alexpatras Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Καλημερα παιδες, εχω λιγο πελαγωσει και δεν ξερω απο που να αρχισω να διαβαζω και που να ψαξω. Οποιαδηποτε βοηθεια ειναι ακρως ευπροσδεκτη. θελω σε ενα γραφειο οπου εργαζονται 5 ατομα να εγκαταστησω ενα δικτυο/ σερβερ. Θελω δλδ να υπαρχει ενα κεντρικο μηχανημα οπου να μπορω να κανω backup αρχεια, να εχω κοινοχρηστους φακελους για ανταλλαγη αρχειων και προβολης τους, φακελους οπου καποιοι θα μπορουν να μπουν και καποιο οχι, φακελους οπου τα αρχεια θα διαγραφονται στο τελος της ημερας, να εχω active directory οπου θα δημιουργησω χρηστες και θα addαρω τα pc του γραφειου και γενικα να φτιαξω ενα office server αν το λεω και καλα. Αν λοιπον εχω καταλαβει καλα, χρειαζομαι ενα pc οπου θα εγκαταστησω το λειτουργικο Windows Server και τα υπολοιπα pc του γραφειου θα λειτουργουν ως clients. Ετσι, θα εχω ενα δικτυο υπολογιστων για να κανω ολα τα παραπανω. Τωρα, οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης: 1)H λογικη μου να παω σε Windows Server ειναι σωστη ή υπαρχει κατι αλλο καλυτερο και πιο αποδοτικο για ενα γραφειο με 5 ατομα και 5 pc? Το προτιμω να ειναι κατι απλο απο το να παω σε cloud server κτλ κτλ ειναι η αληθεια αλλα θελω να ακουσω την γνωμη σας. 2) Μπορω να φτιαξω ενα pc με καποιον Ryzen (πχ Ryzen 7 5700G) και καποια καλα υλικα (πχ gold τροφοδοτικο, 32gb ram, ssd και hdd κτλ κτλ) για να φορτωσω το Windows Server ή ειναι λαθος αυτη η πρακτικη και χρειαζεται αλλο μηχανημα πχ με Xeon επεξεργαστη; 3) Που μπορω να βρω ενα ποιοτικο tutorial για να παρω τα εφοδια να τα μονταρω ολα αυτα; ενα tutorial δλδ που να δειχνει πως θα βαλω το windows server, να δημιουργησω accounts, shared folders, back up αυτοματο καθε οποτε του πω εγω κτλ κτλ . 4) Στο νεο αυτο μηχανημα με το λειτουργικο συστημα Windows server (που θα δρα ως ο server του γραφειου) θα μπορει να εργαστει ο ιδιοκτητης του γραφειου (δλδ να δει τα μειλ του, να googlαρει, να ανοιξει excel, καποια προγραμματα διαχειριστικα που χρησιμοποιει , δλδ να ειναι και το pc του με λιγα λογια) ή θα πρεπει να αγοραστει και ενα αλλο μηχανημα που να ειναι το pc του και ο server να παει σε μια ακρη μονιμα ανοιχτος; Ευχαριστω εκ των προτερων οποιον εχει την ορεξη να βοηθησει.
micos000 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν το θέμα σου είναι η διακίνηση, χρήση και ανταλλαγή αρχείων τότε δεν χρειάζεσαι windows server αλλά ένα καλό NAS Server. Για μένα μια πολύ καλή λύση είναι το synology που έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Έχω στήσει ένα refurbished hp proliant microserver gen 8 με 4gb ram και 4 δίσκους 4TB ο καθένας για να εξυπηρετεί γύρω στους 40 υπάλληλους. 'Εβαλα xpenology για να μπορέσω να το στήσω εκτός συσκευής synology. Όρισα ξεχωριστούς φάκελους στον σέρβερ για κάθε τμήμα και οι υπάλληλοι μπαίνουν με όνομα χρήστη και κωδικό και είναι όλοι χωρισμένοι σε group με δικαιώματα πρόσβασης ανά τμήμα. Επίσης έχω ορίσει φάκελους όπου στέλνουν οι εκτυπωτές scan to folder και τα παίρνουν οι υπάλληλοι από το δίκτυο. Γενικά είναι πολύ καλό. Χρησιμοποιώ μόνο την δυνατότητα για κοινή χρήση αρχείων, έναν εσωτερικό web server (σελίδα με οδηγίες και ρυθμίσεις) και σήκωσα glpi 9.4 (service managment) όπου καταχωρώ τα υλικά μου, αλλά έχει πάρα πολλά ακόμα με την μορφή plugins. Το xpenology θέλει λίγο ψάξιμο για να στηθεί αλλά βγαίνει πολύ φθηνότερο από ένα καθαρό synology και δεν είναι απαραίτητο να βάλεις server pc. Το έστησα και για έναν φίλο σε ένα απλό hp desktop με p4 ht και 2gb ram και δουλεύει μια χαρά. Θέλει φυσικά gigabit κάρτα δικτύου αν πρόκειται να μετακινούνται μεγάλα αρχεία αλλά για απλά αρχεία office και μια 100άρα είναι αρκετή. Αν θα πας σε windows server να ξέρεις ότι πέρα από το κόστος του λειτουργικού μπορεί να χρειαστείς και άδειες rdp για τους clients αν θέλεις να συνδέονται πάνω στον σέρβερ και να δουλεύουν από εκεί τα προγράμματα. Επεξ/σία 10 Δεκεμβρίου 2022 από micos000 2
jumaru99 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Ας αρχίσουμε από το τέλος. Kανένα windows server μηχάνημα δεν το χρησιμοποιούμε και για client. Οπότε όχι, δεν θα το χρησιμοποιεί για άλλες δουλειές, αν πάτε σε μια τέτοια λύση. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζεις πως να στήσεις και να διατηρήσεις active directory και τα σχετικά, και δεν έχεις κάποιον με γνώσεις να το συντηρεί το ξεχνάς. Και για να ρωτάς για tutorial, το ΄χεις κάνει ήδη. Αν όλο αυτό το χρειάζεστε απλά για διαμοιρασμό αρχείων, τότε μπορείς με πολύ εύκολο τρόπο όπως προείπε και ο @micos000 να πας σε ένα synology, όπου μπορείς πολύ εύκολα να στήσεις χρήστες, shares και όρια για τον καθένα. Δεν προτείνω xpenology γιατί αν δεν υπάρχουν γνώσεις και πάλι μπορεί να έχετε προβλήματα.
Gogotsa Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Windows server πρακτικα χρειαζεσαι οταν εχεις πανω απο 20 concurrent connections. Και με ενα απλο pc με windows μπορεις να κανεις μια χαρα τη δουλεια σου οσων αφορα το file sharing, backup.
evkar Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Μια άλλη λύση είναι να προσπαθήσεις να βρεις μια παλιά άδεια από windows home server , που δεν έχει απαιτήσεις σε hardware , να την εγκαταστήσεις πάνω , και να τρέχεις το μηχανάκι σε εσωτερικό δίκτυο μόνο . Προσοχή , επειδή η home server δεν υποστηρίζεται πια από Ms , δεν συνιστάται για δίκτυα που βγαίνουν προς το διαδίκτυο , για ευνόητους λόγους , λείπουν patch ασφαλείας κλπ . Για κλειστό εσωτερικό δίκτυο όμως είναι μια χαρά , και εύκολο στην εγκατάσταση και διαχείριση .
headbanger Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Ο @micos000 έδωσε την καλύτερη λύση για το πρόβλημα σου, αν και προυποθέτει ελάχιστες γνώσεις και κατανόηση σχετικά με ομάδες ασφαλείας - security groups. για 5 άτομα, ένα οποιοδήποτε μηχάνημα τις τελευταίας 10ετίας με 4gb μνήμη και ένα linuxάκι το στήνεις χαλαρά. απαιτεί κάποιες ελάχιστες γνώσεις όμως. στην ουσία ένα SMB Θες Δεν χρειάζονται πολυέξοδοι σερβερ με τέρατα επεξεργαστές και memory correction μνήμες για το user case που μας περιγράφεις. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα