BigBlack Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Για την τρίκιλη πας σε οποιοδήποτε κατάστημα με υγραέρια, αυτά που μοιράζουν και φιάλες κατ'οίκον. Έχουν συνήθως όλα τα σχετικά με υγραέριο, καυστήρες, εστίες, κουζινάκια, φουρνάκια σομπες κλπ. Σε κάθε συνοικία έχει κι από ένα τουλάχιστον. Για την τιμή, φυσικά και έχεις δίκιο. Κοίτα όμως και πόσο πιό ακριβά χρεώνεσαι την φιάλη coral με πραγματικό περιεχόμενο 6,5 κιλά αερίου (το δεκάκιλη είναι εσκεμμένη παραπληροφόρηση, αφορά το βάρος όλης της φιάλης! ) από την κλασσική φιάλη που με χαμηλότερη τιμή έχει περιεχόμενο 10 κιλά αερίου. Αναλογικά πάνε αυτά τα πράγματα, σκέψου πόσο αγοράζεις το γκαζάκι των 190 γραμμαρίων και κάνε αναγωγή να δεις... Σε μένα που κάνω κάμπινγκ και μαγειρεύω/τηγανίζω σχεδόν κάθε μέρα η τρίκιλη φιάλη κρατάει ένα 20ήμερο φουλ (αν δεν πέσω στα μελτέμια 🤣). Με τον μεγάλο καυστήρα κάνω την ίδια ώρα που κάνω και στο σπίτι σε όλα τα φαγητά αλλά υπόψην, χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας στα μαγειρευτά. 20-25 λεπτά πχ για φασολάκια ή άλλο λαδερό για 4 άτομα, μισή ώρα για κοτόπουλο με πατάτες κατσαρόλας, 40 λεπτά για μοσχαράκι (όχι γκοτζίλα! ), 10 - 12 λεπτά τηγανάρα με μπόλικες πατάτες, 15- 20 λεπτά για τουρλού λαχανικών κλπ κλπ. Αν μαγειρεύεις χωρίς χύτρα κι ανάλογα βέβαια το μαγείρεμα που κάνεις (πχ λιώμα τα φαγητά ή να κρατάνε λίγο, τσιγαρίζεις/αχνίζεις ή τα πετάς όλα μπλουμ) οι χρόνοι διπλασιάζονται σχεδόν. Γενικά, όσο χρόνο κάνεις και στην συνηθισμένη κουζίνα σου. Πάντα χύτρα ταχύτητας για μέγιστη οικονομία λέω εγώ, άλλοι δεν τις θέλουν καθόλου, όπως γουστάρει ο καθείς. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2023 από BigBlack 1
mindreader Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 Αναφορικα με την coral gas prime, μιας και το εψαξα πριν καταληξω σε αυτη, αυτο που ειπες ειναι μια συνηθης παρανοηση (το νομιζουν πολλοι), ειναι 6,7 κιλα το βαρος της φιαλης οταν ειναι αδεια. Η φιαλη εχει οντως 10κιλα υγραεριο, που σημαινει οτι οταν την αγοραζω εχει βαρος 16,7 κιλα. Ειναι προφανως οικονομικοτερη απο την 3κιλη, αλλα με την 3κιλη εχεις την ευκολια της συνδεσης. Ειμαι και εγω υπερ της χυτρας. Χαιρομαι που το ανεφερες! Βεβαια, επειδη τωρα το ψαχνω, δεν γνωριζα αν μπορεις να μαγειρεψεις με χυτρα, σε γκαζι με 3κιλη φιαλη υγραεριου. Επειδη μπερδευτηκα μιας και ανεφερες μαλλον για τηγανι για την 3κιλη, μπορεις να μου κανεις μια χονδρικη εκτιμηση, για χρηση με χυτρα, ποσα μαγειρεματα βγαζεις με την 3κιλη φιαλη; Επισης, περι χυτρας, φανταζομαι οτι δεν μπορω να βαλω αυτη που βαζω στην επαγωγικη εστια της ηλεκτρικης κουζινας. Ισως δε και να μαυριζει απο τη φλογα; Αρα...αλλα εξοδα για εξτρα χυτρα ωστε να μπαινει αφοβα πανω στο υγραεριο; 1
