Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε κινητό TCL 20SE, ενώ στις ρυθμίσεις έχω ξεκάθαρα "κλείδωμα οθόνης PIN και αυτόματο κλείδωμα της οθόνης μετά από 5 δευτερόλεπτα, μπορεί να περάσουν και πολλά λεπτά μετά την αδράνεια της οθόνης και να μην μου ζητήσει PIN. PIN μου ζητάει όποτε του καπνίσει μετά από αδράνεια, αλλά σίγουρα στην εκκίνηση. Πώς μπορώ να το διορθώσω αυτό; Επίσης αφού του PIN μπορώ να το αλλάξω εύκολα να υποθέσω ότι προφανώς το PIN δεν σχετίζεται με κρυπτογράφηση του δίσκου και υπάρχει εύκολος τρόπος να το παρακάμψει κάποιος;

Έτσι αφού έμεινα ξεκρέμαστος από το κλείδωμα PIN, έκανα κλείδωμα εφαρμογών από τις ρυθμίσεις ασφαλείας και βιομετρικών στοιχείων με ξεχωριστό κωδικό. Ενώ στο Android 11 μου λειτουργούσε κανονικά, μετά την αναβάθμιση σε 12 δεν μου λειτουργεί και ας θέτω κωδικό. Επίσης έχω δοκιμάσει και εφαρμογές app locker και πάλι δεν λειτουργούν (της Norton δεν την δοκίμασα ακόμα).

Με αυτόν τον τρόπο αν χάσω το κινητό μου ή μου το κλέψουν κάποιος θα μπορεί να μπει άνετα και στην ηλεκτρονική τραπεζική μου και emails (και τα πάντα) καθώς έχω κάνει συγχρονισμό του firefox για ευκολία. Μεγάλη ξεφτίλα! Είχα και το bitwarden πριν κάνω συγχρονισμό, αλλά μου κόλλησε κι αυτό. Master password δεν υπάρχει στον firefox για Android, αφού λέει πρέπει να στηριζόμαστε στο PIN του κινητού!

Τέλος και η αναγνώριση προσώπου ποτέ δεν μου έτρεξε στο κινητό.

Στα rooted κινητά μπορούμε να κάνουμε κρυπτογράφηση του δίσκου;

Στην "κρυπτογράφηση και διαπιστευτήρια" γράφει κρυπτογράφηση τηλεφώνου: κρυπτογραφημένο.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού έχω κάνει συγχρονισμό του firefox και log in στον λογαριασμό εκεί, σε όλες τις ιστοσελίδες μπαίνουν αυτόματα τα passwords.  Ξεχωριστή εφαρμογή για τράπεζα δεν έχω. Προφανώς αν μου το κλέψουν το κινητό θα έχουν και τα OTP με SMS και άρα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Με τα δαχτυλικά αποτυπώματα έχω ακούσει πολλά παράπονα και από άλλες μάρκες. Εγώ μπορεί να βάλω επανειλημμένα το μεσαίο δάχτυλο για σάρωση και κάποτε να μου το δεχθεί ενώ έπρεπε να είχα σαρώσει τον δείκτη!

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Android 12 πήρε με OTA; Μπορείς να δοκιμάσεις με το mobile upgrade TCL 20 SE και να δεις αν θα σου κάνει κάποια αναβάθμιση; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ(αν και δίνω ελάχιστες πιθανότητες) είναι να μην πέρασε κάτι σωστά στην αναβάθμιση από 11 σε 12. (Προσοχή, κάνε Backup τα αρχεία σου σε περίπτωση που γίνει factory reset το κινητό με τη διαδικασία). Υποθέτω ότι ο bootloader είναι κλειδωμένος και το κινητό δεν είναι rooted.

• Thanks 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Krusty είπε

Αφού έχω κάνει συγχρονισμό του firefox και log in στον λογαριασμό εκεί, σε όλες τις ιστοσελίδες μπαίνουν αυτόματα τα passwords.  Ξεχωριστή εφαρμογή για τράπεζα δεν έχω. Προφανώς αν μου το κλέψουν το κινητό θα έχουν και τα OTP με SMS και άρα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Με τα δαχτυλικά αποτυπώματα έχω ακούσει πολλά παράπονα και από άλλες μάρκες. Εγώ μπορεί να βάλω επανειλημμένα το μεσαίο δάχτυλο για σάρωση και κάποτε να μου το δεχθεί ενώ έπρεπε να είχα σαρώσει τον δείκτη!

Να αφαιρέσει τους κωδικούς απο τις τράπεζες και να τους θυμάσαι 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, Krusty είπε

Σε κινητό TCL 20SE, ενώ στις ρυθμίσεις έχω ξεκάθαρα "κλείδωμα οθόνης PIN και αυτόματο κλείδωμα της οθόνης μετά από 5 δευτερόλεπτα, μπορεί να περάσουν και πολλά λεπτά μετά την αδράνεια της οθόνης και να μην μου ζητήσει PIN. PIN μου ζητάει όποτε του καπνίσει μετά από αδράνεια, αλλά σίγουρα στην εκκίνηση. 

Μήπως είναι ενεργοποιημένο το Smart Lock στη συσκευή σου; Ανάλογα με τη ρύθμιση που έχουμε κάνει σε αυτό, μπορεί το κινητό να παραμείνει ξεκλείδωτο, όταν π.χ. το έχουμε πάνω μας ή είναι συνδεδεμένο με κάποια επιλεγμένη bluetooth συσκευή ή βρισκόμαστε σε συγκεκριμένη τοποθεσία. Το έχεις συνδεδεμένο με κάποιο smartwatch ή κάποια άλλη bluetooth συσκευή; Αν ναι, έλεγξε μήπως την έχεις ορίσει ως αξιόπιστη και γενικά έλεγξε τις ρυθμίσεις που έχεις στο Smart Lock.
Θα πρέπει να σου εμφανίζει κι ένα μήνυμα στην αρχική οθόνη, όταν δεν απαιτείται pin, ότι είναι ξεκλείδωτο λόγω smarl lock (trust agent).

Επεξ/σία από Vista32
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Vista32 είπε

Θα πρέπει να σου εμφανίζει κι ένα μήνυμα στην αρχική οθόνη, όταν δεν απαιτείται pin, ότι είναι ξεκλείδωτο λόγω smarl lock (trust agent).

Αυτή η φράση ήταν κλειδί για να βρω το πρόβλημα. Δεν είμαι πολύ παρατηρητικός και μου διέφυγε. Όταν δεν απαιτείτε pin στην αρχική οθόνη, για ένα δευτερόλεπτο περίπου γράφει ότι γίνεται αναγνώριση προσώπου! Ποτέ δεν την έχω ορίσει να γίνεται και όμως γίνεται κανονικά! Πήγε ο αδελφός μου με δοκιμές να το ανοίξει και τότε του ζητούσε PIN. Όταν πάω στο Ρυθμίσεις->Ασφάλεια και βιομετρικά στοιχεία->Αναγνώριση προσώπων εκεί κολλάει για πάντα και μου ζητάει συνέχεια το PIN, όσες φορές και αν το βάλω.

Απ' όσο καταλαβαίνω η μνήμη του κινητού δεν κρυπτογραφείται by default. Άρα η μέθοδος του PIN ή/και της αναγνώρισης προσώπου μπορούν να παρακαμφθούν εύκολα;

11 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Να αφαιρέσει τους κωδικούς απο τις τράπεζες και να τους θυμάσαι 

Όντως θα το κάνω, ακόμα και τώρα που κατάλαβα ότι κάνει αναγνώριση προσώπου ενώ το έχω ρυθμίσει να ξεκλειδώνει με PIN. Μάλιστα στις επιλογές κλειδώματος οθόνης δεν υπάρχει η αναγνώριση προσώπου.

17 ώρες πριν, dkmaster είπε

Android 12 πήρε με OTA; Μπορείς να δοκιμάσεις με το mobile upgrade TCL 20 SE και να δεις αν θα σου κάνει κάποια αναβάθμιση; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ(αν και δίνω ελάχιστες πιθανότητες) είναι να μην πέρασε κάτι σωστά στην αναβάθμιση από 11 σε 12. (Προσοχή, κάνε Backup τα αρχεία σου σε περίπτωση που γίνει factory reset το κινητό με τη διαδικασία). Υποθέτω ότι ο bootloader είναι κλειδωμένος και το κινητό δεν είναι rooted.

Ναι με OTA. Τα ΤΨΛ 20 SE δυστυχώς δεν γίνονται rooted και αν και υπάρχει η επιλογή (για προγραμματιστές) για ξεκλείδωμα OEM, ξαναγυρνάει αυτόματα στο "όχι".

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Krusty είπε

Απ' όσο καταλαβαίνω η μνήμη του κινητού δεν κρυπτογραφείται by default. 

Αν δεν απατώμαι, από την έκδοση android 10 και μετά οι συσκευές είναι encrypted by default.

2 ώρες πριν, Krusty είπε

Μάλιστα στις επιλογές κλειδώματος οθόνης δεν υπάρχει η αναγνώριση προσώπου.

Ναι, η αναγνώριση προσώπου ενεργοποιείται/απενεργοποιείται στο υπομενού "Face unlock" και όχι στο "Κλείδωμα οθόνης". 

Επεξ/σία από Vista32
Δημοσ.

Μπορεί να είναι κρυπτογραφημένες οι συσκευές αλλά απολύεται το κλειδί να είναι το pin ή ένας μεγάλος κωδικός γιατί με την αλλαγή pin θα έπρεπε να περιμένουμε να ξανακρυπτογραφηθεί ο δίσκος. Οπότε ίσως κάποιοι να μπορούσαν να παρακάμψουν το pin αν και δεν το έχω ψάξει το θέμα.

Απενεργοποίηση της αναγνώρισης προσώπου δεν μπορώ να κάνω, καθώς όταν μπαίνω στην σχετική επιλογή, απλώς μου βγάζει αέναα να δώσω το pin μου πρώτα!

Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια στο πρόβλημα που είχα πολύ καιρό.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Krusty είπε

Μπορεί να είναι κρυπτογραφημένες οι συσκευές αλλά απολύεται το κλειδί να είναι το pin ή ένας μεγάλος κωδικός γιατί με την αλλαγή pin θα έπρεπε να περιμένουμε να ξανακρυπτογραφηθεί ο δίσκος. Οπότε ίσως κάποιοι να μπορούσαν να παρακάμψουν το pin αν και δεν το έχω ψάξει το θέμα.

Απενεργοποίηση της αναγνώρισης προσώπου δεν μπορώ να κάνω, καθώς όταν μπαίνω στην σχετική επιλογή, απλώς μου βγάζει αέναα να δώσω το pin μου πρώτα!

Φυσικό ειναι όταν θέλεις να αλλάξεις κάποιο χαρακτηριστικό ασφαλείας να σου ζητάει πιν κλπ για να επιβεβαιώσει ότι είσαι κάτοχος.Γιατί δεν το βάζεις το πιν να το απενεργοποιήσεις το face id?

Κάπου στην ανασφάλεια σου τα έχεις μπερδέψει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/11/2022 στις 3:22 ΜΜ, Ukforthemoment είπε

Φυσικό ειναι όταν θέλεις να αλλάξεις κάποιο χαρακτηριστικό ασφαλείας να σου ζητάει πιν κλπ για να επιβεβαιώσει ότι είσαι κάτοχος.Γιατί δεν το βάζεις το πιν να το απενεργοποιήσεις το face id?

Κάπου στην ανασφάλεια σου τα έχεις μπερδέψει.

Όπως έγραψε το μέλος Vista32 "Ναι, η αναγνώριση προσώπου ενεργοποιείται/απενεργοποιείται στο υπομενού "Face unlock" και όχι στο "Κλείδωμα οθόνης". ", σε εμένα το face unlock τρώει τρελό κόλλημα και μόνο που έβαλα το pin μου για να μπω στο υπομενού του face unlock, αυτό ενεργοποιήθηκε και δεν υπάρχει τρόπος να το απενεργοποιήσω, καθώς δεν μπορώ να δω το υπομενού face unlock  παραπέρα από το συνεχές αίτημα για pin.

Για όλα αυτά φταίει το Android της TCL και επίσης το να μην είναι το κλειδί της κρυπτογράφησης το pin ή καλύτερα o κωδικός, είναι μεγάλη κοροϊδία. Σαν να λέμε ο δίσκος είναι κρυπρογραφημένος με ΑΕS, αλλά αν βρεις τα 4 νούμερα του PIN, το κινητό είναι δικό σου με όλα τα αρχεία μέσα!!! Στο δακτυλικό αποτύπωμα δίνουν όσες προσπάθειες θέλουμε και άρα και brute force και έχω βάλει και από το αριστερό μου χέρι τον δείκτη αντί για το δεξί και με επανειλημμένες προσπάθειες έγινα αποδεκτός!

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Krusty είπε

Όπως έγραψε το μέλος Vista32 "Ναι, η αναγνώριση προσώπου ενεργοποιείται/απενεργοποιείται στο υπομενού "Face unlock" και όχι στο "Κλείδωμα οθόνης". ", σε εμένα το face unlock τρώει τρελό κόλλημα και μόνο που έβαλα το pin μου για να μπω στο face unlock αυτό ενεργοποιήθηκε και δεν υπάρχει τρόπος να το απενεργοποιήσω, καθώς δεν μπορώ να δω το υπομενού face unlock  παραπέρα από το συνεχές αίτημα για pin.

Για όλα αυτά φταίει το android της TCL και επίσης το να μην είναι το κλειδί της κρυπτογράφησης το pin ή καλύτερα o κωδικός, είναι μεγάλη κοροϊδία. Σαν να λέμε ο δίσκος είναι κρυπρογραφημένος με ΑΕS, αλλά αν βρεις τα 4 νούμερα του PIN το κινητό είναι δικό σου με όλα τα αρχεία μέσα!!!

Δεν ξέρω τι κάνει η TCL αλλά γιατί θεωρείς τόσο ευκολο να βρει καποιος το πιν;Μπορείς να βάλεις και μεγαλύτερο πιν απο 4 ψηφία.

Δημοσ.
Στις 24/11/2022 στις 8:00 ΜΜ, Krusty είπε

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν κρυπτογραφείται έτσι όπως το έχεις εσύ στο μυαλό σου, και ο κωδικός σου ή το pin δεν έχουν καμία σχέση με το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Για να παρακαμφθεί το pin δεν χρειάζεται να αποκρυπτογραφηθεί ο αποθηκευτικός χώρος. Σε ένα από τα πράγματα που βοηθά η κρυπτογράφηση είναι αν κάποιος τραβήξει raw αντίγραφο της emmc δεν θα μπορεί να δει τα περιεχόμενά της ακόμη και αν έχει το pin σου γιατί δεν παίζει ρόλο αυτό. Έτσι λειτουργεί η κρυπτογράφηση στο android εδώ και κάποιες εκδόσεις. 

Επίσης, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για το brute forcing του pin ξεκλειδώματος, όχι αποκρυπτογράφησης.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 28/11/2022 στις 3:42 ΠΜ, dkmaster είπε

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν κρυπτογραφείται έτσι όπως το έχεις εσύ στο μυαλό σου, και ο κωδικός σου ή το pin δεν έχουν καμία σχέση με το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Για να παρακαμφθεί το pin δεν χρειάζεται να αποκρυπτογραφηθεί ο αποθηκευτικός χώρος. Σε ένα από τα πράγματα που βοηθά η κρυπτογράφηση είναι αν κάποιος τραβήξει raw αντίγραφο της emmc δεν θα μπορεί να δει τα περιεχόμενά της ακόμη και αν έχει το pin σου γιατί δεν παίζει ρόλο αυτό. Έτσι λειτουργεί η κρυπτογράφηση στο android εδώ και κάποιες εκδόσεις. 

Επίσης, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για το brute forcing του pin ξεκλειδώματος, όχι αποκρυπτογράφησης.

Αν δημιουργείται το κλειδί της κρυπτογράφησης σύμφωνα με την ταυτότητα του κινητού (πχ hardware, IMEI κά) τότε θα είναι καλό, αλλιώς...

Πάντως όλοι οι συλληφθέντες πχ για παιδεραστία, που κατάσχονται τα κινητά τους για αποδεικτικό υλικό, μετά δίνουν και το PIN τους οικειοθελώς γιατί προφανώς η αστυνομία δεν μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση του Android; Μέχρι και οι Τούρκοι είχαν κατάσχει κινητά από τους Έλληνες στρατιωτικούς, που ίσως βρέθηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων πριν λίγα χρόνια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...