Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
45 minutes ago, Joshua21 said:

Αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα, κάθε άλλο παρά αυτό λέει.

μαλλον κατι δεν καταλαβες καλα .

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, αντιγράφω από εγχειρίδιο πλυντηρίου της samsung:

https://s3.praktiker.gr/myPraktiker.Images/Products/135456/2/27643/Attachments/M_608236.pdf

αυτο που προσπαθει η samsung και η καθε samsung ειναι να καλυψει τον ποπο της οτι ο καθε ασχετος που δεν ξερει που πανε τα 4 θα  παει να βαλει 10 συσκευες πανω στο πολυπριζο και οταν παρει φωτια ή λιωσει κανα καλωδιο θα προσπαθησει να ριξει την ευθυνη στην samsung.

οποτε το ενδεχεται ειναι γενικως μια πολυ γενικη εννοια που απλα δεν θελουν να αναλυσουν παραπανω.δεν μπορει να γραψει σιγουρα δεν μπορει να γραψει οτι δεν θα γινει γιατι εξαρτατε τον υπολοιπο εξοπλισμο. οποτε σου βαζει οτι ενδεχεται για να ειναι covered αμα γινει βλακεια και για να αποφυγουν να εχεις κανα κινεζικο πολυπριζο που δεν αντεχει ουτε 2000 watt.

στο Manual δεν θα κατσουν να σου γραψουν.

αν ηταν να μην μπορω να βαλω 2000 watt συσκευη με αλλη συσκευη τοτε μεσα στα computer rooms θα επρεπε να εχουν τραβηχτει 8000 πριζες αντι να μπαινουν πολυπριζα οταν εχεις πχ 20 servers μεσα σε ενα rack.

απλα η καθε εταιρεια δεν μπορει να σου γραψει συγκεκριμενα τι να μην κανεις γιατι δεν θα γινει κατανοητο. οποτε ποια ειναι η ευκολη λυση?

μην βαλεις πολυπριζο μην βαλεις κατι αλλο . Το ενδεχεται κρυβει απο πισω πολλες λεξεις κοινως κρυβει το να μην ξεπερασεις το τι αντεχει το πολυπριζο και τι αντεχει το καλωδιο και η ασφαλεια.

αν το πολυπριζο σου αντεχει 3000watt και αμα η ασφαλεια σου ειναι 16 ampere για παραδειγμα τοτε οκ μπορεις να βαλεις κατι ακομα αλλα προσεχε αυτο το κατι να μην ξεπερασει το οριο των 3000 watt ή των 16 ampere. ειναι πολυ τεχνικο αυτο. οποτε οπως σε ολα τα manual μπαινουν αυτα τα ωραια συμβολακια και κειμενα για να αποτρεψουν ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ να κανει καποιος λαθος και μετα να βγει εκτεθειμενη η εταιρεια.

αν εσυ θες το διαβαζεις και βαζεις μονο το πλυντηριο πανω για να εισαι με βαση αυτα που γραφει η εταιρεια.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, poulinos είπε

αυτο που προσπαθει η samsung και η καθε samsung ειναι να καλυψει τον ποπο της οτι ο καθε ασχετος που δεν ξερει που πανε τα 4 θα  παει να βαλει 10 συσκευες πανω στο πολυπριζο και οταν παρει φωτια ή λιωσει κανα καλωδιο θα προσπαθησει να ριξει την ευθυνη στην samsung.

οποτε το ενδεχεται ειναι γενικως μια πολυ γενικη εννοια που απλα δεν θελουν να αναλυσουν παραπανω.δεν μπορει να γραψει σιγουρα δεν μπορει να γραψει οτι δεν θα γινει γιατι εξαρτατε τον υπολοιπο εξοπλισμο. οποτε σου βαζει οτι ενδεχεται για να ειναι covered αμα γινει βλακεια και για να αποφυγουν να εχεις κανα κινεζικο πολυπριζο που δεν αντεχει ουτε 2000 watt.

Το συμπέρασμα που έβγαλες βασίζεται σε υποθέσεις, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

11 λεπτά πριν, poulinos είπε

αν εσυ θες το διαβαζεις και βαζεις μονο το πλυντηριο πανω για να εισαι με βαση αυτα που γραφει η εταιρεια.

Αυτό κάνω, και όπως έγραψα και παραπάνω ο καθένας ας κρίνει μόνος του αν θα αγνοεί ή όχι τις προειδοποιήσεις των κατασκευαστών.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αυτό κάνω, και όπως έγραψα και παραπάνω ο καθένας ας κρίνει μόνος του αν θα αγνοεί ή όχι τις προειδοποιήσεις των κατασκευαστών.

ενδέχεται να κάνεις λάθος ....

• Like 1
Δημοσ.
59 minutes ago, Joshua21 said:

Το συμπέρασμα που έβγαλες βασίζεται σε υποθέσεις, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

good luck αν χρειαστεις να βαλεις καμια δευτερη συσκευη στο δευτερο χωρο και δεν εχεις αλλη πριζα ειδικα αν η δευτερη συσκευη ειναι κατι που τραβαει 10 watt.

και επισης αν το πας τοσο μακρυα τοτε καλυτερα ξηλωσε ολες τις γραμμες ρευματων απο το σπιτι και τραβα την καθε μια πριζα σε ξεχωριστη ασφαλεια ή εστω το καθε δωματιο.

και θα στο παω και ενα βημα παρακατω. αυτο που λεει η samsung και η καθε samsung καλυπτει την μιση αληθεια.γιατι αυτο.

γιατι εσυ μπορει να βαλεις το πλυντηριο μονο του σε μια πριζα που ομως στην ασφαλεια που πεφτει αυτη η πριζα να πεφτουν και αλλες 5 πριζες που εχεις στον ιδιο χώρο ή ακομα και σε αλλο δωματιο.και εσυ εκει να βαλεις ενα ac.και να πεφτει η ασφαλεια με ολους τους κινδυνους της υπερφορτωσης. αρα η samsung και η καθε samsung σου ειπα την μιση αληθεια.

πουθενα δεν σου λεει να ειναι σε δικη της γραμμη/ασφαλεια/μικροαυτοματο πεστο οπως θες.

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδιά, το 80% πόθεν προκύπτει; Είναι μόνο για όταν έχουμε δύο καταναλωτές ταυτόχρονα;
Εγώ πάντως έχω έναν ταχυθερμοσίφωνα μονοφασικό της πλάκας, με ονομαστική ισχύ 3.3kW πάνω σε γραμμή με 2,5άρια καλώδια, εξού και ο μικροαυτόματος είναι C10 και δεν τον ρίχνει. Por qué? Λέτε να είναι μικρότερη η πραγματική αντίσταση ή δεν τον έχω κρατήσει πολύ ώρα στο max, οπότε η καμπύλη του η C αφήνει για 5 λεπτά να περάσουν 14A;

Δημοσ.
10 minutes ago, Balrog said:

Ρε παιδιά, το 80% πόθεν προκύπτει; Είναι μόνο για όταν έχουμε δύο καταναλωτές ταυτόχρονα;
Εγώ πάντως έχω έναν ταχυθερμοσίφωνα μονοφασικό της πλάκας, με ονομαστική ισχύ 3.3kW πάνω σε γραμμή με 2,5άρια καλώδια, εξού και ο μικροαυτόματος είναι C10 και δεν τον ρίχνει. Por qué? Λέτε να είναι μικρότερη η πραγματική αντίσταση ή δεν τον έχω κρατήσει πολύ ώρα στο max, οπότε η καμπύλη του η C αφήνει για 5 λεπτά να περάσουν 14A;

παιζει να μην φτανει την ονομαστικη ισχυ οπως πολλες συσκευες.

• Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Balrog είπε

https://www.homelectrical.com/understanding-capacity-your-circuit-breaker.6.html

Οσων αφορά το 80% όπως λεει και το άρθρο παραπάνω ειναι ένας κανόνας για να εισαι ασφαλής και εξηγεί ότι δεν πρέπει οι συσκευές να ξεπερνάνε το 80% της ασφάλειας σε συνεχόμενη χρήση και όχι σε στιγμιαία. Επίσης είναι ένας κανόνας που χρησιμοποιείς όταν φτιάχνεις ένα καινούριο κύκλωμα για να είσαι πάντα ασφαλής.  Άλλωστε η ασφάλεια προστατεύει την καλωδίωση και την πρίζα όχι την συσκευή. Επίσης ειναι ανάλογη με το πάχος του καλωδίου.

• Like 1
Δημοσ.

Σίγουρα παίζει, γιατί είναι μεγάλη η διαφορά. Το 80% ποιος ξέρει να πει τι είναι;

Απ' ό,τι κατάλαβα ο @nvel το πήγε επί 1.13 που είναι η πρώτη κάθετη στην καμπύλη. Αυτά τα παραπάνω Ampere (π.χ. 18 αντί 16) μπορούν να περάσουν για συγκεκριμένο χρόνο;

49238561_typeC.jpg.4dc5535a836a0f9120d8ac2ac87f1a70.jpg

ΥΓ: Εγώ έχω μάθει βασικά ηλεκτρολογικά από το forum!!

Νίκο ευχαριστώ και χρόνια σου πολλά! Μαζί γράφαμε :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Balrog είπε

Σίγουρα παίζει, γιατί είναι μεγάλη η διαφορά. Το 80% ποιος ξέρει να πει τι είναι;

Απ' ό,τι κατάλαβα ο @nvel το πήγε επί 1.13 που είναι η πρώτη κάθετη στην καμπύλη. Αυτά τα παραπάνω Ampere (π.χ. 18 αντί 16) μπορούν να περάσουν για συγκεκριμένο χρόνο;

49238561_typeC.jpg.4dc5535a836a0f9120d8ac2ac87f1a70.jpg

ΥΓ: Εγώ έχω μάθει βασικά ηλεκτρολογικά από το forum!!

Νίκο ευχαριστώ και χρόνια σου πολλά! Μαζί γράφαμε :)

Ευχαριστώ πολύ φίλε να είσαι καλα!

Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Για ακόμη μια φορά η συζήτηση για ένα θέμα λύνει πολλές απορίες και πιστεύω βοηθάει πολύ κόσμο. 

Το συμπέρασμα μου είναι οτι δεν θα υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα συσκευές συνολικής μέγιστης ισχύος 2900watt με 16 ampere ασφάλεια, όμως για προστασία και αν η εγκατάσταση φτιαχνόταν τώρα καινούρια με 2x παροχές και 2x 16amperes θα ήταν το ιδανικό σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Υ.Γ Για κάποιους φίλους σε παραπάνω συζητήσεις, έχετε στα υπόψιν σας οτι ο καθε κατασκευαστής θελει να προστατέψει την συσκευή του απο καθε πλευρά. Για αυτό και γράφουν μονο μια συσκευή σε καθε πρίζα. Σε περίπτωση βλάβης μεσα σε εγγύηση ψάχνουν το παραμικρό για να σε βγάλουν εκτός.  Αμα βρούνε υπερθέρμανση στο καλώδιο της συσκευής σου λενε λάθος εγκατάσταση.

Επεξ/σία από nikoskdx
  • Like 1
Δημοσ.

Έψαξα πληροφορίες για το 80%. Είναι κυρίως Αμερικάνικο ζήτημα (πρότυπο NEC) και (εφόσον κατανόησα καλά γιατί στοιχειωδέστατα ηλεκτρολογικά έχω όντως μάθει από αυτό εδώ το φόρουμ!) προκύπτει από το ανάποδο του 125% που είναι κάποιος συντελεστής ασφαλείας για συνεχείς φορτίσεις. Συνεχείς σημαίνει πάνω από 3 ώρες κατά NEC. Τα δικά μας IEC επιτρέπουν 100% φόρτιση μέχρι 40C βαθμούς ambient.

Επιπλέον, στον πίνακα με τις παροχές χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, η υποσημείωση (4) γράφει: "Για καταναλωτές με ένα μόνο κινητήρα ή που ο κινητήρας τους έχει ισχύ μεγαλύτερη ή ίση του 80% της συνολικής, βλέπε 9.2 της παρούσα Οδηγίας". Τι αφορά αυτή η υποσημείωση δεν μου είναι σαφές. Ευελπιστώ ότι διαβάζει ο @nvel που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, μήπως μπορέσει να μας τα ξεδιαλύνει λίγο.

• Like 1
Δημοσ.

δεν σας αφορά η υποσημείωση. Είναι αντιγραφή από οδηγία διανομής της δεη, αναφέρεται σε εγκαταστάσεις κίνησης όπου η προστασία της παροχής πρέπει να είναι μεγαλύτερη της κανονικής για να μην ενεργοποιείται σε κάθε εκκίνηση του κινητήρα

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α, ευχαριστούμε πολύ!!

Λοιπόν το 80% το ξεδιάλυνα περαιτέρω με αυτό το άρθρο που διάβασα πριν από λίγο.
Γράφει ότι το 80% ισχύει μόνον όταν έχεις φορτία που λειτουργούν πάνω από 3 ώρες (= συνεχή) και ακόμη και τότε μπορείς να βάλεις ασφάλειες για 100%. Αυτές έχουν ένδειξη C στην Αμερική. Οι Ευρωπαϊκές είναι όλες έτσι απ' ό,τι κατάλαβα. Βέβαια, αν τις βάλεις πάνω στη ράγα με άλλες δίπλα και κάνει καύσωνα μπορεί να ξεπεραστεί η ασφαλής θερμοκρασία και να πέσει η απόδοση.

Επεξ/σία από Balrog
  • Like 1
Δημοσ.

δεν υπάρχει κάποιος κάνονας για το 80%, έτσι και αλλιώς κανένας σοβαρός μελετητής δεν θα φορτίσει μια γραμμή ή ένα υποσταθμό στο 100%. Στην πράξη λόγω πτώσης τάσης τα φορτία είναι μειωμένα. Στους αυτόματους διακόπτες μεταβάλλεται η θερμική προστασία ανάλογα με την θερμοκρασία τους, οπότε σε υψηλές θερμοκρασίες πίνακα ενεργοποιούνται σε μικρότερα ρεύματα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπότε με 16Α μικροαυτόματο μπορoύμε στην ανάγκη να βάλουμε και δεύτερο πλυντήριο πάνω, που λέει ο λόγος!
(εφόσον δεν πρόκειται για συσκευή που να θέλει μεγάλο start-up current όπως έγραψε ο fredd0)
Αν και καλό είναι να το αποφύγουμε.

Συνοψίζοντας, ένας ασφαλειοδιακόπτης δεν πέφτει τόσο εύκολα, επειδή:
> έχουμε x1,13 τουλάχιστον, λόγω του ότι είναι μικροαυτόματος και όχι τήξεως
> έχουμε ως 4% πτώση τάσης αναλόγως μήκους καλωδίων από τον μετρητή
> το γεγονός ότι οι αντιστάσεις είναι συνήθως μικρότερες στην πραγματικότητα από την ονομαστική τους τιμή
> το ότι οι αντιστάσεις όσο θερμαίνονται τραβάνε λιγότερο ρεύμα (εφόσον τα φορτία είναι αντιστάσεις)

How many amps does it take to trip a 15-amp breaker?
Not exactly 15A..

• Below the rated current (normalized 1, or 15 A) it will never trip. Due to tolerances below 1.4X (or about 22 Amps), it might never trip.
  • Between 1X and 1.4 X, it might run for several hours before tripping, if it does.
  • Below 2X rated current (30A) it won’t trip until at least 100 seconds go by.
  • At 10x (150 Amps) it will take 3–20 seconds to trip.
  • Any transient current of any amperage below 0.2 seconds long, will never trip.
  • Anything over 40X (600 Amps) will trip in less than a second.
  • Anything over 2X (30 Amps) will trip between 110 and 500 seconds.
Επεξ/σία από Balrog
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...