BigBlack Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, mindreader είπε Αναφορικα με την coral gas prime, μιας και το εψαξα πριν καταληξω σε αυτη, αυτο που ειπες ειναι μια συνηθης παρανοηση (το νομιζουν πολλοι), ειναι 6,7 κιλα το βαρος της φιαλης οταν ειναι αδεια. Η φιαλη εχει οντως 10κιλα υγραεριο, που σημαινει οτι οταν την αγοραζω εχει βαρος 16,7 κιλα. Ειναι προφανως οικονομικοτερη απο την 3κιλη, αλλα με την 3κιλη εχεις την ευκολια της συνδεσης. Εμένα μου έχει δοθεί η εντύπωση πως κρατάει αντίστοιχα λιγότερο από την κλασσική δεκάκιλη. Τις χρησιμοποιώ και τις δύο, ανάλογα με τις προσφορές και την ανάγκη (εστία/ φούρνος ή σόμπα). Όντως γεμάτη στη δική μου ζυγαριά δείχνει 16,5 κιλά αλλά δεν την έχω ζυγίσει ποτέ άδεια. Μπορεί λοιπόν να έχεις δίκιο, θα τεστάρω επιστημονικά (😋) και θα σου πω. Η τρίκιλη θα κρατήσει 20-30 ώρες μαγειρέματος με σωστή χρήση. Δηλαδή αν τηγανίζεις πατάτες με την τηγάνα μου θα είναι στο φουλ, στη χύτρα όμως αρχικά βάζω μιά μέτρια με υψηλή φλόγα στο τσιγάρισμα αλλά μόλις την καπακώνω χαμηλώνω τη φλόγα στο μισό ας πούμε και μόλις αρχίσει να σφυρίζει τη χαμηλώνω ακόμα παραπάνω στο 10-15% της τέρμα φλόγας. Αντίστοιχα αν πάω να βράσω μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω τέρμα τη φλόγα για να τελειώνω, σε μικρότερα σκεύη χαμηλότερα. Γενικά κοιτάω να έχει όσο πιο μπλε φλόγα γίνεται, δηλαδή τελειότερη καύση. Your mileage may vary.. Όσο για το μαύρισμα, δεν το γλυτώνεις λίγο ως πολύ. Εγώ το αγνοώ ως παράμετρο, όλη μου τη ζωή μαγειρεύω με γκάζι, φθορά στα σκεύη δεν υπάρχει και αν δεχτώ σχόλια απαντώ "όποιος θέλει άσπρους πάτους να τους πλένει μόνος του!" 🤣 Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2023 από BigBlack 1
mindreader Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δηλαδη, να υπολογιζω με χυτρα με την τρικιλη, για κρεας πες, περι τη 1 ωρα για μαγειρεμα; Ειναι αρκετο εσυ που εχεις μαγειρεψει, ή ειναι...αβραστο και θελει κι αλλο; Αν ειναι το μαγειρεμα γυρω στην ωρα, αυτο σημαινει οτι με την τρικιλη βγαζεις περι τις 20-25 φορες μαγειρεματος;
SagoniasSlutRos Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 18/12/2023 στις 9:50 ΜΜ, papoys1 είπε έχω βρει την άκρη επειδή έχω και αυτοκίνητο υγραερίου και γεμίζω τις φιάλες από το πρατήριο σε πολύ φτηνη τιμή σε σχέση με τις έτοιμες. Έχει μικρή διαφορά το περιεχόμενο (λιγότερο προπάνιο) αλλα δεν έχω πρόβλημα. Μια χαρά καίει. Kαλο ειναι να γνωριζει οποιος διαβαζει το φορουμ οτι αυτο ειναι παρανομο και επικίνδυνο. Καλυτερα να μην δινονται τετοιες συμβουλες που μπορει να καψουν ολοκληρες πολυκατοικιες για να κερδισουμε 3-4ευρω στη μπουκαλα. 47 λεπτά πριν, mindreader είπε για κρεας πες, περι τη 1 ωρα για μαγειρεμα; Ειναι αρκετο εσυ που εχεις μαγειρεψει, ή ειναι...αβραστο και θελει κι αλλο; Μοσχαρι 40-45' (απο τη στιγμη που θα πιασει πιεση) στη χυτρα γινεται "λιωμα". Κοτοπουλο θελει κανα 15-20'. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2023 από SagoniasSlutRos 2
mindreader Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 15 minutes ago, SagoniasSlutRos said: Μοσχαρι 40-45' (απο τη στιγμη που θα πιασει πιεση) στη χυτρα γινεται "λιωμα". Κοτοπουλο θελει κανα 15-20'. Με 3κιλη λες, σωστα; Και δεν της το χα της φωτιας απο το γκαζι, οτι κανει τοσο καλη δουλεια και τοσο γρηγορα!
SagoniasSlutRos Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, mindreader είπε Με 3κιλη λες, σωστα; Και δεν της το χα της φωτιας απο το γκαζι, οτι κανει τοσο καλη δουλεια και τοσο γρηγορα! Σορρυ καταλαβα λαθος. Εγραψα γενικα ποσο θελει το κρεας σε χυτρα. Αλλα θεωρητικα οταν πιασει πιεση, παλι ιδιο χρονο θα θελει, ειτε εχεις 3κιλη, ειτε 7κιλη (εκο), ειτε 10κιλη. 1
BigBlack Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 24 λεπτά πριν, mindreader είπε Με 3κιλη λες, σωστα; Και δεν της το χα της φωτιας απο το γκαζι, οτι κανει τοσο καλη δουλεια και τοσο γρηγορα! Αν πάρεις το καυστηράκι των 1,5 kW δεν θα έχει τη δύναμη και θα αργήσει. Με τον καυστήρα των 3,5 kW έχεις ισχύ όση και το δυνατότερο μάτι της όποιας ηλεκτρικής κουζίνας και επιπλέον την αμεσότητα στη ρύθμιση της ισχύος, όχι το ανεβάζω κατεβάζω του ηλεκτρικού και η ανταπόκριση να είναι με καθυστέρηση. Δεν είναι τυχαίο που οι επαγγελματίες δουλεύουν με αέρια στις κουζίνες τους. 1 ώρα πριν, mindreader είπε Δηλαδη, να υπολογιζω με χυτρα με την τρικιλη, για κρεας πες, περι τη 1 ωρα για μαγειρεμα; Ειναι αρκετο εσυ που εχεις μαγειρεψει, ή ειναι...αβραστο και θελει κι αλλο; Αν ειναι το μαγειρεμα γυρω στην ωρα, αυτο σημαινει οτι με την τρικιλη βγαζεις περι τις 20-25 φορες μαγειρεματος; Όση ώρα κάνεις και με το ηλεκτρικό μάτι, δεν έχει διαφορά. Οι ώρες της φιάλης εξαρτώνται από το πόσο δυνατά έχεις τη φλόγα αν την έχεις συνέχεια τέρμα είναι 300 γραμμάρια την ώρα περίπου με το μεγάλο καυστήρα, άρα 10 ώρες. Οι 20 - 30 ώρες προκύπτουν από πραγματική χρήση με αυξομείωση της φλόγας ανάλογα το φαγητό, το σκεύος κλπ. Αλλά πολύ το συζητάμε, πάρε μια φιάλη και μιά εστία, κάνε τις δοκιμές σου. Άμα δεν ικανοποιηθείς επιστρέφεις την κενή και παίρνεις τα χρήματα, πουλάς εδώ μέσα και την εστία κι άντε να χάσεις τελικά 5-10 ευρώ. Το κόστος της εμπειρίας. 😎 1
mindreader Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 BigBlack, αρα με οσα αναφερθηκα και οσα θα ηθελα κι εγω, μαλλον προτεινεις καλυτερα αυτο εδω https://www.skroutz.gr/s/17085533/Thermogatz-K-636-Estia-Ygraeriou-gia-Fiali-3kg-Ø22ek.html#reviews 1
BigBlack Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 50 λεπτά πριν, mindreader είπε BigBlack, αρα με οσα αναφερθηκα και οσα θα ηθελα κι εγω, μαλλον προτεινεις καλυτερα αυτο εδω https://www.skroutz.gr/s/17085533/Thermogatz-K-636-Estia-Ygraeriou-gia-Fiali-3kg-Ø22ek.html#reviews Ναι, αυτή είναι μιά χαρά. 1
Bitbit Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 On 19/12/2023 at 12:07, mindreader said: Μιλας μαλλον για εστια, σε συνδυασμο με 10κιλη φιαλη, σωστα; ======================================================================== BigBlack, χαζες αποριες αλλα... - μονο 2 μαγαζια απο ολη την Ελλαδα στο σκρουτζ, φερνουν 3κιλη φιαλη; Μικρη προσφορα....και ... (next one) - η τιμη για τα 3 κιλα υγραεριου, μαλλον ειναι ακριβη, οταν με 23 ευρω παιρνεις 10κιλη.... αραγε να υπαρχει καυστηρα που να προσαρμοζει πανω σε 10κιλη; μαλλον οχι. - χονδρικα, επειδη εσυ εχεις κανει χρηση, και δε μιλω για 'σαρδελιτσες' που μπορει να τηγανιζονται σε λιγα λεπτα, αλλα αν θες να μαγειρεψεις σε κατσαρολα, πες μοσχαρι ή κοτοπουλο, ετσι για να παρω μια εκτιμηση, α) σε ποση ωρα μαγειρευονται και β) ποσες φορες βγαζεις, για τετοια μαγειρεματα, με μια 3κιλη φιαλη λοιπόν δε ξέρω ποια είναι η 3κιλη που λες. Εγώ παίρνω τις μεγάλες. 10kg. Βασικά δεν ήξερα ότι ήταν τόσα κιλά. Δεν είχα ενδιαφερθεί ποτέ. Η τιμή ανάλογα το κατάστημα παίζει λίγο πάνω από τα 20€. Μόλις τελειώσει επιστρέφω πίσω την άδεια και παίρνω μια γεμάτη. Καθαρά από οικονομικής άποψης συμφέρει. Κράτα αυτό. Το φαγητό γίνεται πιο γρήγορα από τον φούρνο. Δε μπορώ να σου πω πόσο μου πάει γιατί μου έχει τύχει περίοδος να μη την χρησιμοποιώ καθόλου, δε κρατάω και στατιστικά. Αλλά έχει τα αρνητικά. Την φασαρία να την κουβαλάω στο κατάστημα και να πάρω την άλλη, να την τοποθετήσω. Δεν είναι και τίποτα η τοποθέτηση, γίνεται αμέσως. Και γενικά είναι και η αίσθηση ασφάλειας ή ανασφάλειας, πες το όπως θέλεις. Δεν είναι το ίδιο να έχεις τον φούρνο με το να έχεις μια φιάλη. Αν ξεχαστείς και φύγεις για λίγο και γίνει καμια στραβή και σβήσει (αέρας από ανοιχτό παράθυρο) και φύγει το υγραέριο δεν είναι και ότι καλύτερο. Πρέπει λίγο να έχεις το νου σου. Εμένα μου είχε σβήσει μια φορά από αέρα αλλά το κατάλαβα αμέσως γιατί ήμουν δίπλα. 1
papoys1 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 Δεν έχω προσέξει στη δική μου αλλά δεν έχει σύστημα διακοπής υγραερίου αν σβήσει η φλόγα;;;; 'Αρα σωστό αν π.χ. φυσάει να έχουμε το νου μας και αν αφήνουμε ανοιχτά πρέπει να προσέχουμε να μην έχει ρεύμα αέρα εκεί που είναι η κουζίνα. Όσο για την αντικατάσταση έχω βγάλει τη φιάλη περνώντας τη σωλήνα παροχής μέσα από τον τοίχο στο πίσω μπαλκόνι και πάντα έχω δίπλα μία δεύτερη γεμάτη για άμεση αλλαγή μόλις αδειάσει και αντικατάστασή της όταν βγω έξω.Ετσι δεν αγχώνομαι σε περιπτωση που αδειάσει στη μέση του μαγειρέματος.
infini Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου Άλλαξα φιάλη και παρατήρησα ότι όταν ανάβω το μάτι ακούγεται ένας ανεπαίσθητος θόρυβος από τη φιάλη. Ακούγεται μόνο όταν το ανάψω. όταν το σβήσω σταματάει. Έχω αλλάξει τις φλάτζες. Υπάρχει περίπτωση να έχει διαρροή; Και αν έχει γιατί δεν ακούγεται όταν δεν έχω ανάψει το μάτι;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα