Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία bat για ασφαλή κατάργηση usb συσκευής

tarantules

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλές φορές έχω πρόβλημα ασφαλής κατάργησης με διάφορους εξωτερικούς δίσκους όπου ενώ "φαινομενικά" ο δίσκος δεν χρησιμοποιείται , δεν με αφήνει να κάνω κατάργηση με το γνωστό μήνυμα This device is currently in use etc,etc.Έχω ψάξει άπειρες φορές στα processes να βρω ποια διεργασία τον απασχολεί και να την κάνω terminate  αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο μόνος τρόπος που λειτούργησε είναι να μπω σε cmd και μέσω diskpart να επιλέξω και να θέσω offline το δίσκο , οπότε θέλω να μου πείτε εαν μπορώ να ενσωματώσω τις εντολές σε ένα bat αρχείο ώστε να μην κάθομαι κάθε φορά να πληκτρολογώ εντολές.Παρατήρησα οτι τους 2 μόνιμους δίσκους που έχω πάνω τους έχει ονομάσει disk 0 , disk 1 οπότε όποιο usb δίσκο βάλω του δίνει το επόμενο νούμερο δηλαδή disk 2 , άρα με την εντολή select disk 2 και offline disk γίνεται ασφαλής κατάργηση.

Άρα θέλω ένα bat αρχείο να ανοίγει το diskpart και να δίνει τις εντολές select disk 2 και offline disk και να κλείνει το παράθυρο cmd.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να δουλέψει η diskpart σε batch θα πρέπει να ετοιμάσεις ένα απλό αρχείο κειμένου με τις εντολές που θέλεις να εκτελέσεις και να την καλέσεις με το switch /s και το όνομα το αρχείου.

Kάνε το bat αρχείο σου στην επιφάνεια εργασίας με ένα όνομα π.χ. eject usb.bat και βάλε μέσα τις παρακάτω εντολές...

@echo off
:start
cls
vol=""
echo List of Volumes
echo.
echo > c:\diskpart.txt list volume
echo >> c:\diskpart.txt exit
diskpart /s c:\diskpart.txt
del /q c:\diskpart.txt

set /p vol="Please enter the volume number: "
if "%vol%"=="" goto start

echo > c:\diskpart.txt list volume
echo >> c:\diskpart.txt Select volume %vol%
echo >> c:\diskpart.txt remove all dismount
echo >> c:\diskpart.txt exit
diskpart /s c:\diskpart.txt
del /q c:\diskpart.txt
pause

Μετά κάνε αν θέλεις μια συντόμευση για να τρέχει σαν διαχειριστής ή θα το τρέχεις με δεξί κλικ->Εκτέλεση ως διαχειριστής.

Αν χρησιμοποιείς άλλη παράμετρο για να εξάγεις το usb άλλαξε την remove all dismount γιατί με τις δοκιμές που έκανα αφαιρούσε το γράμμα από το usb τελείως και μετά όταν το σύνδεα ξανά δεν έπαιρνε αυτόματα γράμμα δίσκου.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2:

Κάνε μια συντόμευση με την παρακάτω εντολή

RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll

και θα ανοίγει η ασφαλή κατάργηση όταν το τρέχεις.

ΜΕΘΟΔΟΣ 3:

Δοκίμασε με κάποιο πρόγραμμα

https://quickandeasysoftware.net/software/usb-disk-ejector

https://safelyremove.com/index.htm

Το 2ο δεν είναι δωρεάν αλλά είναι πολύ καλό.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
  • Thanks 1

Ευχαριστώ για τη βοήθεια....

Το USB disk ejector δεν δουλεύει (το είχα δοκιμάσει πριν ξεκινήσω να ποστάρω το topic).

Το USB Safely Remove το "αγόρασα" , οπότε πρέπει να το δω και στην πράξη εαν δουλεύει αν και στο παρελθόν πολλά παρόμοια προγράμματα είχα δοκιμάσει χωρίς τύχη.Είδομεν.

Αυτό με τη συντόμευση της μεθόδου 2 το έφτοιαξα.Θα το δοκιμάσω με πρώτη ευκαιρία (η κλασική ασφαλής κατάργηση μου δουλεύει σχεδόν πάντα.Σε εκείνες τις λίγες φορές έχω θέμα που μουλαρώνει και δεν λέει να δουλέψει).

Την 1η μέθοδο με το bat την αφήνω τελευταία μήπως και οι άλλες 2 δουλέψουν μιας και είναι πιο εύκολες.

Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και το bat εύκολο είναι. Αποθήκευσε το κάπου και κάνε μια συντόμευση στο desktop, Πάνε μετά δεξί κλικ->Ιδιότητες και πάτα "Για προχωρημένους". Εκεί τσεκάρισε να τρέχει με δικαιώματα διαχειριστή. Έτσι όταν το τρέχεις θα σου εμφανίζει λίστα με τα volumes και θα σου ζητάει να δώσεις το γράμμα που θέλεις να κάνεις εξαγωγή.

Όπως είπα και πριν όμως, αυτό διαγράφει το γράμμα από την συσκευή και μετά θα πρέπει να αποδοθεί ξανά γιατί αν ξανασυνδέσεις το usb δεν θα πάρει αυτόματα γράμμα. Αν έχεις άλλη εντολή για την diskpart που να μην το κάνει αυτό, αντικατέστησε την δικιά μου με αυτήν που έχεις.

Το usb safely remove είναι πολύ καλό και το είχα και εγώ "αγορασμένο" για πολύ καιρό και έκανε καλή δουλειά.

Επίσης έχω βρει και ένα άλλο πολύ βολικό προγραμματάκι, το dChanger που αφαιρεί, προσθέτει ή αλλάζει το γράμμα δίσκου από τα partitions και τα drives on-the-fly. Το χρησιμοποιώ στο desktop στο γραφείο για να "κρύβω" τα partitions που δεν θέλω να φαίνονται σε όποιον περίεργο τύχει να κάτσει στο Pc όταν λείπω.

Επίσης, θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα επίπεδο προστασίας από τα ransomwares. Χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος, αλλά φαντάζομαι ότι αν κολλήσω κάποιο, αυτό δεν θα "βλέπει" τους άλλους δίσκους για να κρυπτογραφήσει τα αρχεία και σε αυτούς. Αν τώρα αυτά τα "μαμούνια" είναι τόσο εξελιγμένα και ψάχνουν για δίσκους σε επίπεδο hardware οι οποίοι δεν έχουν γράμμα δίσκου τότε τι να πω. :(

Επεξ/σία από micos000

Με μια πρόχειρη ματιά σχετικά με το εαν ένα κρυφό partition μπορεί να μολυνθεί από ιό ή ransomware , οι απόψεις διίστανται.Προσωπικά πιστεύω οτι με το να κρύψεις το partition δεν καταφέρνεις πολλά.Μπορεί παλιά ransomware ή ιοί να μην τα εντοπίζουν αλλά φαντάζομαι οτι οι δημιουργοί των νέων εκδόσεων θα το έχουν σκεφτεί και κατά πάσα πιθανότητα θα το έχουν ενσωματώσει στον κώδικα τους.Εγώ έχω χρόνια τώρα τη free έκδοση του cryptoprevent αν και δεν γνωρίζω κατά πόσο προστατεύει στην πράξη.Πάντα υπάρχει ένα image σαν backup οπότε δεν με πολυαπασχολεί.

• Like 1

Στις 6/11/2022 στις 2:08 ΜΜ, micos000 είπε

Αν τώρα αυτά τα "μαμούνια" είναι τόσο εξελιγμένα και ψάχνουν για δίσκους σε επίπεδο hardware οι οποίοι δεν έχουν γράμμα δίσκου τότε τι να πω

Σιγά το δύσκολο να καλέσεις το diskpart σε ένα script, να δεις τα partitions που είναι unmounted και μετά να κάνεις ό,τι θες με αυτά. 

Επίσης αυτό δεν είναι σε επίπεδο hardware αλλά software. 

• Like 1

Το ξέρω για το diskpart, αλλά απ' ότι καταλαβαίνω δεν μπορεί να γίνει δουλειά σε αρχεία που είναι σε unmounted δίσκο. Οπότε θα πρέπει πρώτα να γίνει mount και να πάρει γράμμα ο δίσκος. Τι στο καλό, δεν θα το καταλάβω;

Είπα όμως ότι το κάνω σαν επιπλέον μέτρο προστασίας. Σίγουρα δεν είναι πανάκεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...