Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην παρέα ,

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με ένα πρόβλημα που έχουμε στην οικογένεια .

Η Μητέρα της Μητέρας μου , δηλαδή γιαγιά μου ,  μένει σε ένα σπίτι με ενοίκιο . Αυτό το σπίτι πήρε απόφαση να το πουλήσει ο ιδιοκτήτης και θέλει να το αγοράσει η γιαγιά μου για να συνεχίσει να μένει. Η γιαγιά έχει ακόμα μια κόρη με την οποία δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις . Από την μεριά την δίκη μας η μητέρα μου και ο πατέρας μου την βοηθανε πολύ με τις καθημερινές δουλειές - πληρωμές κτλ.

Η γιαγιά μου θέλει να πάρει το σπίτι αλλά θέλει να το κάνει γονική παροχή ή δωρεά στην μητέρα μου σαν ένα ευχαριστώ για όλα αυτά. Η γιαγιά είναι 77. 

Σε περίπτωση θανάτου , η άλλη της κόρη , έχει δικαίωμα πάνω σε αυτό το σπίτι ? Υπάρχει τρόπος να γραφτεί στην μητέρα μου και να μην μπορεί να το διεκδικήσει ?

Ευχαριστώ. 

Δημοσ.

Αν το σπίτι θα έχει ήδη γραφτεί στο όνομα της μητέρας σου, τότε η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω σε αυτό το σπίτι.

Καλό είναι η γιαγιά να απευθυνθεί σε έναν συμβολαιογράφο για να την ενημερώσει ποιος ακριβώς είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό που θέλει, μάλλον θα πρέπει πρώτα να το αγοράσει και μετά να μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα στη μητέρα σου.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, anonymGR είπε

Καλησπέρα στην παρέα ,

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με ένα πρόβλημα που έχουμε στην οικογένεια .

Η Μητέρα της Μητέρας μου , δηλαδή γιαγιά μου ,  μένει σε ένα σπίτι με ενοίκιο . Αυτό το σπίτι πήρε απόφαση να το πουλήσει ο ιδιοκτήτης και θέλει να το αγοράσει η γιαγιά μου για να συνεχίσει να μένει. Η γιαγιά έχει ακόμα μια κόρη με την οποία δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις . Από την μεριά την δίκη μας η μητέρα μου και ο πατέρας μου την βοηθανε πολύ με τις καθημερινές δουλειές - πληρωμές κτλ.

Η γιαγιά μου θέλει να πάρει το σπίτι αλλά θέλει να το κάνει γονική παροχή ή δωρεά στην μητέρα μου σαν ένα ευχαριστώ για όλα αυτά. Η γιαγιά είναι 77. 

Σε περίπτωση θανάτου , η άλλη της κόρη , έχει δικαίωμα πάνω σε αυτό το σπίτι ? Υπάρχει τρόπος να γραφτεί στην μητέρα μου και να μην μπορεί να το διεκδικήσει ?

Ευχαριστώ. 

Το σπίτι μπορεί να αγοραστεί απευθείας στο όνομα της μητέρας σου και να μένει εκεί η γιαγιά σου φυσικά. Αν η μητέρα σου δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ποσό της αγοράς μπορεί να γίνει δωρεά χρημάτων από την γιαγιά σου προς την μητέρα σου για την αγορά του σπιτιού.

Διαφορετικά το αγοράζει η γιαγιά στο όνομά της και μετά το κάνει γονική παροχή στην μητέρα σου.

Ρωτάτε συμβολαιογράφο ποιός είναι ο ταχύτερος και οικονομικότερος τρόπος από τους 2.

Από την στιγμή που το σπίτι περάσει στο όνομα της μητέρας σου, η αδερφή της δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Διαφορετικά (αν μείνει στο όνομα της γιαγιάς) μόνο με διαθήκη υπό όρους.

• Like 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αν το σπίτι θα έχει ήδη γραφτεί στο όνομα της μητέρας σου, τότε η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω σε αυτό το σπίτι.

Καλό είναι η γιαγιά να απευθυνθεί σε έναν συμβολαιογράφο για να την ενημερώσει ποιος ακριβώς είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό που θέλει, μάλλον θα πρέπει πρώτα να το αγοράσει και μετά να μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα στη μητέρα σου.

24 λεπτά πριν, kax54638 είπε

Το σπίτι μπορεί να αγοραστεί απευθείας στο όνομα της μητέρας σου και να μένει εκεί η γιαγιά σου φυσικά. Αν η μητέρα σου δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ποσό της αγοράς μπορεί να γίνει δωρεά χρημάτων από την γιαγιά σου προς την μητέρα σου για την αγορά του σπιτιού.

Διαφορετικά το αγοράζει η γιαγιά στο όνομά της και μετά το κάνει γονική παροχή στην μητέρα σου.

Ρωτάτε συμβολαιογράφο ποιός είναι ο ταχύτερος και οικονομικότερος τρόπος από τους 2.

Από την στιγμή που το σπίτι περάσει στο όνομα της μητέρας σου, η αδερφή της δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Διαφορετικά (αν μείνει στο όνομα της γιαγιάς) μόνο με διαθήκη υπό όρους.

Η μητέρα μου δεν εργάζεται όποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απευθείας αγορά του ακινήτου.

Το ακίνητο κοστίζει 55.000 ευρώ. Αν γίνει δωρεά από την γιαγιά μου , προς την μητέρα μου το ποσό και μετά το αγοράσει η μητέρα μου για να μένει η μητέρα της , θα είναι εξασφαλισμένη ότι δεν μπορεί η αδελφή της να προσβάλει την κυριότητα? Ο κάθε κληρονόμος δεν δικαιούται κάποια νόμιμη μοίρα ?

Πρέπει να μιλήσω με συμβολαιογράφο η δικηγόρο για τέτοια υπόθεση ?

Ευχαριστώ. 

Δημοσ.

Η αδερφή της μητέρας σου δικαιούται το ίδιο ποσοστό με την μητέρα σου από οτιδήποτε είναι στο όνομα της γιαγιάς σου όταν αποβιώσει. Εκτός αν συνταχθεί διαθήκη κατατεθημένη (πριν τον θάνατο φυσικά) που ορίζει κάτι διαφορετικό.

Μιλάς με συμβολαιογράφο τον οποίο θα χρειαστείς έτσι κι αλλιώς όπως και να γίνει η αγορά του ακινήτου.

• Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, kax54638 είπε

Αυτό υπόψιν δεν εξασφαλίζει τη γιαγιά, για αυτό και δεν το είχα αναφέρει παραπάνω σαν επιλογή.

12 λεπτά πριν, anonymGR είπε

Η μητέρα μου δεν εργάζεται όποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απευθείας αγορά του ακινήτου.

Το ακίνητο κοστίζει 55.000 ευρώ. Αν γίνει δωρεά από την γιαγιά μου , προς την μητέρα μου το ποσό και μετά το αγοράσει η μητέρα μου για να μένει η μητέρα της , θα είναι εξασφαλισμένη ότι δεν μπορεί η αδελφή της να προσβάλει την κυριότητα? Ο κάθε κληρονόμος δεν δικαιούται κάποια νόμιμη μοίρα ?

Πρέπει να μιλήσω με συμβολαιογράφο η δικηγόρο για τέτοια υπόθεση ?

Ευχαριστώ. 

Η μητέρα σου θα είναι εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση, ο κάθε κληρονόμος έχει δικαίωμα μόνο σε όσα ανήκουν στον θανόντα.

Όπως είπαν και παραπάνω τον συμβολαιογράφο θα τον χρειαστείτε ούτως ή άλλως, οπότε θα σας λύσει αυτός τις όποιες απορίες.

• Like 1
Δημοσ.

Άρθρο 1831

Ο υπολογισμός της νόμιμης μοίρας γίνεται με βάση την κατάσταση και την άξια της κληρονομιάς κατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου, αφού αφαιρεθούν τα χρέη και οι δαπάνες της κηδείας του και της απογραφής της κληρονομιάς.

Στην κληρονομιά προσθέτονται, με την άξια που είχαν κατά το χρόνο της παροχής, οτιδήποτε ο κληρονομούμενος παραχώρησε, όσο ζούσε, χωρίς αντάλλαγμα σε μεριδούχο είτε με δωρεά είτε με άλλο τρόπο και επίσης οποιαδήποτε δωρεά που ο κληρονομούμενος έκανε στα τελευταία δέκα χρόνια πριν από το θάνατο του, έκτος αν την επέβαλαν λόγοι ευπρέπειας ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον.

Για τον υπολογισμό τής νόμιμης μοίρας των γονέων δεν συνυπολογίζεται ό,τι περιέρχεται ως εξαίρετο, σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1820, στον σύζυγο που επιζεί.

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/astikos-kodikas/arthro-1831-astikos-kodikas-prosdiorismos-tis

Εμπίπτει στην περίπτωση μου?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...