Bioscientist84 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Καλησπέρα σας! Αντιμετωπίζω ένα κάπως περίεργο θέμα, που δεν ξέρω τι λύση να βρω. Αρχικά απευθύνθηκα σε φίλους κομπιουτεράδες, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Έχω ένα PC Intel(R) Core(TM) i3-4170 CPU @ 3.70GHz, 8GB RAM, WIN 10 original, αν αυτά βοηθήσουν κάπως. Η μητρική είναι GIGABYTE GA-H81M-DS2. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που έχω, τα έχω συνδέσει με τις θύρες PS/2 (το πληκτρολόγιο είναι μόνο έτσι, ενώ το ποντίκι με αντάπτορα από usb σε ps/2) και για οικονομία θυρών usb αλλά και γιατί με έχει βολέψει πολύ αυτό το πληκτρολόγιο, αν και αρκετά παλιό. Εδώ και 2 μέρες έχει συμβεί το εξής: Ενώ μέχρι και Πέμπτη βράδυ όλα έβαιναν φυσιολογικά, την Παρασκευή που πήγα να ανοίξω το PC, δεν λειτουργούσε το ποντίκι, ενώ το πληκτρολόγιο ήταν οκ. Έκανα reboot κάποιες φορές, το έβγαλα από την PS/2 θύρα, το ξανάβαλα, το έβαλα σε usb (λειτουργούσε εκεί) το ξαναέβαλα σε PS/2 και όχι μόνο δεν έφτιαξε αλλά σταμάτησε να λειτουργεί και το πληκτρολόγιο. Έκανα επανεκκινήσεις αλλά δεν έγινε τίποτα. Έψαξα στο internet για ίδια προβλήματα και ακολούθησα κάποιες οδηγίες για να αλλάξω κάποιες τιμές στο registry στο i8042prt -> start από 3 σε 1, αλλά αυτό έδωσε μόνο προσωρινή λύση. Λειτούργησε για λίγο το πληκτρολόγιο αλλά μόλις έβαζα το ποντίκι στην άλλη διπλανή θύρα PS/2 σταματούσε και αυτό να λειτουργεί. Μετά πείραξα το BIOS, έκανα κάποιες αλχημείες εκεί αλλά τίποτα. Λειτούργησε προσωρινά το πληκτρολόγιο και μόλις έβαζα το ποντίκι δίπλα, δεν ανταποκρινόταν τίποτα από τα 2. Μετά έκανα και reset το BIOS βγάζοντας την μπαταρία της μητρικής και είδα ότι λειτούργησε το πληκτρολόγιο και το άφησα έτσι έχοντας το ποντίκι σε θύρα usb. Στη συνέχεια, βλέποντας ταινίες, κατά διαστήματα από μισή ώρα έως 45 λεπτά, ακούγονταν διάφορα beep και το πληκτρολόγιο σταματούσε να δουλεύει. Μετά ακούστηκαν πάλι beeps και μόνο του άρχισε να δουλεύει. Μετά πάλι τα ίδια και τα ίδια. Το πρωί ανοίγω το PC και το πληκτρολόγιο δούλευε, μόλις έβαλα το ποντίκι δίπλα, τέρμα. Και δεν έχει ξαναδουλέψει πάλι. Δοκίμασα τους εξής συνδυασμούς: Α) Το PS/2 πληκτρολόγιο με αντάπτορα που βγαίνει σε usb αλλά τα windows λένε ότι δεν το αναγωρίζουν, αφού κατέβασα και ειδικούς drivers. Β) Άλλο πληκτρολόγιο usb με αντάπτορα που βγαίνει σε PS/2 και δεν βλέπει ούτε αυτό. Οι θύρες usb δουλεύουν κανονικά από ότι φαίνεται. Να σημειώσω ότι όταν βάζω το ποντίκι πάνω στην PS/2 περνάει μεν ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει καν κέρσορας. Έχει κάποιος κάποια ιδέα; Υπάρχει τρόπος να καταλάβω αν το πρόβλημα είναι software ώστε να περάσω πάλι τα windows ή hardware ώστε να δω τι θα κάνω τότε; Ευχαριστώ πολύ!
BadBoy Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Δοκίμασε να ξεκινήσεις τον υπολογιστή με κάποιο live linux cd, απλώς και μόνο για να δεις αν θα δουλεύουν εκεί. Επίσης αν μπορείς να βρεις έναν υπολογιστή με ps/2 θύρα για να δοκιμάσεις τα περιφερειακά. Φαντάζομαι πάντως ότι γνωρίζεις ότι η ps/2 δεν υποστηρίζει plug and play, κάθε φορά που βάζεις κάτι πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση για να το αναγνωρίσει. 2
triplex1 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Οτι σε ειπε ο φιλος πιο πανω για την ps/2 , αν δε κανεις επανεκκινηση δεν δουλευει. Η μητρικη σου ισως αρχισε να βγαζει προβληματα με τις θυρες , αλχημειες στο bios εγω δεν θα εκανα αλλα θα κοιτουσα αν υπηρχε νεοτερο bios για να γινει καποιο update και πιο απλα καποιο fix στα οποια προβληματα. Και στο τελος οτι αγαπησαμε δε το παιρνουμε μαζι μας , ηρθε ο καιρος να παρεις αλλο ποντικι & πληκτρολογιο.
Bioscientist84 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, BadBoy είπε Δοκίμασε να ξεκινήσεις τον υπολογιστή με κάποιο live linux cd, απλώς και μόνο για να δεις αν θα δουλεύουν εκεί. Επίσης αν μπορείς να βρεις έναν υπολογιστή με ps/2 θύρα για να δοκιμάσεις τα περιφερειακά. Φαντάζομαι πάντως ότι γνωρίζεις ότι η ps/2 δεν υποστηρίζει plug and play, κάθε φορά που βάζεις κάτι πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση για να το αναγνωρίσει. Ναι αυτό το γνωρίζω, κάθε φορά που το έβαζα / έβγαζα έκανα reboot. Αλλά και πάλι τίποτα. 13 ώρες πριν, triplex1 είπε Οτι σε ειπε ο φιλος πιο πανω για την ps/2 , αν δε κανεις επανεκκινηση δεν δουλευει. Η μητρικη σου ισως αρχισε να βγαζει προβληματα με τις θυρες , αλχημειες στο bios εγω δεν θα εκανα αλλα θα κοιτουσα αν υπηρχε νεοτερο bios για να γινει καποιο update και πιο απλα καποιο fix στα οποια προβληματα. Και στο τελος οτι αγαπησαμε δε το παιρνουμε μαζι μας , ηρθε ο καιρος να παρεις αλλο ποντικι & πληκτρολογιο. Update στο BIOS χειροκίνητα δεν γίνεται; Μήπως φάει κανα κρασάρισμα και τα φτύσει τελείως φοβαμαι... (Ναι ισχύει απλά με έχει βολέψει απίστευτα αυτό το πληκτρολόγιο, ποντίκι έχω αλλάξει δεν έχω θέμα) Ευχαριστώ για τη βοήθεια! Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2022 από Bioscientist84
triplex1 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2022 Η μητρικη σου εχει Qflash αλλα και app center , αλλα πρωτα θα πρεπει να δεις εκτος απο το ποιο Rev. ειναι η συγκεκριμενη (ειναι 5 στη σειρα οι μητρικες ) ποιο bios φοραει και τι νεοτερο εχει βγει (αν δε το εχεις το αθλημα πας καπου και στο κανουν με κανα 10ρικο) Χειροκινητα που λες να υποθεσω οτι εννοεις με usb στικακι (σ'αυτη την περιπτωση μπαινεις στο bios και το κανεις , στην αλλη γινεται online , κατι που δεν στο προτεινω)
Bioscientist84 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 23 ώρες πριν, triplex1 είπε Η μητρικη σου εχει Qflash αλλα και app center , αλλα πρωτα θα πρεπει να δεις εκτος απο το ποιο Rev. ειναι η συγκεκριμενη (ειναι 5 στη σειρα οι μητρικες ) ποιο bios φοραει και τι νεοτερο εχει βγει (αν δε το εχεις το αθλημα πας καπου και στο κανουν με κανα 10ρικο) Χειροκινητα που λες να υποθεσω οτι εννοεις με usb στικακι (σ'αυτη την περιπτωση μπαινεις στο bios και το κανεις , στην αλλη γινεται online , κατι που δεν στο προτεινω) Ναι με στικάκι έλεγα, να κατεβάσω το ενημερωμένο. Παίζει δηλαδή να έχει φάει κολλημα το BIOS και να τα κάνει αυτά;
triplex1 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 16 λεπτά πριν, Bioscientist84 είπε Ναι με στικάκι έλεγα, να κατεβάσω το ενημερωμένο. Παίζει δηλαδή να έχει φάει κολλημα το BIOS και να τα κάνει αυτά; ναι παιζει , τσεκαρε με cpu-z τι φοραει πρωτα για να δουμε (για στικακι μιλαω και γω , on the fly δεν κανεις ποτέ τετοια πραγματα)
CyanBlue Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 Νομίζω αναβάθμιση BIOS, αν υπάρχει, δεν θα προσφέρει τίποτα (σε αυτό το θέμα). Ή το πληκτρολόγιο / ποντίκι έφαγε τα ψωμιά του (το καλύτερο σενάριο) ή η μητρική αρχίζει και πεθαίνει ξεκινώντας από τις θύρες PS2. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση από το βάλε-βγάλε η θύρα PS2 νa έβγαλε πρόβλημα (πάνω στο board). Μια δοκιμή με άλλο σετ PS2 θα έδινε απάντηση στο πρόβλημα αλλά όχι με USB αφού είναι διαφορετικές θύρες.
triplex1 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2022 1 λεπτό πριν, CyanBlue είπε Νομίζω αναβάθμιση BIOS, αν υπάρχει, δεν θα προσφέρει τίποτα (σε αυτό το θέμα). Ή το πληκτρολόγιο / ποντίκι έφαγε τα ψωμιά του (το καλύτερο σενάριο) ή η μητρική αρχίζει και πεθαίνει ξεκινώντας από τις θύρες PS2. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση από το βάλε-βγάλε η θύρα PS2 νa έβγαλε πρόβλημα (πάνω στο board). Μια δοκιμή με άλλο σετ PS2 θα έδινε απάντηση στο πρόβλημα αλλά όχι με USB αφού είναι διαφορετικές θύρες. εννοειται οτι πρωτα τσεκαρουμε αλλα περιφερειακα πριν καταληξουμε στο bios
sstratos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Γιατι δεν βάζεις ενα τέτοιο να αυξήσεις τις θυρες usb στο μηχάνημά σου ?? να ξεμπερδέψεις με τα ps2 Spoiler Επεξ/σία 15 Νοεμβρίου 2022 από sstratos 1
Τέρης Α. Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Ίσως αυτό να είναι μια έσχατη λύση αν οι USB controler της μητρικής τα έχουν παίξει... 2
Bioscientist84 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2022 Στις 22/11/2022 στις 8:29 ΜΜ, Τέρης Α. είπε Ίσως αυτό να είναι μια έσχατη λύση αν οι USB controler της μητρικής τα έχουν παίξει... Μάλλον οι ps/2 θύρες της μητρικής τα επαιξαν. Αυτό σημαίνει ότι σιγα σιγα τα φτύνει η μητρική; Αν θέλω απλά να αλλάξω μητρική πώς μπορώ να καταλάβω αν αυτά που έχω πανω, πχ RAM,επεξεργαστής είναι συμβατά; Ευχαριστώ!!!
Τέρης Α. Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2022 s1150 είναι η μητρική και οι μητρικές αυτές έπαιρναν DDR3 ram και s1150 επεξεργαστές, οπότε όποια και να βρείτε συμβατή θα είναι.
Bioscientist84 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2022 Στις 3/12/2022 στις 5:25 ΠΜ, Τέρης Α. είπε s1150 είναι η μητρική και οι μητρικές αυτές έπαιρναν DDR3 ram και s1150 επεξεργαστές, οπότε όποια και να βρείτε συμβατή θα είναι. Δηλαδή μία καινούρια μητρική που παίρνει μνήμες DDR4, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παλιές DDR3, καθώς και επεξεργαστή 7ετίας; Επίσης έχω σκεφτεί μία τέτοια λύση https://www.aliexpress.com/item/1005003163664187.html?pdp_npi=2%40dis!USD!US %2411.68!US %2411.10!!!!!%402101d1bc16682846477878590e0ef0!12000024436340591!im
Τέρης Α. Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2022 Εννοούσα μια (μεταχειρισμένη) μητρική με τα χαρακτηριστικά που αναφέρω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα