Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, george10111 είπε

Εκτός απο το ότι το σχόλιο σου δεν προσφέρει τίποτα στη συζήτηση..ίσως χρειάζεται να ψάξεις την ετυμολογία της λέξης προσωπικό. Ώστε να συμφωνούμε στο τι σημαίνει προσωπικός κωδικός και πως είναι αναμενόμενο να χρησιμοποιείται. Δεν έχω καμία διάθεση "να κάνω ματσακωνιά" τη δουλειά του λογιστή μου, αν νόμιζα ότι δεν την κάνει σωστά θα επικοινωνούσα μαζί του ή στην τελική θα τον άλλαζα.

Το θέμα εδώ είναι να μην υπάρχει πρόσβαση από αυτόν ή οποιονδήποτε άλλο έχει δυνητικά πρόσβαση σε αυτόν τον κωδικό σε περισσότερες προσωπικές πληροφορίες απο τις αναγκαίες που έχουν σχέση με τη δουλειά που έχει αναλάβει.

Με την ίδια λογική δώσε μου και εσύ κλειδιά στο σπίτι ή το αυτοκίνητο σου και εμπιστεύσου με ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσω με τρόπο που δεν θέλεις και κυρίως ότι δεν θα αποκτήσει κανένας άλλος πρόσβαση σε αυτά τα κλειδιά μέσα απο εμένα. Και δεν μπαίνω κάν στο θέμα του να μην είμαστε οπισθοδρομικοί και βολεμένοι, αλλά να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας που παρέχεται.

Update: Τελικά επικοινώνησε μαζί μου ο ιδιοκτήτης του γραφείου (συνήθως επικοινωνώ με έναν εργαζόμενο που με έχει αναλάβει) και είπε ότι μπορούμε να δουλέψουμε έτσι, με εξαίρεση τον ΕΦΚΑ για τη δική μου περίπτωση. Οπότε γίνεται, να μην χρησιμοποιούνται οι προσωπικοί κωδικοί απο τον λογιστή. 

Απλά θα πρέπει να θυμάται όποιος το κάνει έτσι να πληρώνει εγκαίρως ΕΦΚΑ, επιμελητήρια κλπ απο μόνος του. Επίσης, για τον ΕΦΚΑ συγκεκριμένα, εφόσον δεν αλλάζει η ασφαλιστική κατηγορία, κατα 99% ο κωδικός πληρωμής είναι ο ίδιος κάθε μήνα, άρα γίνεται να μπει και σε πάγια εντολή πληρωμής.

Ο λογιστης, ο δικηγορος και ο γιατρος σου ειναι τα προσωπα που εξ ορισμου εμπιστευεσαι ανευ ορων.Μην σε στειλω στον Μπαμπινιωτη να δεις τι σημαινει εμπιστοσυνη. Αν δεν τους εχεις εμπιστοσυνη κακως συνεργαζεσαι μαζι τους. Τι να μαθει ο λογιστης απο το Ε1 σου που δεν ξερει ήδη. Οτι εχεις ή δεν εχεις παιδια ή ποιο ειναι το πατρικο της γυναικας σου ή ποσους τοκους πηρες απο καταθεσεις.
Επειδη δεν ειναι ετυμολογικο το ζητημα , αλλα κρατικο, το κρατος δεν εχει παρασχει τα εργαλεια στους λογιστες-μηχανικους-εργατολογους-και αλλους αρμοδιους να κανουν την δουλεια τους, τοτε δινεις τους κωδικους και κανεις την δουλεια σου.Για οτιδηποτε σημαντικο, οπως πχ εξουσιοδοτησεις υπαρχει two step verification και εισαι ησυχος.

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, tzotzo είπε

Ο λογιστης, ο δικηγορος και ο γιατρος σου ειναι τα προσωπα που εξ ορισμου εμπιστευεσαι ανευ ορων.Μην σε στειλω στον Μπαμπινιωτη να δεις τι σημαινει εμπιστοσυνη. Αν δεν τους εχεις εμπιστοσυνη κακως συνεργαζεσαι μαζι τους. Τι να μαθει ο λογιστης απο το Ε1 σου που δεν ξερει ήδη. Οτι εχεις ή δεν εχεις παιδια ή ποιο ειναι το πατρικο της γυναικας σου ή ποσους τοκους πηρες απο καταθεσεις.
Επειδη δεν ειναι ετυμολογικο το ζητημα , αλλα κρατικο, το κρατος δεν εχει παρασχει τα εργαλεια στους λογιστες-μηχανικους-εργατολογους-και αλλους αρμοδιους να κανουν την δουλεια τους, τοτε δινεις τους κωδικους και κανεις την δουλεια σου.Για οτιδηποτε σημαντικο, οπως πχ εξουσιοδοτησεις υπαρχει two step verification και εισαι ησυχος.

Η εμπιστοσύνη είναι το μισό μου πρόβλημα και το λιγότερο ανησυχητικό μέρος του. Ποιός μπορεί να μου εγγυηθεί ότι ο κωδικός μου είναι ασφαλής όπου και όπως τον διατηρεί ο κάθε λογιστής ή λογιστικό γραφείο; Υπάρχουν τόσα παραδείγματα από εταιρείες, τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες, με επενδύσεις σε ασφάλεια που δεν φτάνει ούτε ο τζίρος μιας 5ετιας για τον μέσο λογιστή, να έχουν διαρροές προσωπικών δεδομένων και δεδομένων πελατών. Καταλαβαίνω τη νοοτροπία της τυφλης εμπιστοσύνης που αναφέρεις (ασχέτως που διαφωνώ) αλλά αυτή είναι στη πρόθεση του ανθρώπου και όχι στις αποφάσεις του και ποσό μάλλον στις συνέπειες τους. Αν έχω τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι την δουλειά μας με τη λιγότερη δυνατή έκθεση προσωπικών μου δεδομένων θα το ζητήσω και θα επιμείνω. Ειδικά όταν βλέπω ότι αυτό δεν συμβαίνει ενώ το ζητάω και υποστηρίζεται από το σύστημα. Είτε πρόκειται για να μη χάσουν την άνεση τους κάποιοι, είτε για δόλο, είτε από απλή έλλειψη ενημέρωσης για την υπηρεσία που έχουν αναλάβει. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ακούγεται παράλογο.

Δημοσ.
Στις 1/12/2022 στις 1:55 ΜΜ, JakeKaufman είπε

Κοιτά, επειδή όταν το έκανε ανέλαβε και γραπτώς την ευθύνη για τυχόν λογιστικές αστοχίες (εφόσον είναι ο μόνος κάτοχος των κωδικών), θεωρω δύσκολο να μην το έκανε.

"Τζάμπα" δουλειά δεν είναι, εφόσον πληρώνεται μηνιαία από εμένα. 

Σχετική - άσχετη ερώτηση, είσαι το ίδιο αγενής με τους πελάτες σου, όσο κι εδώ στο forum;

Όχι. Ότι χολή δεν βγάζω σε κάτι πελάτες σαν εσένα, έρχομαι εδώ και την βγάζω ηλεκτρονικά.

Σου εξήγησα τον λόγο αλλά επιμένεις να πετάς την ατάκα... "Αφού τον πληρώνω..." Και τι πάει να πει αυτό; Θα κατεβάσει και τα παντελόνια αν θέλεις;

Εσύ είπες μόνος σου ότι έδωσες τους κωδικούς σου σε κάποιον άλλο. Σου υπέγραψε εκείνος ότι είναι υπεύθυνος, επειδή εσύ έδωσες τους κωδικούς σου σε κάποιον που δεν εμπιστεύεσαι;  Προφανώς και το βγάζεις απ' το μυαλό σου

15 ώρες πριν, Eleni_AEKT είπε

Τέλος τα λογιστικά προγράμματα, για να δουλεύουν όπως πρέπει και να μπορούν να εκτελούν όλες τις εργασίες, χρειάζονται οπωσδήποτε και τους προσωπικούς κωδικούς

Νομίζω της Epsilon δουλεύουν και με εξουσιοδοτήσεις. Βέβαια είναι πληθώρα οι εργασίες που παραδοσιακά αναλαμβάνει λογιστής και δεν υπάρχει εξουσιοδότηση γι αυτές.

15 ώρες πριν, Eleni_AEKT είπε

Ο ΕΦΚΑ (μπορεί να κάνω λάθος εδώ) δουλεύει κατά βάση με προσωπικούς κωδικούς.

Έχω την εντύπωση ότι όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ γίνονται με TAXIS και άλλους κωδικούς και κάποιες μόνο με TAXIS. Ωστόσο όπως έχεις δείξει και στην λίστα σου δεν υπάρχει δυνατότητα εξουσιοδότησης !

5 ώρες πριν, george10111 είπε

Η εμπιστοσύνη είναι το μισό μου πρόβλημα και το λιγότερο ανησυχητικό μέρος του. Ποιός μπορεί να μου εγγυηθεί ότι ο κωδικός μου είναι ασφαλής όπου και όπως τον διατηρεί ο κάθε λογιστής ή λογιστικό γραφείο; Υπάρχουν τόσα παραδείγματα από εταιρείες, τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες, με επενδύσεις σε ασφάλεια που δεν φτάνει ούτε ο τζίρος μιας 5ετιας για τον μέσο λογιστή, να έχουν διαρροές προσωπικών δεδομένων και δεδομένων πελατών. Καταλαβαίνω τη νοοτροπία της τυφλης εμπιστοσύνης που αναφέρεις (ασχέτως που διαφωνώ) αλλά αυτή είναι στη πρόθεση του ανθρώπου και όχι στις αποφάσεις του και ποσό μάλλον στις συνέπειες τους. Αν έχω τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι την δουλειά μας με τη λιγότερη δυνατή έκθεση προσωπικών μου δεδομένων θα το ζητήσω και θα επιμείνω. Ειδικά όταν βλέπω ότι αυτό δεν συμβαίνει ενώ το ζητάω και υποστηρίζεται από το σύστημα. Είτε πρόκειται για να μη χάσουν την άνεση τους κάποιοι, είτε για δόλο, είτε από απλή έλλειψη ενημέρωσης για την υπηρεσία που έχουν αναλάβει. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ακούγεται παράλογο.

Στο GTPR έντυπο που λογικά θα σου έχει δώσει να υπογράψεις, θα πρέπει να περιγράφει πως αποθηκεύονται τα προσωπικά σου δεδομένα. Εμείς για παράδειγμα έχουμε encrypted βάση δεδομένων. Αν χρειαστούμε support και πρέπει να στείλουμε την βάση δεδομένων, έχουμε την δυνατότητα ανονυμωποίησης των δεδομένων. Υποχρεωτικά βέβαια είναι πλέον αυτά.

Πρόσβαση ωστόσο στα προσωπικά σου δεδομένα ο λογιστής και το προσωπικό σίγουρα έχει. Σε ένα ενδεχόμενα leak θα εκτεθείς και εσύ, είναι σίγουρο. Για παράδειγμα θα υπάρχουν στην βάση του οι τόκοι σου, καθώς είχε πρόσβαση σε αυτούς απ' την φορολογική δήλωση που σου έφτιαξε και του έδωσες πρόσβαση. Το μόνο που μπορείς να κερδίσεις απ' όλο αυτό είναι να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια ο λογιστής σου, στην οποία εσύ δεν έχεις δώσει το οκ.

Απόλυτα σεβαστό το παραπάνω. Θα πρέπει βέβαια να έχεις τον νου σου σε όλα τα υπόλοιπα. Ο ΕΦΚΑ δεν είναι παιχνίδι. Είναι μία τις πιο μπίζηλες πλατφόρμες του κράτους. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με τις ταυτότητες οφειλής του. Ως εκ τούτου δεν μπορείς να τον παίρνεις τηλέφωνο για κάθε πλατφόρμα που δεν έχει πρόσβαση και να ζητάς κατευθύνσεις. Το λέω γιατί η πλειοψηφία που λειτουργεί με τον τρόπο των εξουσιοδοτήσεων το κάνει και δεν κατανοεί. Έχουμε καταλήξει να χαλάσουμε τις καρδιές μας με ανθρώπους επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να δίνουμε οδηγίες τσάμπα και ότι απ΄τον τηλέφωνο δεν είναι εφικτό να φανταστούμε τι έβαλε στην x πλατφόρμα και εμφανίζει το y πρόβλημα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, manolis940 είπε

Όχι. Ότι χολή δεν βγάζω σε κάτι πελάτες σαν εσένα, έρχομαι εδώ και την βγάζω ηλεκτρονικά.

Σου εξήγησα τον λόγο αλλά επιμένεις να πετάς την ατάκα... "Αφού τον πληρώνω..." Και τι πάει να πει αυτό; Θα κατεβάσει και τα παντελόνια αν θέλεις;

Εσύ είπες μόνος σου ότι έδωσες τους κωδικούς σου σε κάποιον άλλο. Σου υπέγραψε εκείνος ότι είναι υπεύθυνος, επειδή εσύ έδωσες τους κωδικούς σου σε κάποιον που δεν εμπιστεύεσαι;  Προφανώς και το βγάζεις απ' το μυαλό σου

Ρε άνθρωπε άστο. Δεν καταλαβαίνεις καν τι γράφω. Άστο, έχεις δίκιο το παραδέχομαι. Το έβγαλα από το μυαλό μου όλο αυτό.

Επεξ/σία από JakeKaufman
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, george10111 είπε

ακουγεται παραλογο γιατι δεν μπορει εκ των πραγματων να κανει κατι κακοβουλο εχοντας τους κωδικους σου.
Το μονο κακο που μπορει να σε βρει ειναι να σου κανει κακη δουλεια. Αντι να πληρωσεις 100 να κανει ενα λαθος και να πληρωσεις 1000. Αλλα αν τον εμπιστευεσαι να μην σου κανει το λαθος γιατι δεν τον εμπιστευεσαι να εχει τους κωδικους σου και να σε εξυπηρετει κατα το δοκουν.

https://haveibeenpwned.com/

για δες εδω, εισαι τοσο ασφαλης οσο νομιζεις;

Δημοσ.

Θα επρεπε να υπαρχει συστημα αντιστοιχο με των γιατρων/φαρμακοποιων και για τους λογιστες και για οποιον επαγγελματια χρειαζεται τωρα κωδικους taxisnet. Με 2fa/OTP γι' αυτους, μιας και αυτων οι εργασιες τους δεν ειναι τοσο επειγουσες οσων των γιατρων. Ετσι θα ξερουν ποιος αλλαξε και τι και θα εχουν ολοι το κεφαλι τους ησυχο. Πες οτι οι λογιστες ειναι σοβαροι επαγγελματιες, ασχετα που σχεδον ολοι φυλανε τους κωδικους taxisnet των πελατων τους χειροτερα απο τα bookmarks τους με τα τσοντοsites, αλλα τωρα με το κτηματολογιο γεμισε ο τοπος γραφεια αγνωστου επαγγελματικης προελευσης που κανουν τα διαδικαστικα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Clytoceyx είπε

Θα επρεπε να υπαρχει συστημα αντιστοιχο με των γιατρων/φαρμακοποιων και για τους λογιστες και για οποιον επαγγελματια χρειαζεται τωρα κωδικους taxisnet.

Μην το περιμένεις για πολύ σύντομα. Οι άνθρωποι πίσω απ' τις πλατφόρμες gov.gr και ΑΑΔΕ ή δεν έχουν ιδέα τι κάνουν ή η τωρινή κυβέρνηση τους πιέζει να τις ξεπετάξουν έτσι ώστε να κοκορεύονται αργότερα για την ποσότητα.

Έπειτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πεδίο με τις αρμοδιότητες του λογιστή. Η πλατφόρμα του λογιστή που θα έχει πρόσβαση πέραν φορολογικών, περιοδικών και συναφών δηλώσεων. Ασφάλιστικά ταμεία θα μπει; Επιδόματα θα μπει; Κτηματολόγιο;

Πες οτι οι λογιστες ειναι σοβαροι επαγγελματιες, ασχετα που σχεδον ολοι φυλανε τους κωδικους taxisnet των πελατων τους χειροτερα απο τα bookmarks τους με τα τσοντοsites,

Μιλάς εκ πείρας; Έκανες έλεγχο στα πληροφοριακά μας συστήματα; Αν είχες δει την δουλειά από μέσα θα ήξερες ότι οι λογιστές για να επιταχύνουν τις εργασίες τους, χρησιμοποιούν διάφορα προγράμματα, της epsilon, softone, sigular κτλ τα οποία τηρούν τις νομοθεσίες και κρατάνε κρυπτογραφιμένους τους κωδικούς.

Οι περισσότεροι σύλλογοι στην Ελλάδα φρόντισαν επίσης με την έλευση του GTPR να κάνουν σεμινάρια για την φύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους.

Από δική μου πείρα θα σου πω καθώς κάνω τον IT στο δικό μου γραφείο και σε άλλα γραφεία συναδέλφων ότι τουλάχιστον τους κωδικούς κανένας δεν τους πετάει δεξιά και αριστερά και όλοι έχουν κάποιο αντίστοιχο software που κάνει την "βρώμικη" δουλειά γι αυτούς.

αλλα τωρα με το κτηματολογιο γεμισε ο τοπος γραφεια αγνωστου επαγγελματικης προελευσης που κανουν τα διαδικαστικα.

Και εδώ γενικεύσεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά κάποιοι σε αυτόν τον τομέα είναι αλεξιπτωτιστές. Έρχονται κάνουν δηλώσεις και μόλις δουν τα δύσκολα( πχ προανάρτιση) έχουν γίνει καπνός.

Εδώ όμως αγαπητέ είναι θέμα δικό σου. Θα πας στον αλεξιπτωτιστή με 5€ μαύρα το δικαίωμα ή θα πας σε ένα επαγγελματία ο οποίος χρόνια έχει το τεχνικό, δικηγορικό ή το λογιστικό του γραφείο στην περιοχή αλλά θα δώσεις 15€+ΦΠΑ/δικαίωμα;

Επεξ/σία από manolis940

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...