Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας παρουσιάζω έναν τρόπο να κάνετε τον ηλιακό σας smart και  να βλέπετε την θερμοκρασία στο κινητό με πολύ μικρό κόστος.

Καθημερινά χρειάζομαι  ζεστό νερό λόγο των παιδιών και τον χειμώνα ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερο επαρκώς.

Πρέπει να ανάβει και το ρεύμα για να συμπληρώνει την θερμοκρασία του ηλιακού.

Αυτό Θα γίνεται αυτόματα όσο το δυνατόν λιγότερο τις ώρες που έχει νυχτερινό ρεύμα ώστε να γίνεται η μέγιστη οικονομία.

Το πρωί ο ηλιακός ζεσταίνει το νερό όσο μπορεί και το μεσημέρι που έχει νυχτερινό ρεύμα ο Sonoff αν η θερμοκρασία είναι κάτω απο 55  ανάβει το ρεύμα και κλείνει οταν φτάσει  τους 60 βαθμούς.

Αφου έβαλα ενα παλιό extender που είχα στο δώμα για να υπάρχει wifi άλλαξα την αντίσταση του ηλιακού με μια με διπλό κυάθιο ώστε να μου επιτρέπει να αφήσω τον θερμοστάτη του ηλιακού για ασφάλεια.

Έβαλα ενα αδιάβροχο κουτί κάτω απο τον ηλιακό και σύνδεσα το Sonoff  και ενα ρελε ισχύος.

Υλικά: 
-Αντίσταση με διπλό κυάθιο 22 ευρώ (μαγαζι με υδραυλικά)
-Sonoff TH10 με αισθητήρα θερμοκρασίας 15 ευρω (skroutz)
-Ρελές ισχύος 16 ευρω (καυκας)
-Αδιάβροχο κουτί 10 ευρω (καυκας)

Αν δεν έχετε καθόλου εμπειρία με ηλεκτρικά καλύτερα φωνάξτε έναν ηλεκτρολόγο. 

viber_image_2022-11-06_18-20-38-608.jpg

viber_image_2022-11-06_18-20-43-863.jpg

viber_image_2022-11-06_18-20-44-230.jpg

viber_image_2022-11-06_18-56-38-349.png

viber_image_2022-11-06_19-32-01-732.jpg

Επεξ/σία από lalalaxi
  • Like 10
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, lalalaxi είπε

Αφου έβαλα ενα παλιό extender που είχα στο δώμα για να υπάρχει wifi άλλαξα την αντίσταση του ηλιακού με μια με διπλό κυάθιο ώστε να μου επιτρέπει να αφήσω τον θερμοστάτη του ηλιακού για ασφάλεια.

Πολύ ωραία ιδέα και υλοποίηση!

Θέλω να το κάνω κι εγώ εδώ και καιρό, αλλά έχω κολλήσει σε 2 εμπόδια:

1. Είμαι στον 1ο (από 2) όροφο και δεν ξέρω πως να στείλω Internet στην ταράτσα.

2. Δε βρίσκω αντίσταση με δύο κυάθια για τον τύπο του ηλιακού μου image.png.78ba166775cf82f87c1a88dd6996abcd.png 

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ ωραίο!

Εγώ ετοιμάζομαι να κάνω την πιο φθηνή (και λιγότερης συντήρησης) επιλογή, με εγκατάσταση ενσύρματου θερμομετρητή tpm 10 και ethernet 15μέτρων ως το μπαλκόνι του διαμερίσματος.

Η ερώτησή μου είναι πού χώνω το θερμόμετρο. Ο εγκαταστάτης του ηλιακού μου είπε να το βάλω μεταξύ πολυουρεθάνης και μετάλλου και ακριβώς στη μέση ως προς την κάτω και πάνω πλευρά του καζανιού, αλλά δεν κατάλαβα αν εννοούσε στην έξω ή τη μέσα πλευρά της πολυουρεθάνης. Εκεί που έχεις καρφώσει εσύ το άλεν δηλαδή ή στην έξω πλευρά.

Η αντίστασή μου δεν έχει δυστυχώς τρύπα για πέρασμα του καλωδίου με τον "ορθόδοξο" τρόπο που το έχεις περάσει εσύ.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Πολύ ωραίο!

Εγώ ετοιμάζομαι να κάνω την πιο φθηνή (και λιγότερης συντήρησης) επιλογή, με εγκατάσταση ενσύρματου θερμομετρητή tpm 10 και ethernet 15μέτρων ως το μπαλκόνι του διαμερίσματος.

