Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 hours ago, panos_90 said:

Καλημέρα

Κινούμενος στην Ε.Ο. Κορίνθου-Άργους με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνει από δεξιά αυτοκίνητο μεγάλη ταχύτητα (ασχολίαστο) , αλλά χωρίς να σταματήσει, με σκοπό να μπει στην ίδιο δρόμο με μένα, αλλά με κατεύθυνση προς Άργος. Πάλι καλά πρόλαβα να σταματήσω αλλά θεώρησα πως είχα προτεραιότητα. Τώρα βλέπω ότι από αυτό το σημείο δεν έχει ούτε στοπ ούτε παραχώρηση προτεραιότητας ούτε τίποτα. Άρα θεωρητική σε ατύχημα φταίω εγώ;! 

Συγκεκριμένα το στίγμα είναι: 37.929926,22.928353

Το παράδοξο είναι ότι πιο κάτω δεξιά έχει στοπ αλλά πιο πριν δεν έχει. Οπότε λογικά μιλάμε για έλλειψη σήμανσης;

Βάσει του άρθρου 26 του ΚΟΚ, εσύ έχεις προτεραιότητα διότι κινείσαι επί της Εθνικής Οδού υπ' αριθμό 7, Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης-Καλαμάτας, η οποία Ε.Ο. αποτελεί την παλαιά κύρια οδική αρτηρία (όχι παλαιά Ε.Ο.) των νομών Αργολίδος, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

18 hours ago, panos_90 said:

Το παράδοξο είναι ότι ακριβώς στα 5 μέτρα έχει στοπ για τα οχήματα που πάνε να μπουν στην Κορίνθου-Άργους ενώ σε αυτό το σημείο πιο πριν δεν έχει καμία σήμανση. Ωστόσο αυτό που παρατηρώ είναι ότι μερικά μέτρα πριν στην Κορίνθου -Άργους έχει διπλή συνεχόμενη γραμμή, όπου προφανώς έχει ξεφτίσει σε πολλά σημεία, οπότε θεωρητικά το φορτηγό δεν μπορεί να πάει αριστερά για εκείνο, δηλαδή με κατεύθυνση προς Άργος. 

18 hours ago, JakeKaufman said:

εχω την αίσθηση, όπως βλέπω αυτή την ομορφιά, ότι το στενάκι αυτο δημιουργήθηκε μόνο για  να κάνουν δεξιά αυτοί που ειναι στο ρεύμα προς Κόρινθο , έπρεπε δηλαδή να είναι μονόδρομος, αλλά δεν σημάνθηκε ποτέ

Δε νομίζω πως απαγορεύεται η στροφή προς τα αριστερά εκεί, μιας και πέρα απο την μην ύπαρξη απαγορευτηκής πινακίδας Ρ-27, υπάρχει και πληροφοριακή πινακίδα κατεύθυνσης Π-8, με προορισμό το Άργος. Δεδομένου του γεγονότος πως οι πινακίδες κατεύθυνσης τοποθετούνται επί των σημείων στροφής των κόμβων, και όχι προ αυτών, δε μπορεί η εν λόγω πινακίδα να αναφέρεται στην πιο κάτω διακλάδωση (αιχμή τριγώνου).

17 hours ago, nickol-us said:

Είχα την ίδια εντύπωση μέχρι που αποφάσισα να το διασταυρώσω

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/k-odikis-kykloforias/arthro-26-kodikas-odikis-kykloforias-isopedoi

Άρθρο 26 - Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Ισόπεδοι οδικοί κόμβοι και υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας

Στο σημείο αυτό, το άρθρο του ΚΟΚ είναι κατά τη γνώμη μου προβληματικό, μιας και περιέχει σε μια πρόταση μαζί, διοικητικούς και κατασκευαστικούς χαρακτηρισμούς οδών.

Οι όροι «αυτοκινητόδρομος» και «οδός ταχείας κυκλοφορίας» αποτελούν κατασκευαστικό χαρακτηρισμό μιας οδού και όχι αυστηρά διοικητικό, όπως οι όροι «εθνική οδός», «επαρχιακή οδός» κλπ. Για παράδειγμα, μια εθνική οδός μπορεί να έχει τη μορφή μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας αλλά και μιας οδού η οποία να μην έχει καν διαχωριστική γραμμή (παράδειγμα). Αντιθέτως, οι οδοί ταχείας κυκλοφορίας και οι αυτοκινητόδρομοι έχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και είναι σημασμένοι ως τέτοιοι (με χρηση των πινακίδων Π-26 και Π-27).

17 hours ago, SabotazNic said:

Μηπως επειδη ειναι "παλαια" ΕΟ, δεν θεωρειται και δρομος με προτεραιοτητα?

Είτε παλιά, είτε νέα, μια οδός χαρακτηρισμένη ως Εθνική Οδός είναι έχει την ίδια «βαρύτητα» όταν προκειται για θέματα προτεραιότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εν λόγω Εθνική Οδός δεν αναφέρεται επίσημα πουθενά ως παλιά, διότι δεν υπάρχει νεότερη που να την έχει αντικαταστήσει. Αντικαταστάθηκε από τον αυτοκινητόδρομο Α7, και οι αυτοκινητόδρομοι δεν να αποτελούν μέρος των εθνικών οδών, ασχέτως του γεγονότος πως στην καθομιλουμένη τους αναφέρουμε πολλές φορές ως εθνικές οδούς.

14 hours ago, nickol-us said:

Έτσι απο πλάκα μιας και το συζητάμε είπα να το γοογλάρω.

Αν η wikipedia δεν κάνει λάθος

https://el.wikipedia.org/wiki/Κύριοι_δρόμοι_της_Ελλάδας

Αν δεν έχω κάνει λάθος ο κατάλογος είναι

http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_2007_00001.pdf

και σύμφωνα με αυτόν υπάρχει η εθνική οδός Κορίνθου - Αργους με χαρακτηριστικό αριθμό το 0007

Το Μητρώο Εθνικών Οδών της Ελλάδος της ΕΣΥΕ, εκδόθηκε με σκοπό να διευκολύνει την ίδια την ίδια την εθνική στατιστική υπηρεσία, στις εργασίες αυτής. Δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο χαρακτηρισμού και αρίθμησης των οδών, για τον όποιο χαρακτηρισμό, υπεύθυνο όργανο είναι η ΔΟΥ (πρώην ΔΜΕΟ). Ως εκ τούτου, η αρίθμηση των εθνικών οδών που ισχύει είναι αυτή του 1963 μαζί με κάποιες διορθώσεις/αλλαγές που έγιναν αποσπασματικά, μεταγενέστερα, και όχι το μητρώο της ΕΣΥΕ, πλέον ΕΛΣΤΑΤ.

Επεξ/σία από Stavros86
  • Like 5
  • Thanks 1
  • Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Πάντως στην επαρχία (και όχι μόνο) είναι σύνηθες αρκετοί κάθετοι που βγαίνουν σε κεντρικό να μην έχουν σήμανση (ή να έχει καταστραφεί-εθελημένα ή μη) και εκεί είναι θέμα τύχης να μην γίνει η στραβή και τρέχεις να αποδείξεις οτι δεν είσαι ελέφαντας μετά.

Δημοσ.

παιδες επειδη το συγκεκριμενο σημειο το περναω αρκετα χρονια

ειχε ταμπελα προσεγγισης σε δρομο με προτεραιοτητα

αν πατε ποιο πισω θα δειτε ενα στυλο σκετο γιατι η πινακιδα πηγε περιπατο

ο δρομος αργος κορινθου εχει προτεραιοτητα και δεν εχει πουθενα στοπ μεχρι το πρωτο φαναρι

αλλα ειπαμε στο χωριο εχει παντα προτεραιοτητα ο ντοπιος

Δημοσ.
4 ώρες πριν, kostasbm είπε

παιδες επειδη το συγκεκριμενο σημειο το περναω αρκετα χρονια

ειχε ταμπελα προσεγγισης σε δρομο με προτεραιοτητα

αν πατε ποιο πισω θα δειτε ενα στυλο σκετο γιατι η πινακιδα πηγε περιπατο

ο δρομος αργος κορινθου εχει προτεραιοτητα και δεν εχει πουθενα στοπ μεχρι το πρωτο φαναρι

αλλα ειπαμε στο χωριο εχει παντα προτεραιοτητα ο ντοπιος

Φαντάζομαι ο στύλος στον οποίο αναφέρεσαι είναι στην ΕΟ? Ο άλλος οδηγός όμως έχει αντίστοιχη πινακίδα? 

Edit: δεν έχει τπτ από την μεριά του 

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Φαντάζομαι ο στύλος στον οποίο αναφέρεσαι είναι στην ΕΟ? Ο άλλος οδηγός όμ34979527_Screenshot2022-10-26at5_55_27PM.png.ce9b82105fc8a19fbd25e2110f85cf61.png

αν πας ποιο πίσω και στον Ωρ ελενης θα δεις ένα στύλο και κει....δεν υπήρχε ο δρόμος που βηγκε το φορτηγό,εγινε  και απλά δεν έχουν βάλει πινακίδα....είπαμε είναι περιτταα μερικά πράγματα  στη Κόρινθο ....και έχει τέτοια ένα σωρό  

• Like 2
Δημοσ.
Στις 25/10/2022 στις 10:07 ΠΜ, panos_90 είπε

Καλημέρα

Κινούμενος στην Ε.Ο. Κορίνθου-Άργους με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνει από δεξιά αυτοκίνητο μεγάλη ταχύτητα (ασχολίαστο) , αλλά χωρίς να σταματήσει, με σκοπό να μπει στην ίδιο δρόμο με μένα, αλλά με κατεύθυνση προς Άργος. Πάλι καλά πρόλαβα να σταματήσω αλλά θεώρησα πως είχα προτεραιότητα. Τώρα βλέπω ότι από αυτό το σημείο δεν έχει ούτε στοπ ούτε παραχώρηση προτεραιότητας ούτε τίποτα. Άρα θεωρητική σε ατύχημα φταίω εγώ;! 

Το παράδοξο είναι ότι πιο κάτω δεξιά έχει στοπ αλλά πιο πριν δεν έχει. Οπότε λογικά μιλάμε για έλλειψη σήμανσης;

Screenshot_20221025-105805.jpg.e1428277840688baa245c508983d3efe.jpg

Σε παρόμοια περίπτωση κινούμενος σε μια Π.Ε.Ο. (Παλιά εθνική οδός) που έγινε ατύχημα καθώς περιμέναμε την αστυνομία και την φροντίδα ατυχήματος ήμουν πεπεισμένος προτεραιότητα είχε ο άλλος καθώς και βγήκε από δεξιά. Ε μόλις ήρθε η αστυνομία και τους εξηγήσαμε και οι 2 το πως έγινε του λένε από την τροχαία πως παρόλο που δεν υπήρχε συμανση ΣΤΟΠ και αυτός ήρθε από δεξιά προτεραιότητα είχα εγώ διότι η Π.Ε.Ο έχει προτεραιότητα. Καθώς και αργότερα όταν τα στοιχεία έφτασαν στις ασφαλιστικές μας δεν έγινε κάποια ένσταση από την ασφαλιστική του άλλου. Ναι και εμένα μου φάνηκε πολύ περίεργο αλλά δεν με χάλασε και πολύ που τελικά δεν πλήρωσα προφυλακτικτήρα από την τσέπη μου. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χριστέ μου μόνο αυτό δεν έχω δει ακόμα, να σταματήσει ο άλλος στην μέση της εθνικής (παλιά ή νέα) για να δώσει προτεραιότητα στον τσέλιγκα που θέλει να βγει από κάποιο στενάκι. Απ ότι καταλαβαίνω όμως θέμα χρόνου να το δω κι αυτό.

Αν σας μπερδεύει το ότι περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο. Πολιτικά ρουσφέτια των παλαιοτέρων για να 'αφήνουν λεφτά στο χωριό οι περαστικοί', Έτσι λένε τουλάχιστον

Επεξ/σία από aggelos87
Δημοσ.
2 ώρες πριν, aggelos87 είπε

Χριστέ μου μόνο αυτό δεν έχω δει ακόμα, να σταματήσει ο άλλος στην μέση της εθνικής (παλιά ή νέα) για να δώσει προτεραιότητα στον τσέλιγκα που θέλει να βγει από κάποιο στενάκι. Απ ότι καταλαβαίνω όμως θέμα χρόνου να το δω κι αυτό.

Αν σας μπερδεύει το ότι περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο. Πολιτικά ρουσφέτια των παλαιοτέρων για να 'αφήνουν λεφτά στο χωριό οι περαστικοί', Έτσι λένε τουλάχιστον

Σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα φτιάχτηκαν μετά την κατασκευή του δρόμου και αυτό φαίνεται από την παλαιότητά των κτηρίων. Το πρόβλημα ειναι πως τους άφησαν να το κανουν αυτό και πλέον κατά μήκος των εθνικών, έστω και των παλαιών, να σταματάνε όπου θέλουν να πάρουν χυλοπίτες, καφέδες κτλ

Δημοσ.
18 ώρες πριν, aggelos87 είπε

Και στις 2 περιπτώσεις (του op και στο προηγούμενο μήνυμα από το δικό σου), λείπει η σήμανση για αυτόν που μπαίνει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε όλους τους δρόμους. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Και στις 2 περιπτώσεις (του op και στο προηγούμενο μήνυμα από το δικό σου), λείπει η σήμανση για αυτόν που μπαίνει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε όλους τους δρόμους. 

Από τη στιγμή που α) ο ΚΟΚ λέει:

Αυτοί που κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους, εθνικές οδούς και οδούς ταχείας κυκλοφορίας έχουν προτεραιότητα. 

Και β) που δεν υπάρχει σήμανση για είσοδο σε εθνική οδό

Συνεπάγεται ότι οφείλεις να τους ξέρεις.

Επεξ/σία από GodzillaCover
Δημοσ.
1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Δεν θα πω πως οφείλεις να τους ξέρεις, θα πω πως εφόσον κινείσαι σε περιοχή που δεν τους ξέρεις οφείλεις τουλάχιστον να οδηγείς με μεγάλη προσοχή.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο τύπος που παραβίασε την προτεραιότητα ή είναι της περιοχής και απλά θεωρεί πως εφόσον δεν υπάρχει στοπ ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά ακόμα και αν διασχίζει εθνική οδό ή είναι περαστικός που θεώρησε πως είναι καλή ιδέα να κόψει 2 ρεύματα κυκλοφορίας και να περάσει σαν ταλιμπάν δίχως τουλάχιστον να κόψει ταχύτητα και να ρίξει μια ματιά.

Ξέρουμε όλοι που ζούμε. Μπορεί να υπάρχουν πινακίδες, μπορείς κάποιος να τις πήρε παραμάζωμα 5 χρόνια πριν και να μην αντικαταστάθηκαν ποτέ, μπορεί να έχουν κρυφτεί πίσω από δέντρα, χορτάρια, ή την διαφημιστική ταμπέλα του Γιάννη που αλλάζει σκεπές και κεραμίδια, βάφει και σοβατίζει. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε γραφικά στον Ευαγγελάτο αναγκαστικά πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 25/10/2022 at 11:07, panos_90 said:

Καλημέρα

Screenshot_20221025-105805.jpg.e1428277840688baa245c508983d3efe.jpg

Αυτοί που έρχονται από δεξιά σε εκείνο το σημείο (απ το στρατόπεδο δλδ), έχουν στοπ. Στη διχάλα προτεραιότητα έχει ο "από αριστερά". 

Υπάρχει σήμανση εκεί, αλλά την έχουν πιο πίσω, άπειρες φορές έχει πάει να γίνει τρακάρισμα και κανένας δεν έχει ασχοληθεί

Επεξ/σία από Kostasspil
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, aggelos87 είπε

Δεν θα πω πως οφείλεις να τους ξέρεις, θα πω πως εφόσον κινείσαι σε περιοχή που δεν τους ξέρεις οφείλεις τουλάχιστον να οδηγείς με μεγάλη προσοχή.

Σίγουρα θα οδηγώ με προσοχή. Αλλά αν δεν έχω σήμανση που λέει το αντίθετο, έχω προτεραιότητα σε σχέση με τον αριστερό μου. Αντιθέτως, τα άτομα της περιοχής θα πρέπει να επιβραδύνουν. Λογικά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει σήμανση 

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 minutes ago, SabotazNic said:

Σίγουρα θα οδηγώ με προσοχή. Αλλά αν δεν έχω σήμανση που λέει το αντίθετο, έχω προτεραιότητα σε σχέση με τον αριστερό μου. Αντιθέτως, τα άτομα της περιοχής θα πρέπει να επιβραδύνουν. Λογικά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει σήμανση 

όταν θα σου σκάσει ο πρώτος πλαγιομετωπικά που θα έρχεται από κεντρικότερο δρόμο άνοιξε θρεντ στο ινσόμνια να μας ρωτάς ποιος φταίει και γιατί.

η λογική σου είναι από αστεία έως επικίνδυνη αν πάρεις τιμόνι σκεπτόμενος έτσι

Επεξ/σία από greekfragma
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, greekfragma είπε

η λογική σου είναι από αστεία έως επικίνδυνη αν πάρεις τιμόνι σκεπτόμενος έτσι

Ούτε και ο άλλος που οδηγεί σε δρομο με προτεραιοτητα έχει την σήμανση για να του το πει. Σίγουρα, σε ατύχημα θα την πληρώσει ο άλλος, αλλά πρέπει να επιβραδύνουν και οι 2 για τους ίδιους λόγους. 

Και οδηγώ 4 χρόνια και όλα οκ, ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...