Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υποψιάζομαι ότι αναφέρεται στο ακρυλαμιδιο το οποίο όντως είναι πολύ ανθυγιεινό και σχηματίζεται στα λαχανικά όταν το εξωτερικό τους θερμαίνεται έντονα και απότομα (που ειναι ο λόγος που οι πατάτες γίνονται τραγανές). Παρ όλα αυτά οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει γι αυτό και υπάρχουν ειδικα προγράμματα για πατάτες και λαχανικά για να αποφεύγεται το πολύ έντονο ψήσιμο.

  • Like 1
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάντως να ξέρετε βολεύει περισσότερο με δύο κάδους για να κάνεις διαφορετικά φαγητά ταυτόχρονα. Εγώ πχ κάνω στον έναν κάδο μπριζόλες στον άλλον πατάτες.  Με έναν κάδο θα πρέπει να κάνεις πρώτα τις πατάτες, να καθαρίσεις τον κάδο και μετά να κάνεις τις μπριζόλες. 

Γενικά τα φαγητά θέλουν να τα γυρνάς ανά κάποια λεπτά. Ειδικά τις πατάτες.  Όπως ανέφερε κάποιος παραπάνω πρέπει να τις πλύνεις να φύγει το άμυλο , να τις στεγνώσεις , να τις κόψεις , να τους βάλεις λίγο λάδι  και να τις ανακατέψεις για να πάει σε όλες. Γίνονται όπως τους φούρνου με αέρα απλά πιο τραγανές και όχι τηγανητές .

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, farcry33 είπε

Αν επιλέγεται αυτού του τύπου την φριτέζα μακριά από πατάτες τηγανητές το αποτέλεσμα ότι ποιο καρκινογόνο υπάρχει όλα τα υπόλοιπα οκ just a tip 😊.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από άρθρο που διάβασα πρόσφατα, είναι ότι όσο λιγότερο είναι το λάδι στο οποίο "ψήνεται" η πατάτα, τόσο λιγότερο επικίνδυνη είναι σαν φαγητό. Οπότε με αυτή τη λογική, αν στη συγκεκριμένη φριτέζα αρκεί να βάζει κανείς ελάχιστο λάδι τότε μάλλον κάτι καλό κάνει

https://www.news247.gr/food/to-tiganito-fagito-poy-den-prepei-na-trone-osoi-einai-ano-ton-40-eton.9830400.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, gotthard είπε

Μπορείς να το αιτιολογήσεις; 

Η διαδικασία ψησίματος σε μια τέτοια φριτέζα αέρος είναι η πολύ μεγάλη θερμοκρασία για πολύ χρόνο η πατάτα όταν ψήνεται για πολύ ώρα ακόμα και στο απλό τηγάνι δημιουργεί μια  ένωση που λέγεται ακρυλαμίδιο αυτη η ουσία δημιουργεί μεταλλάξεις στον οργανισμό - DNA καρκινογόνος ουσία δηλαδή. Το πρόβλημα λοιπόν με τις συγκεκριμένες φριτέζες είναι ότι σε πατάτες - ψωμί κλπ εκτοξεύουν αυτή την τιμή στα ύψη παράδειγμα το αποτέλεσμα μιας δειγματοληψίας σε εργαστήριο ήταν το εξής σε απλό τηγάνι- κανονική φριτέζα deep fry η τιμή ήταν <10 mcg/kg ενώ σε φριτέζα μέρος air fried >1400 mcg/kg. Εγώ γενικότερα μετά από αυτό έπαψα να την χρησιμοποιώ για πατάτες ξανά λέω επίσης ότι η ουσία παράγεται κυρίως από υδατάνθρακες όποτε με τα υπόλοιπα ψάρι κρέας κλπ δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Με απλά λόγια ελπίζω να σε κάλυψα 😊

7 λεπτά πριν, anagnoct είπε

Υποψιάζομαι ότι αναφέρεται στο ακρυλαμιδιο το οποίο όντως είναι πολύ ανθυγιεινό και σχηματίζεται στα λαχανικά όταν το εξωτερικό τους θερμαίνεται έντονα και απότομα (που ειναι ο λόγος που οι πατάτες γίνονται τραγανές). Παρ όλα αυτά οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει γι αυτό και υπάρχουν ειδικα προγράμματα για πατάτες και λαχανικά για να αποφεύγεται το πολύ έντονο ψήσιμο.

Πολύ σωστά αλλά οι περισσότεροι κάνουν λάθος χρήση 😉

Επεξ/σία από farcry33
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, farcry33 είπε

Αν επιλέγεται αυτού του τύπου την φριτέζα μακριά από πατάτες τηγανητές το αποτέλεσμα ότι ποιο καρκινογόνο υπάρχει όλα τα υπόλοιπα οκ just a tip 😊.

Δυστυχώς είναι αλήθεια αυτό ισχυρίζεται ο φίλος.Πολύ επικίνδυνα τα κινεζικα κακής ποιότητας air frier. Έχω και εγω της blitzwolf και έχω παρατηρήσει ότι με χρήση περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα η επικάλυψη του πάτου έχει ξεκινήσει να φεύγει.Μπορείτε να δείτε εδώ σχετικό βίντεο 

 

  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, andreas1gr είπε

Ήμουν σε παρόμοια αναζήτηση…

Σήμερα ρώτησα καλή μου φίλη που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια και τα λεγόμενα «ρομποτάκια» και φριτέζα αέρος…

Κατηγορηματικά μου απάντησε να αγοράσω «ρομποτάκι»…

image.png.dbde8d15673d87012410de33ab98ce5a.png

Δεν κατέχω από air fryer αλλά από όσα διαβάζω η λειτουργία είναι παρόμοια. Gadget για την κουζίνα και στο βάθος.. ντουλάπι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, andreas1gr είπε

Ήμουν σε παρόμοια αναζήτηση…

Σήμερα ρώτησα καλή μου φίλη που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια και τα λεγόμενα «ρομποτάκια» και φριτέζα αέρος…

Κατηγορηματικά μου απάντησε να αγοράσω «ρομποτάκι»…

image.png.dbde8d15673d87012410de33ab98ce5a.png

εγώ από ρομποτάκι πάντως ψήνω να παω σε φριτέζα. το ρομποτάκι είνια τεράστιο και δεν πλένεται οσο εύκολα ο κάδος και ειναι και θεοβαρος και θες ολο το νεροχυτη για να το πλυνεις ... αλλά δεν ξέρω

Δημοσ.
1 ώρα πριν, andreas1gr είπε

Ήμουν σε παρόμοια αναζήτηση…

Σήμερα ρώτησα καλή μου φίλη που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια και τα λεγόμενα «ρομποτάκια» και φριτέζα αέρος…

Κατηγορηματικά μου απάντησε να αγοράσω «ρομποτάκι»…

image.png.dbde8d15673d87012410de33ab98ce5a.png

Χρησιμοποιούμε οικογενειακώς ρομποτάκι εδώ και πολλά χρόνια (δεκαετία 90), εγώ και σαν φοιτητής και τώρα στα 40+ μου και είναι απίστευτα βολικό. Το παλιό αυθεντικό ήταν (και είναι ακόμα) της AROMA, αλλά είναι ακριβό. Εδώ και χρόνια υπάρχουν πολλά κινέζικα, που προφανώς είναι κατώτερης ποιότητας αλλά με λίγο ψάξιμο βρίσκεις κάποια αξιοπρεπή σε καλή τιμή. Το 70% των φαγητών που τρώω το ζεσταίνω ή και το μαγειρεύω / ψήνω εκεί. 

  • Like 3
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, farcry33 είπε

 

 

Με απλά λόγια ελπίζω να σε κάλυψα 😊 

Όχι, δεν με κάλυψες καθόλου. Αυτό ήταν επίσκεψη στον γιατρό 🤣. Φαντάσου πως μπήκα στο κατάστημα να παραλάβω, έκατσα σε ουρά είκοσι ανθρώπων και επάνω που το διάβασα έφυγα. Τελικά θέλει παραπάνω μελέτη το θέμα. Ίσως γιαυτό γνωστοί μάγειρες και εκπομπές δεν ασχολούνται τόσο. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, devaggos είπε

εγώ από ρομποτάκι πάντως ψήνω να παω σε φριτέζα. το ρομποτάκι είνια τεράστιο και δεν πλένεται οσο εύκολα ο κάδος και ειναι και θεοβαρος και θες ολο το νεροχυτη για να το πλυνεις ... αλλά δεν ξέρω

Υπάρχει λύση για να γλιτώσεις το πλύσιμο, εμείς αντικαταστήσαμε τον γιάλινο κάδο με αντικολλητικό ταψί ίδιας διαμέτρου (χρειάζεται επίσης μια μικρή πατέντα για να στηριχτεί η μεταλλική επέκταση καθ' ύψος, αλλά γίνεται).

Επεξ/σία από dess
Δημοσ.

Εγώ και το ρομποτάκι και τη φριτέζα τα πήγα στο υπόγειο. Αν κάποιος έχει το χρόνο και εξασκηθεί μπορεί να πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα με επαγωγική εστία/φούρνο και τα κατάλληλα σκεύη/εξοπλισμό.

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, farcry33 είπε

Η διαδικασία ψησίματος σε μια τέτοια φριτέζα αέρος είναι η πολύ μεγάλη θερμοκρασία για πολύ χρόνο η πατάτα όταν ψήνεται για πολύ ώρα ακόμα και στο απλό τηγάνι δημιουργεί μια  ένωση που λέγεται ακρυλαμίδιο αυτη η ουσία δημιουργεί μεταλλάξεις στον οργανισμό - DNA καρκινογόνος ουσία δηλαδή. Το πρόβλημα λοιπόν με τις συγκεκριμένες φριτέζες είναι ότι σε πατάτες - ψωμί κλπ εκτοξεύουν αυτή την τιμή στα ύψη παράδειγμα το αποτέλεσμα μιας δειγματοληψίας σε εργαστήριο ήταν το εξής σε απλό τηγάνι- κανονική φριτέζα deep fry η τιμή ήταν <10 mcg/kg ενώ σε φριτέζα μέρος air fried >1400 mcg/kg. Εγώ γενικότερα μετά από αυτό έπαψα να την χρησιμοποιώ για πατάτες ξανά λέω επίσης ότι η ουσία παράγεται κυρίως από υδατάνθρακες όποτε με τα υπόλοιπα ψάρι κρέας κλπ δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Με απλά λόγια ελπίζω να σε κάλυψα 😊

Πολύ σωστά αλλά οι περισσότεροι κάνουν λάθος χρήση 😉

με εβαλες σε σκεψεις. ειχα σκοπο να παω αυριο το πρωι να την παρω αλλα μετα απο αυτα που διαβασα λεω να μην προχωρησω στην αγορα 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, elpenor είπε

Εγώ και το ρομποτάκι και τη φριτέζα τα πήγα στο υπόγειο. Αν κάποιος έχει το χρόνο και εξασκηθεί μπορεί να πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα με επαγωγική εστία/φούρνο και τα κατάλληλα σκεύη/εξοπλισμό.

Εμενα το σκεπτικό ήταν  πως θα είχα ταχύτερο μαγείρεμα και ταυτόχρονα μικρότερη κατανάλωση. Δουλεύω φούρνο κάθε μέρα και θα με βοηθούσε μια τέτοια συσκευή. Επίσης  η αποφυγή λιπαρών είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Για τηγανιτές πατάτες που έγινε κουβέντα, δεν τρώω καθόλου (θα έφτιαχνα βέβαια με αυτό γιατί βολεύει). 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, farcry33 είπε

Η διαδικασία ψησίματος σε μια τέτοια φριτέζα αέρος είναι η πολύ μεγάλη θερμοκρασία για πολύ χρόνο η πατάτα όταν ψήνεται για πολύ ώρα ακόμα και στο απλό τηγάνι δημιουργεί μια  ένωση που λέγεται ακρυλαμίδιο αυτη η ουσία δημιουργεί μεταλλάξεις στον οργανισμό - DNA καρκινογόνος ουσία δηλαδή. Το πρόβλημα λοιπόν με τις συγκεκριμένες φριτέζες είναι ότι σε πατάτες - ψωμί κλπ εκτοξεύουν αυτή την τιμή στα ύψη παράδειγμα το αποτέλεσμα μιας δειγματοληψίας σε εργαστήριο ήταν το εξής σε απλό τηγάνι- κανονική φριτέζα deep fry η τιμή ήταν <10 mcg/kg ενώ σε φριτέζα μέρος air fried >1400 mcg/kg. Εγώ γενικότερα μετά από αυτό έπαψα να την χρησιμοποιώ για πατάτες ξανά λέω επίσης ότι η ουσία παράγεται κυρίως από υδατάνθρακες όποτε με τα υπόλοιπα ψάρι κρέας κλπ δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Με απλά λόγια ελπίζω να σε κάλυψα 😊

Πολύ σωστά αλλά οι περισσότεροι κάνουν λάθος χρήση 😉

Τώρα τελευταία εμείς βάζουμε τις πατάτες απλωμένες σε λαδόκολλα στο φούρνο με αέρα.. Γίνεται και εδώ αυτό το πράγμα; Με τρόμαξες….😱😱

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, GaGaS_Thess είπε

με εβαλες σε σκεψεις. ειχα σκοπο να παω αυριο το πρωι να την παρω αλλα μετα απο αυτα που διαβασα λεω να μην προχωρησω στην αγορα 

Νομίζω με την σωστή χρήση δεν θα έχεις θέμα, πάντως σίγουρα πάντα οι παραδοσιακοί τρόποι είναι πάντα οι ποιο ασφαλείς από άποψη υγείας. Απλά αν ειναι να πάρεις κάτι πάρε κάτι καλό και διάβασε καλά το φυλλάδιο χρήσης και θα είσαι οκ πιστεύω :-) .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...