Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους! Θέλω να κάνω αναβάθμιση στο PC μου το οποίο ειναι λίγο παλιό (Intel i7 2600K, 32GB DDR3, Gigabyte GA-Z68XP-UD3P board) σε ένα καινούργιο. Σκέφτομαι να πάω σε Intel 13700K και Intel Z790 ή Ζ760 chipset motherboard και πάλι θέλω 32GB μνήμης DDR4 ή DDR5 (Virtualization Labs). 

Δεν έχω καταλήξει σε ποιό chipset/motherboard αλλά και σε τι μνήμες (DDR4 ή DDR5, τι θα ήταν πιό σοφό), όμως θα ήθελα το Motherboard να είναι Gigabyte (ή και ASUS) και οι μνήμες GSkill (απο πολύ καλή εμπειρία στο παρελθόν). Τα μεγαλύτερα ερωτήματά μου ειναι το chipset και η μνήμη (DDR4 vs DDR5) και ποιό μοντέλο/σειρά motherboard (πχ Aorus, Gaming, UD κτλ). 

Το PC το χρησιμοποιώ πολύ για δουλειές γραφείου αλλά και αρκετά labs σε Virtualization (vmware και hyper-v). Τέλος, το budget είναι 700-1000 ευρώ (τώρα αν πάμε κ ελάχιστα παραπάνω.. το κοιτάμε)

Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι παρακαλώ πολύ κάντε το. 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Επεξ/σία από ultraxmode
  • Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μετά από τόσα χρόνια αναβάθμισης ξεκινάς από το πας σε RAM DDR5. Δεν έχει νόημα να πας σε 4αρες. Αλλά το budget  για τέτοιο σύστημα φτάνει και δεν φτάνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, Vasilis 07 είπε

Μετά από τόσα χρόνια αναβάθμισης ξεκινάς από το πας σε RAM DDR5. Δεν έχει νόημα να πας σε 4αρες. Αλλά το budget  για τέτοιο σύστημα φτάνει και δεν φτάνει.

ναι όντως τσίμα τσίμα είναι. Όμως γενικά εγώ χρειάζομαι μόνο επεξεργαστή, μητρική, μνήμες και cooling system

Το θέμα είναι πως δεν ξέρω ποιά μητρική να πάρω (δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές μεταξύ Aorus, Gaming, Ultra Durable κτλ) ..όπως και ποιές GSkill μνήμες (πχ να πάω σε 6000 ή 6400, θα έχω διαφορές?) 

Επεξ/σία από ultraxmode
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ultraxmode είπε

ναι όντως τσίμα τσίμα είναι. Όμως γενικά εγώ χρειάζομαι μόνο επεξεργαστή, μητρική, μνήμες και cooling system

Το θέμα είναι πως δεν ξέρω ποιά μητρική να πάρω (δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές μεταξύ Aorus, Gaming, Ultra Durable κτλ) ..όπως και ποιές GSkill μνήμες (πχ να πάω σε 6000 ή 6400, θα έχω διαφορές?) 

Το ultra durable αναφέρεται στην χρήση solid πυκνωτών (αντί ηλεκτρολυτικών)

Οι εκδόσεις λίγο πολύ ακολουθούν ένα μπούσουλα. Το gaming είναι απλά εφέ(ίσως και ένα χρωματιστό heatsink) και όχι κάτι που απαραίτητα σε απασχολεί.

Πως διαλέγουμε μητρική;

-Ποιότητα κατασκεύης

είναι αδύνατον να γνωρίζεις χωρίς να δοκιμάσεις.

Συνήθως εμπιστευόμαστε το όνομα που κουβαλάει η μητρική (πχ aorus elite είναι καλές ενώ aorus master πιο πάνω) και τα review που αναφέρουν ποιότητα vrm κλπ

-Επεκτασιμότητα

Εδώ έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες σου. Πόσα sata; Πόσα nvme; Πόσες pcie, πόσες υποδοχές για fan κλπ

-Πως διαλέγουμε μνήμες;

Πάλι εδώ χρειάζεται να έχεις παρακολουθήσει ώρες συγκριτικών για να καταλήξεις σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η αναλογία λέει μεγαλύτερη συχνότητα μικρότερο cl, το sweet spot δε το γνωριζώ (δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα ddr5 ram)

Ο @Herald σίγουρα παρακολουθεί ddr5 μνήμες, είναι και Ιντελάκιας οπότε μάλλον θα σε καθοδηγήσει σωστά.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, ultraxmode είπε

Aπό ram η gskll έχει από τα χειρότερα PCB. Όχι ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά δεν υπάρχει λόγος να κοιτάς σε gskill μόνο. Kάτι σε 6000 c40 / c36 στα περίπου 220-250€ θα ήταν μια οκ επιλογή.

Aπό μητρική πάντα ξεκινάς από αυτήν εδώ και κοιτάς αν σε καλύπτει σε features. 

https://www.skroutz.gr/s/32535665/MSI-Pro-Z690-A-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

Aν ναί, την αγοράζεις με κλειστά μάτια. Aν όχι δες τι features σου λείπουν και το βλέπουμε

Για ψύκτρα δεν μαρέσει να προτείνω, λόγω περίεργης συμπεριιφόρας (bending) των z690 και z790 μητρικών, ο καθένας θα έχει διαφορετική εμπειρία με την ίδια ψύκτρα. 

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, nickol-us είπε

Το ultra durable αναφέρεται στην χρήση solid πυκνωτών (αντί ηλεκτρολυτικών)

Οι εκδόσεις λίγο πολύ ακολουθούν ένα μπούσουλα. Το gaming είναι απλά εφέ(ίσως και ένα χρωματιστό heatsink) και όχι κάτι που απαραίτητα σε απασχολεί.

Πως διαλέγουμε μητρική;

-Ποιότητα κατασκεύης

είναι αδύνατον να γνωρίζεις χωρίς να δοκιμάσεις.

Συνήθως εμπιστευόμαστε το όνομα που κουβαλάει η μητρική (πχ aorus elite είναι καλές ενώ aorus master πιο πάνω) και τα review που αναφέρουν ποιότητα vrm κλπ

-Επεκτασιμότητα

Εδώ έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες σου. Πόσα sata; Πόσα nvme; Πόσες pcie, πόσες υποδοχές για fan κλπ

-Πως διαλέγουμε μνήμες;

Πάλι εδώ χρειάζεται να έχεις παρακολουθήσει ώρες συγκριτικών για να καταλήξεις σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η αναλογία λέει μεγαλύτερη συχνότητα μικρότερο cl, το sweet spot δε το γνωριζώ (δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα ddr5 ram)

Ο @Herald σίγουρα παρακολουθεί ddr5 μνήμες, είναι και Ιντελάκιας οπότε μάλλον θα σε καθοδηγήσει σωστά.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου!!! 

4 ώρες πριν, Herald είπε

Aπό ram η gskll έχει από τα χειρότερα PCB. Όχι ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά δεν υπάρχει λόγος να κοιτάς σε gskill μόνο. Kάτι σε 6000 c40 / c36 στα περίπου 220-250€ θα ήταν μια οκ επιλογή.

Aπό μητρική πάντα ξεκινάς από αυτήν εδώ και κοιτάς αν σε καλύπτει σε features. 

https://www.skroutz.gr/s/32535665/MSI-Pro-Z690-A-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

Aν ναί, την αγοράζεις με κλειστά μάτια. Aν όχι δες τι features σου λείπουν και το βλέπουμε

Για ψύκτρα δεν μαρέσει να προτείνω, λόγω περίεργης συμπεριιφόρας (bending) των z690 και z790 μητρικών, ο καθένας θα έχει διαφορετική εμπειρία με την ίδια ψύκτρα. 

Δεν ήξερα ότι οι gskill είναι τόσο χάλια. Είχα 32gb Ripjaws οι οποίες τόσα χρόνια με έβγαλαν ασπροπροσωπο. 

MSI ε? Γμτ θα ήθελα παραπάνω M2/Nvme.. 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια! 

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. Θα επανέλθω και αύριο (θέλω να κατσω και να διαβάσω ξανά τις γνώμες σας.) 

Ευχαριστώ πολύ! 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, ultraxmode είπε

Δεν ήξερα ότι οι gskill είναι τόσο χάλια

Δεν είναι καθόλου χάλια. Είναι μια χαρά με κορυφαία αξιοπιστία. Αυτός που σου είπε το αντίθετο δεν είναι αξιόπιστος. 

• Like 3
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Δεν είναι καθόλου χάλια. Είναι μια χαρά με κορυφαία αξιοπιστία. Αυτός που σου είπε το αντίθετο δεν είναι αξιόπιστος. 

Nαι ναί, κορυφαία, βάλανε pads που δεν ακουμπάνε το PMIC και βράζει. 10/10

4 ώρες πριν, ultraxmode είπε

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου!!! 

Δεν ήξερα ότι οι gskill είναι τόσο χάλια. Είχα 32gb Ripjaws οι οποίες τόσα χρόνια με έβγαλαν ασπροπροσωπο. 

MSI ε? Γμτ θα ήθελα παραπάνω M2/Nvme.. 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια! 

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. Θα επανέλθω και αύριο (θέλω να κατσω και να διαβάσω ξανά τις γνώμες σας.) 

Ευχαριστώ πολύ! 

Και εγώ gskill έχω, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά υπάρχουν καλύτερα pcb και coolers - οπότε δεν χρειάζεται να κοιτάς μόνο αυτά.

Η msi που σου έβαλα 4 slot έχει για m2, όντως θες παραπάνω;;

• Like 3
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Herald είπε

Η msi που σου έβαλα 4 slot έχει για m2, όντως θες παραπάνω;;

4?? ώπα, κάπου έκανα εγώ λάθος, νόμιζα ότι έχει 1. μισό να ξανακοιτάξω. Είναι υπεραρκετά 4.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, ultraxmode είπε

4?? ώπα, κάπου έκανα εγώ λάθος, νόμιζα ότι έχει 1. μισό να ξανακοιτάξω. Είναι υπεραρκετά 4.

Ναι 4 έχει απλα μονο το 1 εχει heatsink, οποτε για τα υπολοιπα slots θα πρεπεις να παρεις nvme με δικο του heatsink πχ

https://www.skroutz.gr/s/28554163/Gigabyte-Aorus-Gen4-7000s-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-GP-AG70S1TB.html

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, ultraxmode είπε

4 slots εχει ,3 pcie4 και 1 pcie3, μια χαρα μητρικη ειναι ,δεν χρειαζεσαι τπτ παραπανω, τσαμπα λεφτα. Απλα δες αν θες και wifi γιατι βγαζει δυο μια με wifi και μια χωρις. Αν δεν το χρειαζεσαι παιρνεις αυτην χωρις να γλυτωσεις κατι και απο εκει.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Herald είπε

Nαι ναί, κορυφαία, βάλανε pads που δεν ακουμπάνε το PMIC και βράζει. 10/10
Και εγώ gskill έχω, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά υπάρχουν καλύτερα pcb και coolers - οπότε δεν χρειάζεται να κοιτάς μόνο αυτά.

Και η ASUS πέρυσι έβαλε το πυκνωτή ανάποδα σε παρτίδα Ζ690 Hero και βγάζανε καπνό οι μητρικές. 🙂
Εντάξει μικρές αστοχίες μπορεί να συμβαίνουν - γενικά η GSkill έχει τίμιες προτάσεις και θα έλεγα πως είναι VFM.

@ultraxmode Επειδή κοιτάζω και εγώ για παρόμοια χρήση σου έβαλα αυτά που είχα διαλέξει για εμένα (μετά είδα πως ήταν εκτός budget σου). Τώρα προφανώς αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (σε τιμές) όπως σωστά σου είπαν και τα παιδιά κόβεις σε μητρική, ίσως και μνήμες (https://www.skroutz.gr/s/32192431/Kingston-Fury-Beast-32GB-DDR5-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Ταχύτητα-5200-για-Desktop-KF552C40BBK2-32.html) όπου δεν θα δεις αξιοπρόσεκτες διαφορές. Προσωπικά σε ψύξη δεν θα έκοβα - για το bending το οποίο δυστυχώς μάλλον υπάρχει ακόμη κοίτα το contact frame της Thermalright (το βρίσκεις aliexpress με κανά 10€).

Δεν γνωρίζω τι πίεση χρόνου έχεις για να στήσεις το PC, κρατήσου λίγο αν μπορείς έως Black Friday.

• Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Δεν γνωρίζω τι πίεση χρόνου έχεις για να στήσεις το PC, κρατήσου λίγο αν μπορείς έως Black Friday.

ααααα μπράβο! αυτή θα ήταν η επόμενή μου ερώτηση! Λες να πέσουν οι τιμές Black Friday?? στα συγκεκριμένα parts? Μακάρι!

Σε ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τις πληροφορίες σου! 

Για  το bending ευτυχώς που μου το είπατε παιδιά, δεν είχα ιδέα! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...