Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, εδώ και αρκετό διάστημα δουλευω NAS της Synology. Μέχρι τωρα πρόβλημα δεν είχα, όλα δουλευουν άψογα. 3 Backup που δουλευουν αυτόματα ημερήσια/weekly κλπ και με εχουν σώσει κι ολας. Απλά απο διάφορα βίντεο βλέπω πως σε σχέση με το ZFS το EXT4 που τρέχουν τα NAS δεν συγκρίνεται. Συν τα κόλπα που κάνει το ZFS σε συνεργασία με το TrueNAS Core, για την αποφυγή data rot κλπ. Βασικά οσα είπα παραπάνω, αφορούν το data rot. Για αυτο σκέφτομαι για ενα FS. Βασικό ζητούμενο το μικρό footprint. Όσο πιο μικρό, τόσο καλύτερα. Να πλησιάσουμε δηλαδή σε μέγεθος - αν γίνεται - ενα 6δισκο synology.

Οπότε ψάχνω για:

- Επεξεργαστή 2ετίας max, 6 εως 8 πυρήνες απαραίτητα με onboard graphics. (Σκέφτομαι για AMD Ryzen 7 5700G. Είμαι team red βασικά.)

- Μητρική (itx ίσως;;) με m.2 για να μην φάει χώρο μεσα δίσκος με τα καλώδια του. Ελάχιστο απαιτούμενο μια θέση PCI για να μπεί 10G κάρτα επάνω κάποια στιγμή. Κατα τα άλλα δεν εχω ιδέα τι να διαλέξω καθώς δεν γνωρίζω απο συμβατότητες με bios κλπ. Πχ μια μητρική που είδα δεν ήταν συμβατή με επεξεργαστή τάδε αν δεν γινόταν πρώτα update το bios αλλά δεν μπορούσες να κανεις update χωρίς επεξεργαστή. Help!

- Κουτί όπως είπα οσο μικρότερο γίνεται και Ram, M2 κλπ χωρίς να με νοιάζουν πολύ.

Ιδέες;

edit: Ξέχασα. Βλάκας κλασσικά. Θέσεις για σκληρούς μέσα. 6 καλά δεν είναι; Θα μου πεις καλα βλαμμένος εισαι; Θες μικρό footprint και 6 δισκους; Ναι ειμαι χαχαχα 🤣

Επεξ/σία από Kostas88KG
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρίξε μια ματιά στο fractal node 304. Παίρνει έως έξι δίσκους. Μικρό πολυ δεν το λες αλλά έχει τα στοιχεία που αναζητάς νομίζω.

Δεν θα βρεις am4 itx με 6 sata ports εκτός αν συνδέσεις στο pcie. Bios για να δει τον 5700g μπορεις να ζητήσεις από το κατάστημα αγοράς σε κάθε περίπτωση για να είσαι καλυμμένος. Η οικονομικότερη τη στιγμη που μιλαμε, είναι η asrock a520 itx

Επεξ/σία από radiohead
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@radiohead

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Η πρόταση του fractal μου αρέσει πολύ. Μάλλον θα το τιμήσω. Πέρα απο το "κούμπωμα" δηλαδή που είναι προφανές, υπάρχει κάποιος ευκολος τρόπος να γνωρίζω αν μια μητρική είναι συμβατή με τον επεξεργαστή ή αν θα θέλει update ή αν τελος πάντως πάντων δεν ειναι καθόλου συμβατή;

8 ώρες πριν, radiohead είπε

Δεν θα βρεις am4 itx με 6 sata ports εκτός αν συνδέσεις στο pcie.

Oh. ok. Δεν ήξερα. Οπότε αν καταλαβαίνω σωστά θέλω κάρτα σαν και αυτη πχ; > https://www.skroutz.gr/s/37027389/Silverstone-Κάρτα-PCIe-σε-6-θύρες-SATA-SST-ECS06.html

edit: Έγραψα κι έβησα αρκετά πράγματα, δεν ξέρω ποιος πρόλαβε να δεί τι. Έλεγα για αλλαγές σε κουτί σε μέγεθος μητρικής κλπ. Σβήνω τα περισσότερα που έγραφα καθώς εκανα αναζητήσεις. Επίσης για το κόστος είχα πει πως αν πάω σε 6δισκο Synology θα πρέπει να δώσω 800-900 Ευρώ. Οπότε αυτο είναι και το ταβάνι μας. Επίσης κάτι που είχα πει στα γράψε σβήσε πως μου φαίνεται θα πρέπει να στοχευσω στους 4 δίσκους για να πάρω sata πανω απο την μητρική και να αποφύγω την καρτα για εξτρα δίσκους.

Επόμενο edit ήταν όταν βρήκα την ASRock B550 Phantom Gaming ITX. Με 4 Sata κι ελευθερη η PCIe για κάρτα είτε Sata είτε δικτύου. Γιατι όμως λέω "είτε"; Επειδή η μητρική εχει επάνω της, αν βλέπω καλά, 2,5Gb δίκυο. Κάτι που μου είναι υπέρ αρκετό για να προσθέσω και ενα 2μισάρι switch και να κρατήσω την pcie για τον στόχο των 6 δίσκων.

Επίσης έπεσα απο τον Ryzen 7 5700G στον  4500 για να γλιτώσω χρήματα. Ούτως ή αλλως θεωρώ πως για αυτο που θα κάνει ο 4500 θα το υπέρ καλύψει. Ήδη με το μονόδισκο της synology που εχω τώρα κάνω δουλειά με πολύ άνεση. Αρνητικό η έλειψη  integrated graphics στον επεξεργαστή, αλλά δεν καίγομαι επειδή μπορώ να πετάξω στο setup για λίγη ωρα μια παλιά gpu που εχω και μετά την αφαιρώ ή παίρνω μια κάρτα με 40 ευρώ και είναι κομπλέ. Ούτως ή αλλως σαν server μέσω δικτιου γίνεται η διαχείρηση του.

Σύνολο χωρίς δίσκους: 620€ περίπου.

Κουτί: Fractal Design Node 304
Μητρική: Asrock B550M-ITX/ac
CPU: AMD 4500
RAM: ΔΓ/ΔΑ
PSU: Ίσως το Silverstone SX300-B. (65w CPU + 15w / δίσκο; 65+90= 155w + 145 αέρας) ή ίσως το Seasonic. Δεν ξέρω ακομα.

NAS_v1.jpg

Επεξ/σία από Kostas88KG
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου φαίνονται πολλά χρήματα και ασύμφορο. Στη θέση σου θα συμβιβαζομουν με micro atx μεγαλύτερο κουτί για να γίνει πιο οικονομικό. Θα ψάξω μέχρι το βράδυ κάποια εναλλακτική σε matx με 6 sata ports. Στο μεταξύ ίσως σου προτείνουν και οι υπόλοιποι συμφορουμιτες. Ο 5600g οχι; 

Επεξ/σία από radiohead
  • Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Kostas88KG είπε

Ήδη με το μονόδισκο της synology που εχω τώρα κάνω δουλειά με πολύ άνεση.

Καταρχήν θα σου έλεγα να το πάρεις αλλιώς και να ηρεμήσεις γιατί και θα πετάξεις τα λεφτά σου τσάμπα και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο στην τελική.

Αναβάθμιση αποθηκευτικού χώρου με αύξηση δίσκων ή και ολόκληρου συστήματος κάνουμε διότι εκεί μας οδηγούν οι προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες των δεδομένων μας και όχι διότι διαβάσαμε κάπου για «data rot» ή επειδή διαβάσαμε κάπου αλλού για τα κόλπα του zfs.

Από το μονόδισκο με πολύ άνεση λοιπόν που είσαι τώρα σε 6δισκο NAS ή σε 6πύρηνο, εδώ γελάμε, σύστημα το μόνο που θα γίνει είναι να πετάξεις ένα σωρό λεφτά για h/w που ίσως αποσβέσει την αξία του μετά από 10-12 χρόνια και λίγα είναι.

Φιλικά στο λέω αλλά ξεκίνησες από εντελώς λάθος βάση.

Tip 1
Όλα τα σύγχρονα μπόρντ με την τοποθέτηση ενώς m.2 αυτόματα απενεργοποιούν κάποια ή κάποιες θύρες sata, άρα δεν λειτουργούν όλες.

Tip 2
6-8πύρηνοι επεξεργαστές για να εκτελέσουν λειτουργία NAS είναι τσάμπα καμένο ρεύμα. Τα περισσότερα συστήματα έχουν 2πύρηνους ή το πολύ 4πύρηνους low energy επεξεργαστές επιπέδου celeron ή atom.

Tip 3
250GB nvme για να αποθηκεύσεις το λειτουργικό είναι πεταμένα λεφτά, τα περισσότερα μοντέρνα nas λειτουργικά συστήματα κάθονται άνετα σε 16 ή 32GB usb stick.

Tip 4
Το αξίας 138ευρώ Seasonic είναι καραπεταμένα λεφτά για τη δουλειά αυτή.

Tip 5
To αξίας 200ευρώ μπόρντ, βλέπε tip 4.

• Like 1
Δημοσ.

@Kostas88KG 

Αν και συμφωνώ με τον @dpolal έσπασα το κεφάλι μου να βρω μια ενδιάμεση λύση που να σε βολέψει και να είναι τουλάχιστον το λιγότερο δυνατό 'πεταμένα λεφτά'. Παλι ειναι αρκετά αλλα εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις με τα χρήματά σου. Αν προχωρήσεις σε αυτο που σκέφτεσαι, τουλάχιστον με τα παρακάτω γλιτώνεις το pcie σε sata adapter. Αυτό που είναι προαπαιτούμενο είναι να έχεις διάθεση και να πιάνουν τα χέρια σου, αλλιώς βρες ready case.

Στο διαταύτα.

Μια μητρική με m2 και 6 sata ports χωρίς περιορισμό sharing. Μόνο άν τοποθετούσες δεύτερο m2 που δεν σε ενδιαφέρει, θα είχες θέμα με τα sata. 

https://www.skroutz.gr/s/23777984/Asrock-B550M-Pro4-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html

Το μικρότερο και πιο compact micro atx κουτί (το οποίο μαμά παίρνει έως 5 hdds) που βρήκα

https://www.skroutz.gr/s/30133046/Inter-Tech-IM-1-Pocket-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-Μαύρο.html

https://www.inter-tech.de/productdetails-157/IM-1_POCKET_EN.html

Θα χρειαστεί να σπάσεις εσυ το κεφάλι σου και να χωρέσεις τον έκτο όταν το πιάσεις στα χέρια σου με μόντα όπου βρείς κενό. Δεν ενδείκνυται για τόσους πολλούς δίσκους imho, γιατί καλύπτεις έτσι τις θέσεις που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμιστήρες για ψύξη. Παρόλαυτα αν βάλεις στα σημεία που σου λεει ο κατασκευαστής, τότε σου μενει  να τοποθετήσεις fans μόνο πίσω έναν 80αρη και δυο 120αρηδες επάνω ως exhaust. Σε αυτό το σημείο, μπορείς να τσεκάρεις αν γίνεται,  αντί να βαλεις κάτω τους δυο δίσκους να τους κουμπώσεις στο επάνω μέρος πάλι με μοντα ώστε να μπουν 2x120mm η 2x140mm ανεμιστήρες ως intake στο κάτω μερος δηλαδή να κάνεις 'τράμπα'.

Όλα τα υπόλοιπα κουτιά πχ node 804 ξεφεύγουν σε λίτρα και δε θυμίζουν καθόλου αυτό που είχες στο μυαλό σου.

Τροφοδοτικό πάρε το πιο οικονομικό επώνυμο atx semi modular που θα βρεις ή το πιο οικονομικό επώνυμο sfx. Κάπου στο 50ευρο υπολόγιζε. 

Μνήμη πάρε μια 8άρα μονή. Αύριο μεθαύριο δεν ξέρεις μπορεί να σου τη βαρέσει και να τον χρησιμοποιήσεις για άλλη χρήση να προσθέσεις ακόμα 8 έχοντας ένα slot ελεύθερο. 

Αυτά από εμένα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, dpolal είπε

Αναβάθμιση αποθηκευτικού χώρου με αύξηση δίσκων ή και ολόκληρου συστήματος κάνουμε διότι εκεί μας οδηγούν οι προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες των δεδομένων μας και όχι διότι διαβάσαμε κάπου για «data rot» ή επειδή διαβάσαμε κάπου αλλού για τα κόλπα του zfs.

Τα τελευταία 20 χρόνια εχω "χάσει" 4 ή 5 δίσκους με δεδομένα. Στις πρώτες περιπτώσεις εννοείται ΔΕΝ είχα backup (μικρός γαρ τότε) ενώ η τελευταία ζημιά ήταν με έναν WD πριν καμια 5ετία που πήρε προβληματικό firware αυτόματα και κόλλησε, αλλά σαν βλάκας, ημιμαθής που ήμουν (όπως και τωρα δεν τα ξέρω όλα, για αυτο άλλωστε και αυτο το post) έβγαλα τον δίσκο απο τη θήκη να διαβάσω τα δεδομένα. Πήγα να διαβάζω EXT4 σε windows NTFS. 🤐 Μπουμ. Παπαλα τα δεδομένα. Το data rot και η ασφάλεια των δεδομένων μου είναι Νο1 πλέον, μιας και δεν ειμαι 15 χρόνων να εχω μερικές φωτογραφίες και μερικά παιχνίδια, αλλά δουλευω γραμματέας στην οικογενειακή επιχείρηση, συν την δική μου part time εργασία που απαιτεί μεγάλο όγκο δεδομένων*. Τα παραπάνω για να εξηγήσω γιατι το data rot / data integrity είναι βασικό ζητούμενο.

*Κάνω edit και σβήσω λεπτομέριες της εργασίας μου καθώς δεν αφορούν το φορουμ.

Από το μονόδισκο με πολύ άνεση λοιπόν που είσαι τώρα σε 6δισκο NAS ή σε 6πύρηνο, εδώ γελάμε, σύστημα το μόνο που θα γίνει είναι να πετάξεις ένα σωρό λεφτά για h/w που ίσως αποσβέσει την αξία του μετά από 10-12 χρόνια και λίγα είναι.

Θα "πετάξω" τα λεφτά που πετούσα σε ενα synology, πχ εδω: https://www.skroutz.gr/s/25035691/Synology-DiskStation-DS1520-NAS-Tower-με-5-θέσεις-για-HDD-M-2-SSD-και-4-θύρες-Ethernet.html. Ίσως και λιγότερα χρήματα λοιπον. Δεν ξέρω γιατι το βλέπεις ως πεταμένα λεφτά. Αλλά οκ, δεκτό. edit: ένας απο τους λόγους που είπα να αποφύγω στο nas της synology: https://www.youtube.com/watch?v=l55GfAwa8RI.  Επίσης μερικά άλλα βίντεο, από ανθρώπους που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και που μιλάνε για το δύσκολο κομμάτι του BTRFS. Απο τη μια καλά τα λες οτι δεν κάνουμε κάτι επειδή κάποιος το είπε σε ένα βίντεο, απο την άλλη αν δεν δω μερικά βίντεο, δεν ψαχτώ, δεν ρωτήσω, θα πάω στο αλλο άκρο που θα το παίζω ξερόλας.

Όλα τα σύγχρονα μπόρντ με την τοποθέτηση ενώς m.2 αυτόματα απενεργοποιούν κάποια ή κάποιες θύρες sata, άρα δεν λειτουργούν όλες.

Δε το γνώριζα. Σε ευχαριστώ για το info.

6-8πύρηνοι επεξεργαστές για να εκτελέσουν λειτουργία NAS είναι τσάμπα καμένο ρεύμα. Τα περισσότερα συστήματα έχουν 2πύρηνους ή το πολύ 4πύρηνους low energy επεξεργαστές επιπέδου celeron ή atom.

Το γνωρίζω οτι ειναι overkill. Σκεφτόμουν και για 2πύρηνο δεν με τον Ryzen 5 4500 στα 80 ευρώ δεν ειναι μεγάλη η διαφορά με εναν μικροτερο 2πυρηνο.

250GB nvme για να αποθηκεύσεις το λειτουργικό είναι πεταμένα λεφτά, τα περισσότερα μοντέρνα nas λειτουργικά συστήματα κάθονται άνετα σε 16 ή 32GB usb stick.

40 ευρω...

Το αξίας 138ευρώ Seasonic είναι καραπεταμένα λεφτά για τη δουλειά αυτή.

οκ. Οπότε πάμε σε κατι μικρότερο.

To αξίας 200ευρώ μπόρντ, βλέπε tip 4.

2.5G δίκτυο.

4 ώρες πριν, radiohead είπε

Αυτά από εμένα. 

Σε ευχαριστώ για οσα έγραψες radiohead. Θα ρίξω μια ματιά. Ναι, σπάω το κεφάλι μου κι εγω.

Επεξ/σία από Kostas88KG
Δημοσ.

Εγώ δεν θα έσκαγα για bitrot με Synology. Εννοώ είναι από τα λίγα NASes κτλ που έχουν κάποιο protection για τέτοιες καταστάσεις..

Δημοσ.
5 ώρες πριν, jmirko15 είπε

Εγώ δεν θα έσκαγα για bitrot με Synology. Εννοώ είναι από τα λίγα NASes κτλ που έχουν κάποιο protection για τέτοιες καταστάσεις..

Με BTRFS ναι, κάτι τέτοιο διαβάζω και ακουω. Αλλά με EXT4; Τρέχω βεβαια HyperBackup το οποίο θεωρητικά αν δεν σκάσει δίσκος μπορεί να παει πίσω εως και 5 χρόνια ετσι οπως το σέταρα, αλλά δεν ξέρω αν "διαβάζει" τυχόν αλλαγές σε coprruption αρχείων. Θελω να πω πως οκ γίνεται μια αλλαγή σε ενα DOC. Το HB το καταλαβαίνει και κρατάει incremental backup. Αν όμως η αλλαγή είναι κάποιο rot, θα το δεί να το κρατήσει για να εχω το αρχείο σε 16 μήνες απο τη στιγμή του rot;

Αυτο, είναι μια καλή ερώτηση για την synology. Πάντως, το σύστημα επάνω το ψήνω. Είδωμεν μεσα στο Δεκέμβρη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειμαι και γω σε φαση στησιματος FS/NAS για προσωπική χρήση. Κυρίως με ενδιαφέρει η κοινή χρήση αρχείων μεταξύ συσκευών και το backup.

Αρκετά παλαιότερα είχα File Server σε BSD με Samba. (δεν υπήρχαν καν NAS όπως τα ξέρουμε σήμερα τότε). Βλεπω και λυσεις τυπου synology αλλα κοιταω και για κατι οικονομικο σε Unix FS. 

Υπάρχει κάποια πρόταση για αξιοπρεπές hardware σε καλή τιμή; Μιλάμε για 2 δίσκους για αρχή (σε RAID 1) και (ίσως) αργότερα για 4.

Βασικό κριτήριο φυσικά η τιμή αλλά και η ταχυτητα.

Υ.Γ Αν πάω σε NAS κλείνω προς Synology DS218 μαζί με 2x2TB

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από VirusX2gr
Δημοσ.
Στις 1/11/2022 στις 4:42 ΜΜ, Kostas88KG είπε

Με BTRFS ναι, κάτι τέτοιο διαβάζω και ακουω. Αλλά με EXT4; Τρέχω βεβαια HyperBackup το οποίο θεωρητικά αν δεν σκάσει δίσκος μπορεί να παει πίσω εως και 5 χρόνια ετσι οπως το σέταρα, αλλά δεν ξέρω αν "διαβάζει" τυχόν αλλαγές σε coprruption αρχείων. Θελω να πω πως οκ γίνεται μια αλλαγή σε ενα DOC. Το HB το καταλαβαίνει και κρατάει incremental backup. Αν όμως η αλλαγή είναι κάποιο rot, θα το δεί να το κρατήσει για να εχω το αρχείο σε 16 μήνες απο τη στιγμή του rot;

Αυτο, είναι μια καλή ερώτηση για την synology. Πάντως, το σύστημα επάνω το ψήνω. Είδωμεν μεσα στο Δεκέμβρη.

Έχω File server εδώ και πάρα πολλά χρόνια με άριστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Μόλις πριν λίγες μέρες έκανα ολική αναβάθμιση με H470M, Celeron, 4GB Ram, 1 SSD και 8 HDD, σύνολο 27ΤΒ, σε 500W τροφοδοτικό και λειτουργικό πάντα Debian stable χωρίς γραφικό περιβάλλον, με memory footprint μόλις 150ΜΒ.

Αν σε ενδιαφέρει, σου λέω περισσότερα. 

Δημοσ.
Στις 31/10/2022 στις 10:21 ΠΜ, dpolal είπε

Εντελώς εσφαλμένη δήλωση. Πάρα πολύ λίγες μητρικές το κάνουν αυτό και συνήθως οι φθηνές ή αυτές που έχουν έξτρα θύρες από αυτές που περιλαμβάνει το chipset.

Μιλάω εκ πείρας. Έχω πάρα πολλά δεδομένα, πολλούς υπολογιστές και σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ μέσα που δίνουν σημασία στις κάρτες γραφικών γιατί είναι "gamers" και βγάζουν όλες τις μητρικές ίδιες και άχρηστες τις θύρες τους, εγώ δίνω σημασία στα δεδομένα και στις θύρες sata και m2. Ένα απλώς παράδειγμα, στην Tomahawk μου Χ570S έχω και δύο m2 disks και 6 sata, και όλα δουλεύουν κανονικότατα. Και φυσικά έψαξα το θέμα πριν την αγοράσω.

Στις 1/11/2022 στις 12:05 ΠΜ, Kostas88KG είπε

Δε το γνώριζα.

Μη βιάζεσαι να αποδέχεσαι ό,τι σου λένε οι άλλοι. Αυτό ισχύει και για αυτά που λέω και εγώ και ο καθένας.

Στις 1/11/2022 στις 4:42 ΜΜ, Kostas88KG είπε

Αν όμως η αλλαγή είναι κάποιο rot

Το BitRot κατά την άποψή μου είναι μύθος. Είχα ασχοληθεί και παλιότερα με το θέμα, επειδή κάποιος άλλος παλιότερα το είχε αναφέρει επίσης εδώ στο φόρουμ. Διάβασα πάρα πολύ και κατέληξα ότι στους σύγχρονους δίσκους δεν υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, διότι προτού γίνει ο sector bad, ο ίδιος ο δίσκος το καταλαβαίνει και παίρνει μέτρα προστασίας αντιγράφοντας τα δεδομένα του sector σε έναν από τους spares που έχει ακριβώς για αυτό το σκοπό. Μάλιστα μου συνέβη πρόσφατα σε έναν από τους πιο παλιούς δίσκους που έχω, και με έκπληξή μου ο δίσκος μετέφερε τα δεδομένα σε έναν ελεύθερο reserve όταν ακόμα ο sector ήταν weak και όχι bad, ενώ δεν χάθηκε τίποτα από τα δεδομένα.

Αν πάλι sectors γίνουν μαζικά, κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες, weak ή bad, τότε δεν σε σώζει τίποτα παρά μόνο το backup που θα έχεις σε άλλον δίσκο.

Με τα παραπάνω παρέχω τροφή για σκέψη και απλά σε παρακινώ να μελετήσεις το θέμα και να σχηματίσεις δική σου άποψη. Εγώ πάντως 10 χρόνια τώρα με το EXT4 και καμιά 20αριά δίσκους δεν είχα ποτέ πρόβλημα bitrot. Όσοι δίσκοι χάλασαν, χάλασαν απότομα και μαζικά, είτε εμφανίζοντας απότομα εκατοντάδες ή χιλιάδες weak ή bad sectors, είτε παραδίδοντας στιγμιαία το πνεύμα.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Εντελώς εσφαλμένη δήλωση. Πάρα πολύ λίγες μητρικές το κάνουν αυτό και συνήθως οι φθηνές ή αυτές που έχουν έξτρα θύρες από αυτές που περιλαμβάνει το chipset.

Μιλάω εκ πείρας. Έχω πάρα πολλά δεδομένα, πολλούς υπολογιστές και σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ μέσα που δίνουν σημασία στις κάρτες γραφικών γιατί είναι "gamers" και βγάζουν όλες τις μητρικές ίδιες και άχρηστες τις θύρες τους, εγώ δίνω σημασία στα δεδομένα και στις θύρες sata και m2. Ένα απλώς παράδειγμα, στην Tomahawk μου Χ570S έχω και δύο m2 disks και 6 sata, και όλα δουλεύουν κανονικότατα. Και φυσικά έψαξα το θέμα πριν την αγοράσω.

Δεν έχω ακούσει κανέναν να αγοράζει 260+ ευρώ μητρική για να τρέχει freeNas ή όποιο άλλο NAS υπάρχει εκεί έξω.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, dpolal είπε

Δεν έχω ακούσει κανέναν να αγοράζει 260+ ευρώ μητρική για να τρέχει freeNas ή όποιο άλλο NAS υπάρχει εκεί έξω.

Δεν πρότεινα κάτι τέτοιο και αυτό που λες δεν αποτελεί απάντηση σε αυτά που είπα εγώ. 

Η ουσία είναι ότι αυτό που είπες, "όλες οι μητρικές..." δεν ισχύει με τίποτα. 

• Super Moderators
Δημοσ.
15 hours ago, dpolal said:

Τότε δεν συχνάζεις σε μέρη με "data hoarders". 😛

Ούτε εγώ έδωσα τόσα πολλά για τη μητρική που χρησιμοποιώ στο unRAID, αλλά η συγκεκριμένη που βρήκα ήταν εξαιρετική γι' αυτό που την ήθελα οπότε δεν χρειάστηκε να ξοδέψω παραπάνω.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...