mistr4l Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Όπως στα λένε οι συνάδελφοι. Εγκαταλείπεις τον chrome. Και στο δικό μου τα ίδια κάνει. ΔΕΝ το έκανε παλιά. Ξαφνικά το έπιασε πριν ένα εξάμηνο. Σε ενός φίλου τα ίδια. Έχω φάει όλο το ίντερνετ να βρω τί φταίει, δεν υπάρχει απάντηση. Το κάνει ειδικότερα σε youtube / videos / σε site βαριά. Τα addons δεν το επηρεάζουν. Προσωπικά χρησιμοποιώ αποκλειστικά safari και τον chrome για κάποια addons που με βολεύουν. Ο φορτιστής προφανώς και δεν σχετίζεται. Το activity monitor είναι ξεκάθαρο άλλωστε. Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2022 από mistr4l 1
Tasos19s Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, leonidas_fs είπε Για αρχή σταμάτα να χρησιμοποιείς τον chrome για 1-2 μερες, και δες εαν το προβλημα επιμένει. Εαν οχι, τότε σβήσιμο chrome και εγκατασταση ξανα απο την αρχή! Καλός ο safari, αλλα νομιζω οτι υστερεί αρκετά σε σχέση με τον Chrome! Η αλήθεια ειναι οτι τελευταία φορά χρησιμοποίησα safari πριν απο αρκετά χρόνια! Αυτό που δεν μου αρέσει με τον safari είναι οτι ανανεώνεται αρκετά αργά σε σχέση με άλλους browser. Επίσης αν εχεις παλιό mac είναι λιγο μπελάς να κάνεις update τον safari στην τελευταία έκδοση! Ανανεώνεται αρκετά συχνά στο δικο μου μηχάνημα MacBook Pro 2014
Jimbont Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) καταλαβαινω τα περι chrome αλλα επειδη δυστυχως και παλι ξαναλεω εκτος του iphone πρεπει να εχω και ενα android fold 4 (ποσο κακο software..?) πρεπει να εχω chrome. θα δοκιμασω τις λυσεις παραπανω και θα επανελθω Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2022 από Jimbont
mistr4l Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, Jimbont είπε καταλαβαινω τα περι chrome αλλα επειδη δυστυχως και παλι ξαναλεω εκτος του iphone πρεπει να εχω και ενα android fold 4 (ποσο κακο software..?) πρεπει να εχω chrome. θα δοκιμασω τις λυσεις παραπανω και θα επανελθω Σε αυτή την περίπτωση, δες στην πράξη ποιες σελίδες οδηγούν τον chrome σε υψηλό cpu usage. Προσωπικά, όπως ανέφερα πριν, το έχω διαπιστώσει σε youtube, σελίδες με οποιαδήποτε videos ή "βαριές" γενικότερα, ebanking. Συνεπώς, με trial and error αποφασίζεις ποιες σελίδες θα αποφεύγεις να ανοίγεις με τον chrome. Το λαπτοπ σου πάντως είναι μια χαρά. 1
Jimbont Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) μεχρι στιγμης φαινεται να δουλεψε το κλεισμο απο την παρακολουθηση δραστηριοτητας του chrome και ελπιζω να ηταν κατι χαζο οπως αυτο. θα το παρακολουθησω τις επομενες μερες κ θα επανελθω. Φαντασου εχω φτιαξει μεχρι κ σε xcode ενα προγραμματακι για διαβητικους και ουτε εκει κ δεν μου ανεβασε θερμοκρασια...ιδωμεν Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2022 από Jimbont 3
Tasos19s Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, Jimbont είπε μεχρι στιγμης φαινεται να δουλεψε το κλεισμο απο την παρακολουθηση δραστηριοτητας του chrome και ελπιζω να ηταν κατι χαζο οπως αυτο. θα το παρακολουθησω τις επομενες μερες κ θα επανελθω. Φαντασου εχω φτιαξει μεχρι κ σε xcode ενα προγραμματακι για διαβητικους και ουτε εκει κ δεν μου ανεβασε θερμοκρασια...ιδωμεν Τουλάχιστον δούλεψε 1-2 μέρες τον safari να δούμε όντως ότι φταίει αυτό που συζητάμε Μετα επανέρχεσαι σε chrome και βλέπουμε. Δεν μπορούμε να σου αλλάξουμε και με το ζόρι τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου 1
jodact Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Ο Chrome είναι σίγουρα κακός browser αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο safari μαμαει και δέρνει. Εμενα πχ τρώει τρελά κολλήματα ο safari. Eιδικά σε Facebook και YouTube. 1
giopa62 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Πάντως και αυτό που έκανε η apple να βγάλει laptop τέτοιας αξίας και δυνατοτήτων χωρίς ψύξη τραγικό. Σήμερα είναι ο Chrome αύριο θα είναι κάποια άλλη intensive εφαρμογή. Δεν είναι laptop των 500 eur.
mistr4l Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 33 λεπτά πριν, giopa62 είπε Πάντως και αυτό που έκανε η apple να βγάλει laptop τέτοιας αξίας και δυνατοτήτων χωρίς ψύξη τραγικό. Σήμερα είναι ο Chrome αύριο θα είναι κάποια άλλη intensive εφαρμογή. Δεν είναι laptop των 500 eur. Η apple έβγαλε το μηχάνημα για συγκεκριμένο σκοπό, τον οποίο το εν λόγω macbook φέρει εις πέρας καλύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα της αγοράς. Το γεγονός πως κάποιοι youtubers το συγκρίνουν με τα macbook pro m1 pro / max είναι άτοπο από μόνο του. Στο συγκεκριμένο θέμα, το πρόβλημα το δημιουργεί αποκλειστικά ο chrome σε συγκεκριμένες διεργασίες. Αν κάνει clone το μηχάνημα σε macbook pro m1 max, θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα καθώς ο υπολογιστής φτάνει σε σημείο να χρησιμοποιεί το 700% της CPU. Έχω το ίδιο πρόβλημα, το ψάχνω καιρό, δεν υπάρχει λύση. Να το πω ακόμα πιο απλά, ο chrome σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σα να κάνει data mining. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα αντιμετωπίσει κανείς το ίδιο πρόβλημα λοιπόν, εκτός κι αν πιέσει τον υπολογιστή για πάνω από 10 λεπτά σε intensive tasks. Σε αυτή την περίπτωση, έχει γίνει λάθος αγορά μηχανήματος καθώς ο εκάστοτε χρήστης προφανώς έχει άλλες απαιτήσεις τις οποίες δεν τις καλύπτει το εν λόγω macbook.
giopa62 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 14 λεπτά πριν, mistr4l είπε Η apple έβγαλε το μηχάνημα για συγκεκριμένο σκοπό, τον οποίο το εν λόγω macbook φέρει εις πέρας καλύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα της αγοράς. Το γεγονός πως κάποιοι youtubers το συγκρίνουν με τα macbook pro m1 pro / max είναι άτοπο από μόνο του. Στο συγκεκριμένο θέμα, το πρόβλημα το δημιουργεί αποκλειστικά ο chrome σε συγκεκριμένες διεργασίες. Αν κάνει clone το μηχάνημα σε macbook pro m1 max, θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα καθώς ο υπολογιστής φτάνει σε σημείο να χρησιμοποιεί το 700% της CPU. Έχω το ίδιο πρόβλημα, το ψάχνω καιρό, δεν υπάρχει λύση. Να το πω ακόμα πιο απλά, ο chrome σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σα να κάνει data mining. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα αντιμετωπίσει κανείς το ίδιο πρόβλημα λοιπόν, εκτός κι αν πιέσει τον υπολογιστή για πάνω από 10 λεπτά σε intensive tasks. Σε αυτή την περίπτωση, έχει γίνει λάθος αγορά μηχανήματος καθώς ο εκάστοτε χρήστης προφανώς έχει άλλες απαιτήσεις τις οποίες δεν τις καλύπτει το εν λόγω macbook. Άρα λες ότι για το σκοπό που το έβγαλε καλά έκανε και δεν έβαλε ψύξη. Διαφωνώ αλλά ας μη ξεφύγουμε. 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2022 Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση για macbook με silicon cpu για κάποιον που θέλει chrome based browser, είναι ο Edge της microsoft. 1
ramarg Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 2/11/2022 στις 9:00 ΜΜ, leonidas_fs είπε Για αρχή σταμάτα να χρησιμοποιείς τον chrome για 1-2 μερες, και δες εαν το προβλημα επιμένει. Εαν οχι, τότε σβήσιμο chrome και εγκατασταση ξανα απο την αρχή! Καλός ο safari, αλλα νομιζω οτι υστερεί αρκετά σε σχέση με τον Chrome! Η αλήθεια ειναι οτι τελευταία φορά χρησιμοποίησα safari πριν απο αρκετά χρόνια! Αυτό που δεν μου αρέσει με τον safari είναι οτι ανανεώνεται αρκετά αργά σε σχέση με άλλους browser. Επίσης αν εχεις παλιό mac είναι λιγο μπελάς να κάνεις update τον safari στην τελευταία έκδοση! Aν και δυσκολεύομαι να το παραδεχτώ σίγουρα ανανεώνεται αργά αλλά στους broswer δε ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε δραματικές αλλαγές και αρκετά συχνά. Στην περίπτωση του iOS είδατε τί δράματα είχαμε με παράπονα χρηστών απλά και μόνο για την μετακίνηση της address bar. Προφανώς και δε θέλω να πω ότι είναι κακή η εξέλιξη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η αντίσταση σε αχρείαστες αλλαγές είναι ωφέλιμη. Δεν προσφέρει μόνο διευκόλυνση αλλά και αίσθηση ασφάλειας. Ανοίγω τον Safari και ξέρω τί να περιμένω. Δεν έχω δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι αυτός που είναι, τρέχει σωστά με σωστή διαχείριση πόρων κοκ. Εγώ προσωπικά δεν έχω αισθανθεί τα τελευταία 12 χρόνια (για να μην πω περισσότερα) ότι η εμπειρία χρήσης στον Safari υστερεί σε κάτι. Σχεδιαστικά μπορεί να μην ενθουσιάζει τους πάντες αλλά τί παραπάνω να περιμένει κανείς από έναν broswer... Πόσο μάλλον από ένα μοντέλο Mac που έχει φτάσει στη δύση της ζωής του από άποψη αναβαθμίσεων... Δεν θα κατηγορήσω την Apple για την στασιμότητα μετά από 7 χρόνια υποστήριξης (ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι μετά τα 7 έτη συνεχίζει να κυκλοφορεί αναβαθμίσεις ασφαλείας χωρίς να οφείλει). Στις 2/11/2022 στις 10:21 ΜΜ, Jimbont είπε καταλαβαινω τα περι chrome αλλα επειδη δυστυχως και παλι ξαναλεω εκτος του iphone πρεπει να εχω και ενα android fold 4 (ποσο κακο software..?) πρεπει να εχω chrome. θα δοκιμασω τις λυσεις παραπανω και θα επανελθω Ευκαιρία να αλλάξεις και το Fold σε iPhone 😂 Στις 3/11/2022 στις 11:49 ΠΜ, jodact είπε Ο Chrome είναι σίγουρα κακός browser αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο safari μαμαει και δέρνει. Εμενα πχ τρώει τρελά κολλήματα ο safari. Eιδικά σε Facebook και YouTube. Δεν συντηρείς σωστά τον υπολογιστή γι'αυτό. Δεν αρκεί απλώς η εκκαθάριση ιστορικού όπως όλοι νομίζουν. Στις 3/11/2022 στις 12:23 ΜΜ, giopa62 είπε Πάντως και αυτό που έκανε η apple να βγάλει laptop τέτοιας αξίας και δυνατοτήτων χωρίς ψύξη τραγικό. Σήμερα είναι ο Chrome αύριο θα είναι κάποια άλλη intensive εφαρμογή. Δεν είναι laptop των 500 eur. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Ακριβώς επειδή επισκευάζω πάνω από 17 χρόνια συσκευές και δή φορητούς υπολογιστές, νομίζω κάποιος με στοιχειώδη εμπειρία καταλαβαίνει πόσο μεγάλο μείον είναι η έλλειψη συστήματος ψύξης. Το παράπονο αυτό για μένα προσωπικά δεν ξεκίνησε τώρα αλλά ήδη με τα πρώτα Macbook 12'' & MacBook Air Retina τα οποία είχαν παθητικό σύστημα ψύξης.! Ειδικά στη περίπτωση του πρώτου Air Retina υπήρχε ένα fan (και χωρίς να το χαρακτηρίσω 100% άχρηστο) το οποίο έχω να πω πως ΔΕΝ ήταν και τόσο αποδοτικό, ούτε έξυπνο σαν λογική ψύξης από άποψη θέσης... Σε κάθε περίπτωση για να μην επεκταθώ παραπάνω σε ζητήματα τεχνικής φύσης, στα πρώτα Air με Μ1 αφαίρεσαν και την τελευταία ελπίδα για ύπαρξη Fan αφήνοντας απλά ένα αβοήθητο & απελπιστικά μόνο παθητικό heatsink, το οποίο σε stress δεν καταφέρνει και πολλά και οδηγεί σε αύξηση θεμοκρασίας & πτώση επιδόσεων. Το πρόβλημα είναι ό,τι μέχρι τότε δικαιολογούνταν η αφαίρεση των συστημάτων ψύξης στα πλαίσια μίας ευρύτερης σχεδιαστικής λογικής ''λέπτυνσης'' των συσκευών σε σημείο που να μην υπάρχει πλέον ο απαραίτητος χώρος (παρόλο που οι επεξεργαστές Intel είχαν πάντα θέματα με τις θερμοκρασίες)... Τώρα όμως που αφήσαμε πίσω μας την ''μανία'' για σχεδιαστικά λεπτές συσκευές και είδαμε ένα ανανεωμένο bulky body στα νέα Air & Pro, θεωρώ απαράδεκτο το παθητικό σύστημα ψύξης στα Air.... Όσο και αν θέλει η Apple να αποδείξει την πίστη της στο μέλλον (με τους Apple Silicon), πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ, και οι επεξεργαστές ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. Και θερμότητα δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο χρήστης όταν ακουμπά τον υπολογιστή με τα χέρια του (καθώς μπορεί αυτή να μην μεταφέρεται στο περίβλημα του ιδιαίτερα αν είναι χαμηλή). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ένας Mac M1/M2 ακόμα και αν είναι ''κρύος'' στο άγγιγμα, εσωτερικά το Chipset αναπτύσσει μία θερμοκρασία 40-45 βαθμών σε λειτουργία αδράνειας... Σε αυξημένη χρήση δεν αποκλείεται να ανεβάσει ακόμα και θερμοκρασίες 90+ βαθμών. Απλώς δεν θα ανεβάσει τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα θερμοκρασία όσο ένας Intel (για την ώρα όμως). Τί θα γίνει σε 5 χρόνια? Κανείς δεν μπορεί να σας το εγγυηθεί. Πάρτε παράδειγμα τους Apple Silicon στα iPhone για να καταλάβετε... Ο Α11 Bionic στα iPhone X τρέχει τώρα στις ίδιες θερμοκρασίες με το 2018? Σε καμία περίπτωση. Ζορίζεται αρκετά και ήδη βλέπουμε iPhone X/XR να σέρνονται. Και αυτό γιατί οι απαιτήσεις στις επόμενες εκδόσεις λειτουργικού/εφαρμογών αλλάζουν. Όσο εξελιγμένος και αν είναι σήμερα ο Μ1 Μ2 κοκ θα έρθει αυτή η μελλοντική χρονική στιγμή που ο επεξεργαστής θα ζορίζεται με τις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν μελλοντικά και όχι απλά θα ανεβάζει θερμοκρασίες αλλά η πτώση επιδόσεων θα καθιστά τις συσκευές χωρίς σύστημα ψύξης useless. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις τόσο όμορφες συσκευές & ακριβές χωρίς επαρκές σύστημα ψύξης. Προσωπικά έχοντας δει προ ημερών το Air το θεωρώ τόσο όμορφο που αλήθεια θα αγόραζα ένα για daily use αλλά με αποτρέπει αυτή του η έλλειψη... Κρίμα πραγματικά. ΥΓ: Σε τελική ανάλυση αν ο Μ1 Μ2 κοκ έχει επιτύχει το ακατόρθωτο με χαμηλές θερμοκρασίες ανεξαρτήτως φόρτου, εφόσον το ζητούμενο είναι η απουσία θορύβου, εσύ ως Apple βάλε ένα active heatsink & fan το οποίο θα είναι μονίμως απενεργοποιημένο ΜΕΧΡΙ να χρειαστεί άμεσα ή μελλοντικά...Σε τελική ανάλυση και στα μοντέλα που έχουν σύστημα ψύξης, τα preset που βάζουν λειτουργούν πραγματικά όταν το μηχάνημα φτάσει στο αμήν και αναγκαζόμαστε να ρυθμίζουμε τις στροφές χειροκίνητα. Τί θα άλλαζε λοιπόν η ύπαρξη ενός συστήματος ψύξης που ούτως ή άλλως μέχρι τώρα δούλευε σε χαμηλές στροφές/ανέβαζε στροφές δύσκολα. Αναρωτιέμαι τί σκέφτονται μερικές φορές. Και το λέω γιατί ο μέσος χρήστης πράγματι μπορεί να βλέπει ταινίες στο netflix (για την ώρα) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η συσκευή δεν θα ζοριστεί άμεσα ή μελλοντικά. Πράγματι όποιος ξέρει κάτι παραπάνω θα πάει σε Pro (όχι απλά για τις επιδόσεις αλλά και για το σύστημα ψύξης). Ωστόσο ο άσχετος χρήστης που τον ενδιαφέρουν βασικές εργασίες, στατιστικά θα είναι και άσχετος στην συντήρηση/εκκαθάριση του υπολογιστή και επομένως σύντομα ο υπολογιστής θα ανεβάζει θερμοκρασίες για πλάκα. Δεν γίνεται να στηριζόμαστε για όλα στο ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ της Apple. Ναι κάνουν εξαιρετική δουλειά με το λειτουργικό αλλά έρχεται ένα χρονικό σημείο που όλα φτάνουν στο αμήν. Βάλε ένα ρημάδι ανεμιστηράκι και άφησε το να λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες ή μελλοντικά όταν ο επεξεργαστής θα σέρνεται. Είναι προτιμότερο δηλαδή να λαμβάνεις Mac με καμμένες πλακέτες από το να προστατέψεις τον πελάτη σου μελλοντικά... Και όλα αυτά τα γράφει ένας λάτρης των προιόντων τους, ο οποίος όμως έχει καλή γνώση των internals... Το λένε και οι Αμερικάνοι για κάθε τί απρόβλεπτο... Κάνεις την προσθήκη έχοντας το σκεπτικό ''What happens if''... Επεξ/σία 6 Νοεμβρίου 2022 από ramarg 2 1
jodact Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, ramarg είπε Δεν συντηρείς σωστά τον υπολογιστή γι'αυτό. Δεν αρκεί απλώς η εκκαθάριση ιστορικού όπως όλοι νομίζουν. Tι δεν συντηρώ ακριβώς ? Το κάνει από την πρώτη εβδομάδα. Είναι MacBook Pro 14" που το έχω ελάχιστους μήνες. Αν υπάρχει κάτι που δε γνωρίζω ευχαρίστως να το ακούσω. To drag&drop φωτογραφιών που υποστηρίζει ο safari επίσης δε λειτουργεί πάντα. Γενικά τον safari χρησιμοποιώ σαν κύριο browser, απλά λέω ότι δεν είναι τέλειος, τουλάχιστον στην ως τώρα εμπειρία μου μαζί του. Επεξ/σία 6 Νοεμβρίου 2022 από jodact
Tasos19s Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, jodact είπε Tι δεν συντηρώ ακριβώς ? Το κάνει από την πρώτη εβδομάδα. Είναι MacBook Pro 14" που το έχω ελάχιστους μήνες. Αν υπάρχει κάτι που δε γνωρίζω ευχαρίστως να το ακούσω. To drag&drop φωτογραφιών που υποστηρίζει ο safari επίσης δε λειτουργεί πάντα. Γενικά τον safari χρησιμοποιώ σαν κύριο browser, απλά λέω ότι δεν είναι τέλειος, τουλάχιστον στην ως τώρα εμπειρία μου μαζί του. Δεν υπάρχει τίποτα τέλειο ειδικά στα προϊόντα τεχνολογίας Ο safari είναι απλά καλός και κάνουμε την δουλειά μας χρόνια τώρα Δεν τα πάει καλά με facebook, YouTube και γενικά όλες τις υπηρεσίες google 5 ώρες πριν, ramarg είπε Aν και δυσκολεύομαι να το παραδεχτώ σίγουρα ανανεώνεται αργά αλλά στους broswer δε ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε δραματικές αλλαγές και αρκετά συχνά. Στην περίπτωση του iOS είδατε τί δράματα είχαμε με παράπονα χρηστών απλά και μόνο για την μετακίνηση της address bar. Προφανώς και δε θέλω να πω ότι είναι κακή η εξέλιξη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η αντίσταση σε αχρείαστες αλλαγές είναι ωφέλιμη. Δεν προσφέρει μόνο διευκόλυνση αλλά και αίσθηση ασφάλειας. Ανοίγω τον Safari και ξέρω τί να περιμένω. Δεν έχω δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι αυτός που είναι, τρέχει σωστά με σωστή διαχείριση πόρων κοκ. Εγώ προσωπικά δεν έχω αισθανθεί τα τελευταία 12 χρόνια (για να μην πω περισσότερα) ότι η εμπειρία χρήσης στον Safari υστερεί σε κάτι. Σχεδιαστικά μπορεί να μην ενθουσιάζει τους πάντες αλλά τί παραπάνω να περιμένει κανείς από έναν broswer... Πόσο μάλλον από ένα μοντέλο Mac που έχει φτάσει στη δύση της ζωής του από άποψη αναβαθμίσεων... Δεν θα κατηγορήσω την Apple για την στασιμότητα μετά από 7 χρόνια υποστήριξης (ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι μετά τα 7 έτη συνεχίζει να κυκλοφορεί αναβαθμίσεις ασφαλείας χωρίς να οφείλει). Ευκαιρία να αλλάξεις και το Fold σε iPhone 😂 Δεν συντηρείς σωστά τον υπολογιστή γι'αυτό. Δεν αρκεί απλώς η εκκαθάριση ιστορικού όπως όλοι νομίζουν. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Ακριβώς επειδή επισκευάζω πάνω από 17 χρόνια συσκευές και δή φορητούς υπολογιστές, νομίζω κάποιος με στοιχειώδη εμπειρία καταλαβαίνει πόσο μεγάλο μείον είναι η έλλειψη συστήματος ψύξης. Το παράπονο αυτό για μένα προσωπικά δεν ξεκίνησε τώρα αλλά ήδη με τα πρώτα Macbook 12'' & MacBook Air Retina τα οποία είχαν παθητικό σύστημα ψύξης.! Ειδικά στη περίπτωση του πρώτου Air Retina υπήρχε ένα fan (και χωρίς να το χαρακτηρίσω 100% άχρηστο) το οποίο έχω να πω πως ΔΕΝ ήταν και τόσο αποδοτικό, ούτε έξυπνο σαν λογική ψύξης από άποψη θέσης... Σε κάθε περίπτωση για να μην επεκταθώ παραπάνω σε ζητήματα τεχνικής φύσης, στα πρώτα Air με Μ1 αφαίρεσαν και την τελευταία ελπίδα για ύπαρξη Fan αφήνοντας απλά ένα αβοήθητο & απελπιστικά μόνο παθητικό heatsink, το οποίο σε stress δεν καταφέρνει και πολλά και οδηγεί σε αύξηση θεμοκρασίας & πτώση επιδόσεων. Το πρόβλημα είναι ό,τι μέχρι τότε δικαιολογούνταν η αφαίρεση των συστημάτων ψύξης στα πλαίσια μίας ευρύτερης σχεδιαστικής λογικής ''λέπτυνσης'' των συσκευών σε σημείο που να μην υπάρχει πλέον ο απαραίτητος χώρος (παρόλο που οι επεξεργαστές Intel είχαν πάντα θέματα με τις θερμοκρασίες)... Τώρα όμως που αφήσαμε πίσω μας την ''μανία'' για σχεδιαστικά λεπτές συσκευές και είδαμε ένα ανανεωμένο bulky body στα νέα Air & Pro, θεωρώ απαράδεκτο το παθητικό σύστημα ψύξης στα Air.... Όσο και αν θέλει η Apple να αποδείξει την πίστη της στο μέλλον (με τους Apple Silicon), πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ, και οι επεξεργαστές ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. Και θερμότητα δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο χρήστης όταν ακουμπά τον υπολογιστή με τα χέρια του (καθώς μπορεί αυτή να μην μεταφέρεται στο περίβλημα του ιδιαίτερα αν είναι χαμηλή). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ένας Mac M1/M2 ακόμα και αν είναι ''κρύος'' στο άγγιγμα, εσωτερικά το Chipset αναπτύσσει μία θερμοκρασία 40-45 βαθμών σε λειτουργία αδράνειας... Σε αυξημένη χρήση δεν αποκλείεται να ανεβάσει ακόμα και θερμοκρασίες 90+ βαθμών. Απλώς δεν θα ανεβάσει τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα θερμοκρασία όσο ένας Intel (για την ώρα όμως). Τί θα γίνει σε 5 χρόνια? Κανείς δεν μπορεί να σας το εγγυηθεί. Πάρτε παράδειγμα τους Apple Silicon στα iPhone για να καταλάβετε... Ο Α11 Bionic στα iPhone X τρέχει τώρα στις ίδιες θερμοκρασίες με το 2018? Σε καμία περίπτωση. Ζορίζεται αρκετά και ήδη βλέπουμε iPhone X/XR να σέρνονται. Και αυτό γιατί οι απαιτήσεις στις επόμενες εκδόσεις λειτουργικού/εφαρμογών αλλάζουν. Όσο εξελιγμένος και αν είναι σήμερα ο Μ1 Μ2 κοκ θα έρθει αυτή η μελλοντική χρονική στιγμή που ο επεξεργαστής θα ζορίζεται με τις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν μελλοντικά και όχι απλά θα ανεβάζει θερμοκρασίες αλλά η πτώση επιδόσεων θα καθιστά τις συσκευές χωρίς σύστημα ψύξης useless. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις τόσο όμορφες συσκευές & ακριβές χωρίς επαρκές σύστημα ψύξης. Προσωπικά έχοντας δει προ ημερών το Air το θεωρώ τόσο όμορφο που αλήθεια θα αγόραζα ένα για daily use αλλά με αποτρέπει αυτή του η έλλειψη... Κρίμα πραγματικά. ΥΓ: Σε τελική ανάλυση αν ο Μ1 Μ2 κοκ έχει επιτύχει το ακατόρθωτο με χαμηλές θερμοκρασίες ανεξαρτήτως φόρτου, εφόσον το ζητούμενο είναι η απουσία θορύβου, εσύ ως Apple βάλε ένα active heatsink & fan το οποίο θα είναι μονίμως απενεργοποιημένο ΜΕΧΡΙ να χρειαστεί άμεσα ή μελλοντικά...Σε τελική ανάλυση και στα μοντέλα που έχουν σύστημα ψύξης, τα preset που βάζουν λειτουργούν πραγματικά όταν το μηχάνημα φτάσει στο αμήν και αναγκαζόμαστε να ρυθμίζουμε τις στροφές χειροκίνητα. Τί θα άλλαζε λοιπόν η ύπαρξη ενός συστήματος ψύξης που ούτως ή άλλως μέχρι τώρα δούλευε σε χαμηλές στροφές/ανέβαζε στροφές δύσκολα. Αναρωτιέμαι τί σκέφτονται μερικές φορές. Και το λέω γιατί ο μέσος χρήστης πράγματι μπορεί να βλέπει ταινίες στο netflix (για την ώρα) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η συσκευή δεν θα ζοριστεί άμεσα ή μελλοντικά. Πράγματι όποιος ξέρει κάτι παραπάνω θα πάει σε Pro (όχι απλά για τις επιδόσεις αλλά και για το σύστημα ψύξης). Ωστόσο ο άσχετος χρήστης που τον ενδιαφέρουν βασικές εργασίες, στατιστικά θα είναι και άσχετος στην συντήρηση/εκκαθάριση του υπολογιστή και επομένως σύντομα ο υπολογιστής θα ανεβάζει θερμοκρασίες για πλάκα. Δεν γίνεται να στηριζόμαστε για όλα στο ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ της Apple. Ναι κάνουν εξαιρετική δουλειά με το λειτουργικό αλλά έρχεται ένα χρονικό σημείο που όλα φτάνουν στο αμήν. Βάλε ένα ρημάδι ανεμιστηράκι και άφησε το να λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες ή μελλοντικά όταν ο επεξεργαστής θα σέρνεται. Είναι προτιμότερο δηλαδή να λαμβάνεις Mac με καμμένες πλακέτες από το να προστατέψεις τον πελάτη σου μελλοντικά... Και όλα αυτά τα γράφει ένας λάτρης των προιόντων τους, ο οποίος όμως έχει καλή γνώση των internals... Το λένε και οι Αμερικάνοι για κάθε τί απρόβλεπτο... Κάνεις την προσθήκη έχοντας το σκεπτικό ''What happens if''... τα είπες όλα δεν έμεινε κατι να πούμε επάνω στο θέμα δυστυχώς η apple φτιάχνει τα μηχανήματα της να μην μπορείς να τα κρατήσεις μια 10ετια όπως παλια δεν αλλάζει η ram, δεν αλλαζει ο δισκος, δεν εχει συστημα ψυξης και αλλα μικρα πραγματα ακομα που αν χαλασουν το μεγαλυτερο ποσοστο των χρηστων ή θα βαλει πολυ βαθια το χερι στην τσεπη ή θα παρει καινουργιο μηχανημα αυτή είναι η apple με τα ωραία της και τα άσχημα της 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα