Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους τους insomniacs!

Έκανα έναρξη ατομικής επιχείρησης και τα έχω βρει λίγο σκούρα με το παρακάτω, και δεν με βοήθησαν στο 1555 ούτε ο λογιστής ήξερε... Δεν το βρήκα και πουθενά Online

Δεδομένα:

• Άνοιξα Ιούνιο του 2022 και κάνω παροχή υπηρεσιών (προγραμματισμός, websites κλπ)
  • Μπήκα στην πρώτη βαθμίδα/ κλιμάκιο για έως 10.000 ευρώ ανα φορολογικό έτος
  • Εμπίπτω στο άρθρο 39 που απαλάσσομαι απο ΦΠΑ για έσοδα έως 10.000

Ερωτήσεις:

1. Επομένως εγώ απο Ιούνιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου μπορώ να κόψω μέχρι 10.000 ευρώ τιμολόγια για να μείνω στην πρώτη βαθμίδα; :wub: Ή πηγαίνει αναλόγως με τους μήνες λειτουργίας, και πρέπει να έχω έως 5.000 ευρώ:wacko: Που το λέει αυτό;;
  2. Αν ισχύει το δεύτερο (έως 5000), λογικά έχω πρόβλημα, καθώς πολλές φορές με πληρώνουν "μπροστά" και μπορεί να παραδώσω σε 1-2 ή και 3 μήνες. Εγώ ο χαζός έκοβα αποδείξεις και τιμολόγια με το που με πλήρωναν και φαινόντουσαν στο λογαριασμό μου, και ας μην έχω παραδώσει π.χ. το site. Τώρα έχω ξεπεράσει σε τζίρο τα 5.000. Μπορώ να κόψω πιστωτικά αυτά που δεν έχω παραδώσει ακόμα , και να τα ξανακόψω χρεωστικά απο 1 Ιανουαρίου, για να μην ξεφύγω απο την 1η βαθμίδα; Ή θα έχω πρόβλημα;
  3. Αν δηλώσει κάποιος 1η βαθμίδα κατα την έναρξη, και ξεπεράσει τα 10.000, αλλάζει αυτόματα βαθμίδα, ή δεν αλλάζει και αλλάζει απο την επόμενη χρονιά; Αν πρέπει να τα αλλάξω με το που τα ξεπεράσω εντός της χρονιάς, τι διαδικασία πρέπει να κάνει ο λογιστής; Τα τιμολόγια που αναγράφουν "Απαλάσσεται απο ΦΠΑ λόγω του άρθρου 39" πρέπει να αλλάξουν και αυτά;
  4. Πότε είναι το αργότερο που μπορώ να κόψω απόδειξη; Μέχρι τις 15 του επόμενου μηνός από την κατάθεση ή απο την ολοκλήρωση/ παράδοση της υπηρεσίας; Πως αποδυκνύεται ό,τι παραδώθηκε αν π.χ. κάνω τεχνική υποστήριξη δια ζώσης; Το ψάχνουν κάπως; 

Ελπίζω να μην φάω κανα πρόστιμο αν κάνω πιστωτικά απο το νέο έτος, ή να χρειαστεί να αλλάξω βαθμίδα και να πληρώνω ξαφνικά χιλιάικα επειδή δεν με ενημέρωσε ο λογιστής..... Αν ήξερα ότι είναι μέχρι 5000, με το που τα έφτανα θα καθόμουν 1-2 μήνες και δεν θα δούλευα καθόλου αν είναι να δώσω τα μισά πίσω... Τώρα δεν ψήνομαι να τα δώσω πίσω μετά απο 2 μήνες δουλειά!!

Ευχαριστώ πολύ παιδες!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επεξ/σία από Cmg__
Δημοσ.

Αλλαξε λογιστή. Αν δεν μπορεί να σε ενημερώσει και καθοδηγήσει σωστά τότε μάλλον δεν κάνει σωστά την δουλειά του.

• Like 1
Δημοσ.

Να σε ρωτησω κατι μιας και δεν το γνωριζω.

Παρέχεις μια Α υπηρεσία και ζητας 1000€ καθαρα χωρις φπα αφου απαλλάσσεται, το τιμολόγιο που κόβεις προς τον πελατη τι λεει, φπα μηδεν;

Δημοσ.

Έχεις μπερδέψει την κλίμακα φορολογίας με τις προϋποθέσεις ένταξης /απένταξης από το άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ.

Η φορολόγηση των καθαρών σου κερδών γίνεται με βάση τις κλίμακες φορολογίας οι οποίες ισχύουν για κάθε έτος. Από 0 -10.000 κέρδη φορολογείσαι με 9%, από 10.000 - 20.000 φορολογείσαι με 22% και πάει λέγοντας. Με ένα googlaρισμα θα βρεις τις κλίμακες. Το παραπάνω δεν σημαίνει πως αν έχεις κέρδη 15.000 θα φορολογηθεις με 22% και για τις 15.000. Θα φορολογηθείς με 9% για τις πρώτες 10.000 και με 22% για τις υπόλοιπες 5.000, ήτοι φόρος 2.000. Πάει αυτό.

Στο θέμα του άρθρου 39 αν διαβάσεις την εγκύκλιο Ε.2012/2019 (σου έχω επισημάνει την παράγραφο στο link) θα διαπιστώσεις πως όταν η χρήση δεν είναι πληρης, δηλαδή 12μηνη, τότε γίνεται αναγωγή σε ετήσια βάση. Στη δική σου περίπτωση αν έχεις τζίρο από Ιούνιο 6.000 τότε σε ετήσια βάση μας δίνει ένα τζίρο 10.285 οπότε και από τη νέα χρονιά θα μεταβείς στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα χρεώνεις ΦΠΑ στα τιμολόγια σου. Αν όμως είχες κόψει τιμολόγιο 10.000 τον Ιούνιο τότε έπρεπε να χρεώσεις ΦΠΑ σε εκείνο το τιμολόγιο και να κάνεις άμεσα τη δήλωση μετάταξης γιατί ξεπέρασες το όριο. Δεν περιμένεις δηλαδή το τέλος της χρήσης. 

Η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου σχετίζεται με την παράδοση του αγαθού ή της υπηρεσίας. Στις υπηρεσίες, αν δεν υπάρχει συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, εκδίδεις το τιμολόγιο με την παράδοση του έργου. Πχ, κάναμε ένα συμφωνητικό που λέει ότι θα μου φτιάξεις το site και θα γράψεις τα κείμενα, έργο συνολικής αξίας 10.000. Βάζω προκαταβολή 5.000 και τα υπόλοιπα με την παράδοση του έργου. Σε αυτή την περίπτωση όταν εισπράττεις την προκαταβολή δεν εκδίδεις τιμολόγιο (μπορείς να μου κόψεις μια απόδειξη είσπραξης). Μόλις παραδόσεις το site και τα κείμενα, θα σου βάλω τα υπόλοιπα 10.000 και θα εκδώσεις το τιμολόγιο για τις 10.000. Μπορείς επίσης να τιμολογήσεις το site μόλις είναι έτοιμο με ένα ποσό πχ 8.000 και τις υπόλοιπες 2.000 με την ανάρτηση των κειμένων. Περισσότερα εδώ

Έχε υπόψη πως στη λογιστική υπάρχει μια βασική αρχή, αυτή της αυτοτέλειας των χρήσεων. Αυτό σημαίνει πως έσοδα ή έξοδα που αφορούν τη χρήση του 2022 θα λογιστικοποιηθούν σε αυτή τη χρήση άσχετα με το πότε εκδόθηκε το τιμολόγιο. Παράδειγμα εσόδων : αναλαμβάνεις με σύμβαση τη συντήρηση / υποστήριξη του site και κόβεις κάθε μήνα τιμολόγιο 100 ευρώ. Έχεις δικαίωμα να τιμολογείς μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα. Αν θέλεις να τιμολογήσεις τη συντήρηση του Ιανουαρίου μπορείς να εκδώσεις τιμολόγιο μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Τη συντήρηση του Δεκεμβρίου μπορείς να την τιμολογήσεις μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση το τιμολόγιο εκδόθηκε στο 2023, ο ΦΠΑ θα μπει στη δήλωση Α' τριμήνου του 23, το παραστατικό θα αποσταλεί στο mydata το 2023 αλλά κανονικά το έσοδο πρέπει να φορολογηθεί στο 2022. Παράδειγμα εξόδων : ασφαλίζεσαι για αστική ευθύνη με 2.000 για το διάστημα 1/7/22 - 30/6/24. Το "τιμολόγιο" της ασφαλιστικής εκδόθηκε με την είσπραξη του ασφαλίστρου στις 30/6/22. Επειδή το εν λόγω έξοδο αφορά τρεις χρήσεις, τα 500,00 θα εξοδοποιηθούν το 2022, τα 1.000 το 2023 και τα υπόλοιπα 500 το 2024. Μη σε αγχώνουν τα παραπάνω γιατί στην πράξη σε μικρές επιχειρήσεις λίγοι τα εφαρμόζουν. Σου τα έγραψα για να καταλάβεις το σκεπτικό γύρω από την τιμολόγηση. 

Από νομικής αλλά κυρίως από φορολογικής σκοπιάς, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις ιδ. συμφωνητικά όταν αναλαμβάνεις ένα έργο ή μια συνεχόμενη υπηρεσία. Στο συμφωνητικό θα γράφει τι εργασία αναλαμβάνεις, πότε παραδίδεις, πόσο τιμολογείς και κάθε πότε. Μέχρι τις 20 κάθε τριμήνου (Ιαν - Απρ - Ιουλ - Οκτ) ανεβάζεις μερικά στοιχεία στην εφαρμογή του taxis (ξέρει ο λογιστής). Στο τιμολόγιο μπορείς να γράψεις "υπηρεσίες Α΄ τριμήνου βάσει του από 15/10/22 ιδιωτικού συμφωνητικού". Έτσι ισχυροποιείς πολύ τη θέση σου σε περίπτωση ελέγχου. Αν αναλάβεις site θα γράψεις πχ. κατασκευή ιστοσελίδας βάσει του από 15/10/22 ιδιωτικού συμφωνητικού". Αν πας κάπου για μια βλάβη θα γράψεις "επιδιόρθωση τάδε βλάβης στο τάδε site ή στο τάδε μηχάνημα στις εγκαταστάσεις του τάδε"¨. Όσο πιο αναλυτικός είσαι τόσο το καλύτερο. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα Παιδιά και ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις. 

8 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Να σε ρωτησω κατι μιας και δεν το γνωριζω.

Παρέχεις μια Α υπηρεσία και ζητας 1000€ καθαρα χωρις φπα αφου απαλλάσσεται, το τιμολόγιο που κόβεις προς τον πελατη τι λεει, φπα μηδεν;

@NikosKallithea Ναι λέει φπα 0 και επιλέγεις απο την πλαφόρμα e-timologio την επιλογή απαλάσσεται λόγω άρθρου 39 ή ότι άλλο..

7 ώρες πριν, koulkos είπε

Έχεις μπερδέψει την κλίμακα φορολογίας με τις προϋποθέσεις ένταξης /απένταξης από το άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ.

Η φορολόγηση των καθαρών σου κερδών γίνεται με βάση τις κλίμακες φορολογίας οι οποίες ισχύουν για κάθε έτος. Από 0 -10.000 κέρδη φορολογείσαι με 9%, από 10.000 - 20.000 φορολογείσαι με 22% και πάει λέγοντας. Με ένα googlaρισμα θα βρεις τις κλίμακες. Το παραπάνω δεν σημαίνει πως αν έχεις κέρδη 15.000 θα φορολογηθεις με 22% και για τις 15.000. Θα φορολογηθείς με 9% για τις πρώτες 10.000 και με 22% για τις υπόλοιπες 5.000, ήτοι φόρος 2.000. Πάει αυτό.

Στο θέμα του άρθρου 39 αν διαβάσεις την εγκύκλιο Ε.2012/2019 (σου έχω επισημάνει την παράγραφο στο link) θα διαπιστώσεις πως όταν η χρήση δεν είναι πληρης, δηλαδή 12μηνη, τότε γίνεται αναγωγή σε ετήσια βάση. Στη δική σου περίπτωση αν έχεις τζίρο από Ιούνιο 6.000 τότε σε ετήσια βάση μας δίνει ένα τζίρο 10.285 οπότε και από τη νέα χρονιά θα μεταβείς στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα χρεώνεις ΦΠΑ στα τιμολόγια σου. Αν όμως είχες κόψει τιμολόγιο 10.000 τον Ιούνιο τότε έπρεπε να χρεώσεις ΦΠΑ σε εκείνο το τιμολόγιο και να κάνεις άμεσα τη δήλωση μετάταξης γιατί ξεπέρασες το όριο. Δεν περιμένεις δηλαδή το τέλος της χρήσης. 

Η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου σχετίζεται με την παράδοση του αγαθού ή της υπηρεσίας. Στις υπηρεσίες, αν δεν υπάρχει συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, εκδίδεις το τιμολόγιο με την παράδοση του έργου. Πχ, κάναμε ένα συμφωνητικό που λέει ότι θα μου φτιάξεις το site και θα γράψεις τα κείμενα, έργο συνολικής αξίας 10.000. Βάζω προκαταβολή 5.000 και τα υπόλοιπα με την παράδοση του έργου. Σε αυτή την περίπτωση όταν εισπράττεις την προκαταβολή δεν εκδίδεις τιμολόγιο (μπορείς να μου κόψεις μια απόδειξη είσπραξης). Μόλις παραδόσεις το site και τα κείμενα, θα σου βάλω τα υπόλοιπα 10.000 και θα εκδώσεις το τιμολόγιο για τις 10.000. Μπορείς επίσης να τιμολογήσεις το site μόλις είναι έτοιμο με ένα ποσό πχ 8.000 και τις υπόλοιπες 2.000 με την ανάρτηση των κειμένων. Περισσότερα εδώ

Έχε υπόψη πως στη λογιστική υπάρχει μια βασική αρχή, αυτή της αυτοτέλειας των χρήσεων. Αυτό σημαίνει πως έσοδα ή έξοδα που αφορούν τη χρήση του 2022 θα λογιστικοποιηθούν σε αυτή τη χρήση άσχετα με το πότε εκδόθηκε το τιμολόγιο. Παράδειγμα εσόδων : αναλαμβάνεις με σύμβαση τη συντήρηση / υποστήριξη του site και κόβεις κάθε μήνα τιμολόγιο 100 ευρώ. Έχεις δικαίωμα να τιμολογείς μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα. Αν θέλεις να τιμολογήσεις τη συντήρηση του Ιανουαρίου μπορείς να εκδώσεις τιμολόγιο μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Τη συντήρηση του Δεκεμβρίου μπορείς να την τιμολογήσεις μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση το τιμολόγιο εκδόθηκε στο 2023, ο ΦΠΑ θα μπει στη δήλωση Α' τριμήνου του 23, το παραστατικό θα αποσταλεί στο mydata το 2023 αλλά κανονικά το έσοδο πρέπει να φορολογηθεί στο 2022. Παράδειγμα εξόδων : ασφαλίζεσαι για αστική ευθύνη με 2.000 για το διάστημα 1/7/22 - 30/6/24. Το "τιμολόγιο" της ασφαλιστικής εκδόθηκε με την είσπραξη του ασφαλίστρου στις 30/6/22. Επειδή το εν λόγω έξοδο αφορά τρεις χρήσεις, τα 500,00 θα εξοδοποιηθούν το 2022, τα 1.000 το 2023 και τα υπόλοιπα 500 το 2024. Μη σε αγχώνουν τα παραπάνω γιατί στην πράξη σε μικρές επιχειρήσεις λίγοι τα εφαρμόζουν. Σου τα έγραψα για να καταλάβεις το σκεπτικό γύρω από την τιμολόγηση. 

Από νομικής αλλά κυρίως από φορολογικής σκοπιάς, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις ιδ. συμφωνητικά όταν αναλαμβάνεις ένα έργο ή μια συνεχόμενη υπηρεσία. Στο συμφωνητικό θα γράφει τι εργασία αναλαμβάνεις, πότε παραδίδεις, πόσο τιμολογείς και κάθε πότε. Μέχρι τις 20 κάθε τριμήνου (Ιαν - Απρ - Ιουλ - Οκτ) ανεβάζεις μερικά στοιχεία στην εφαρμογή του taxis (ξέρει ο λογιστής). Στο τιμολόγιο μπορείς να γράψεις "υπηρεσίες Α΄ τριμήνου βάσει του από 15/10/22 ιδιωτικού συμφωνητικού". Έτσι ισχυροποιείς πολύ τη θέση σου σε περίπτωση ελέγχου. Αν αναλάβεις site θα γράψεις πχ. κατασκευή ιστοσελίδας βάσει του από 15/10/22 ιδιωτικού συμφωνητικού". Αν πας κάπου για μια βλάβη θα γράψεις "επιδιόρθωση τάδε βλάβης στο τάδε site ή στο τάδε μηχάνημα στις εγκαταστάσεις του τάδε"¨. Όσο πιο αναλυτικός είσαι τόσο το καλύτερο. 

@koulkos Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση! Είσαι φοβερός!

1. Σχετικά με τις κλίμακες, δεν ίσχυε κάτι για νέες επιχειρήσεις που φορολογούνται με 4,5%  αντί για 9%;

2. Ναι το βρήκα και εγώ αφού το έστειλα. Δηλαδή η πράξη γίνεται αναγώμενος_τζιρος= 7μήνες*10000/12,  ή αλλιώς ότι μπορείς μέσω όρο να σου βγαίνει ο μήνας μέχρι 833,33 ευρώ max.

3. Δηλαδή την πάτησα αν τα έχω πάρει τα λεφτά στον λογαριασμό και θέλω να είμαι σωστός.. Και ξαφνικά απο το 4,5 ή το 9% χωρίς φπα θα εκτιναχθώ στο 24% ΦΠΑ ΚΑΙ για όλο τον επόμενο χρόνο απο το πρώτο ευρώ............. Γιατι αν δεν το βάλω μπορεί σε μελλοντικό έλεγχο μετά απο 9 χρόνια π.χ. να φανεί... Και τί πρόστιμο παίρνει κάτι τέτοιο; Φαντάζομαι έχει πρόστιμο + σωστή φορολόγηση π.χ. απο την ημέρα που ξεπέρασες το αναγώμενο + του επόμενου χρόνου με 22% + ΦΠΑ για 1μιση χρόνο;;;  

4. Και τι κάνω με τα παραστατικά που έχω γράψει λάθος (9 φπα λόγω άρθρου 39); Και δεν έχω αποδώσει και φπα;

Ευχαριστώ πολύ και πάλι....

Επεξ/σία από Cmg__
  • Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα. 

1. Ναι, ισχύει αυτός ο συντελεστής (4,5%) για τα πρώτα 3 χρόνια αρκεί τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) να είναι μέχρι 10.000,00. Για την πρώτη χρονιά (στην περίπτωση σου Ιούνιος - Δεκέμβριος) δεν γίνεται αναγωγή όπως στο άρθρο 39 του ΦΠΑ. (δεν αναφέρεται κάτι στα άρθρα του ΚΦΕ). 

2-4. Σωστά το κατάλαβες. Αν είσαι στις 5.000,00 ακριβώς τότε είσαι οκ αρκεί να μην τιμολογήσεις τίποτε άλλο μέχρι τέλος του έτους. Αν είσαι παραπάνω πρέπει να κάνεις μετάταξη στο κανονικό άμεσα και θα έπρεπε να χρεώσεις ΦΠΑ στο τιμολόγιο με το οποίο ξεπέρασες το όριο, άσχετα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση μετάταξης. Π.χ., τον Οκτώβριο είχες τιμολογήσει 4.000,00 και 20/11/22 τιμολογείς μια νέα δουλειά με 2.000,00. Στο τιμολόγιο των 2.000,00 θα χρεώσεις κανονικά ΦΠΑ γιατί ξεπέρασες το όριο της αναγωγής. Το πότε θα υποβάλλεις τη δήλωση μετάταξης είναι άσχετο με τη χρέωση του ΦΠΑ (φυσικά η μετάταξη πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες). Όσον αφορά στις επιπτώσεις από τη μη σωστή εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ, θα χρεωθεί ο ΦΠΑ στα τιμολόγια, θα μπει πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης ανά ανακριβή δήλωση και θα κληθείς να πληρώσεις το ποσό του ΦΠΑ τοκιζόμενο από την ημερομηνία που θα έπρεπε να υποβληθεί. Τα προαναφερθέντα αν φυσικά ελεγχθείς.

Πιστωτικό δεν θα χρησιμοποιούσα γιατί κάνει μπαμ ο λόγος χρήσης του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως μην τρελαίνεσαι με τον ΦΠΑ. Είναι κάτι που το χρεώνεις και το εισπράττεις. Στις B2B συναλλαγές πάντα λέμε το καθαρό που θέλουμε πλέον το ΦΠΑ. Αν εσύ θέλεις να πάρεις 1.000,00 θα πεις στον πελάτη 1.000,00 πλέον ΦΠΑ. Θα σου βάλει 1.240,00 και με τη δήλωση του τριμήνου και ανάλογα με τις αγορές / δαπάνες σου θα αποδώσεις το αντίστοιχο ποσό στην εφορία. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η απαλλαγή για τις 10.000 είναι για τη μείωση του διοικητικού κόστος και μόνο. Δεν είσαι πιο φθηνός επειδή δεν χρεώνεις ΦΠΑ. 

• Thanks 2
Δημοσ.

@koulkos

1. Άρα ισχύει σε εμένα για τον πρώτο χρόνο παρόλο που πέρασα τα 5800

2. Ναι το ξέρω με τα B2B αλλά εμένα συνήθως είναι λιανική οπότε το απορροφάω εγώ, καθώς ο πελάτης έχει ταβάνι σε ό,τι πρέπει να δώσει... Και πόσο είναι το πρόστιμο; Και τι τόκο έχει το ΦΠΑ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...