Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από ότι φαίνεται το Shutterstock είναι πρόθυμο να αγκαλιάσει την τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Verge, η γνωστή υπηρεσία παροχής φωτογραφιών προχώρησε στη διεύρυνση της συμφωνία της με την OpenAI για να ξεκινήσει την πώληση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τη  βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, και πιο συγκεκριμένα με το μοντέλο DALL-E 2.

Όπως εξηγεί με απλά λόγια η κοινοπραξία OpenAI, το DALL-E 2 είναι ένα σύστημα AI που έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεαλιστικές εικόνες και τέχνη αξιοποιώντας τα δεδομένα μίας περιγραφής σε φυσική γλώσσα. Πρόκειται λοιπόν για ένα μοντέλο AI που μπορεί να παράγει εικόνες από κείμενο. 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα προσφέρει «απευθείας πρόσβαση» στο σύστημα DALL-E 2 μέσω της ιστοσελίδας του Shutterstock με τους δημιουργούς των οποίων τα έργα και οι φωτογραφίες έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας να αποζημιώνονται μέσω ενός νέου ταμείου που ονομάζεται «Ταμείο Συνεισφερόντων». Οι καλλιτέχνες, όταν διαπιστωθεί ότι το έργο τους χρησιμοποιείται από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, θα αποζημιώνονται επίσης.

Η OpenAI αδειοδοτήθηκε από την εταιρεία Shutterstock για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης text-to-image του συστήματος DALL-E το 2021. Η πρόσφατα διευρυμένη συμφωνία αντιπροσωπεύει μία από τις πρώτες πρακτικές χρήσεις της τεχνολογίας μέσω του κιτ προγραμματισμού της OpenAI.

Η ενσωμάτωση DALL-E θα είναι διαθέσιμη κάποια στιγμή τους «προσεχείς μήνες». Όπως έκανε γνωστό το Shutterstock, θα απαγορεύσει τις όποιες εικόνες ή έργα τέχνης δημιουργούνται από μοντέλα AI εκτός της πλατφόρμας της OpenAI. Αν και η συγκεκριμένη απόφαση αναμφισβήτητα προστατεύει τα συμφέροντα και τα επιχειρηματικά μοντέλα των δύο εταιρειών, διασφαλίζει επίσης ότι η Shutterstock θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται ώστε να πληρώνει αναλόγως τους δημιουργούς ή παραγωγούς. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και θα περιλαμβάνουν έσοδα τόσο από δεδομένα εκπαίδευσης όσο και από δικαιώματα χρήσης των εικόνων.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική συμφωνία που βασίζεται σε αποζημιώσεις του είδους. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και στη διευθέτηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν σχετικά με το αν η τέχνη που δημιουργείται από κάποιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι δανεισμένη ή κλεμμένη. Κάποιες άλλες εταιρείες είναι πάντως περισσότερο προσεκτικές στον συγκεκριμένο τομέα. Η ανταγωνίστρια του Shutterstock, Getty Images, έχει απαγορεύσει εντελώς τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, φτάνοντας στο σημείο να χρησιμοποιεί ακόμη και φίλτρα για να εμποδίσει τη διάδοση τέτοιου είδους περιεχομένου. Η Google, εν τω μεταξύ, κρατά επί του παρόντος το δικό της σύστημα Imagen ιδιωτικό μέχρι να βρει έναν «υπεύθυνο» τρόπο να κάνει το σύστημα διαθέσιμο στο κοινό.

Επειδή η συμφωνία είναι νέα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πως θα πληρώνονται οι δημιουργοί. Ενδεχομένως και να πρόκειται για μία συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει μία αρμονική σχέση μεταξύ των δημιουργών και της τεχνητής νοημοσύνης. Θα δούμε όμως. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοινώς πάει να γίνει ο ενδιάμεσος που θέλει να βγάλει λεφτά χωρίς να κάνει τίποτα…

ΥΓ: το ακόμα πιο τραγικό βέβαια μ είναι η προσπάθεια διαφήμισης ενός εργαλείου ως κάτι άλλο… 

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 2
Δημοσ.

Shutterstock, OpenAI, AI-generated images και όλα πακεταρισμένα σε λαδόκολλα NFT.

Μιλάμε για σίγουρο κέρδος. Τι μπορεί να πάει στραβά αναρωτιέμαι.

  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσπάθησαν να μας βάλουν τσιπάκια για να δημιουργούμε ψηφιακό έργο, αλλά ευτυχώς η αγκαρία ανατέθηκε στους υπολογιστές τους.. ούφ🤭 την γλυτώσαμε. :D🤖

Επεξ/σία από Pokemon640
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nzeppos είπε

Shutterstock, OpenAI, AI-generated images και όλα πακεταρισμένα σε λαδόκολλα NFT.

Μιλάμε για σίγουρο κέρδος. Τι μπορεί να πάει στραβά αναρωτιέμαι.

Sidenote : οι διαφημιστικές τραβάνε αρκετό υλικό από εκεί και γλυτώνουν έξοδα από το να χρεώνουν εξωτερικά γυρίσματα.

Δημοσ.

Ό όρος "τέχνη" έχει πολύ... ξεχειλώσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διακρίνουμε τη δημιουργία από την τέχνη.

  • Like 1
Δημοσ.

Καλά όλα αυτά, ειμαστε φαν των νεων τεχνολογιών, αλλά νομίζω ότι βλέπουμε κι εδώ το ίδιο τρέντ της εποχής. Αντικαθιστούμε τους μικρο-μεσαιους παραγωγούς με υπερ-εταιρίες που αντικαθιστούν τους πάντες σε μία αγορά. Υπερ-παραγωγοί και καψο-καταναλωτές και αποχαιρέτα την μεσαια ταξη που κάποτε γνώρισες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...