tasanton Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 7 ώρες πριν, allure_eve είπε A ωπα αυτό δεν μου το είπε. Είπε ότι τα επενδύουμε σε εταιρίες τεχνολογίας στο Λουξεμβούργο και σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οποτε πρεπει εγώ να επιλέξω σε ποια α/κ θέλω? Και αν θέλω να αλλάξω με δεδομένο ότι θα δίνω μικρό ποσό θα φεύγει μήνας στην προμήθεια? οκ αντίο θα κάτσω να ψαχτώ μόνος μου καλύτερα 😅 Όπως σου έγραψα, η χρέωση είναι εφάπαξ για κάθε νέα πάγια εντολή. Αν εσύ αλλάζεις Α/Κ κάθε μήνα, θα πληρώνεις συνέχεια. Πρέπει να ξέρεις ότι αν θες να συμμετάσχεις απευθείας σε Α/Κ, έχουν προμήθειες και συμμετοχής και εξαγοράς. Δεν ξέρω μάλιστα αν έχουν και ελάχιστο ποσό συμμετοχής. Στο masterplan, η λογική λέει να φτιάξεις ένα "καλάθι" με 3-4 Α/Κ, να δώσεις αναγκαστικά 60-80€ (μια φορά), και μετά να τα διατηρήσεις για μερικά χρόνια, βάζοντας τακτικά κάποιο ποσό κάθε μήνα ή όποτε θες.
allure_eve Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2022 Μόλις τώρα, tasanton είπε Όπως σου έγραψα, η χρέωση είναι εφάπαξ για κάθε νέα πάγια εντολή. Αν εσύ αλλάζεις Α/Κ κάθε μήνα, θα πληρώνεις συνέχεια. Πρέπει να ξέρεις ότι αν θες να συμμετάσχεις απευθείας σε Α/Κ, έχουν προμήθειες και συμμετοχής και εξαγοράς. Δεν ξέρω μάλιστα αν έχουν και ελάχιστο ποσό συμμετοχής. Στο masterplan, η λογική λέει να φτιάξεις ένα "καλάθι" με 3-4 Α/Κ, να δώσεις αναγκαστικά 60-80€ (μια φορά), και μετά να τα διατηρήσεις για μερικά χρόνια, βάζοντας τακτικά κάποιο ποσό κάθε μήνα ή όποτε θες. Ναι το κατάλαβα. Ψάχνοντας το σαιτ της τραπεζας όμως βρήκα μια μεγάλη λίστα με (νομιζω) α/κ και δεν ξερω κατά πόσο με εμπιστεύομαι να διαλέξω όχι χαμένες υποθέσεις μέσα από αυτά και τους εμπιστεύομαι να μου προτείνουν συμφέρον προϊόν. Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα μου πασάρει τα ομόλογα του δημοσίου ως αναγκαστική συμμετοχή, πάντα.
tasanton Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Οκ εδώ θέλει ψάξιμο από μεριάς σου. Νομίζω η τράπεζα έχει μια υπηρεσία δημιουργίας επενδυτικού προφίλ, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες πως και σε,ποιους παρέχεται. Αρκετές πληροφορίες εδώ: https://www.eurobank.gr/el/retail/proionta-upiresies/proionta/ependuseis/amoibaia-kefalaia/amoibaia-kefalaia-lf-kai-lf-fof για κάθε Α/Κ πάντως, υπάρχει πληροφοριακό υλικό που λέει που επενδύει και ποιος είμαι ο κίνδυνος. Γνώμη μου είναι να δεις μερικά για να καταλάβεις. απο κει και πέρα, σε διαφορα sites βρίσκεις πληροφορίες για τις αποδόσεις των Α/Κ διαφόρων εταιρειών ώστε να συγκρίνεις. προσωπικα θα επιμείνω σε αυτό που έγραψα, δες τα FoF και όσο είναι από LF (Λουξεμβούργο) με διεθνή προσανατολισμό, όχι απαραίτητα και μόνο Ελλάδα. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2022 από tasanton 1
kounga Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2022 Ξέρει κανείς site οπου μπορώ να παρακολουθώ δωρεάν την πορεία ξενων Αμοιβαίων που εχω; Μεχρι πρότινος τα είχα στο naytemporiki.gr αλλά εκτός του οτι τελευταία με την αλλαγή ιδιοκτησίας ζητάει συνδρομή, δεν μου τα εμφανίζει όλα, και όσα εμφανιζει μου δείχνει αποτίμηση μιας εβδομάδας πριν... Εχω βρει μονο ενα ξένο, το morningstar.com αλλά ειναι πολύ δύσχρηστο...
vagos789 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 15 ώρες πριν, kounga είπε Ξέρει κανείς site οπου μπορώ να παρακολουθώ δωρεάν την πορεία ξενων Αμοιβαίων που εχω; Μεχρι πρότινος τα είχα στο naytemporiki.gr αλλά εκτός του οτι τελευταία με την αλλαγή ιδιοκτησίας ζητάει συνδρομή, δεν μου τα εμφανίζει όλα, και όσα εμφανιζει μου δείχνει αποτίμηση μιας εβδομάδας πριν... Εχω βρει μονο ενα ξένο, το morningstar.com αλλά ειναι πολύ δύσχρηστο... Συνηθως μπορεις απο το site της εκδοτριας εταιρειας Παντως δεν εχει πολυ νοημα να το κανεις,μονο οταν πλησιαζει η συνταξιοδοτηση! 1
tasanton Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Της Eurobank εδώ: Δελτίο Τιμών | Asset management (eurobankam.gr) 1
kounga Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 40 λεπτά πριν, tasanton είπε Της Eurobank εδώ: Δελτίο Τιμών | Asset management (eurobankam.gr) Τι σόι "asset managment" μου κάνει αυτό? Που κάνω εγγραφή να βάλω το χαρτοφυλάκιο μου με τα funds/ημερομηνία κτήσης/αξία κτήσης? Γιατί αυτό είναι το ερώτημα μου. 6 ώρες πριν, vagos789 είπε Συνηθως μπορεις απο το site της εκδοτριας εταιρειας Παντως δεν εχει πολυ νοημα να το κανεις,μονο οταν πλησιαζει η συνταξιοδοτηση! 'Οταν μιλάμε για πολλά προϊόντα και απο διάφορους διαχειριστές, αυτό που γράφεις ασφαλώς και δεν βολεύει. Επίσης είναι σαν να μου λες να φτιάξω δικό μου excel... 21 ώρες πριν, panagiotis54 είπε https://www.justetf.com/en/ Μήπως στη λίστα τους έχουν μόνο ETFs ? Έκανα εγγραφή , έφτιαξα χαρτοφυλάκιο , έψαξα στο search τους τα Αμοιβαία μου , είτε με τίτλο είτε το ISIN τους και δεν τα βρίσκει... Tουλάχιστον η Ναυτεμπορική δεν κάνει διάκριση στα προϊόντα, το ψαχτήρι της μου τα βγάζει σχεδόν όλα. Αν θέλεις να σου δώσω ένα παράδειγμα να το δεις κι εσύ.
panagiotis54 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) εχεις δικιο αυτο εχει μονο etfs, βλακεια μου Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2022 από panagiotis54
invisiblesurfer Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Στις 15/11/2022 στις 2:39 ΜΜ, panagiotis54 είπε Γιατι να μην ανοιξει 1 degiro και να βαζει σε ενα etf vuaa? Παναγιώτη από περιέργεια γιατί VUAA? Στις 15/11/2022 στις 2:39 ΜΜ, panagiotis54 είπε Γιατι να μην ανοιξει 1 degiro και να βαζει σε ενα etf vuaa? Παναγιώτη από περιέργεια γιατί VUAA? Στις 15/11/2022 στις 2:39 ΜΜ, panagiotis54 είπε Γιατι να μην ανοιξει 1 degiro και να βαζει σε ενα etf vuaa? Παναγιώτη από περιέργεια γιατί VUAA?
panagiotis54 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 κοιτα δεν υπαρχει σωστο και λαθος....η λογικη μου και πιστευω αρκετων ανθρωπων ειναι πως δεν θελω να κατσω να μπλεξω και να μελετησω με τις ωρες/μερες/χρονια την οικονομια ειτε της ψωροκωσταινας Ελλαδας, ειτε της Αμερικης, ειτε του κοσμου ολου....θελω να βαλω μερικα περισευουμενα σε μια δευτερη τσεπη με την ελπιδα πως σε μερικα χρονια αντι για αποδοση 0,01% που εχουν στην ελληνικη τραπεζα σημερα, θα εχουν μια αποδοση του 7-8-9%.Βασικα και 5% να εχουν...σε σχεση με το 0,01-0,02% ειναι σιγουρα καλυτερο. Και με αυτην την αποδοση θα ειμαι ευχαριστημενος....τωρα θες 15% πρεπει να πας σε συγκεκριμενες μετοχες με πολυ μεγαλυτερο ρισκο..που οπως ειπα πιο πανω δεν θελω να μπλεξω γιατι δεν εχω και τις γνωσεις και δεν θελω να παρω και το ρισκο. Οποτε τι κανεις σε αυτην την περιπτωση? ακους τον warren buffet που σου λεει στο 95+% των περιπτωσεων διαλεξε 1 δεικτη και βαλε τα λεφτα σου εκει. Οι 2 πιο τυπικοι δεικτες ειναι vuaa που ακολουθει τις 500 μεγαλυτερες εταιρειες της αμερικης, ειτε αυτον που ακολουθω εγω vwce που ακολουθει του κοσμου ολου...που παλι το 80+% ειναι φυσικα παλι αμερικη αλλα εχει και κατι απο γαλλια, γερμανια κτλ κτλ... τωρα ιστορικα η αμερικη επδ δεν ειναι χωρα αλλα μια τεραστια επιχειρηση εχει ιστορικα δωσει 10% ενω ο κοσμος εχει αποδωσει 8-9% αλλα 1ον το τι εκανε παλια δεν σημαινει σχεδον τιποτα για το μελλον...μπορει αυριο να βγει μια super duper κινεζικη εταιρεια και να παει πιο πανω απο την apple, και δευτερον επδ θεωρτικα δεν εισαι 65 ετων και δεν σκεφτεσαι απο τωρα τη συνταξη σου, δεν μπορεις να ξερεις τι θα γινει οταν ερθει η ωρα να βγεις στη συνταξη μπορει να εχει γινει πυρηνικος και να μην υπαρχει αμερικη, οποτε θεωρητικα αν εχει πεσει τοσο πολυ η αμερικη, ταυτοχρονα ειτε ολος ο υπολοιπος κοσμος θα εχει ανεβει οποτε κατι θα κερισεις....ειτε απλα θα εχουμε πεθανει ολοι γιατι 5ος παγκοσμιος οποτε δεν εχει νοημα...τιποτα 😛 Μετα αν θες μπορει να σκεφτεις η υγεια/οπλα/φαρμακευτικες/ανανεωσιμες πηγες ενεργειας/πετρελαικες σε 20 πες χρονια που θα βγω στη συνταξη 1ας κλαδος απο αυτους θα κυβερνανε τον κοσμο, οποτε θελω να το περιορισω εκει, και ειναι κατι που θεωρητικα θα εχει καλυτερες αποδοσεις.... στο τελος δηλ γινεται τυχη/αστρο/educated guess...whatever.... εστω οτι ειναι educated guess, αλλα να παω να τα σκασω στην ελληνικη τραπεζα που εχει κανει συμφωνια με ελληνικα συμφεροντα και λουξεμβουργικα...ε οχι ενταξει.. υπαρχει και δεικτης για ελλαδα, λουξεμβουργο, τουρκια κτλ κτλ...και το κανω μονος μου γιατι να πληρωσω τζαμπα λεφτα?
kounga Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2022 22 ώρες πριν, panagiotis54 είπε εχεις δικιο αυτο εχει μονο etfs, βλακεια μου Ε καλά, το έγραψα έτσι γιατι έτσι το γράφει το site της Eurobank που εβαλες. Ενα ολοκληρωμενο Asset Managment κανονικά πρεπει να το παρέχει ο admin ενος προϊοντος... Αλλά στην περίπτωση μου , απλά θελω ενα Portfolio Monitoring...
HolyShock Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2023 Είχα κάνει αυτο το masterplan κοντά στα 25 (13 χρονια πριν) μου με την ελάχιστη καταβολή. Το ποσό δε μου φαινόταν, όχι οτι έπαιρνα πολλά τότε ίσα ίσα με το ζορι είχα μισθό τότε. Αλλά επειδή μου τα τράβαγε με έβαλε σε μια πειθαρχεία τουλάχιστον να έχω μέσα στο λογαριασμό το ελαχιστο ποσό νομιζω 50 ή 60€ (τότε δε πληρωνα κανενα λογαριασμό και έμενα στους δικούς μου) οπότε σαν άσκηση σε βάζει τη λογική πρέπει την τάδε του μήνα να πληρώσω κάτι. Τεσπα 10κάτι χρόνια μετά και με ενα συντηρητικό πλάνο που είχα βάλει τότε μου έδωσε τα λεφτά μου πίσω συν κάποια απόδοση. Δεν έγινα πλούσιος αλλά βρέθηκε ένα μαξιλαράκι που μόνος μου δε θα το είχα μαζέψει. Πλέον στούς πρώτους μήνες της ζωής του γιού μου έκανα ένα αντίστοιχο πρόγραμμα όχι το masterplan, ένα αντίστοιχο όμως με μηναιές καταβολές. Γιατί, όταν φτάσει σε μια ηλικία που θα χρειαστεί να το δώσω κάποια λεφτα είναι πολύ δύσκολο με τόσες υποχρεώσεις κλπ κλπ να πεις του μαζεύω κάποια χρήματα. Η γενικότερη σκέψη μου που έχω γιατί έχω ρίξει και σε άλλα πράγματα τα λεφτα μου ειναι (έχωντας μια κάποια γνώση πάνω σε αυτα χωρίς να ειμαι broker ή κάτι τέτοιο, απλά λόγω επαγγέλματος που κάνω τωρα ξέρω πλέον λίγο πως λειτουργουν). Το πρώτο και κύριο είναι σε όλα αυτά ειναι πότε (σε ποια χρονική περίοδο θα μπεις) πχ αν το δουμε λίγο retrospective πες οτι επέλεγες να μπεις σε ένα αμοιβαίο το 2008 τότε η μετοχές και η αγορά ήταν στα ύψη, μετά ήρθε 2010 κρίση και 2015 με κρισάρα εδω ελλάδα. Οπότε αν έμπαινες τότε το 2006 θα έτρωγες για 15 χρόνια όλη αυτή τη πτώση θα ήταν ελεγχόμενη βέβαια αλλά και πάλι. Αν έμπαινες όμως μέσα στην κρίση θα τα έβλεπες όλα να πηγαίνουν προς τα πάνω. Η φαση του να αγοράζεις μετοχές ειναι καλή για να δεις λίγο τι παίζει και αν εισαι τυχερός και σε πιάσει κανα κύμα αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχεις τόσα λεφτα για να κινηθείς, να κάνεις επανατοποθετήσεις (μουαγιε κλπ) να πάρεις αρκετές μετοχές ώστε να βγει ένα κάποιο μέρισμα κλπ. Συν οτι οι πολλές συναλλαγές θα έχουν έξοδα τα οποία δε θα μπορείς να hedgareis οπότε θα κυνηγάς ακόμα πιο μεγάλες αποδόσεις. Τώρα κάτι online πλατφόρμες εγω δε τις κοιταω καν τις έβλεπα μόνο για χαβα και να βάζει 100-200ε να δεις πως γίνεται το παιχνίδι. Συν της άλλης θέλω μετα απο 5-10 χρόνια να ξαναβρω την εταιρεία διαχείρησης που θα ειναι Ελλάδα και όχι στη κύπρο που έχουν πάει οι πιο πολλές. Που ειναι ανεξέλεκτη η φάση εκει. Γιατί εδω στην Ελλάδα μετά τις τραγικότητες του 1999 αλλά και τα μνημόνια. Τα θεσμικά πλαίσια έχουν γίνει παρα πολύ αυστήρα για να λειτουργεί μια χρηματηστηριακή ή αεδακ. Δε σου διασβαλίζει κάτι αυτό για την επένδυση σου αλλά ξέρεις οτι η κάθε αεδακ εδω δεν άνοιξε σε μια μέρα απο έναν τυχάρπαστο πχ. Να επενδύσεις μόνος σου ωραίο σαν σενάριο το έχω κανει αλλά δε βγαίνει, γιατί δε μπορεί να τα ξέρεις όλα αν δεν ειναι η δουλειά σου αυτή. Θα ξέρεις κάποια πράγματα για κάποιες μετοχές αλλά δεν θα ξέρεις όσα παιζουν στην αγορά που ξέρει ένας επαγγελματιας που κάνει αυτό όλη μέρα. Επείδη και αυτοί θέλουν να δείχνουν στόχους αποδόσεις για να πιάνουν τα bonus τους το σενάριο τους ειναι αν υπάρχουν ζημιές να τις περιορίδουν. Οπότε αν εχεις δε θα χάσεις τόσα όσα αν τα είχες βάλει μόνος σου σε 2-3 μετοχες πχ.
Gl0bAlZer0 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2023 Μπορείς να τα βάλεις και κρυπτο . Θα χάσεις τα λεφτά σου σίγουρα και δε θα έχεις πρόβλημα με το τι θα τα κάνεις ! 😁
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα