Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην παρέα.

Περνάω στο ζουμί με bullets για να το κάνω πιο ανάλαφρο.

• Budget 1800€.
  • Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος που ξεκινάω με το video editing .
  • Φτιάχνω σύστημα για premiere pro. Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει να μην κολλάει το video payback και να κάνω heavy color grading. Το export time δεν με απασχολεί τόσο.
  • Θα δουλεύω κυρίως αρχεία 4κ c-log3.
  • Δεν με ενδιαφέρει το gaming καθόλου.
  • Έριξα άπειρο ψάξιμο για να καταλήξω σ' αυτές τις επιλογές καθώς δεν είμαι σχετικός με το pc building.
  • Πείτε γνώμες, κράξτε, δώστε συμβουλές, όλα καλοδεχούμενα!!

cpu 471€   Intel i7-13700K  ( Γενικά ήθελα intel. O συγκεκριμένος με 16 πυρήνες έχει καλά benchmarks, πολύ δυνατός αν και ακριβός. Ήμουν ανάμεσα σ' αυτόν και στον 12600Κ)

motherboard 212€ Asus Rog Strix B660-A Gaming WiFi ( Την επέλεξα γιατί έχει 3 Θύρες M.2 PCIe 4.0 και DDR5. Ήθελα μανιακά thunderbolt αλλά ξέφευγαν οι τιμές.)

gpu 383€ RTX 3060 12GB ( Εδώ είναι ο μεγαλύτερος πόνος. Ξέρω οτι υπάρχουν πολύ καλύτερες κάρτες αλλά θα πάρω μια για να κάνω την δουλειά μου τώρα. Δεν είμαι πολύ σίγουρος για την επιλογή μου. Είδα οτι 3060ti 8gb είναι λίγο καλύτερη σε επιδόσεις, πάντα μιλάω για premiere αλλά επέλεξα την 3060 12gb γιατί στις μεγάλες sequences και στο video playback βοηθάει. Επίσης η 3050 8gb και 2060s 8gb είναι αρκετά κοντά σε επιδόσεις με πολύ καλύτερη τιμή. Το σκεπτικό είναι οτι αν ποτέ πέσουν οι gpu στο μέλλον θα πάρω μια καλύτερη.)

ram 182€ Corsair Vengeance 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 5600 ( Δεν είμαι σίγουρος και εδώ. Το ξέρω ότι με τα μισά χρήματα θα μπορούσα να παω σε ddr4. Είπα να πάω με την ταχύτητα.)

psu 118€ Be Quiet Pure Power 11 FM 850W Full Modular 80 Plus Gold 118€ ( Ήθελα κάτι αξιόπιστο. Τα 850w νομίζω είναι υπερβολή αλλά σκέφτηκα αν βάλω κάποτε πιο καλή gpu και cpu ίσως χρειαστεί και γενικά χαμένο δεν πάει.)

air cooler 63€ Scythe Fuma 2 Rev.B ( Είδα κριτικές και video review, μου άρεσε και είπα why not, φαίνεται πολύ καλή.)

storage 221€ + 73€

• Kingston Fury Renegade SSD 2TB ( Το 1 TB θα είναι πάντα γεμάτο με φωτογραφίες που χρειάζεται να δουλεύω σε μόνιμη βάση και το υπόλοιπο 1 TB θα βάζω μόνο τα βίντεο που θα δουλεύω εκείνη τη στιγμή. Όλα τα υπόλοιπα αρχεία που δεν δουλεύονται άμεσα θα αποθηκεύονται σε εξ. σκληρό μέχρι να φτιάξω το nas που θέλω)
  • kingston fury renegade ssd 500gb (μόνο για windows και αποθηκευμένα προγράμματα, τίποτα άλλο)
  • ssd 500gb 0€ (Θα είναι αφιερωμένος μόνο για media cache του premiere. Τον έχω ήδη το δίσκο από παλιό σύστημα)
  • hdd 4 TB 0€ ( Τον έχω από παλιό σύστημα. Θα τον βάλω μέχρι να κάνω nas και μετά θα τον βγάλω γιατί με ενοχλεί ο θόρυβος πάρα πολύ)

tower 81€ Be Quiet Pure Base 500 Midi Tower ( Εδώ χωρίς κάποιο σκεπτικό, μόνο με την ελπίδα ότι θα έχει αθόρυβους ανεμιστήρες και ότι δεν θέλω μ' αρέσουν καθόλου τα rgb. Ελπίζω να χωράνε όλα μέσα!!)

• Like 1
  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όπως πάντα θα σου προτείνω να ξεκινήσεις να διαβάζεις

https://www.pugetsystems.com/solutions/video-editing-workstations/adobe-premiere-pro/hardware-recommendations/

Δε νομίζω οτι κανένα cpu απ'οσα έχεις στη λίστα θα κολώσει με το premiere. Ανάλογα των effect ίσως παίξει σημαντικό ρόλο και η κάρτα, πιστεύω όμως οτι ούτε η 3060 θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα

Η σωστή εναλλακτική του 13700k είναι ο 13600k

Ddr4 vs ddr5 τα λες και μόνος. Ούτε για μένα αξίζει αυτή τη στιγμή η αγορά ddr5 όμως έχει να κάνει και με υποκειμενικά κριτήρια

Το τροφοδοτικό δεν είναι υπερβολικό σε wattage ειδικά αν σκέφτεσαι να προσθέσεις πιο μεγάλη κάρτα κάποια στιγμή στο μέλλον, το ερώτημα είναι αν είναι προτιμότερο πχ να πάρεις platinum και 750 πχ

Scytche fuma αρκετά καλή, εναλλακτική η deepcool ag620 μετά ίσως αξίζει να δεις υδρόψυξη

Η επιλογή του fury ως nvme πως έγινε; Γιατί όχι kc3000 ας πούμε;

Στα τόσα λεφτά αλλά και στα τόσα "θερμά" πράγματα που θα βάλεις μέσα καλό θα ήταν να βάλεις ένα κουτί με καλύτερο airflow, οι καλύτερες θερμοκρασίες θα φέρουν και λιγότερο θόρυβο, πρακτικά θα είσαι σε πολύ παραπλήσια επίπεδα. Προτίμησε το καλύτερο airflow κατ'εμέ

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Όπως πάντα θα σου προτείνω να ξεκινήσεις να διαβάζεις

https://www.pugetsystems.com/solutions/video-editing-workstations/adobe-premiere-pro/hardware-recommendations/

Δε νομίζω οτι κανένα cpu απ'οσα έχεις στη λίστα θα κολώσει με το premiere. Ανάλογα των effect ίσως παίξει σημαντικό ρόλο και η κάρτα, πιστεύω όμως οτι ούτε η 3060 θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα

Η σωστή εναλλακτική του 13700k είναι ο 13600k

Ddr4 vs ddr5 τα λες και μόνος. Ούτε για μένα αξίζει αυτή τη στιγμή η αγορά ddr5 όμως έχει να κάνει και με υποκειμενικά κριτήρια

Το τροφοδοτικό δεν είναι υπερβολικό σε wattage ειδικά αν σκέφτεσαι να προσθέσεις πιο μεγάλη κάρτα κάποια στιγμή στο μέλλον, το ερώτημα είναι αν είναι προτιμότερο πχ να πάρεις platinum και 750 πχ

Scytche fuma αρκετά καλή, εναλλακτική η deepcool ag620 μετά ίσως αξίζει να δεις υδρόψυξη

Η επιλογή του fury ως nvme πως έγινε; Γιατί όχι kc3000 ας πούμε;

Στα τόσα λεφτά αλλά και στα τόσα "θερμά" πράγματα που θα βάλεις μέσα καλό θα ήταν να βάλεις ένα κουτί με καλύτερο airflow, οι καλύτερες θερμοκρασίες θα φέρουν και λιγότερο θόρυβο, πρακτικά θα είσαι σε πολύ παραπλήσια επίπεδα. Προτίμησε το καλύτερο airflow κατ'εμέ

Πολύ βοηθητικό το link puget systems. Κοιτούσα τα benchmarks τους από yt video κυρίως. Τώρα διάβασα αναλυτικά τις αναλύσεις τους. 

Νομίζω στον επεξεργαστή έκανα καλή επιλογή. Έχεις δίκιο θα μπορούσα να δω και τον 13600k. Είναι πολύ κοντά σε επιδόσεις και έχουν κοντά στα 100€ διαφορά. 

Για τον nvme θα προτιμήσω τον kc3000 αξίζει έναντι του fury. (είναι που το έψαξα πολύ το θέμα 😂

Από towers έχεις μήπως να προτείνεις κάτι κατάλληλο? Χωρίς rgb πάντα. 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, alex ch είπε

Πολύ βοηθητικό το link puget systems. Κοιτούσα τα benchmarks τους από yt video κυρίως. Τώρα διάβασα αναλυτικά τις αναλύσεις τους. 

Νομίζω στον επεξεργαστή έκανα καλή επιλογή. Έχεις δίκιο θα μπορούσα να δω και τον 13600k. Είναι πολύ κοντά σε επιδόσεις και έχουν κοντά στα 100€ διαφορά. 

Για τον nvme θα προτιμήσω τον kc3000 αξίζει έναντι του fury. (είναι που το έψαξα πολύ το θέμα 😂

Από towers έχεις μήπως να προτείνεις κάτι κατάλληλο? Χωρίς rgb πάντα. 

Τα rgb μπορούν να απενεργοποιηθούν, δεν είναι κάτι που απαραίτητα δίνεις σημασία.

Εφόσον σου άρεσε το 500αρι μπορείς να δεις το αντίστοιχο 500dx(για μένα δεν αξίζει σε αυτά τα λεφτά).

Ωραίο κουτί (στα γούστα μου)

https://www.skroutz.gr/s/36304423/Lian-Li-Lancool-II-Mesh-RGB-type-C-Gaming-Midi-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-Black.html

Σε αρκετά καλή τιμή πλέον παίζει και το

https://www.skroutz.gr/s/25014008/Corsair-4000D-Airflow-Black.html?from=catspan

Πάντα κοιτάς να καλύπτουν τα Spec που έχεις στο μυαλό σου

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Τα rgb μπορούν να απενεργοποιηθούν, δεν είναι κάτι που απαραίτητα δίνεις σημασία.

Εφόσον σου άρεσε το 500αρι μπορείς να δεις το αντίστοιχο 500dx(για μένα δεν αξίζει σε αυτά τα λεφτά).

Ωραίο κουτί (στα γούστα μου)

https://www.skroutz.gr/s/36304423/Lian-Li-Lancool-II-Mesh-RGB-type-C-Gaming-Midi-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-Black.html

Σε αρκετά καλή τιμή πλέον παίζει και το

https://www.skroutz.gr/s/25014008/Corsair-4000D-Airflow-Black.html?from=catspan

Πάντα κοιτάς να καλύπτουν τα Spec που έχεις στο μυαλό σου

Πολύ ωραίο κουτί το Corsair που προτείνεις. Αυτό θα πάρω!! 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σου αδερφέ!

Τρέχοντας Premiere από το 2016 και μετά και ως φανατικός pc-builder από τότε που αγοράζαμε τα RAM 4-4MB, ελπίζω να μπορέσω να σε βοηθήσω.

(Διόρθωση: *Premiering από το 2011, υπάρχει λόγος που το μπέρδεψα με το 2016 😌)

Θα σου πω εγώ το τι ακριβώς μετράει και τις αλλαγές θα τις καταλάβεις μόνος σου.

α) Intel + Nvidia είναι ο μόνος δρόμος προς Premiering και ο λόγος είναι οι ΚΡΥΦΕΣ συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων εταιριών εναντίον της AMD, κάτι που το κατάλαβα το 2016 και άλλαξα γιατί είχα ξεκινήσει με AM3 platform με τους FX και με τον Intel κατάλαβα την πρώτη διαφορά και με την Nvidia την 2η.

β) περί της κάρτας που επέλεξες, εγώ έχω να σου πω το εξής:

Τα πάντα στο premiere έχουν να κάνουν με τα CUDA cores. Όσα περισσότερα έχεις, τόσο καλύτερη και γρηγορότερη η δουλειά σου ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του rendering και πόσα effects έχεις.

1 κλιπ 4k με κάποιο blurring effect για όλο του το μήκος = 100% επεξεργασία από την κάρτα. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό (λόγω πχ, ATI κάρτα, δεν έχει σημασία το πόσο γρήγορος είναι ο επεξεργαστής γιατί θα το κάνει τόσο πιο αργά από τα CUDA που δεν υπάρχει συζήτηση για συγκρίσεις!

Αυτό που ψάχνεις είναι την μέση λύση CUDA cores VS κατανάλωσης VS τιμής.

Είμαι με 1080 TI ακόμα εγώ από το 2017 και με ικανοποιεί ακόμα και αν της πετάξω παιχνίδι.

Θα αναβάθμιζα για περισσότερα cores σε χαμηλότερη κατανάλωση και η μόνη που το έχει επιτύχει αυτό είναι η 4080 αλλά αν την συγκρίνεις με την κατανάλωση της 3080 μόνο.

x3 cores αλλά x 1.5 κατανάλωση είναι κάτι που αξίζει. Όλα τα άλλα είναι διπλασιασμοί και τριπλασιασμοί και αν δεν σε πειράζει για το ρεύμα τότε σκέψου τις πιο πάνω κάρτες σαν απλό συντελεστή (x2, x3) δύναμης ΜΑΖΙ με κατανάλωσης. (άρα εγώ προσωπικά δεν βλέπω εξέλιξη, μόνο διπλασιασμούς!)

Αυτή που επέλεξες είναι ακριβώς ισάξια με την 1080 ΤΙ και ελάχιστα καλύτερη στην κατανάλωση και αν κερδίζει στα Mhz χάνει στο memory bandwidth.

Να αναφέρω την διαφορά τιμής των δύο καρτών για το 0% (ακριβώς) καλύτερη επίδοση στο Premiere που προσφέρει η 3060 από την 1080 TI?

Μπαίνοντας στον κόσμο του Premiere, αποθήκευσε κάπου αυτό να το έχεις!

https://www.studio1productions.com/Articles/NVidia-GPU-Chart.htm

Η διαφορά τους είναι στα games λόγω 2 γεννεών μετά.

Εγώ τρέχω Overwatch σε 240 average FPS χωρίς undervolt και στα ταπεινά 210-220FPS με undervolt, στο ultra. (undervolt = -40w @peak, +150Hz core)

Μέχρι εκεί μπορεί να σε φτάσει η 1080Ti (Δεν είμαι gamer τα τελευταία 10 χρόνια, δεν αγοράζω παιχνίδια, δεν ξέρω να σου πω για RTX αν και το σηκώνει και η GTX μου αλλά εκεί είναι που θα δεις διαφορά από την 1080 TI. Στα νέα games.

OXI στο Premiere! (1080 ΤΙ = 3060 12GB ακριβώς)! (Πόσα λεφτά μπορείς να σώσεις αν πάρεις την 1080 Ti σήμερα;)

(Δεν στο λέω για να πουλήσω... δεν πουλάω εγώ αν δεν έρθει στα 700-800 η 4080 γιατί θα χρειαστώ και waterblock και όπως καταλαβαίνεις, ίσως ποτέ!)

Δεν αναβάθμισα σε 3060 τόσα χρόνια γιατί εκτός από το άδειασμα του πορτοφολιού, για το premiere (που μου τρώει την ζωή) δεν έχει ούτε 1% βελτίωση απλά είναι 3-4 watt καλύτερη στο idle! 😁

Εάν ξεκινήσεις με ATI και καταλάβεις σαν εμένα αργότερα οτι πρέπει να πάρεις NVIDIA η διαφορά στο Premiere θα σε μπερδέψει γιατί όλα τα φίλτρα και τα transitions δουλεύουν διαφορετικά μεταξύ των δύο τεχνολογιών και θα σου πάρει και λίγο χρόνο να προσαρμοστείς αφού ό,τι έμαθες πως να το κάνεις θα πρέπει να το ξεμάθεις και να το κάνεις αλλιώς. Και δεν θα πω για τα crashes με ΑΤΙ... ας το αφήσουμε μόνο μέχρι εδώ το περί καρτών.

Τώρα πια, ακούω οτι έχει ανάλογους πυρήνες και η ATI αλλά ....... φοβάμαι να το ρισκάρω!

γ) Μνήμη! Τίποτ'άλλο! Ξεκίνα από εκεί!

όσο ανεβαίνεις σε latency όσο και να ανεβαίνει η ταχύτητα είναι πάντα 1-1 και αυτό που θες για το scrolling και ΟΛΑ τα υπόλοιπα στο Premiere (loading times, παράθυρα, εφέ, και ό,τι άλλο φανταστείς) συνδέονται με το latency από την ώρα που δίνεις την εντολή μέχρι να την λάβει το σύστημα και από την ώρα που σου απαντάει, να λάβεις την απάντηση.

Στο scrolling αυτό είναι το α και το ω!

Δεν υποβαθμίζω την ταχύτητα. Latency = πόσο γρήγορα λαμβάνει την εντολή (πχ να κινηθεί το playback bar) και πόσο γρήγορα σου απαντάει το αποτέλεσμά του αλλά όλη η ενδιάμεση επεξεργασία ανήκει στην ταχύτητα της μνήμης αν εξαιρέσεις τα υπόλοιπα νούμερα ενός latency.

Ναι, φυσικά όσο ανεβαίνεις σε συχνότητα δυσανάλογα με latency τότε ανεβαίνει η τιμή και από εκεί ξεκίνα.

Αν κόψεις το DDR5 με τα 40ρια latency του, όλα τα λεφτά που θα σώσεις (από μνήμη+μητρική) παίρνεις καινούργια 4080 ("μη σου πω") και 14.14.14.34 @ 3600Mhz.

Δούλεψα 3466 πολύ καιρό και είχα ενθουσιαστεί αλλά όταν χρειάστηκε να τα ρίξω σε 3000 (λόγω quad channel σε x99) αλλά με latency 12.12.12.30 δεν πίστευα πόσο πιο γρήγορο έγινε και όλο το σύστημα αλλά ιδιαίτερα ο δυνάστης μου, το premiere. (από το 12.12.12.30)

Σαν να μετράει πολύ περισσότερο το latency από το processing 'speed'. (αλλά το μάρκετινγκ δεν στο λέει αυτό)

Στα 64Gb που θες για 4Κ το κόστος για 14.14.14 και όχι 14.15.15 είναι γύρω στα 700€ από μόνο του!

DDR4 [email protected] + Nvidia + Intel προτείνω λοιπόν για βάση και επιλέγεις εσύ πόσους πυρήνες αντέχει η τσέπη σου.

Συμπαθώ αυτές τις εταιρίες; ΚΑΘΟΛΟΥ!! Εγώ συμπαθώ την τσέπη σου και το πόσα θα χάνεις κάθε φορά που συνειδητοποιείς λάθος και αναβαθμίζεις στο σωστό.

Για ρώτα όμως την Adobe και τα σακιά λεφτά κάτω από το τραπέζι ποιον συμπαθούν.

Αλλά αν το χτίζεις για premiere, ξεκινάς από τους CUDA πυρήνες σου που αν κάποιος (που διαφωνεί) έχει το Afterburner (MSI) και ανοίξει ένα project θα δει οτι τα CUDA δουλεύονται από την ώρα που πατάς να φορτώσεις το πρόγραμμα, συνεχίζει σε όλο το conforming audio, δεν το συζητώ για την γενικότερη επεξεργασία + rendering + exporting, αλλά ακόμα και για το rendering audio!!

Τα CPU cores δουλεύουν, όσα του δώσεις,

Με το Premiere CC δε, που υποστηρίζει το Quicksync, ο μονόδρομος intel συνεχίζει δυναμικά αφού προσθέτει 2 GPU στο παιχνίδι.

Γενικά το load μοιράζεται σε όσα core του δώσεις (δεν έχω λεφτά να ψάξω το μαξ) δουλεύοντας γύρω στο 60-80% αλλά η κάρτα συνέχεια δουλεύεται αντ'αυτών σε όλα τα δύσκολα δλδ, περισσότερο από όλο το load σε CPU.

Αν κάποιος που το διαβάζει αυτό θέλει AMD και ATI η λύση (επιτέλους) λέγεται DaVinci και όχι μία εταιρία που θέλει να σου δανείζει κάτι και να μην το έχεις αλλιώς σε βάζει να το πληρώσεις 4.000€ και μετά να σου βγάλει επόμενο και να έχεις 0 αναβαθμίσεις με το 4.000€ πρόγραμμα που πήρες!

(ρώτα τους αγοραστές του CS6 να σου πουν πόσες αναβαθμίσεις έχουν λάβει)  (θα σου πω εγώ... 0 από την μέρα που βγήκε το cloud και μία πριν βγει!!)

δ) Οι NVMe δεν αξιοποιούνται πλήρως από το Premiere, μπορείς να το δεις από το Performance monitor του task manager απλά σίιγουρα είναι καλύτερα από SSD του 500ΜB/s interface.

(Τρέχω CS6 ακόμα ... Μάλλον το σημερινό θα τους υποστηρίζει καλύτερα, άρα το παραπάνω ίσως να μην ισχύει)

Αξιοποιούνται όμως όταν είναι τα σημεία στα οποία και από τα οποία μεταφέρεις τα αρχεία σου (που ενώ είναι εκτός premiere, συνδέεται με την δουλειά σε αυτό) αλλά δυστυχώς, είναι σαν τους SSD στο ότι αν χτυπήσουν οι πιθανότητες λένε πως χάνεις τα πάντα και αμέσως άρα, να μην ξεχνάς οτι χρειάζεσαι backup για κάθε ένα TB ταχύτητας θες και ένα TB ασφάλειας (συμβατικός).

Δεν χρειάζεται ο συμβατικός να είναι στο ίδιο PC για να μην τρέχει και όλη την ώρα που θα δουλέυεις και να προσθέτει στον ήχο,ζέστη,κατανάλωση χωρίς λόγο.

Το cash του premiere περιλαμβάνει και τα preview files και είναι διαφορετικά πράγματα και σβήνονται-γράφονται κάθε φορά που κάνεις edit και δεν είναι υγιές για μόνο 500GB. Πρέπει να πας παραπάνω... δώσε 500 στο OS/programs και ας χάσεις λίγο σε επιδόσεις, το καλύτερο είναι το 1ΤΒ.

Πολύ χαλαρά έχω γεμίσει τα 500GB και ΔΕΝ δουλεύω 4Κ (αν και παντρέυω 2-3 1080p clips μαζί).

Προσωπικά, για 4Κ θα είχα έναν 2Τ για το cache/preview files όπως έχω τώρα.

To setup τους μην το κρίνεις από τι δείχνει η κάθε μητρική οτι σηκώνει.

Κάποιων μητρικών ένα NVMe περνάει από το chipset και όχι από CPU, αλλά όλες οι επιλογές υποστηρίζουν NVMe με αντάπτορα στο PCIe σου.

Το τι έχει η μητρική επάνω της ΔΕΝ δείχνει το πόσους σηκώνει και σε τι ταχύτητα, πρέπει να το κοιτάς στα PCI lane allocation στα manual και σε προειδοποιώ από τώρα, είναι ο λόγος που κάποιες μητρικές κοστίζουν παραπάνω. (πχ. οι workstation μητρικές CEB που μόλις μάλλον αναβαθμίζω σε μία)

Γενικότερα, αν όχι Workstation μητρική, τότε High Premium Consumer!

ε) Αυτό που κοιτάς στο CPU λοιπόν (για το build που θες να φτιάξεις) είναι τα PCI lanes (μαζί με τα cores) και όχι ο χρονισμός, και μπαίνεις σε ΚΑΘΕ ΕΝΑ manual μητρικής που επιλέγεις να συγκρίνεις και πας στα PCIe specs (πρώτες σελίδες του manual) και διαβάζεις εκεί τις ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ περί των x16, x8 και πότε απενεργοποιούνται τα 8x κτλ. (πάντα είναι με αστερίσκο οι πληροφορίες αυτές)

Το οποίο μου θυμίζει και μια παγίδα των intel... δεν κάνουν χωρισμό των PCIe τους σε x4x4x4x4 για να μπορείς να δώσεις μόνο 100€ σε κάρτα που να παίρνει NVMe ή και SSD και να μην χρειάζεσαι κάποια από τις ακριβές λύσεις όπως Highpoint SSD και Sonnet για να κάνεις RAID τους NVMe.

Η AMD το δίνει δωράκι σε όλες της τις μητρικές.

Αλλά... συζητιούνται κάτι περίεργα πράγματα οτι δεν υπάρχει fault correction στους μη-συμβατικούς σκληρούς καθώς το RAID είχε βγει για εκείνους και προσωπικά δεν ρισκάρω δεδομένα σε RAID ακόμα και 5!

Άρα πάλι πίσω στον intel και AN ποτέ χρειαστείς RAID οι τιμές των καρτών ξεκινούν από 400 εώς 800 για μέχρι και 8 σκληρούς (NVMe) σε intel/mac ενώ σε AMD το κάνεις με 100 αλλά αυτό ισχύει μόνο αν θες να χωρίσεις το 16x slot σε 2 NVme. Αν θες να βάλεις μόνο έναν σε PCIe τότε μπαίνει με αντάπτορα 15€ και στα δύο συστήματα.

Αυτά για τώρα :-) εκτός αν χρειαστείς άλλα.

Δεν σου λέω τι να πάρεις, δίνω απλά πληροφορίες από εμπειρία για την σκέψη σου.

Πάντως σίγουρα σου λέω όχι στο DDR5 για να δώσεις τα έξοδα εκεί που πρέπει!

Επεξ/σία από Cre3p
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας προσθέσω κάτι που ας πούμε πως "δεν χώρεσε" στα παραπάνω αλλά είναι πολύ σημαντικό.

Δεν είναι πολλές οι μητρικές που θα υποστηρίξουν μία κάρτα x16 + 2xNVMe x16 έκαστος (ο καθένας σε ξεχωριστό PCIe slot χρησιμοποιεί μόνο x4 από τα 16 αλλά αν το ρίξεις στα 8x το slot πέφτει στην μισή ταχύτητα)

Δεν θα το υποστηρίξουν όλες γιατί δεν φτάνουν τα PCIe lanes της τεχνολογίας (των επεξεργαστών).

Οι τιμές έχουν πέσει από το παρελθόν γιατί έχουν μειωθεί τα PCIe lanes! Στην ουσία δεν έχουν πέσει, και εξηγώ:

Δες πχ εδώ τον i9-13900K που ενώ κάποιος νομίζει οτι παίρνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, παίρνει 20PCIe lanes που είναι 16 για την κάρτα σου και μόλις 4 ελεύθερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον i7-13700 της επιλογής σου. :-(

Δεν κοίταξα να δω αν αυτό σημαίνει πως τα 4 αυτά πάνε στο chipset και δεν είναι καν ελεύθερα, γιατί συγκριτικά με τα 40 PCI lanes που έχω από το 2016 και τα 44 (νομίζω) του x399, εγώ προσωπικά γελάω τόσο με το 20 των νέων intel και με την intel την ίδια που ούτε που με ενδιαφέρει αν είναι του chipset ή μου επιτρέπεται και ένας NVMe.

Για αυτό το χαμηλό των PCIe είναι που πλέον βλέπουμε τόσες μητρικές με μόνο ένα PCIe που θα καλυφθεί από την GPU.

Οι X επεξεργαστές (οι πιο ακριβοί) δίνουν πολύ περισσότερες και αυτό είναι που πληρώνεις!

(i9-10980XE=48 PCIe lanes)

Production build = PCIe lanes! όχι Core max frequency! και αν αυτό χρειάζεσαι, εκεί είναι η intel διαθέσιμη να σου τα ρουφήξει χοντρά γιατί δεν το δίνει φθηνά!

Θέλει λίγη έρευνα λοιπόν για να βρεθεί η δικιά σου μέση λύση στο πόσα PCIe lanes αντέχει η τσέπη σου. Θες 4 για κάθε NVMe και θες τα αστεράκια στο manual να λένε σε ποιο slot τα παίρνεις και πιο slot ρίχνει το άλλο slot στην μισή ταχύτητα κτλ.

Δες λίγο λοιπόν τα PCIe lanes των τωρινών επεξεργαστών, και μην είσαι σίγουρος πως ό,τι πιο τελευταίο είναι και καλύτερο για την δουλειά που το θέλεις (Premiere). Μπορείς να πας και πιο πίσω χρονικά και ας μην έχεις "εγγύηση για το μέλλον", που πότε πέτυχε για να πετύχει τώρα, αφού και η AMD που το υποσχέθηκε για τους TR βγήκε ψεύτρα στην μεθεπόμενη γεννιά;

Ποια η διαφορά να πάρεις νέο μηχάνημα που τελικά στην αναβάθμιση θα αλλάζουν πάλι όλα, με το να πάρεις ένα προηγούμενο, να καλύψεις όλες σου τις ανάγκες σε PCIe χωρίς να δίνεις τα λεφτά για latest-tech (παίρνοντας έναν XE παλαιότερης γεννεάς) και να σε κρατήσει μέχρι την επόμενη σου αναβάθμιση που ΠΑΛΙ θα είναι διαφορετικό όπως θα είναι και το πιο σύγχρονο;

Είναι σχεδόν εγγυημένο μαθηματικά οτι ο επόμενος επεξεργαστής σου δεν θα κάνει στην μητρική που θα πάρεις για τον τωρινό.

τότε why bother?

Δεν υπάρχει future proofing με αυτές τις δύο (συνεργάζουσες) εταιρίες. Άρα επεξεργαζόμαστε λίγο και τα παλαιότερα μηχανήματα ψάχνοντας να ικανοποιούν τις ανάγκες που εμείς θέλουμε.

ο φίλος μας σε αυτό το video εξηγεί πάρα πολλά περί του θέματος των chipset και πόσο έχουν στην ουσία εξελιχθεί ή όχι. Είναι πολύ καλό all-arounder πληροφοριών.

Η AMD είναι πολύ (μα πάρα πολύ) πιο επιεικής μαζί μας στο θέμα των PCIe lanes αλλά.... εγώ δεν θα το ρίσκαρα για Adobe!

Αν θες να πας Resolve (DaVinci) η AMD νομίζω πως είναι γενικότερα καλύτερη επιλογή και σε CPU και κάρτα!

Εγώ είμαι στο x99 με τον 6950x (10C/20Τ) τον πλήρωσα όσο κοστίζει ο σημερινός ΧΕ παραπάνω (~1700€) αλλά εσύ σήμερα τον αγοράζεις μεταχειρισμένο 300€ και όπως εγώ του τρέχεις α) NVMe bootable, b)NVMe storage και 16x κάρτα σου και απορώ, σε τι υπερέχει ένα νέο σύστημα 7 χρόνια μετά!

Όλη τη διαφορά που θα βγάλεις με ένα παλαιότερο chipset την ρίχνεις στην GPU σου και καλορίζικη η 4090 σου!

Υπάρχουν παγίδες όμως... το x99 έχει προβληματικό controller και δεν βλέπεις πολύ υψηλή συχνότητα στην μνήμη σου

το x299 περνάει τα PCIe μέσα από ένα δικό του κανάλι (δεν θυμάμαι πολλά τώρα) το οποίο είναι x4 άρα πάει χαμένος ο κόπος πολλών lanes

Το x399 είναι AMD και αυτό είναι αρκετό για την κουβέντα μας και δεν υπερχρονίζεται εύκολα (αλλά σου επιβεβαιώνω οτι βλέπει 3600Mhz @14.14.14.34 quad 64Gb με XMP με μισό restart και είναι σταθερότατο (πράγμα που οι χρήστες x99 ζηλεύουν)

κτλ. κτλ.

Το θέμα λοιπόν είναι πως το "τελευταία τεχνολογία" δεν σημαίνει πάντα και καλύτερο!

άντε να δούμε ποια θα βγάλει πρώτη το x499 εν τω μεταξύ... 🤪

6950x = intel

7950x = amd

8950x = ? (δέχομαι στοιχήματα!) 🤣

Επεξ/σία από Cre3p
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Cre3p είπε

Ας προσθέσω κάτι που ας πούμε πως "δεν χώρεσε" στα παραπάνω αλλά είναι πολύ σημαντικό.

Δεν είναι πολλές οι μητρικές που θα υποστηρίξουν μία κάρτα x16 + 2xNVMe x16 έκαστος (ο καθένας σε ξεχωριστό PCIe slot χρησιμοποιεί μόνο x4 από τα 16 αλλά αν το ρίξεις στα 8x το slot πέφτει στην μισή ταχύτητα)

Δεν θα το υποστηρίξουν όλες γιατί δεν φτάνουν τα PCIe lanes της τεχνολογίας (των επεξεργαστών).

Οι τιμές έχουν πέσει από το παρελθόν γιατί έχουν μειωθεί τα PCIe lanes! Στην ουσία δεν έχουν πέσει, και εξηγώ:

Δες πχ εδώ τον i9-13900K που ενώ κάποιος νομίζει οτι παίρνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, παίρνει 20PCIe lanes που είναι 16 για την κάρτα σου και μόλις 4 ελεύθερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον i7-13700 της επιλογής σου. :-(

Δεν κοίταξα να δω αν αυτό σημαίνει πως τα 4 αυτά πάνε στο chipset και δεν είναι καν ελεύθερα, γιατί συγκριτικά με τα 40 PCI lanes που έχω από το 2016 και τα 44 (νομίζω) του x399, εγώ προσωπικά γελάω τόσο με το 20 των νέων intel και με την intel την ίδια που ούτε που με ενδιαφέρει αν είναι του chipset ή μου επιτρέπεται και ένας NVMe.

Για αυτό το χαμηλό των PCIe είναι που πλέον βλέπουμε τόσες μητρικές με μόνο ένα PCIe που θα καλυφθεί από την GPU.

Οι X επεξεργαστές (οι πιο ακριβοί) δίνουν πολύ περισσότερες και αυτό είναι που πληρώνεις!

(i9-10980XE=48 PCIe lanes)

Production build = PCIe lanes! όχι Core max frequency!

Θέλει λίγη έρευνα λοιπόν για να βρεθεί η δικιά σου μέση λύση στο πόσα PCIe lanes αντέχει η τσέπη σου. Θες 4 για κάθε NVMe και θες τα αστεράκια στο manual να λένε σε ποιο slot τα παίρνεις και πιο slot ρίχνει το άλλο slot στην μισή ταχύτητα κτλ.

Δες λίγο λοιπόν τα PCIe lanes των τωρινών επεξεργαστών, και μην είσαι σίγουρος πως ό,τι πιο τελευταίο είναι και καλύτερο για την δουλειά που το θέλεις (Premiere). Μπορείς να πας και πιο πίσω χρονικά και ας μην έχεις "εγγύηση για το μέλλον" που πότε πέτυχε για να πετύχει τώρα, αφού και η AMD που το υποσχέθηκε για τους TR βγήκε ψεύτρα στην μεθεπόμενη γεννιά;

Ποια η διαφορά να πάρεις νέο μηχάνημα που τελικά στην αναβάθμιση θα αλλάζουν πάλι όλα, με το να πάρεις ένα προηγούμενο, να καλύψεις όλες σου τις ανάγκες σε PCIe χωρίς να δίνεις τα λεφτά για latest-tech (παίρνοντας έναν XE παλαιότερης γεννεάς) και να σε κρατήσει μέχρι την επόμενη σου αναβάθμιση που ΠΑΛΙ θα είναι διαφορετικό όπως θα είναι και το πιο σύγχρονο;

Είναι σχεδόν εγγυημένο μαθηματικά οτι ο επόμενος επεξεργαστής σου δεν θα κάνει στην μητρική που θα πάρεις για τον τωρινό.

τότε why bother?

Δεν υπάρχει future proofing με αυτές τις δύο (συνεργάζουσες) εταιρίες. Άρα επεξεργαζόμαστε λίγο και τα παλαιότερα μηχανήματα ψάχνοντας να ικανοποιούν τις ανάγκες που εμείς θέλουμε.

ο φίλος μας σε αυτό το video εξηγεί πάρα πολλά περί του θέματος των chipset και πόσο έχουν στην ουσία εξελιχθεί ή όχι. Είναι πολύ καλό all-arounder πληροφοριών.

Η AMD είναι πολύ (μα πάρα πολύ) πιο επιεικής μαζί μας στο θέμα των PCIe lanes αλλά.... εγώ δεν θα το ρίσκαρα για Adobe!

Αν θες να πας Resolve (DaVinci) η AMD νομίζω πως είναι γενικότερα καλύτερη επιλογή και σε CPU και κάρτα!

Εγώ είμαι στο x99 με τον 6950x (10C/20Τ) τον πλήρωσα όσο κοστίζει ο σημερινός ΧΕ παραπάνω (~1700€) αλλά εσύ σήμερα τον αγοράζεις μεταχειρισμένο 300€ και όπως εγώ του τρέχεις α) NVMe bootable, b)NVMe storage και 16x κάρτα σου και απορώ, σε τι υπερέχει ένα νέο σύστημα 7 χρόνια μετά!

Όλη τη διαφορά που θα βγάλεις με ένα παλαιότερο chipset την ρίχνεις στην GPU σου και καλορίζικη η 4090 σου!

Υπάρχουν παγίδες όμως... το x99 έχει προβληματικό controller και δεν βλέπεις πολύ υψηλή συχνότητα στην μνήμη σου

το x299 περνάει τα PCIe μέσα από ένα δικό του κανάλι (δεν θυμάμαι πολλά τώρα) το οποίο είναι x4 άρα πάει χαμένος ο κόπος πολλών lanes

Το x399 είναι AMD και αυτό είναι αρκετό για την κουβέντα μας και δεν υπερχρονίζεται εύκολα (αλλά σου επιβεβαιώνω οτι βλέπει 3600Mhz @14.15.15.35 με XMP με μισό restart και είναι σταθερότατο (πράγμα που οι χρήστες x99 ζηλεύουν)

κτλ. κτλ.

Το θέμα λοιπόν είναι πως το "τελευταία τεχνολογία" δεν σημαίνει πάντα και καλύτερο!

άντε να δούμε ποια θα βγάλει πρώτη το x499 εν τω μεταξύ... 🤪

6950x = intel

7950x = amd

8950x = ? (δέχομαι στοιχήματα!) 🤣

Γειά σου φίλε μου. Ευχαριστώ που μπαίνεις στον κόπο να με βοηθήσεις. Πολλά από αυτά που γράφεις δεν μπορώ να καταλάβω καν τι είναι αν και μια γενικότερη ιδέα την έχω.

Φαίνεται να το έχεις ψάξει πάρα πολύ το θέμα. Συμφωνώ στη φιλοσοφία να χτίσω ένα μηχάνημα που να κάνω όσο πιο γρήγορα και αποδοτικά τη δουλειά μου με τα λιγότερα δυνατά χρήματα αλλά και με το σκεπτικό να είναι αναβαθμίσιμο το σύστημα. 

Θα αρχίσω λίγο να ψάχνω τα σημεία που μου επισημαινεις. Πριν έρθει το μήνυμα σου είχα σκοπό σήμερα να παραγγείλω τα περισσότερα. Τώρα μάλλον θα το καθυστερήσω λίγο αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω να του δώσω πολύ χρόνο. 

Θα με βοηθούσε πολύ αν μου έλεγες πιο συγκεκριμένα κάποιες επιλογές για τα κύρια μέρη όπως cpu, Motherboard, gpu, ram . Πχ να μου πεις :cpu θα πήγαινα σε x99 cpu από εκείνη τη γενιά ως εκείνη για τους λόγους που εξηγήσεις. Κλπ κλπ. 

Όλα θα τα πάρω καινούργια με τιμολόγιο. Άρα απαταιτητη προϋπόθεση να υπάρχουν στην αγορά. 

Κάποια στιγμή ανέφερες κάτι για raid. Προς το παρόν δεν θα κάνω κάτι τέτοιο. Και δεν θα έκανα raid στη μητρική. Θα μαζέψω ένα budget κάποια στιγμή να κάνω ένα nas. 

Λίγο με προβληματίζει ότι για τα περισσότερα προτείνεις πράγματα λίγο πιο παλιά αλλά με ενδιαφέρει πολύ να δω τις προτάσεις σου και να τις ψάξω. 

Το budget μου ειναι κοντά στα 1800€. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, alex ch είπε

Πριν έρθει το μήνυμα σου είχα σκοπό σήμερα να παραγγείλω τα περισσότερα. Τώρα μάλλον θα το καθυστερήσω λίγο

Χαίρομαι που βοηθάω σε αυτό.. όσο περισσότερο καθυστερείς μια αγορά και την μελετάς, τόσο πιο σίγουρα δεν θα μετανοιώσεις για κάτι.

1 ώρα πριν, alex ch είπε

Όλα θα τα πάρω καινούργια με τιμολόγιο. Άρα απαταιτητη προϋπόθεση να υπάρχουν στην αγορά. 

Αυτό είναι σοβαρή προϋπόθεση που δυστυχώς εγκλωβίζει τις επιλογές στα διαθέσιμα συστήματα, αφού πλέον μπορείς να αγοράζεις μόνο καινούργια τεχνολογία αν θες απόδειξη. Του ebay δεν περνιέται σε τιμολόγιο!

1 ώρα πριν, alex ch είπε

Θα με βοηθούσε πολύ αν μου έλεγες πιο συγκεκριμένα κάποιες επιλογές για τα κύρια μέρη

Επειδή εγώ δεν ψωνίζω από το 2016 που έφτιαξα το δικό μου production (x99) και επειδή όταν το κάνω (που χρειάστηκε για να χτίσω έναν file server), ψάχνω τα μεταχειρισμένα, είναι λίγο δύσκολο να σου προτείνω την επιλογή που κάνει στην δική σου περίπτωση που ψάχνουμε κουτιού.

Δεν μπορείς να βρεις νέο σχεδόν κανένα από τα προηγούμενα chipset εκτός του x399 που έχει πολύ ακριβές μητρικές αλλά με τον 2950x είναι πολύ δυνατός editor και υποστηρίζει γρήγορη μνήμη, παραμένει AMD.

Αυτό που θα έκανα στην θέση σου είναι να δω τους πίνακες σύγκρισης κάθε γεννιάς (τελευταίων) ξεκινώντας από το 13gen για το ποιος επεξεργαστής κρύβει περισσότερα PCIe lanes και να δω ΑΝ τον βρίσκω διαθέσιμο σε κατάστημα Ελλάδα ή εξωτερικό αν η τιμολόγηση το επιτρέπει.

Αν πχ βρεις 10gen επεξεργαστή της τοπ σειράς (ΧΕ) καινούργιο, θα κοστίζει τα μισά του 13 gen.

Βλέποντας την τιμή του, μετά θα επένδυα στην μνήμη και θα έβαζα από CUDA cores πάνω κάτω όσους έβαλες (NVIDIA 3060 = 3584 cores)

Εναλλακτικώς, και επειδή δεν θέλουμε τα 1000 μας να φύγουν μόνο σε επεξεργαστή, παίρνουμε λιγότερα lanes και βασιζόμαστε στο οτι όταν θα χρειαστούμε 2ο NVMe θα είναι αναβάθμιση CPU που θα έχει πέσει το κόστος (αλλά δεν θα βρίσκεται καινούργιος πάλι)

Γενικά, η τιμολόγηση περιπλέκει το ζήτημα όταν τα καταστήματα κυκλοφορούν μόνο τις τελευταίες γεννιές, γιατί χάνεται όλος ο κόσμος των επιλογών.

Μελετάς τα παραπάνω, μελετάς και όλες τις συμβουλές που ελπίζω να προσθέσουν και υπόλοιποι σύμφωνα με το τι γίνεται ακριβώς με όλα τα τελευταία μοντέλα γιατί έχω μείνει πίσω σχετικά και δεν είμαι άξιος να συμβουλέψω στο θέμα, και θα δεις οτι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα βρεθεί πιο ικανοποιητική λύση από το αρχικό πλάνο.

Συμφωνώ πως RAID δεν χρειάζεσαι και είναι και αμφίβολο το αποτέλεσμά του τελευταία, αλλά να ξέρεις, δεν είναι backup, είναι τρόπος να διπλασιάζεις και τριπλασιάζεις την ταχύτητα των NVMe ακόμα και x8 παντρεύοντας 8 μαζί αλλά ο συγκεκριμμένος τρόπος (Raid0 είναι πολύ επικίνδυνος) αλλά αν είναι πχ. μόνο για scratch files, υπάρχουν πολλοί editors που το κάνουν και ιδιαίτερα στους Mac εδώ και πολλά χρόνια!

Υπάρχουν συστοιχίες RAID που είναι "θεωρητικά" ασφαλείς και αντιγράφουν αυτόματα τα δεδομένα σου στον 2ο σκληρό αλλά και πάλι, ας μείνουμε για τώρα στα βασικά ενός production build και όχι στα πιο advanced editing μηχανήματα.  ($$$$)

Ένα tip ακόμα που μπορεί να βοηθήσει :

Είπα οτι το premiere (μου) δεν αξιοποιεί πλήρως τους NVMe και αυτό είναι η μισή αλήθεια.

Μισή γιατί εννοούσα την ώρα που διαβάζει ή γράφει σε αυτούς (το premiere).

Υπάρχει όμως και το επόμενο 50% της αλήθειας τους, οτι το γρήγορο scrolling μέσα στο premiere είναι συνδυασμός μνήμης + NVMe.

Αυτά τα δύο είναι τα βασικά και το επόμενο τα PCIe lanes.

Επίσης, το 14.14.14 latency είναι κάτι που κάνει θαύματα στο scrolling και παντού μεν, αλλά όχι οτι θα μας λείψει και κάτι με 16.16.16.36 latency που κοστίζει σχεδόν τα μισά λεφτά στις ίδιες ταχύτητες, μιας που θέλουμε να κρατηθούμε κάτω από τα 1800€. Κλέψε λίγο από δω και σου προτείνω 16.16 μπας και στριμώξουμε στο κόστος κανένα CPU.

Η ισορροπία που ψάχνεις έχει αρκετούς παράγοντες για να μπορώ να σου προτείνω κάτι και πρέπει να βρεις την μέση λύση της περίπτωσής σου δοκιμάζοντας carts και κόστη από μέρη που μπορούν να τιμολογήσουν.

Από το να αναβαθμίσω σε νέα τεχνολογία, εγώ ψώνισα την Παρασκευή από εδώ (Ευχαριστώ Insomnia) νέα μητρική (μεταχείρα) για την παλιά μου τεχνολογία και μετακομίζω Δευτέρα και το έκανα γιατί θα διατηρήσω το x99 ακόμα αλλά όχι με τόσο χαμηλά χρονισμένη μνήμη και δίνω 300€ για να κλέψω τον χρόνο και να ανέβω από 200 εώς 400Mhz και να αξιοποιήσω το chip μου λίγο περισσότερο που το πλήρωσα πλατίνα τότε και πλέον κοστίζει ~300€ όπου το βρεις.

Όμως ακόμα μου δίνει 4000Mhz σε όλους τους πυρήνες όλη την ώρα (στο high performance) χωρίς να πειράξω τα volts του και αυτό για 10 Cores είναι ικανοποιητικό ακόμα και σήμερα!

Δεν είμαι ο καλύτερος να συμβουλέψει στο ποια είναι καλύτερη επιλογή για 2022/23 που να ικανοποιεί τα παραπάνω, καλύτερα να το κάνει άλλος.

Περιμένουμε ανακοινώσεις νέων επεξεργαστών νομίζω και από τις δύο εταιρίες.. αυτό θα ρίξει τις τιμές αλλά... έχεις τον χρόνο;

Αυτά που μπορώ να πω σίγουρα ήταν αυτές οι πληροφορίες. Μην σε πάρω στο λαιμό μου με πράγματα που δεν ξέρω καλά.

Ό,τι δεν καταλαβαίνεις από τα παραπάνω ρώτα ελεύθερα! 🤓

Όταν έφτιαξα τον δικό μου οι μνήμες στην αγορά βρισκόντουσαν ήδη στο 3200 αλλά για να πάρω επεξεργαστή τέτοιο και μητρική, αγόρασα 64GB x2400Mhz @ 14.14.14.34.

με το latency αυτό με έβγαλαν ασπροπρόσωπο για 6 χρόνια που μετέβην σε υψηλότερα νούμερα.

Δεν είναι η συχνότητα που κάνει την μνήμη όταν τα λεφτά μετράνε (για να πάρουμε καλύτερη CPU), είναι όμως το latency (αν video editing είναι ο σκοπός τους) και προτείνω να πας πιο χαμηλά (σε συχνότητα και όχι σε latency) από την τελευταία λέξη για αρχή και γλιτώνεις πολλά $$.

Η μνήμη είναι κάτι που αναβαθμίζεται εύκολα, το ίδιο και ένας πιο φθηνός Nvme για αρχή που μπορεί να αναβαθμιστεί αργότερα.

Όλα τα λεφτά (μωρό μου) στο CPU, μετά ποια MOBΟ τον σηκώνει, μετά πόσο πιο ψηλά αντέχω μνήμη για να μείνει και χώρος για NVMe

Κουτί ... θα σου στείλουμε εμείς κουτί... άσ'τα... με 1800€ για production build, μάλλον θα μείνει σε bench 😂

Επεξ/σία από Cre3p
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Cre3p είπε

Χαίρομαι που βοηθάω σε αυτό.. όσο περισσότερο καθυστερείς μια αγορά και την μελετάς, τόσο πιο σίγουρα δεν θα μετανοιώσεις για κάτι.

Αυτό είναι σοβαρή προϋπόθεση που δυστυχώς εγκλωβίζει τις επιλογές στα διαθέσιμα συστήματα, αφού πλέον μπορείς να αγοράζεις μόνο καινούργια τεχνολογία αν θες απόδειξη. Του ebay δεν περνιέται σε τιμολόγιο!

Επειδή εγώ δεν ψωνίζω από το 2016 που έφτιαξα το δικό μου production (x99) και επειδή όταν το κάνω (που χρειάστηκε για να χτίσω έναν file server), ψάχνω τα μεταχειρισμένα, είναι λίγο δύσκολο να σου προτείνω την επιλογή που κάνει στην δική σου περίπτωση που ψάχνουμε κουτιού.

Δεν μπορείς να βρεις νέο σχεδόν κανένα από τα προηγούμενα chipset εκτός του x399 που έχει πολύ ακριβές μητρικές αλλά με τον 2950x είναι πολύ δυνατός editor και υποστηρίζει γρήγορη μνήμη, παραμένει AMD.

Αυτό που θα έκανα στην θέση σου είναι να δω τους πίνακες σύγκρισης κάθε γεννιάς (τελευταίων) ξεκινώντας από το 13gen για το ποιος επεξεργαστής κρύβει περισσότερα PCIe lanes και να δω ΑΝ τον βρίσκω διαθέσιμο σε κατάστημα Ελλάδα ή εξωτερικό αν η τιμολόγηση το επιτρέπει.

Αν πχ βρεις 10gen επεξεργαστή της τοπ σειράς (ΧΕ) καινούργιο, θα κοστίζει τα μισά του 13 gen.

Βλέποντας την τιμή του, μετά θα επένδυα στην μνήμη και θα έβαζα από CUDA cores πάνω κάτω όσους έβαλες (NVIDIA 3060 = 3584 cores)

Εναλλακτικώς, και επειδή δεν θέλουμε τα 1000 μας να φύγουν μόνο σε επεξεργαστή, παίρνουμε λιγότερα lanes και βασιζόμαστε στο οτι όταν θα χρειαστούμε 2ο NVMe θα είναι αναβάθμιση CPU που θα έχει πέσει το κόστος (αλλά δεν θα βρίσκεται καινούργιος πάλι)

Γενικά, η τιμολόγηση περιπλέκει το ζήτημα όταν τα καταστήματα κυκλοφορούν μόνο τις τελευταίες γεννιές, γιατί χάνεται όλος ο κόσμος των επιλογών.

Μελετάς τα παραπάνω, μελετάς και όλες τις συμβουλές που ελπίζω να προσθέσουν και υπόλοιποι σύμφωνα με το τι γίνεται ακριβώς με όλα τα τελευταία μοντέλα γιατί έχω μείνει πίσω σχετικά και δεν είμαι άξιος να συμβουλέψω στο θέμα, και θα δεις οτι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα βρεθεί πιο ικανοποιητική λύση από το αρχικό πλάνο.

Συμφωνώ πως RAID δεν χρειάζεσαι και είναι και αμφίβολο το αποτέλεσμά του τελευταία, αλλά να ξέρεις, δεν είναι backup, είναι τρόπος να διπλασιάζεις και τριπλασιάζεις την ταχύτητα των NVMe ακόμα και x8 παντρεύοντας 8 μαζί αλλά ο συγκεκριμμένος τρόπος (Raid0 είναι πολύ επικίνδυνος) αλλά αν είναι πχ. μόνο για scratch files, υπάρχουν πολλοί editors που το κάνουν και ιδιαίτερα στους Mac εδώ και πολλά χρόνια!

Υπάρχουν συστοιχίες RAID που είναι "θεωρητικά" ασφαλείς και αντιγράφουν αυτόματα τα δεδομένα σου στον 2ο σκληρό αλλά και πάλι, ας μείνουμε για τώρα στα βασικά ενός production build και όχι στα πιο advanced editing μηχανήματα.  ($$$$)

Ένα tip ακόμα που μπορεί να βοηθήσει :

Είπα οτι το premiere (μου) δεν αξιοποιεί πλήρως τους NVMe και αυτό είναι η μισή αλήθεια.

Μισή γιατί εννοούσα την ώρα που διαβάζει ή γράφει σε αυτούς (το premiere).

Υπάρχει όμως και το επόμενο 50% της αλήθειας τους, οτι το γρήγορο scrolling μέσα στο premiere είναι συνδυασμός μνήμης + NVMe.

Αυτά τα δύο είναι τα βασικά και το επόμενο τα PCIe lanes.

Επίσης, το 14.14.14 latency είναι κάτι που κάνει θαύματα στο scrolling και παντού μεν, αλλά όχι οτι θα μας λείψει και κάτι με 16.16.16.36 latency που κοστίζει σχεδόν τα μισά λεφτά στις ίδιες ταχύτητες, μιας που θέλουμε να κρατηθούμε κάτω από τα 1800€. Κλέψε λίγο από δω και σου προτείνω 16.16 μπας και στριμώξουμε στο κόστος κανένα CPU.

Η ισορροπία που ψάχνεις έχει αρκετούς παράγοντες για να μπορώ να σου προτείνω κάτι και πρέπει να βρεις την μέση λύση της περίπτωσής σου δοκιμάζοντας carts και κόστη από μέρη που μπορούν να τιμολογήσουν.

Από το να αναβαθμίσω σε νέα τεχνολογία, εγώ ψώνισα την Παρασκευή από εδώ (Ευχαριστώ Insomnia) νέα μητρική (μεταχείρα) για την παλιά μου τεχνολογία και μετακομίζω Δευτέρα και το έκανα γιατί θα διατηρήσω το x99 ακόμα αλλά όχι με τόσο χαμηλά χρονισμένη μνήμη και δίνω 300€ για να κλέψω τον χρόνο και να ανέβω από 200 εώς 400Mhz και να αξιοποιήσω το chip μου λίγο περισσότερο που το πλήρωσα πλατίνα τότε και πλέον κοστίζει ~300€ όπου το βρεις.

Όμως ακόμα μου δίνει 4000Mhz σε όλους τους πυρήνες όλη την ώρα (στο high performance) χωρίς να πειράξω τα volts του και αυτό για 10 Cores είναι ικανοποιητικό ακόμα και σήμερα!

Δεν είμαι ο καλύτερος να συμβουλέψει στο ποια είναι καλύτερη επιλογή για 2022/23 που να ικανοποιεί τα παραπάνω, καλύτερα να το κάνει άλλος.

Περιμένουμε ανακοινώσεις νέων επεξεργαστών νομίζω και από τις δύο εταιρίες.. αυτό θα ρίξει τις τιμές αλλά... έχεις τον χρόνο;

Αυτά που μπορώ να πω σίγουρα ήταν αυτές οι πληροφορίες. Μην σε πάρω στο λαιμό μου με πράγματα που δεν ξέρω καλά.

Ό,τι δεν καταλαβαίνεις από τα παραπάνω ρώτα ελεύθερα! 🤓

Με όσα έχεις γράψει με έχεις βοηθήσει πολύ. Θα βασιστώ σε αυτά και θα προσπαθήσω να ζυγίσω τις επιλογές. 

Για gpu δηλαδή κοιτάω μόνο Cuda cores, watts και τιμή σωστά? (για premiere πάντα, τα games και οτιδήποτε άλλο δεν με ενδιαφέρει) 

Επεξ/σία από alex ch
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, alex ch είπε

Με όσα έχεις γράψει με έχεις βοηθήσει πολύ. Θα βασιστώ σε αυτά και θα προσπαθήσω να ζυγίσω τις επιλογές.

χαρά μου!

Για gpu δηλαδή κοιτάω μόνο Cuda cores, watts και τιμή σωστά?

Ναι, έτσι..

Όμως, αν μιλάμε για εταιρικό χώρο.... την κατανάλωση μπορείς να την βγάλεις από την εξίσωση αφού το κόστος του ρεύματος είναι συνολικότερο και αποτελεί έξοδο που μετά αφαιρείται από τα έσοδα και φορολογείται το υπόλοιπο άρα δεν ενοχλεί μια εταιρία το λίγο παραπάνω.

Το θέμα της κατανάλωσης είναι για σπίτια που (στις μέρες μας) πρέπει να κλείσουν ακόμα και τα RGB :-(

τα games και οτιδήποτε άλλο δεν με ενδιαφέρει) 

Ειλικρινά προτείνω τότε, την 1080TI σε περίπτωση που κάπου μπορείς να την βρεις καινούργια ΑΝ βέβαια την βρίσκουμε 50% της 3060, αλλιώς η 3060 είναι η καλύτερη επιλογή (για να σώζουμε λεφτά για CPU/Mobo/RAM) από τις υπόλοιπες της 3 σειράς καθώς οι επόμενες είναι απλησίαστες!

Την 1080TI την πήρα το 2017 για 750€ και εσύ σήμερα παίρνεις τους ίδιους πυρήνες με την 3060 στην μισή τιμή του τι πλήρωσα εγώ τότε, δεν το λες και λίγο αυτό!

100% πάντως, αυτές οι δύο είναι οι ίδιες κάρτες για το Premiere!

Καλή έρευνα!

Αναμένουμε πιθανά builds και εδώ είμαστε για σχόλια! 😉  🧐

Επεξ/σία από Cre3p
  • Thanks 1
Δημοσ.

με το μπατζετ που διαθετεις δωσε βαση σε cpu-ram kai gpu , μητρικη να βαλεις μια γυρω στο 200αρι δεν εχεις κανενα θεμα , ανεβα ομως σε gpu καλυτερη απο την 3060

https://www.skroutz.gr/s/33448803/Gainward-GeForce-RTX-3070-Ti-8GB-GDDR6X-Phoenix-Κάρτα-Γραφικών-PCI-E-x16-4-0-με-HDMI-και-3-DisplayPort-NED307T019P2-1046X.html

Δημοσ.
1 ώρα πριν, triplex1 είπε

με το μπατζετ που διαθετεις δωσε βαση σε cpu-ram kai gpu , μητρικη να βαλεις μια γυρω στο 200αρι δεν εχεις κανενα θεμα , ανεβα ομως σε gpu καλυτερη απο την 3060

https://www.skroutz.gr/s/33448803/Gainward-GeForce-RTX-3070-Ti-8GB-GDDR6X-Phoenix-Κάρτα-Γραφικών-PCI-E-x16-4-0-με-HDMI-και-3-DisplayPort-NED307T019P2-1046X.html

Έχεις δίκιο, ανεπαρκής η 3060 ανάλογα και τι αρχεία δουλεύει ο καθένας. Θέλει πιο καλή gpu. Την επέλεξα λόγω budget με σκεπτικό να αναβαθμίσω σε 1-2 χρόνια. 

Γιατί καλή  η 3070ti αλλά κοστίζει σχεδόν τα διπλά. 

Οπότε οταν βρεθεί το budget και βγει κάτι που να αποδίδει στα χρήματα του θα δώσω 500-600€ για νέα κάρτα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ!

Μένουν 1000 για CPU+MOBO+RAM+NVME αν ξεκινήσεις από 1070Ti ενώ δεν θα σου λείψει κάτι για αρχή με 3584 CUDAs της 3060

και θα έχεις +400€ επιπλέον να πάνε προς επεξεργαστή.

Βρήκα κάτι να προτείνω:

https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=69235&cat=2&sub=0&pmanuf=3&sort=3&step=3

14Cores/28Threads με 48 PCie lanes.

η τιμή είναι αυτή γιατί είναι 10gen και το ίδιο θα συμβαίνει και για τις τιμές των μητρικών της γεννιάς του. (θα είναι στο sweetspot αγοράς, αρκετά πιο φθηνά από τα απλησίαστα latest gen production CPUs (intel)).

1000€ CPU + 400€ για 3060 = βάζουμε και μητρική και μνήμη για να πάρει μπρος για αρχή και τον NVMe μας και ας χρειαστεί να ξεκινήσουμε με έναν SSD. Μην ξεχνάς οτι η μετεγκατάσταση σε NVMe (ιδιαίτερα αν έχουμε αγοράσει Samsung) γίνεται με ΕΝΑ κλικ και όχι με φορμάτ και μπορείς να έχεις κάνει την μεταφορά σε 20 λεπτά (με τα restart να συμπεριλαμβάνονται) με το Samsung Migration Manager.

Έτσι είναι το production build δυστυχώς (ή ευτυχώς) και το σωστό είναι να χτίζεται με αναβαθμίσεις εν καιρό.

ΑΝ χάσεις όμως την ευκαιρία ενός φτηνού CPU λόγω προηγούμενου generation, μετά δεν το βρίσκεις.

DDR4 και NVMe θα βρίσκεις πάντα για να αλλάξεις και το ίδιο ... χχχμμμ χεχεχεχε "μπορούμε να πούμε για τις κάρτες". (αν εξαιρέσουμε το 2020-2022)

48 PCIe lanes που θα τα ξαναβρείς κάτω από τα 1500€ και new?

Άσε, μην τον πάρω εγώ και στον στερήσω και μπω και σε περιπέτειες γιατί αυτός ο επεξεργαστής είναι άξιος για να αναβάθμιζα και εγώ.

Άλλες επιλογές:

https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=69233&cat=2&sub=undefined&pmanuf=undefined&sort=3&step=4

Ίδιος επεξεργαστής με τον παραπάνω, αλλά -4 cores = 10C/20T =  ~800€ (ωστε να αναβαθμιστεί αν είναι αργότερα, άν τον βρίσκεις)

12 cores= ~900€: https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=69234&cat=2&sub=undefined&pmanuf=undefined&sort=3&step=4 (κούκλος!)

18/36 Θηρίο = ~1400€ https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=69236&cat=2&sub=undefined&pmanuf=undefined&sort=3&step=4

100€ ανά δύο πυρήνες... αυτό εγώ θεωρώ πιο φυσιολογικό κόστος από τις τελευταίες σειρές!

για αυτό πρότεινα τον 14 core / 28 Thread γιατί την θεωρώ την τέλεια λύση για το budget/purpose ratio μας.

Αν κατέβεις στον 10900XE έχεις την ίδια δύναμη με τον δικό μου (core wise) που είναι επταετίας, αλλά για 4Κ ίσως και να μπορούμε καλύτερα για 2022 και 14/28 ακούγεται σαν την χρυσή ισορροπία για το budget μας!

Ένα downside του παραπάνω είναι πως δεν περιλαμβάνουν GPU οι επεξεργαστές και λογικά δεν θα έχεις την βοήθεια του QuickSync του Premiere CC στα exports σου...

Δεν το έχω κοιτάξει για ποιας gen CPUs το υποστηρίζουν γιατί εγώ δεν έχω το CC αλλά το CS6 και το quicksync δεν υπάρχει εκεί και δεν το έχω ψάξει.

Ίσως προστεθεί με την προσθήκη μιας ARC που είναι Intel στο σύστημα; (δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό με τις ανερχόμενες ARC και αν μπορεί το premiere να τα ενώσει σαν APU) (APU = All Processing Unit, = CPUs που περιλαμβάνουν GPU)

Υ.Γ. Πριν αναλάβω τα χρέη video editor ήμουν (και είμαι) αναλυτής συστημάτων με πτυχίο.

Το παραπάνω δλδ., το να ψάχνω τους σωστούς δρόμους για τις δουλειές που θέλουμε να επιτύχουμε, είναι η δουλειά μου!

Στην δουλειά αυτή συμπεριλαμβάνεται και η υπερβολική ανάλυση αλλά και τα σεντόνια κειμένων για να μην μένουν περιθώρια λαθών σε πράγματα που δεν έγιναν πλήρως καταννοητά, οπότε .. να με συμπαθάς! 

Είναι θέμα εκπαίδευσης και δύσκολα του δραπετεύω! 🥺

Καλημέρα, καλή εβδομάδα έρευνας!

Επεξ/σία από Cre3p
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υ.Γ. 2 (edit2) :

Είπα πως δεν είμαι ο καταλληλότερος για την ακριβή πρόταση CPU γιατί με τον XE τον δικό μου ξεχάστηκα από την αγορά επεξεργαστών για 5-6 χρόνια (στα οποία βγήκαν ~8 chipset !!) μέχρι που έψαξα για file server φέτος που να τον κάνω και άλλα πράγματα και κατέληξα στο x399.

Έτσι, με μια μικρή έρευνα, βρήκα ένα downside των παραπάνω επεξεργαστών που πρέπει να το σκεφτείς.

Είναι στο x299 chipset το οποίο είναι γερασμένο σχετικά.

Αυτό θα μας δώσει φτηνές και δυνατές μητρικές αλλά το μέλλον είναι αμφίβολο (αν και θα υπάρχει η επιλογή για + CPU cores αν ξεκινήσουμε με μικρότερο του 10980ΧΕ, + RAM αν ξεκινήσουμε με λίγο χαμηλότερη ταχύτητα για τώρα + NVMe που θα είναι στην ουσία αναβαθμίσεις)

Νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα bottlenecking με το x299

Τα παιδιά εδώ (που είναι 100% επηρρεασμένοι από AMD στα λεγόμενά τους, άρα λίγο υπερβολικοί) εξηγούν κάπου αυτό το θέμα του.

Δεν συμφωνώ στο 100% μαζί τους... Προσωπικά θα το έκανα αλλά όχι από το x99 που είμαι τώρα σαν αναβάθμιση, αλλά αν δεν είχα σύστημα και μόνο αν δεν ισχύει το bottleneck.

Αν όμως κάποιος ξέρει να μας επιβεβαιώσει (από εμπειρία ίσως) αν ισχύει το bottleneck του "QuickConnect" μεταξύ CPU και I/O στα 4x, τότε το x299 μένει εκτός επιλογών και είδες που πρότεινα κάτι λάθος;  Όχι, δεν θα τον ψώνιζα ούτε εγώ αν επιβεβαίωνα οτι ισχύει αυτό!

(Δεν νομίζω πως λένε ψέματα.... το x299 το αφαιρούμε από τις επιλογές, αυτό και όλους τους επεξεργαστές που φοράει αν θέλουμε να μπορούμε να ΕΧΟΥΜΕ αυτά που πληρώνουμε (που μας υπόσχονται) (βλ. 48 PCIe lanes). Τι να τα κάνεις αν δεν ισχύουν;;; Για τα χαρτιά;;; 🤡

Θέλει λίγη προσοχή γιατί οι εταιρείες αυτές φτιάχνουν παγίδες, όχι επεξεργαστές και θεωρείται και "good business practice" γιατί που αλλού θα πάει ο πελάτης για να διορθώσει λάθη;

🤬

Επεξ/σία από Cre3p
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...