Προς το περιεχόμενο

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων επενδύουν στο Bitcoin χάνει αναπόφευκτα χρήματα


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Περίπου τα 2/3 των νέων επενδυτών bitcoin έχασαν χρήματα όταν τοποθέτησαν κάποιο ποσοστό από τις οικονομίες τους στο μεγάλο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα σε μία νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό μίας από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Αντικείμενο της έρευνας της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες και το οποίο «υποβοηθά τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία και δρα ως μια τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες»), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, ήταν ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων από το 2015 έως το 2022. Μεταξύ άλλων, από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία που ουσιαστικά δείχνουν αυτό που πιθανότατα θα σκέφτεστε αυτή τη στιγμή: ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα το 73% έως και το 81% των νέων επενδυτών κρυπτονομισμάτων, έχασαν αναπόφευκτα χρήματα σε σχέση με την αρχική τους επένδυση. Οι περισσότεροι επενδυτές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προέρχονταν από την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι πιο νεαροί άνδρες, κάτω των 35 ετών, οι οποίοι «πάνε γυρεύοντας» αποτελούν τον βασικό κορμό των νέων επενδυτών bitcoin, σύμφωνα με την έκθεση. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι νέοι επενδυτές που έχουν ασπαστεί τον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα επειδή επιθυμούν να απομακρυνθούν από τις μεγάλες τράπεζες ή λόγω κάποιου υψηλού ιδανικού περί αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, αλλά επειδή ελπίζουν να «πιάσουν την καλή» μετά από υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις με ελάχιστη προσπάθεια.

Αν είστε κατά των κρυπτονομισμάτων, τότε η έκθεση επιβεβαιώνει τις όποιες ιδέες ή αντιλήψεις σας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην έκθεση λαμβάνεται ως δεδομένο ότι ο χρήστης αγόρασε bitcoin αφού πρώτα κατέβασε μία εφαρμογή που σχετίζεται με κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ή κάποιας τράπεζας. Στην έκθεση, γίνεται σαφές ότι το 73% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα κατέβασαν την εφαρμογή κρυπτογράφησης της προτίμησής τους όταν η τιμή του bitcoin βρισκόταν ακόμα σε άνοδο και είχε ξεπεράσει τα $20.000. Αν ένας μέσος επενδυτής για παράδειγμα είχε επενδύσει $900 θα είχε χάσει, για παράδειγμα, 431 $ ή το 48% της αρχικής του επένδυσης.

Ωστόσο, η μελέτη επικεντρώνεται σε δύο σημαντικά γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία των κρυπτονομισμάτων που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Στην έρευνα, αναλύθηκε το σοκ που υπέστη το οικοσύστημα του bitcoin όταν η Κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε το 2021 να πολεμά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων καθώς και οι αναταραχές στο Καζακστάν, που επίσης προκάλεσαν σοκ στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Με την Κίνα να καθιστά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παράνομη σε μεγάλο βαθμό, οι miners αναγκάστηκαν να μετακομίσουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. Πολλοί από αυτούς μετακόμισαν στο γειτονικό Καζακστάν με την πεποίθηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές και η νομοθεσία θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν ακάθεκτοι τις δραστηριότητες τους συν το μεγάλο κέρδος που προέρχεται από τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και οι διακοπές ρεύματος που συνδέθηκαν με την ατέρμονη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες και θανατηφόρες ταραχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διέκοψε τις διαδικτυακές υπηρεσίες θέτοντας τουλάχιστον το 15% των miners εκτός σύνδεσης. Βάλτε τώρα στην εικόνα και τον καταποντισμό της αξίας του Bitcoin που παρέσυρε ολόκληρο το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί miners στη συνέχεια μετακόμισαν τις δραστηριότητες τους σε περιοχές όπως το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πλέον ωστόσο, και όπως επισημαίνει η έκθεση, υπήρχαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι που ήθελαν να επενδύσουν στο Bitcoin. Τα γεγονότα στην Κίνα οδήγησαν την αξία του Bitcoin σε πτώση περίπου 39% και τις νέες επενδύσεις σε μείωση της τάξης του 30%. Τα γεγονότα στο Καζακστάν είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας του Bitcoin κατά 19% και τους νέους επενδυτές σε μείωση της τάξης του 15%. 

Και εδώ είναι το πιο σημαντικό: εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά bitcoin, οι λεγόμενες «φάλαινες» (whales ή αλλιώς humpbacks) συνήθως πωλούν σε περιόδους που αυξάνεται η αξία του. Οι μικρότεροι επενδυτές που κατακλύζουν τις αγορές είναι τροφή για τους μεγαλοκαρχαρίες του bitcoin, απλά τα πράγματα. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προώθησαν την αφήγηση ότι οι χρήστες πρέπει να εισέλθουν γρήγορα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων επειδή είναι, κατά κάποιο τρόπο, «το μέλλον». Ιδιαίτερα το 2021, όταν και η αξία των κρυπτονομισμάτων ανέβαινε ραγδαία, επιστρατεύτηκαν ηθοποιοί, διάφορες προσωπικότητες ή ακόμη και αθλητές για να προωθήσουν σλόγκαν του τύπου «η τύχη ευνοεί τους γενναίους». Σήμερα, πολλοί επενδυτές προσπαθούν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από το Crypto.com λόγω ανησυχιών ότι τα αποθεματικά του αποτελούνται κυρίως από ανεπιθύμητα κρυπτονομίσματα ή κρυπτονομίσματα σκουπίδια. Η διαφήμιση της εταιρείας FTX -που γνωρίζουμε πλέον που… βρίσκεται- με τον Larry David να λέει ότι «δεν θέλετε να χάσετε το μέλλον», το οποίο είναι η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση λειτούργησε υποστηρικτικά και δημιούργησε προσδοκίες, μέχρι την περασμένη εβδομάδα βεβαίως, όταν «εξερράγη» ολόκληρο το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Τι γίνεται λοιπόν με όλη τη συζήτηση για την ανάγκη να ξεφύγουμε από την εξουσία των μεγάλων τραπεζών; Η απάντηση των οικονομολόγων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών είναι ξεκάθαρη: Οι χρήστες [έλκονται] από το Bitcoin πολύ περισσότερο λόγω των αυξανόμενων τιμών -παρά εξαιτίας της αντιπάθειας τους για τις παραδοσιακές τράπεζες ή της δυσπιστίας που έχουν προς τους δημόσιους οργανισμούς. Αν οι περισσότεροι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ανησυχούσαν πράγματι για την αποκέντρωση, τότε θα παρατηρούσαμε μεγάλες αντιστάσεις και σκεπτικισμό με τη μετάβαση του Ethereum από το «αποκεντρωμένο» proof-of-work στο πλήρες κεντροποιημένο ή συγκεντρωτικό proof-of-stake. Όπως το έθεσε σε μία πρόσφατη ανάρτηση του στο προσωπικό του blog ο David Gerard, συγγραφέας του «Attack of the 50 Foot Blockchain», «Η αποκέντρωση είναι πάντα ψεύτικη».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 111
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δεν θα μου έκανε εντύπωση να πάει στα 3κ ξανά αλλά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση να πάει πάνω από τα 100κ στα επόμενα 8 χρόνια αφού γίνει η διόρθωση το 2023.

  • Like 4
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οταν καποιος μπαινει χωρις γνωσεις ,χωρις πλανο και χωρις ιδεα γενικα τοτε οπουδηποτε να εβαζε τα χρηματα του καπου που ενδεχεται ρισκο θα εχανε , το μονο που εχουν τα κρυπτο ειναι σιγουρα πολυ μεγαλυτερο ρισκο μιας και ειναι πιο νεο και πολυ πιο μεταβαλλομενο. 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εεεε το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις επενδύσεις. Αφού το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει την υπομονή και τη θέληση να μελετήσει ένα asset και να δει ποιες είναι πραγματικές χρήσεις που έχει. Ειδικότερα στα crypto χρειάζεται να μάθει και πιο technical πράγματα όπως πως δουλεύει η τεχνολογία και πως διαφέρει από το σημερινό σύστημα. 

Όταν μπαίνει κάποιος να "επενδύσει" με σκοπό μόνο να βγάλει κέρδος, το πιο πιθανό είναι να πουλήσει στις πρώτες απώλειες. Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι καινούριοι στο χώρο είναι να παθαίνουν FOMO (Fear of Missing Out) και να μπαίνουν κατευθείαν με ένα μεγάλο ποσό όταν η αγορά είναι στα πάνω της. Πρώτα από όλα, ποτέ δεν βάζουμε λεφτά που μπορεί να έχουμε ανάγκη αργότερα. Και δεύτερον, δεν προσπαθείς να κάνεις time το market που λένε, δηλαδή δεν θα προσπαθήσεις να επιλέξεις τη καλύτερη στιγμή, γιατί πολύ απλά κανείς δεν ξέρει πότε είναι αυτό.

Κάνεις τη μελέτη σου και βάζεις λίγα λίγα (όσα μένουν στο καθένα - έστω και 20 ευρώ το μήνα) σε ένα σταθερό χρονικό διάστημα και όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η αγορά (κύκλους κάνει πάντα), απλά πουλάς ένα μέρος για να βγάλεις κέρδος. Είναι τόσο απλό.

Επεξ/σία από thomasG4
  • Like 10
  • Thanks 2
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια, και ποδήλατο να πας να καβαλήσεις χωρίς να ξες, θα φας τα μούτρα σου.
Ο μέσος έλληνας που αποφασίζει να ασχοληθέι είτε με κρυπτονομίσματα είτε με μετοχές, το βλέπει σαν το στοίχημα, ασσος δυο ισοπαλια, αυτός είναι και ο λόγος που τα ανταλλακτήρια βγάζουν τον πάτο τους, επειδή υπάρχουν "βλάκες" που πηγαίνουν να "πιάσουν την καλή". 
Θέλουν διάβασμα οι επενδύσεις, αυτή είναι η αλήθεια, εάν δεν σκοπεύεις να ψαχτείς και να διαβάσεις, και περιμένεις από το "φιλαράκι" να σου πει που θα τα επενδύσεις, ίσως όντως να έχεις καλύτερες πιθανότητες με ένα τζόκερ.

Τώρα, για αυτούς που καλά τρώνε ποπκορν βλέποντας τους παντελώς "ασχετους", κατά κύριον λόγο, να τρώνε τα μούτρα τους, όταν αγόρασα εγώ με 5000 ευρώ 
bitcoin και πήγε στα 50-55 όπου και το πούλησα, εσείς χτυπιόσασταν κάτω και λέγατε "γιατι ρε γμτ δεν αγόραζα έστω και με 50 ευρώ".

Κάποιος σοφός είπε, "Ποτέ μην επενδύεις σε κάτι που δεν καταλαβαίνεις" και "Το ρίσκο προκύπτει από παράγοντες που δεν κατανοείς και ενέργειες που παίρνεις βεβιασμένα".

  • Like 6
  • Thanks 1
  • Confused 2
  • Sad 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 10/11/2022 στις 9:59 ΜΜ, patsour είπε

Τ να σπυ πω φιλε

εμα μια χαρά έπαιζε!Τωρα αν κολλάει δεν ξερω!Στο Ίντερνετ βλέπεις και τα θετικά και τα αρνητικά όποτε αποφασιζεις

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

21 λεπτά πριν, PaulKon είπε

Τώρα, για αυτούς που καλά τρώνε ποπκορν βλέποντας τους παντελώς "ασχετους", κατά κύριον λόγο, να τρώνε τα μούτρα τους, όταν αγόρασα εγώ με 5000 ευρώ 
bitcoin και πήγε στα 50-55 όπου και το πούλησα, εσείς χτυπιόσασταν κάτω και λέγατε "γιατι ρε γμτ δεν αγόραζα έστω και με 50 ευρώ".

Και για πες μας, ποσα είχες αγοράσει με 5000 ;

5, 10, 20 ;

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν πειράζει παραπάνω κάρτες γραφικών για εμάς και ας πρόσεχαν όταν πίστευαν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα επέτρεπε το χρήμα να μην περνάει από το δικό του σύστημα αλλά από του απλού κοσμάκι. Φούσκα ήταν και πάει. Όποιος έχει ρέστα από την επένδυση σε bitcoin μπορεί να πάει να αγοράσει κανένα κομμάτι γης εντός της Meta.

  • Like 4
  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το καταλληλότερο σώμα να κάνει μια τέτοια έρευνα. Όχι δεν έχουν κανένα κέρδος από τα αποτελέσματα. Έτσι και αλλιώς σύμφωνα με τις εταιρίες καπνού το τσιγάρο κάνει καλό (τουλάχιστον τότε)

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το άρθρο δεν μας είπε όμως πόσοι από αυτούς που δεν πούλησαν στα προηγούμενα bear market πόσες φορές πάνω είναι στα λεφτά τους ακόμη και τώρα...

Όσο δεν πουλάς συνεχίζεις να έχεις την ίδια ποσότητα bitcoin αν πανικοβληθείς κ πούλησεις χαμηλά ενώ αγόρασες ψηλά το κρίμα στο λαιμό σου.

My two satoshi όπως λένε στο χώρο των κρυπτο.

  • Like 4
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα σε μία νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό μίας από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου."

Sad Happy Hour GIF

  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άντε να καταρρεύσει όλο αυτό το οικοδόμημα. Απάτη βρώμαγε εξ΄αρχής όσο και να έδειχνε δήθεν πως είναι κάτι σημαντικό. Μακάρι να ξεσπούσε νωρίτερα η κρίση να ξυπνούσε ο κόσμος και να γλίτωνε τα λεφτά του.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...