Η ερώτησή μου είναι πού χώνω το θερμόμετρο. Ο εγκαταστάτης του ηλιακού μου είπε να το βάλω μεταξύ πολυουρεθάνης και μετάλλου και ακριβώς στη μέση ως προς την κάτω και πάνω πλευρά του καζανιού, αλλά δεν κατάλαβα αν εννοούσε στην έξω ή τη μέσα πλευρά της πολυουρεθάνης. Εκεί που έχεις καρφώσει εσύ το άλεν δηλαδή ή στην έξω πλευρά.

Η αντίστασή μου δεν έχει δυστυχώς τρύπα για πέρασμα του καλωδίου με τον "ορθόδοξο" τρόπο που το έχεις περάσει εσύ.

Θα το βάλεις στη μέση της διαμέτρου, με μια μικρούλα τρύπα ανάμεσα στη πολυουρεθάνη και το τοίχωμα του δοχείου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το "δοχείο" δεν ξέρω ποιο είναι. :D

αυτό που τυλίγει ΤΗΝ πολυουρεθάνη, ή αυτό που τυλίγεται ΑΠΟ την πολυουρεθάνη (και μέσα του είναι η αντίσταση , το ανόδιο κλπ). Αν κάνω δλδ τρύπα εκεί ακριβώς που έχει κάνει ο TS και έχει βάλει ένα άλλεν, θα είμαι οκ;

Επεξ/σία από qwertyuiop2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Πολύ ωραίο!

Η αντίσταση με τα 2 κυάθια έχει 20 ευρώ καλύτερα βρες μια τέτοια αντίσταση αλλιώς πρέπει να βγάλεις τον θερμοστάτη και να το βάλεις στην θέση του.

Αν το ανοίγεις απο κάτω με αυτοματισμό δεν ειναι απαραίτητος ο θερμοστάτης.

Αν το βαλεις ετσι οπως λες πρέπει να ακουμπάει το καζάνι αρα στην μεσα μερια προς το κέντρο. Βέβαια η μέτρηση δεν θα ειναι ακριβής.

4 ώρες πριν, popopo είπε

Πολύ ωραία ιδέα και υλοποίηση!

Θέλω να το κάνω κι εγώ εδώ και καιρό, αλλά έχω κολλήσει σε 2 εμπόδια:

1. Είμαι στον 1ο (από 2) όροφο και δεν ξέρω πως να στείλω Internet στην ταράτσα.

2. Δε βρίσκω αντίσταση με δύο κυάθια για τον τύπο του ηλιακού μου image.png.78ba166775cf82f87c1a88dd6996abcd.png 

Ενα καλώδιο UTP, ενα καλώδιο με ρεύμα(Μπορεις και απο τον ηλιακό να πάρεις ρεύμα)  και ενα extender με υποδοχή για το  UTP χρειάζεσαι..
Εγω ειμαι τελευταίο όροφο οπότε χρειάστηκα μόνο ενα απλό extender.
Αν το κάνεις σωστά μπορείς να βγάλεις το θερμοστάτη και να βάλεις εκει το αισθητήριο.

Επεξ/σία από lalalaxi
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, lalalaxi είπε

Βέβαια η μέτρηση δεν θα ειναι ακριβής.

Για τι αποκλίσεις μιλάμε; Εμένα με απασχολεί να μην ανοίγω βρύση σπαταλώντας νερό για να τσεκάρω θερμοκρασία. Δηλαδή αν το 37 που θα μου δείχνει, είναι στην πραγματικότητα 45, ποσώς με ενδιαφέρει, γιατί το "37" αυτό θα μάθω μετά από 2-3 μέρες δοκιμών ότι μου κάνει για μπάνιο. Η μόνη χρησιμότητα της ακριβούς θερμοκρασίας είναι για να δω πότε θα χρειαστεί σκέπασμα άνοιξη - καλοκαίρι.

Αλλά έχω θερμόμετρο ακριβείας και κάτω, οπότε με μία μεσοσταθμική διαφορά -3/-5 βαθμών θα μπορέσω να διακρίνω αν έχω βάλει καλά το θερμόμετρο.

• Like 1
Δημοσ.

Όσοι δεν έχετε WiFi στον ηλιακό και έχετε homeassistant, μπορείτε να βάλετε Lora.

Το έχω ψιλοδειξει εδώ.

Ότι θέλετε ρωτήστε αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ανάλογο.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Για τι αποκλίσεις μιλάμε; Εμένα με απασχολεί να μην ανοίγω βρύση σπαταλώντας νερό για να τσεκάρω θερμοκρασία. Δηλαδή αν το 37 που θα μου δείχνει, είναι στην πραγματικότητα 45, ποσώς με ενδιαφέρει, γιατί το "37" αυτό θα μάθω μετά από 2-3 μέρες δοκιμών ότι μου κάνει για μπάνιο. Η μόνη χρησιμότητα της ακριβούς θερμοκρασίας είναι για να δω πότε θα χρειαστεί σκέπασμα άνοιξη - καλοκαίρι.

Αλλά έχω θερμόμετρο ακριβείας και κάτω, οπότε με μία μεσοσταθμική διαφορά -3/-5 βαθμών θα μπορέσω να διακρίνω αν έχω βάλει καλά το θερμόμετρο.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας θα ειναι οτινανε..
Ποιο εύκολο ειναι να Βάλεις μια σωστή βαλβίδα που κρατάει την πίεση στα 8 barr για να μην το σκεπάζεις και τελος.
Στάζει λίγο νερό κλαιν....

Επεξ/σία από lalalaxi
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Σε εμένα βλέπω πολύ μικρή απόκλιση, 1-2 βαθμούς. Αν δεν μπορείς να βάλεις κυαθιο, είναι μια καλή εναλλακτική.

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, lalalaxi είπε

Η μέτρηση της θερμοκρασίας θα ειναι οτινανε..
Ποιο εύκολο ειναι να Βάλεις μια σωστή βαλβίδα που κρατάει την πίεση στα 8 barr για να μην το σκεπάζεις και τελος.

Ναι μια καλη βαλβιδα μικροτερη σε bar κανει δουλεια αλλα πολλες φορες δεν ειναι πρακτικο γιατι εχει να κανει και με την πιεση του δικτυου.. Δηλαδη αναλογα τις συνθηκες μπορει να χανεις αρκετα λιτρα νερο τη μερα! Εχω δει να ''πλημμυριζουν'' ταρατσες απο τα ασφαλιστικα!!!  Αυτο ειναι καλο να εισαι σε μονοκατοικια και με ενα σωληνακι να πηγαινει το νερο πχ  σενα βαρελι για την αξιοποιηση του!

Επισης ακομα και τσι το μηχανημα τρωει μια χ καταπονηση! Ενω αν φροντιζεις εσυ με διαφορους τροπους η θερμοκρασια να μην ξεπερναει καποιους βαθμους εχεις την μεγιστη αξιοπιστια με βαση την ποιοτητα του μηχανηματος..!!!

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, liakjim είπε

Σε εμένα βλέπω πολύ μικρή απόκλιση, 1-2 βαθμούς. Αν δεν μπορείς να βάλεις κυαθιο, είναι μια καλή εναλλακτική.

Ως προς το βάθος εισχώρησης τι έκανες; Πάνω από 3-5 εκατοστά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, PLACEBO_89 είπε

Ναι μια καλη βαλβιδα μικροτερη σε bar κανει δουλεια αλλα πολλες φορες δεν ειναι πρακτικο γιατι εχει να κανει και με την πιεση του δικτυου.. Δηλαδη αναλογα τις συνθηκες μπορει να χανεις αρκετα λιτρα νερο τη μερα! Εχω δει να ''πλημμυριζουν'' ταρατσες απο τα ασφαλιστικα!!!  Αυτο ειναι καλο να εισαι σε μονοκατοικια και με ενα σωληνακι να πηγαινει το νερο πχ  σενα βαρελι για την αξιοποιηση του!

Επισης ακομα και τσι το μηχανημα τρωει μια χ καταπονηση! Ενω αν φροντιζεις εσυ με διαφορους τροπους η θερμοκρασια να μην ξεπερναει καποιους βαθμους εχεις την μεγιστη αξιοπιστια με βαση την ποιοτητα του μηχανηματος..!!!

Ειναι πολυ ευκολο να παρακολουθήσεις την πίεση του δικτύου, απλά βάζεις ενα μπαρόμετρο.
Αν  εχει υψηλή πίεση βάζεις μειωτή πίεσης γιατι θα έχεις και άλλα προβλήματα θα χαλάνε βρύσες καζανάκια...

Οι κατασκευαστές δινουν 10 barr οποτε στα 8 δεν καταπονείται..

Επεξ/σία από lalalaxi
  • Like 1
Δημοσ.

Πολύ ωραία δουλειά. Μπορείς να μας πεις και ενδεικτικές τιμές καθώς και από που μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά; Θα βοηθήσει αρκετά πιστεύω.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, SkyNet είπε

Πολύ ωραία δουλειά. Μπορείς να μας πεις και ενδεικτικές τιμές καθώς και από που μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά; Θα βοηθήσει αρκετά πιστεύω.

Τα εγραψα στο αρχικό ποστ

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...