nikolas15341 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Έχετε κάποια ιδέα επιλογής λειτουργικού κινητό τηλέφωνο που να είναι κοντά στην απόλυτη ιδιωτικότητα; πχ murena OS
Super Moderators billdanos Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, nikolas15341 είπε Έχετε κάποια ιδέα επιλογής λειτουργικού κινητό τηλέφωνο που να είναι κοντά στην απόλυτη ιδιωτικότητα; πχ murena OS Το Murena δηλαδή το εμπιστευόμαστε όταν μας λέει πως τα αρχεία μας στο cloud της παραμένουν ασφαλή και ιδιωτικά μιας και μας "υπόσχεται πως δεν τα σκανάρει και δεν τα μοιράζεται με τρίτους" ενώ την Apple όχι? 😇 2 1
Dimitris_1981 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, leonidas_ είπε Είμαι χρήστης iPhone και βρίσκομαι κάπου στη μέση. Τι εννοώ; 1. Όσοι αναφέρουν ότι επειδή η Apple δημιούργησε έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης, μπορεί κ να τον αποκρυπτογραφήσει χρειάζεται πολύ σοβαρά να διαβάσουν πως λειτουργεί η κρυπτογραφία, γιατί πραγματικά αν λειτουργούσε έτσι όπως νομίζουν δε θα είχε κανένα νόημα ύπαρξης. Ας ρίξουν μια ματιά σε διπλοκρυπτογράφηση, one way encryption, encryption end to end, encryption σε επίπεδο συσκευής και άλλα πολλά. 2. Θα συμφωνήσω κ εγώ ότι τα δεδομένα αυτά δε θα έπρεπε να αποστέλλονται. Δεν ξέρουμε αν αποθηκεύονται, δεν ξέρουμε για πόσο, αλλά ξέρουμε ότι αποστέλλονται κ δε θα έπρεπε να συμβαίνει, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι κρυπτογραφημένα σε επίπεδο συσκευής κ πρακτικά είναι άχρηστα. Επομένως κάτι βρωμάει. Δεν χρειάζεται κάτι παρανοϊκό , ούτε να έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί που θα μπορούσε αν το εκδίδει η ίδια. Μπορεί απλά να έχει ένα method που στέλνει το ίδιο σου το κινητό τα data. Η αποκρυπτογράφηση θα γινόταν από το ίδιο software που κρυπτογραφεί απλά άλλη ρουτίνα. Αυτό βέβαια είναι μια λογική υπόθεση και όχι απόδειξη για να μην προτρέξει κανείς να πει ότι το θεωρώ ως δεδομένο. Η βασική ερώτηση είναι γιατί κρατάει δεδομένα που δεν θες και όχι πως και αν τα χρησιμοποιεί. Ας απαντήσει σε αυτό και μετά τα άλλα έπονται. 10 λεπτά πριν, nikolas15341 είπε Έχετε κάποια ιδέα επιλογής λειτουργικού κινητό τηλέφωνο που να είναι κοντά στην απόλυτη ιδιωτικότητα; πχ murena OS Θα εμπιστευόμουνα πιο πολύ τις Apple/Google/MS από μια εταιρία που δεν γνωρίζω ή δεν είναι τόσο μεγάλη. Είναι ο ίδιος λόγος που δεν βάζω non stock ROM. Μιλάω πάντα βάσει πιθανοτήτων. Δεν αποκλείω τπτ.
ntinosterpsis Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δε βλέπω τίποτα το περίεργο. Ίσως κάποιοι apple fans πέσουν από τα σύννεφα, μιας και πιστεύουν ότι η Apple είναι τόσο καλή που δεν σε παρακολουθεί και μάλιστα δε ξεκλειδώνει ούτε συσκευή τρομοκράτη παρόλα τα παρακάλια του FBI (ακόμη γελάω με τα σχόλια κάποιων στην τότε είδηση που είχε γραφτεί εδώ μέσα). Από εκεί και πέρα η Apple συλλέγει τα ίδια δεδομένα με την Google και την κάθε Google, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις συλλέγει περισσότερα/ασυνήθιστα δεδομένα. Η διαφορά που έχουν αυτές οι 2 εταιρίες είναι καθαρά στον τρόπο πώλησης /εκμετάλλευσης των δεδομένων. 1
AtiX Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 6 λεπτά πριν, ntinosterpsis είπε Δε βλέπω τίποτα το περίεργο. Ίσως κάποιοι apple fans πέσουν από τα σύννεφα, μιας και πιστεύουν ότι η Apple είναι τόσο καλή που δεν σε παρακολουθεί και μάλιστα δε ξεκλειδώνει ούτε συσκευή τρομοκράτη παρόλα τα παρακάλια του FBI (ακόμη γελάω με τα σχόλια κάποιων στην τότε είδηση που είχε γραφτεί εδώ μέσα). Από εκεί και πέρα η Apple συλλέγει τα ίδια δεδομένα με την Google και την κάθε Google, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις συλλέγει περισσότερα/ασυνήθιστα δεδομένα. Η διαφορά που έχουν αυτές οι 2 εταιρίες είναι καθαρά στον τρόπο πώλησης /εκμετάλλευσης των δεδομένων. Ναι είναι το ίδιο πράγμα να ξεκλειδώσεις μια συσκευή με το να κρυπτογραφείς τα δεδομένα των χρηστών σου… μου αρέσει που είσαι και σίγουρος ότι συλλέγει περισσότερα δεδομένα και από τις άλλες… ρε παιδιά, σοβαρά τώρα, τα θέλετε και τα γράφετε? 4
Tlykog Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 15 ώρες πριν, Chris_BMW είπε Για πες τι έλεγε το άλλο μισό ;; Σύμφωνα με όσα γράφει το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε jailbreak έκδοση για να δουν τα δεδομένα σε μη κρυπτογραφημένη μορφή και με την κανονική έκδοση διαπίστωσαν ότι το πακέτο δεδομένων στέλνονταν και πάλι, αλλά ήταν κρυπτογραφημένο. Στην περίπτωση αυτή η Apple θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι το κρυπτογραφημένο πακέτο δεν περιέχει αυτά που ισχυρίζεται ο τύπος. Αυτός, όντως, έχει σοβαρές ενδείξεις. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, iphone 11 pro max και ipad pro 2021 και είμαι ευχαριστημένος. Το πρόβλημα, για εμένα, δεν είναι το ότι μαζεύει δεδομένα, αλλά για ποιους λόγους. Αν τα χρησιμοποιεί για τη βελτίωση των υπηρεσιών της ή τα διαθέτει σε τρίτους για άλλους λόγους. Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που τα κρατάει στους servers της κ.α. Προσωπικά, πιστεύω,ότι το κάνει κυρίως για τη βελτίωση των υπηρεσιών της, γιατί δεν είναι μία εταιρεία που έχει έσοδα από διαφημίσεις. Πουλάει υπηρεσίες, software και hardware. Σε αντίθεση πχ με Google, Meta κτλ. 5
ntinosterpsis Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 1 λεπτό πριν, AtiX είπε Ναι είναι το ίδιο πράγμα να ξεκλειδώσεις μια συσκευή με το να κρυπτογραφείς τα δεδομένα των χρηστών σου… μου αρέσει που είσαι και σίγουρος ότι συλλέγει περισσότερα δεδομένα και από τις άλλες… ρε παιδιά, σοβαρά τώρα, τα θέλετε και τα γράφετε? Στην περίπτωση με το FBI το αναφέρω καθαρά και μόνο για να θυμησω τις ανοησίες που έγραφαν τότε τα fan boys. Χρησιμοποιούσαν παρόμοιες δικαιολογίες με το τωρινό άρθρο. Πέρα από αυτό, ναι δεν είναι το ίδιο να ξεκλειδώνεις μια συσκευή με το να κάνεις data collection, αλλά η Apple ισχυρίζεται ότι δεν έκανε/κάνει τίποτα από τα δύο και στην τελική έκανε και τα δύο. Είχε βγει στη φόρα ένα άρθρο από μεγάλο τεχνολογικό Site (δε θυμάμαι ποιο) που έλεγε ότι ναι μεν η Google σαν σύνολο συλλέγει παραπάνω δεδομένα, αλλά η Apple συλλέγει παραπάνω ασυνήθιστα δεδομένα, όπως πχ το id των κεραιών, πόση ώρα έμεινες συνδεδεμένος σε αυτή την κεραία κτλ. Ο όγκος δεδομένων που συλλέγει από τέτοια ασυνήθιστα data ήταν μεγαλύτερος από αυτόν της Google.
