carimoura Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα παιδιά!! Θέλω να κάνω ένα projectακι με arduino και solar panel. Θα είναι το solar, μία οθόνη lcd 1602 και θα μετράει την τάση, ρεύμα και ισχύς από το πάνελ . Η ερώτηση που έχω είναι: Μέχρι τι τάση και ρεύμα μπορεί να έχει το πάνελ και να το συνδέσω στο arduino? Δλδ μπορώ να βάλω ένα πάνελ με ισχύ 10W και τάση 12V? Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων
clampro Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 To Arduino μπορεί να μετρήσει μέχρι 5V απευθείας. Για πάνω από 5V θα χρειαστεί να συμπεριλάβεις κι ένα διαιρέτη τάσης στο κύκλωμα που θα φτιάξεις. Δες αυτό εδώ το post στο Instructables για να πάρεις μια ιδέα. 2 1
carimoura Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, διαιρέτη τάσης είναι και ο Voltage Sensor σωστά?
clampro Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2022 31 λεπτά πριν, carimoura είπε Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, διαιρέτη τάσης είναι και ο Voltage Sensor σωστά? Voltage divider λέγεται 1
Giorgos85thess Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2022 Ετσι μπορεις να μετρησεις ταση απο καποιο αναλογικο πιν του arduino με ακριβεια ~5mV. Ο'τι νουμερο μετρησεις εκει, το πολλαπλασιαζεις επι 3 και βρισκεις την ταση της μπαταριας. Για να υπολογισεις την καταναλωση του κυκλωματος, πρεπει να βαλεις και ενα shunt resistor και να μετρησεις την πτωση τασης εκει για να υπολογισεις το ρευμα και μετα το πολλαπλασιαζεις με την ταση που βγαζει το φωτοβολταικο. Εχει και ετοιμα πλακετακια στο ιντερνετ που τα υπολογιζουν ολα κατευθειαν, αν δεν θελεις να το κανεις με το δυσκολο τροπο δλδ... 1
carimoura Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2022 Δεν το ήξερα ότι μετριέται με αυτό τον τρόπο... Μάλλον θα διαλέξω τον εύκολο τρόπο
nkarama Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2022 Στις 5/12/2022 στις 1:30 ΠΜ, clampro είπε To Arduino μπορεί να μετρήσει μέχρι 5V απευθείας. Για πάνω από 5V θα χρειαστεί να συμπεριλάβεις κι ένα διαιρέτη τάσης στο κύκλωμα που θα φτιάξεις. Δες αυτό εδώ το post στο Instructables για να πάρεις μια ιδέα. Σε γενικές γραμμές είσαι σωστός, αλλά καλό θα είναι να ακριβολογούμε. Το arduino (δηλαδή ο μικροελεκτής που βρίσκετε σε αυτό) μετράει μέχρι Vcc +0.5V. Δηλαδή αν έχουμε κάποιο απο τα Arduino που τροφοδοτούνται με 3.3V η μέγιστη τάση που μπορεί να μετρήσει απευθείας, είναι 3.8V. 1
carimoura Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα παιδιά και πάλι. Έχω ένα θέμα με την μέτρηση του ρεύματος. Για την μέτρηση της τάσης έχω των διαιρέτη τάσης όπου και μετράει σωστά την τάση (μέτρησα με πολύμετρο) αλλά για το ρεύμα έχω το ACS712 και δεν μετράει καθόλου σωστά. έχω κάνει άπειρες δοκιμές με κυκλώματα που βρήκα από το ίντερνετ και σε όλα με βγάζει το ίδιο. Για καταναλωτή έχω μία πλάκα με 3 led 5050 SMD 12V και για πηγή χρησιμοποιώ το solar
Giorgos85thess Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δυσκολα να μετρησεις τοσο μικρη καταναλωση με hall sensor.. Αυτο ειναι για να μετρας χονδρικα αμπερε 1,2,3,4 κτλ. Που να βρεις ακριβεια mAmpere με αυτο.. 0,1V βγαζει ταση για καθε αμπερε που μετραει χονδρικα. Αν μετρησεις με το αρδυινο 2.5V απο αυτο, τοτε περνανε 0 Ampere .Αν μετρησεις 2.51V, τοτε περνανε 0.1Αmpere η 100mA. Αν μετρησεις 2.6V, περναει 1 Ampere κτλ. Συμφωνα με το πινακα του δλδ, αυτο το συμπερασμα βγαζω. Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2022 από Giorgos85thess
carimoura Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Μάλιστα άρα άκυρο.. Με τον INA169 θα μπορέσω να έχω τέτοια ακρίβεια ? Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα τον INA219 όπου μετράει και τάση και ρεύμα, MAX: 26V / 3.2A. Θα με καλύψει κάτι τέτοιο? Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2022 από carimoura
Giorgos85thess Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Ναι, με αυτο καλυτερη ακριβεια γιατι ειναι με shunt resistor. Θα πρεπει ομως να αλλαξεις την default αντισταση με καποια χαμηλωτερη power resistor τουβλακι. Αν μαθεις και πως δουλευουν οι opamps και τις πτωσεις τασεις στο κυκλωμα για να υπολογισεις τα watt που θα καταναλωνει η αντισταση, θα μπορεσεις να το τροποποιησεις να μετραει οτι range ρευματος θελεις. 1
carimoura Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν αλλαχτεί η default αντίσταση που έχει δλδ απλά θα μετράει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και με μικρότερο ρεύμα max σωστά? πχ στα 1Ω max 350mA Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2022 από carimoura
DrLo Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Για να μην ανοίγω νέο post , κάνω λίγο hijack αυτό το post για μια εντελώς noob ερώτηση Είμαι εντελώς νέος στο Arduino, έχω μάθει τα εντελώς εντελώς βασικά και "παίζω" περισσότερο μαζί του παρά το χρησιμοποιώ για κατι "επαγγελματικό η ερώτηση μπορεί να φανεί αστεία αλλά ... είναι τα female jumpers το ίδιο μέγεθος με τα male? να εξηγηθώ έχω κάνει μερικά projectάκια χρησιμοποιώντας jumper wires σε bredboard κλπ, κανένα πρόβλημα πρόσφατα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω κάποια female<->male jumpers αλλά τα female ends φαίνονται "μικρά" για να χωρέσει το header ακόμα και η ίδια η male άκρη του ίδιου καλωδίου δε φαίνεται να μπαίνει μέσα στη female μου διαφευγει κάτι?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα