cb_papi Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχω εδώ και κάποια χρόνια έναν server της HP στο σπίτι (ProLiant DL360e Gen8), στον οποίο έχω εγκαταστήσει το ESXi και τρέχω διάφορα Virtual Machines πάνω του. Ωστόσο: Κάνει αρκετό θόρυβο με τους ανεμιστήρες του (δουλεύει 24/7) Οι 2 επεξεργαστές που έχει (2x Xeon E5-2430L) είναι μάλλον παλιοί και αργοί πλέον Έχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος ειδικά σε σχέση με την απόδοση του hardware Δεν χρειάζομαι server grade hardware (ECC μνήμες, redundant τροφοδοτικά, rack κουτί κλπ) γιατί ο συγκεκριμένος server είναι για πειραματισμό και όχι για εργασία ή κάτι σημαντικό. Σκεφτόμουν λοιπόν να τον αντικαταστήσω με ένα σύγχρονο server με consumer κομμάτια, και προσανατολίζομαι για αρχή στα εξής: Προϊόν Τιμή/τεμ. Ποσότητα Σύνολο Intel Core i9-13900K 2.2GHz 790.00 1 790.00 G.Skill Ripjaws V 128GB DDR4 (4x32GB) 428.40 1 428.40 MSI Pro Z690-A DDR4 Motherboard 227.64 1 227.64 Samsung 870 Evo SSD 2TB 2.5'' SATA III 196.99 6 1,181.94 Σύνολο 2,627.98 Φαντάζομαι ότι μου λείπουν ακόμη τα εξής: Case: Eπειδή θα είναι σε κλειστό χώρο ο υπολογιστής και δεν θα τον βλέπει κανείς, δεν με ενδιαφέρει η ομορφιά αλλά κυρίως πρακτικά θέματα όπως να έχει καλό airflow, να έχει αρκετό χώρο για τους SSD, κλπ. GPU: Ποια θα ήταν η καλύτερη στο εύρος €300-€400; Η χρήση της θα είναι κυρίως για media recoding (plex για ταινίες και blue iris για κάμερες ασφαλείας) και καθόλου για gaming. Το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου, εκτός από όταν την χρειάζονται οι 2 εφαρμογές που ανέφερα. Παράλληλα θα χρησιμοποιείται και το Quicksync του επεξεργαστή. Cooler: Δεν έχω ιδέα σε αυτό το κομμάτι ή και αν θα είναι καλύτερο να υπάρχει water cooling αντί για ανεμιστήρα στον επεξεργαστή Τροφοδοτικό: Κυρίως με ενδιαφέρει να έχει καλή απόδοση (για την κατανάλωση ρεύματος) και να είναι έμπιστο (θα λειτουργεί 24/7). Μπορείτε να με βοηθήσετε με τα κομμάτια που δεν έχω διαλέξει ακόμη; Επίσης καλοδεχούμενες είναι και εναλλακτικές προτάσεις ή σχόλια για τα 4 κομμάτια που έχω ήδη διαλέξει. Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2022 από cb_papi
bonorov Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 5 λεπτά πριν, cb_papi είπε Έχω εδώ και κάποια χρόνια έναν server της HP στο σπίτι (ProLiant DL360e Gen8), στον οποίο έχω εγκαταστήσει το ESXi και τρέχω διάφορα Virtual Machines πάνω του. Ωστόσο: Κάνει αρκετό θόρυβο με τους ανεμιστήρες του (δουλεύει 24/7) Οι 2 επεξεργαστές που έχει (2x Xeon E5-2430L) είναι μάλλον παλιοί και αργοί πλέον Έχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος ειδικά σε σχέση με την απόδοση του hardware Δεν χρειάζομαι server grade hardware (ECC μνήμες, redundant τροφοδοτικά, rack κουτί κλπ) γιατί ο συγκεκριμένος server είναι για πειραματισμό και όχι για εργασία ή κάτι σημαντικό. Σκεφτόμουν λοιπόν να τον αντικαταστήσω με ένα σύγχρονο server με consumer κομμάτια, και προσανατολίζομαι για αρχή στα εξής: Προϊόν Τιμή/τεμ. Ποσότητα Σύνολο Intel Core i9-13900K 2.2GHz 790.00 1 790.00 G.Skill Ripjaws V 128GB DDR4 (4x32GB) 428.40 1 428.40 MSI Pro Z690-A DDR4 Motherboard 227.64 1 227.64 Samsung 870 Evo SSD 2TB 2.5'' SATA III 196.99 6 1,181.94 Σύνολο 2,627.98 Φαντάζομαι ότι μου λείπουν ακόμη τα εξής: Case: Eπειδή θα είναι σε κλειστό χώρο ο υπολογιστής και δεν θα τον βλέπει κανείς, δεν με ενδιαφέρει η ομορφιά αλλά κυρίως πρακτικά θέματα όπως να έχει καλό airflow, να έχει αρκετό χώρο για τους SSD, κλπ. GPU: Ποια θα ήταν η καλύτερη στο εύρος €300-€400; Η χρήση της θα είναι κυρίως για media recoding (plex για ταινίες και blue iris για κάμερες ασφαλείας) και καθόλου για gaming. Το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου, εκτός από όταν την χρειάζονται οι 2 εφαρμογές που ανέφερα. Παράλληλα θα χρησιμοποιείται και το Quicksync του επεξεργαστή. Cooler: Δεν έχω ιδέα σε αυτό το κομμάτι ή και αν θα είναι καλύτερο να υπάρχει water cooling αντί για ανεμιστήρα στον επεξεργαστή Τροφοδοτικό: Κυρίως με ενδιαφέρει να έχει καλή απόδοση (για την κατανάλωση ρεύματος) και να είναι έμπιστο (θα λειτουργεί 24/7). Μπορείτε να με βοηθήσετε με τα κομμάτια που δεν έχω διαλέξει ακόμη; Επίσης καλοδεχούμενες είναι και εναλλακτικές προτάσεις ή σχόλια για τα 4 κομμάτια που έχω ήδη διαλέξει. Να παρατηρήσω παντως ότι χαμηλή κατανάλωση ρευματος και 13900k δεν πανε στην ίδια πρόταση. 3
cb_papi Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν με ενδιαφέρει πολύ η απόλυτη κατανάλωση αλλά σε σχέση με την απόδοση. Επίσης φαντάζομαι ότι όταν δεν χρησιμοποιείται σημαντικά ο επεξεργαστής, δεν θα έχει και την μέγιστη κατανάλωση του - σε αντίθεση με τον τωρινό server που φαίνεται να καίει 160W ακόμη και όταν κάθεται. Περισσότερο θα ήθελα να μειώσω τον θόρυβο και να αυξήσω την απόδοση. Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2022 από cb_papi
bonorov Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, cb_papi είπε Δεν με ενδιαφέρει πολύ η απόλυτη κατανάλωση αλλά σε σχέση με την απόδοση. Επίσης φαντάζομαι ότι όταν δεν χρησιμοποιείται σημαντικά ο επεξεργαστής, δεν θα έχει και την μέγιστη κατανάλωση του - σε αντίθεση με τον τωρινό server που φαίνεται να καίει 160W ακόμη και όταν κάθεται. Περισσότερο θα ήθελα να μειώσω τον θόρυβο. Ο θόρυβος είναι καθαρά θέμα ανεμιστήρων. Οσους περισσότερους noctua-be quiet έχει το συστημα πανω τόσο πιο αθόρυβο θα είναι.
cb_papi Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Έχεις κάποιον συγκεκριμένο noctua ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή να προτείνεις;
bonorov Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 4 λεπτά πριν, cb_papi είπε Έχεις κάποιον συγκεκριμένο noctua ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή να προτείνεις; Η καλύτερη αεροψυξη της αγοράς.Στην ανάλογη τιμή βέβαια... https://www.skroutz.gr/s/36034276/Noctua-NH-D15-Ψύκτρα-Επεξεργαστή-Διπλού-Ανεμιστήρα-για-Socket-AM4-AM5-1200-115x.html 1
atheatos Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 13900 για home server είναι υπερβολή. Μήπως σκέφτεσαι να τον χρησιμοποιήσεις κάπου άλλου αργότερα? Στο λέω αυτό γιατί το όλο project επηρεάζεται σημαντικά από τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα αν επιλέξουμε τον 12900t αλλάζει κατά πολύ η ψύξη και η τροφοδοσία και δεν πιστεύω ότι θα δεις μεγάλη διαφορά σε αυτά που θες να κανείς για home server . Με τον 12900t θα χρειαστείς λιγότερα χρήματα για ψύξη και με ένα platinum τροφοδοτικό 650w είσαι υπερκαλυμμένος για πολλά χρόνια . Εννοείτε ότι ο θόρυβος παίζει να είναι και ανύπαρκτος μιας και δεν ζεστενεται τίποτα …. ΥΓ. Έχω home server με 8700T και τρέχουν δυο χρήστες παράλληλα και virtual machine Ubuntu nextcloud και δεν χαμπάριαζει 24/7 .
cb_papi Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2022 Η αλήθεια είναι ότι και στον τωρινό server δεν υπάρχει μεγάλη χρήση CPU. Ας πούμε τώρα βλέπω όλα τα VMs μαζί χρησιμοποιούν 7% του συνολικού. Οπότε πιθανώς και να διαλέξω τον 12900T που προτείνεις. 1
samtwo Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2023 Αν και πέρασε αρκετός καιρός και φαντάζομαι θα το έστεισες το σύστημα θα ήθελα να μας πεις αν ναι τι επέλεξες και εντυπώσεις. Μόλις το είδα και έχω στήσει και εγώ ένα σύστημα για plex και blueiris σε λειτουργικό unraid. Cpu χρησιμοποίησα τον Intel 8700 με 16gb ram, έναν nvne Samsung 970, 2 wd red plus 14tb και ένα wd red 4tb για την εγγραφή του blueiris. Το σύστημα δουλεύει απρόσκοπτα εδώ και ένα χρόνο και είναι υπεραρκετό γιαυτο το σκοπό. Ξεχωριστή κάρτα γραφικών δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση. Τροφοδοτικό έχω ένα corsair tx-m 500w και χρησιμοποίησα ένα παλιό καλό κουτί που είχα προ 15ετιας με 12αρια fan. Η κατανάλωση σε idle είναι 35 - 39 watt το οποίο θεωρώ αρκετά καλό. Το plex κάνει hardware transcoding 4k χωρις ο επεξεργαστής να νιώθει τίποτα και γενικά σε idle είναι περίπου στο 15%. Το εν λόγω hardware το είχα καθώς αντικαταστήσα το pc της δουλειάς με έναν intel 12600k στον οποίο είδα μεγαλύτερες καταναλώσεις σε idle consumption γιαυτό δεν θα πρότεινα σειρά Κ. Επίσης δεν θα πρότεινα σειρά T γιατί καλό είναι να έχεις την δύναμη όταν την χρειαστείς αφού σε idle νομίζω δεν θα έχουν διαφορά στην κατανάλωση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα