Προς το περιεχόμενο

Η ΕΕ ορίζει επίσημη ημερομηνία για το πότε smartphones και άλλες mobiles συσκευές θα περάσουν σε USB-C φόρτιση

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

40 λεπτά πριν, Neural_handshake είπε

μαγνητικοι ανταπτορες για την θυρα του κινητου και την αποληξη του καλωδιου σου κ εχεις και την βολη σου και δεν καταστρεφεις την μπαταρια σου

Το έχω δοκιμάσει, κάθε λίγο θέλει καθαρισμό γιατί μαζεύει ρινίσματα σιδήρου, άλλες φορές μετά από 2ετία βραχυκυκλώνει το καλώδιο και με βελόνα προσπαθώ να το επαναφέρω, όχι και ότι καλύτερο.

Στην άλλη περίπτωση ακουμπάω απλά τη συσκευή στην επιφάνειά της και τέλος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

52 λεπτά πριν, Pokemon640 είπε

Το έχω δοκιμάσει, κάθε λίγο θέλει καθαρισμό γιατί μαζεύει ρινίσματα σιδήρου, άλλες φορές μετά από 2ετία βραχυκυκλώνει το καλώδιο και με βελόνα προσπαθώ να το επαναφέρω, όχι και ότι καλύτερο.

εχω 3 χρονια τετοια στο smartphone κ δεν ειχα προβλημα ουτε μια φορα ,πραγματικα ουτε μια

1 ώρα πριν, Pokemon640 είπε

46 λεπτά πριν, Neural_handshake είπε

εχω 3 χρονια τετοια στο smartphone κ δεν ειχα προβλημα ουτε μια φορα ,πραγματικα ουτε μια

Έχω πάρει ένα ζευγάρι μαγνητικά καλώδια της CAFELE αλλά διστάζω να τα χρησιμοποιήσω γιατί φοβάμαι μήπως μου δημιουργήσουν πρόβλημα στην μπαταρία του κινητού. Από μια έρευνα που έκανα στο ίντερνετ οι απόψεις διίστανται... Εσείς είχατε θέματα; 

ΥΓ. Συγνώμη για το off topic. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι στην κρίση της Apple.

Η απαίτηση είναι από Δεκέμβριο του 2023, το iPhone θα παρουσιαστεί νωρίτερα.

11 ώρες πριν, dali13gr είπε

Ή απλά μπορεί να βάλει έναν αντάπτορα από lightning σε Type-C στη συσκευασία και να τους γλεντήσει όλους 😂

Πρακτική λύση.

Φημολογείται ότι η Apple δεν θα πάει σε Type-C.

Θα έχει ασύρματη φόρτιση (Magsafe) και ΙΣΩΣ επαφές στο εξωτερικό για φόρτιση χωρίς όμως βύσμα, με βάση φόρτισης ή κάτι αντίστοιχο. 

Η απαίτηση για USB-C ισχύει μόνο για ενσύρματη φόρτιση. Αν δεν υπάρχει ενσύρματη φόρτιση (με καλώδιο) μπορεί να παρακάμψει η Apple αυτή την απαίτηση. 

21 ώρες πριν, evark είπε

Ο ορισμός του προτύπου με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων, μάλλον είναι ατυχής. To σχήμα του βύσματος είναι το λιγότερο καθώς πλέον το usb-c υποστηρίζει διάφορα mode λειτουργίας σε διάφορες τάσεις, το ότι έχουμε φορτιστές usb-c για laptop δεν σημαίνει ότι ένας άλλος φορτιστής usb-c μπορεί να το φορτίσει.

Θα είχε ένα νόημα αν πέρα από τον ορισμό του βύσματος, απαγορευόταν και η διάθεση του φορτιστή μαζί με τη συσκευή, οπότε ο χρήστης θα αγόραζε δικούς του universal φορτιστές και θα τους χρησιμοποιούσε σε όλες του τις συσκευές... μόνο έτσι θα μειώνονταν ο αριθμός των φορτιστών που πάνε για πέταμα. 

Όντως. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν περιορισμοί ΚΑΙ στους φορτιστές ΚΑΙ στα καλώδια.

Υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω οπότε όποιο συνδυασμό φορτιστή / καλώδιο /  συσκευή και να χρησιμοποιήσουμε θα φορτίσει με την χαμηλότερη ισχύ από όλες.

Π.χ. σε περίπτωση ανάγκης που είχα ξεχάσει τον φορτιστή του Macbook, το οποίο έχει φορτιστή 96W, το φόρτισα από το USB-C του σταθερού υπολογιστή που δίνει μόνο 10W. Προφανώς φόρτιζε με το 1/10 της ταχύτητας όταν ήταν κλειστό. Όταν το χρησιμοποιούσα, ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή, ξεφόρτιζε καθώς η ισχύς που κατανάλωνε ήταν μεγαλύτερη από την ισχύ φόρτισης.

Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο. Αν έχεις φορτιστή 240W, συσκευή που θέλει 96W αλλά το καλώδιο δεν είναι certified για power delivery, η φόρτιση θα γίνεται με 10W που είναι το βασικό προφίλ του USB Power Delivery.

Τα καλώδια φόρτισης έχουν αγωγούς μεγαλύτερης διατομής, ανάλογα με το ρεύμα που αντέχουν, και έχουν επίσης και ένα ΤΣΙΠ με το οποίο "ανακοινώνει" στον φορτιστή και στην συσκευή (κινητό, φορητό) την μέγιστη ισχύ που υποστηρίζει.

Παρακάτω είναι τα τυπικά προφίλ για Power delivery. Τα 10W είναι το ελάχιστο (5V, 2A). Αφού συνδεθούν οι συσκευές ανταλλάζουν πληροφορίες και στην συνέχεια αυξάνεται η τάση και το ρεύμα μέχρι το μέγιστο ασφαλές για την κάθε συσκευή.

enter image description here

Στην αγορά υπάρχει φορτιστής USB-C έως 240W. Δεν έχω βρει περισσότερες πληροφορίες αλλά λογικά θα υπάρχει αντίστοιχο προφίλ για μεγαλύτερη ισχύ.

Update: 240W => 48V, 5A.

Τα 48V είναι το όριο στην νομοθεσία και στους κανονισμούς για την χαμηλή τάση. Χαμηλή τάση θεωρείται η τάση που και να αγγίξεις γυμνό αγωγό δεν κινδυνεύεις.

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...