thegray Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 6 λεπτά πριν, Tlykog είπε Το πρόβλημα, για εμένα, δεν είναι το ότι μαζεύει δεδομένα, αλλά για ποιους λόγους. Αυτό είναι ακριβώς και το ερώτημα που θέτουμε οι περισσότεροι. Απλά η συζήτηση μπερδεύτηκε πάρα πολύ. 2
MrRush Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, nikolas15341 είπε Έχετε κάποια ιδέα επιλογής λειτουργικού κινητό τηλέφωνο που να είναι κοντά στην απόλυτη ιδιωτικότητα; πχ murena OS AOSP xωρίς Google services
NickTG Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 6 hours ago, PLHROPPP said: Από την μια πλευρά έχεις το AppStore που σαφώς υπάρχει κάποιος έλεγχος από την μαμά apple για το περιεχόμενο https://9to5mac.com/2022/09/01/apple-settles-lawsuit-app-store-scam/
apostolisd Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, papp0us είπε ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : "ο τύπος έκανε μήνυση" Η apple μαζεύει αβερτα δεδομένα από τις κινήσεις του χρήστη: "ναι αλλά είναι κρυπτογραφημένα, η apple δεν τα βλέπει, απλά είπε να τα μαζέψει " Κρυπτογραφημένο, που το γράφεις με κεφαλαίο κιόλας "μήπως δεν το ξέρω" δε σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση κάνεις. Σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση κανεις ΧΩΡΙΣ τον κωδικό κρυπτογράφησης. Δε θα το πιστέψεις, αλλά αφού τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης τον έχει φτιάξει η apple, τότε έχει το κλειδί. Κρυπτογραφημένα είναι μέχρι να φτάσουν στον σέρβερ της για τον φόβο παρεμβολής κάποιου τρίτου, όχι επειδή δεν μπορεί "ούτε αυτή να τα διαβάσει" Αν δεν έχεις ιδέα τι διαβάζεις και τι γράφεις, σταματα να προσπαθείς τουλάχιστον να τα περάσεις και για άποψη. Και αφού η φιλική προτροπή μου δε σε βοήθησε, θα δοκιμάσω κάτι που ίσως αποκρυπτογραφήσεις. Σταμάτα , ξεφτυλιζεσαι. Διαβασε ξανά το τι συνέβη και γιατί την κατηγορούν, και άσε το υφακι. Η Apple μαζεύει δεδομένα. Όχι δεν το κάνει μόνο αυτή. Όχι δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν πουλάς όμως privacy και προστασία από παρακολούθηση και σε πιάνουν με τα δύο χέρια μέσα στο βάζο με το μέλι, τότε είναι θέμα. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις (τουλάχιστον σε αυτό το μήνυμα), απλά το "αλλά αφού τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης τον έχει φτιάξει η apple, τότε έχει το κλειδί." είναι τυπικά λάθος. Ένας well known αλγόριθμος μπορεί να κάνει τη δουλειά του 100% "κρυφά" απ τον σχεδιαστή του, όταν ο ίδιος δε γνωρίζει τα κλειδιά. Πιθανώς το ξέρεις ήδη, απλά για το τυπικό του θέματος Κατά τα άλλα όντως μετά από μερικές σελίδες διατυπώθηκε επιτέλους η σωστή ερώτηση: το θέμα είναι βασικά το τί κάνει η Apple με τα δεδομένα που προφανώς μαζεύει. Νομίζω οι πιο πολλοί χρήστες ρεαλιστικά πάντα ήξεραν ότι μαζεύονται δεδομένα, αλλά εφόσον "μένουν μέσα" στο οικοσύστημα (πχ για καλύτερα recommendations στο maps/music/appStore), οι πιο πολλοί θα το προτιμούσαν απ το business model της google. To be precise πάντως η Apple όντως ελέγχεται για το "Everything stays on your iphone", κυρίως αν αποδειχτεί (όπως διαφαίνεται) ότι η ίδια μαζεύει τα δεδομένα ό,τι κ αν επιλέξει ο χρήστης στην επιλογή που η ίδια προσφέρει. Και όσο για τα δικαστήρια κτλ, Αμέρικα είσαι, ένα μόνο θα πω: το RedBull έχει φτερά ή φτεράάάά; Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2022 από apostolisd 1
BertaJourdan Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, billdanos είπε Ο Μπάμπης ο ταξιτζής το πρωί μου είπε πως τα πουλάει. Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο! Δεν φανταζομαι να ειναι εκεινος που εδινε οδηγιες για το πως θα ξεκολλησει το τανκερ που ειχε κολλησει στην διωρυγα του Σουεζ...
papp0us Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, apostolisd είπε Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις (τουλάχιστον σε αυτό το μήνυμα), απλά το "αλλά αφού τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης τον έχει φτιάξει η apple, τότε έχει το κλειδί." είναι τυπικά λάθος. Ένας well known αλγόριθμος μπορεί να κάνει τη δουλειά του 100% "κρυφά" απ τον σχεδιαστή του, όταν ο ίδιος δε γνωρίζει τα κλειδιά. Πιθανώς το ξέρεις ήδη, απλά για το τυπικό του θέματος Κοίτα να δείς, εγώ θεωρώ οτι η κρυπτογράφηση είναι απλά για την μεταφορά (αλίμονο να μετέφεραν ευαίσθητα δεδομένα χωρίς κρυπτογράφηση) αλλα σε καμία περίπτωση δεν παραμένουν κρυπτογραφημένα, γιατί ακόμα και στο αθώο σενάριο να τα χρησιμοποιεί για βελτίωση υπηρεσιών, κρυπτογραφημένα θα της ήταν άχρηστα. Γιατί να μπει στον κόπο να συλλέξει, να στείλει και να αποθηκεύσει ένα απροσδιόριστο μεν, αλλα πιθανότατα τεράστιο κομμάτι δεδομένων, χωρίς να έχει πρόσβαση σε αυτά; Αρπάζονται εδώ, γιατί νομίζουν οτι τους λέμε οτι τα συλλέγει για να τα πουλήσει ή δεν ξέρω εγώ τι, κάτι που φυσικά κανείς δεν έχει σκοπό να κάνει. Ούτε η Google "πουλάει τα δεδομένα σε τρίτους". Ο μόνος που έχει τα δεδομένα είναι η Google, και αυτή πληρώνουν οι τρίτοι για να σου πλασάρουν τα προϊόντα τους στοχευμένα. Ποια λογική επιχείρηση θα είχε ένα τρομερό προϊόν όπως τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και θα τα πούλαγε; Το ζήτημα όλο, είναι να ότι τα μαζεύει και τα αποθηκεύει χωρίς να ζητήσει ξεκάθαρα συγκατάθεση απο το χρήστη, και μάλιστα το κάνει ενώ εμποδίζει όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές να το κάνουν "γιατι την ενδιαφέρει να μην διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της" . Μόνο που μετα τα μαζεύει και τα αποθηκεύει η ίδια . Ευχαριστώ και για την επεξήγηση, όχι δεν το ήξερα, δε δηλώνω ειδικός σε αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Εγώ απλά είπα ότι το να υποστηρίζουμε ότι "είναι κρυπτογραφημένα, κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτά" , είναι τελείως λάθος. To end-to-end encryption στα μηνύματα, κρυπτογραφηση είναι, αλλα φτάνοντας στη συσκευή μου μια χαρά πρόσβαση έχω στο μήνυμα. H Apple μπορεί πολύ εύκολα να έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα στον σερβερ της οταν φτάσουν, και κατα 99.99% αυτό κάνει. Το γιατί το κάνει είναι ο λόγος της μήνυσης. 5
Tlykog Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, nikolas15341 είπε Έχετε κάποια ιδέα επιλογής λειτουργικού κινητό τηλέφωνο που να είναι κοντά στην απόλυτη ιδιωτικότητα; πχ murena OS Απ' οσο ξέρω δεν είναι Murena OS, αλλά /e/ os. Το έχω χρησιμοποιήσει σε αρκετές συσκευές και είναι το αγαπημένο μου λειτουργικό από Android μεριά. Κατά τη γνώμη μου είναι ότι πιο ασφαλές υπάρχει σε Android. Πιθανόν λίγο πιο ασφαλές να είναι το graphene OS, αλλά χρειάζεται γνώσεις και συγκεκριμένα μοντέλα κινητών για να δουλέψει. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ για να έχω αποψη, αλλά, απ' όσο ξέρω, επιτρέπει να κλειδώσεις και το bootloader, οπότε πιθανότατα θα δουλεύουν και οι περισσότερες εφαρμογές τραπεζών. 1
AtiX Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, ntinosterpsis είπε Στην περίπτωση με το FBI το αναφέρω καθαρά και μόνο για να θυμησω τις ανοησίες που έγραφαν τότε τα fan boys. Χρησιμοποιούσαν παρόμοιες δικαιολογίες με το τωρινό άρθρο. Πέρα από αυτό, ναι δεν είναι το ίδιο να ξεκλειδώνεις μια συσκευή με το να κάνεις data collection, αλλά η Apple ισχυρίζεται ότι δεν έκανε/κάνει τίποτα από τα δύο και στην τελική έκανε και τα δύο. Πραγματικά θα ήθελα να δω τις “εκεί” και τις “εδώ” ανοησίες που γράφονται σύμφωνα με τα λεγόμενα σου… 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα