και να πάρει και ένα ξεχωριστό κουτί να τον βάλει μέσα.Φυσικά θα του βγει πιο ακριβά από τις έτοιμες "λύσεις" αλλά οτι πληρώνεις παίρνεις.

Επεξ/σία από tarantules
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...