ElisavetKat Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Έβαλα πλέγμα και για περίπου έναν μήνα δεν φοβόμουν. Μετά σκαρφάλωσε σε μια γλάστρα (δεντράκι) και έφτασε τα πάνω κάγκελα. Τώρα σκαρφαλώνει στους τοίχους και πάλι φτάνει τα πάνω κάγκελα και δεν φοβάται καθόλου. Έπεσε σήμερα ευτυχώς!!! προς τη μέσα πλευρά. Γενικά τρώει πτώσεις, από καναπέ, κρεβάτι, πάγκους κλπ. Δεν είναι άτρωτη σε πτώσεις. Το μπαλκόνι ανοίγει πολλές φορές τη μέρα επειδή καπνίζουν έξω οι δικοί μου και μόλις βλέπει ανοιχτή την πόρτα το γατί, φεύγει τρέχοντας. Οι δικοί μου δεν θέλουν με τίποτα περίφραξη όλου του μπαλκονιού (μεγάλο κόστος + ότι θα φαίνεται σαν φυλακή) και δεν ξέρω πώς να προστατέψω το γατί, μου έχουν πει να μην το αφήνω να βγαίνει αλλά πώς αφού η πόρτα ανοίγει κάθε τρεις και λίγο. Επίσης παίρνω την τουαλέτα και την καθαρίζω έξω στο μικρό μπαλκόνι για να μην λερώνω το σπίτι με άμμο, μυρωδιές κλπ, και έρχεται και εκεί, της αρέσει να είναι δίπλα όταν καθαρίζω την λεκάνη. Δεν έχει σκαρφαλώσει εκεί ακόμη. Τι να κάνω;
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Τι μεγάλο κόστος; Αγοράστε κάτι σαν καλαμιές, ψαθες, δεν ξέρω πως λέγονται και βάλτε το. Σε τοίχο δεν μπορεί να ανεβαίνει η γάτα εκτός αν έχετε εμπόδια και πράγματα όπου ανεβαίνει και πηδαει από αντικείμενο σε αντικείμενο με διαφορά ύψους. Η θεία μου με τρεις γατες δεν έχει κανένα θέμα με αυτό. Αν ανέβουν οι γάτες τις φωνάζουν και τις μαζεύουν και κατεβαίνουν. Μόνο η πρώτη της γάτα πριν δεκαετίες έφαγε πτωση από τον πρώτο όροφο επειδή φυσουσε δυνατά.
washcloud Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, ElisavetKat είπε Έβαλα πλέγμα και για περίπου έναν μήνα δεν φοβόμουν. Μετά σκαρφάλωσε σε μια γλάστρα (δεντράκι) και έφτασε τα πάνω κάγκελα. Τώρα σκαρφαλώνει στους τοίχους και πάλι φτάνει τα πάνω κάγκελα και δεν φοβάται καθόλου. Έπεσε σήμερα ευτυχώς!!! προς τη μέσα πλευρά. Γενικά τρώει πτώσεις, από καναπέ, κρεβάτι, πάγκους κλπ. Δεν είναι άτρωτη σε πτώσεις. Το μπαλκόνι ανοίγει πολλές φορές τη μέρα επειδή καπνίζουν έξω οι δικοί μου και μόλις βλέπει ανοιχτή την πόρτα το γατί, φεύγει τρέχοντας. Οι δικοί μου δεν θέλουν με τίποτα περίφραξη όλου του μπαλκονιού (μεγάλο κόστος + ότι θα φαίνεται σαν φυλακή) και δεν ξέρω πώς να προστατέψω το γατί, μου έχουν πει να μην το αφήνω να βγαίνει αλλά πώς αφού η πόρτα ανοίγει κάθε τρεις και λίγο. Επίσης παίρνω την τουαλέτα και την καθαρίζω έξω στο μικρό μπαλκόνι για να μην λερώνω το σπίτι με άμμο, μυρωδιές κλπ, και έρχεται και εκεί, της αρέσει να είναι δίπλα όταν καθαρίζω την λεκάνη. Δεν έχει σκαρφαλώσει εκεί ακόμη. Τι να κάνω; ...γενικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το σκαρφάλωμα είναι στην φύση της γάτας. Κι αν είναι μικρή ακόμα όπως υποψιάζομαι, είναι σαν να προσπαθείς να αποτρέψεις παιδί από το να παίξει, να λερωθεί κτλ. Και δυστυχώς κινδυνεύει να πέσει (...προς την έξω πλευρά :ρ). Κι αν μιλάμε για από 2ο όροφο και πάνω κινδυνεύει και να μείνει στον τόπο, κι αν δεν μείνει, είτε να την πατήσουν κατευθείαν (αν είναι δρόμος από κάτω), είτε (ακόμη χειρότερα) να "χαθεί", πράγμα που πιθανώς θα σημαίνει ακόμη πιο βασανιστικό θάνατο με πείνα, δίψα, κρύο, αρρώστιες, αν δεν κάθεται στον οποιονδήποτε που ΙΣΩΣ βρεθεί να την μαζέψει.... ΑΝ ενδιαφερόντουσαν οι δικοί σου (που δεν το βλέπω), απλά θα φρόντιζαν να μην βγαίνει και θα κλείνανε από πίσω τους την πόρτα (εάν είναι κι εφικτό αυτό...). Δυστυχώς τα γατιά ειδικά δεν είναι για διαμέρισμα, και πολύ δύσκολα θα της "μάθεις" μερικά πράγματα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα τύχης εάν τελικά δεν πολυγουστάρει κάγκελα, μεγαλώνοντας (χλωμό πάντως), ή αν θα είναι τόσο,,,γατόνι, ώστε να μην πέσει ποτέ. Αν είναι αστείρωτη, ακόμη χειρότερα, και γιατί θα "ανακατώνεται με τα πίτουρα" περισσότερο, και αν βρεθεί στον δρόμο θα τραβήξει επιπλέον ζόρι (ειδικά αν είναι θηλυκιά). Σε γενικές γραμμές παίζουν στειρώσεις και με 50 (για θηλυκές - για αρσενικές κάπως λιγότερα), ρώτα διάφορους γιατρούς. Το να καλύψεις όλα τα κάγκελα ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν μπορεί να σκαρφαλώσει/πηδήξει πάνω στην κουπαστή και να πέσει από εκεί. Αν θεωρείς ότι κάπου θα την "φρενάρει", το φθηνότερο υλικό είναι πλαστικό σε ρολό από Jumbo, μόνο που κανονικά είναι off-season (είναι της άνοιξης υλικό κανονικά), με κόστος (αν θυμάμαι καλά) 1€ το μέτρο σε 5μετρα ρολά (αλλά ούτως ή άλλως μιλάω για κάποια χρόνια πριν, μπορεί και 3-4). Είναι ένα πορτοκαλί με αρκετά μεγάλες τρύπες - όχι το κλασσικό πράσινο πλέγμα με τις μικρότερες (στο οποίο ούτως ή άλλως σκαρφαλώνουν πιο εύκολα). Αν δεν βρεις σε κατάστημα λόγω εποχής, ρώτα τους μήπως μπορείς να κάνεις παραγγελία από το e-shop τους. Τέλος, προμηθεύσου ένα σαμαράκι για γάτες (καμμία σχέση με το σκυλίσιο). 5€ το φθηνότερο και γενικά παίζουν συνήθως στο 10άρι και παραπάνω, έστω να την δένεις (ιδανικά κοντά στην λεκάνη της) με το λουρί του σαμαριού, τις "πιο επικίνδυνες ώρες" που μπαινοβγαίνουν οι γονείς. Το οποίο θα σε βοηθήσει να της "μάθεις" ίσως "περί μπαλκονιού" (να την "οδηγείς" με το λουρί, να την πηγαίνεις κοντά στα κάγκελα και να την τραβάς πίσω, κτλκτλ). Σωτηρία δεν είναι, αλλά ίσως σε βοηθήσει (το ότι θα συνηθίσει να ζει και λίγο "ελεγχόμενα", υπό σαμάρι/λουρί, καλό θα της κάνει πάντως: ΙΣΩΣ της κόψει λίγο την "φόρα," και κάπου εκπαιδευτεί, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, όχι "άμεσα". Βάλε της επίσης μια "ταυτότητα", αν τυχόν πέσει/επιζήσει/την μαζέψει κάποιος, να έχεις στοιχεία πάνω (πχ τηλέφωνο) μπας και στην φέρουν.... Ιδανικά θα πρέπει να την "φυλακίσεις" δια παντός στο δωμάτιό σου πάντως, για να μην φοβάσαι το ενδεχόμενο να βρεθεί κάτω απ' το μπαλκόνι.... Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου 2022 από washcloud 2
cthulhucarbide Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Μόνη λύση να περιφράξεις καλύτερα το μπαλκόνι. Διάφορες ιδέες είχαν προταθεί εδώ https://www.insomnia.gr/forums/topic/797682-περίφραξη-μπαλκονιού-και-γάτες/#comment-59462241
thant Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Τη γατα δεν μπορείς να την έχεις μόνιμα μέσα. Η λύση είναι πλαστικό πλέγμα κατά μήκος του μπαλκονιού και θα ανοίξεις σε διάφορα σημεία τρύπες που θα χωράει μόνο το κεφάλι της γάτας. Έτσι η γάτα δεν θα εχει την περιέργεια να σκαρφαλώσει για να δει απο κατω. Θα βγάζει το κεφάλι της απο την τρύπα και θα κοιτάει. Δοκιμασμένο. 3
washcloud Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 ^ Οι γάτες δεν λειτουργούν όλες το ίδιο (για το "δοκιμασμένο" λέω). Η δε περιέργειά τους δεν περιορίζεται στο "τί έχει από κάτω" και να τους αρκεί να μπορούν να βλέπουν - το σκαρφάλωμα/πήδημα/ανέβασμα στα όσο πιο ψηλά μπορούν, είναι στην φύση τους, ειδικά όσο πιο μικρές/περιορισμένες/αστείρωτες είναι. Θέλουν να εξερευνήσουν, και το "έξω" τους τραβάει λες και τους τραβάει το ρεύμα του αέρα. Πόσο μάλλον αν από κάτω από ένα μπαλκόνι υπάρχουν άλλες γάτες της περιοχής και τις ακούνε/μυρίζουν. Κάποιες ναι ίσως να μην ψηθούν ν' ανεβαίνουν στην κουπαστή των κάγκελων όλη την ώρα, αλλά οι περισσότερες θα το κάνουν. Και τέλος, από την στιγμή που χωράει από κάπου το κεφάλι της γάτας, χωράει και το υπόλοιπο σώμα της, και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο (την πρόταση για "τρύπες" εννοώ). Αν στην περίπτωσή σου έχεις "σταθεί τυχερός", είναι άλλο καπέλο. 1
Raylan Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 17 ώρες πριν, ElisavetKat είπε Έβαλα πλέγμα και για περίπου έναν μήνα δεν φοβόμουν. Μετά σκαρφάλωσε σε μια γλάστρα (δεντράκι) και έφτασε τα πάνω κάγκελα. Τώρα σκαρφαλώνει στους τοίχους και πάλι φτάνει τα πάνω κάγκελα και δεν φοβάται καθόλου. Έπεσε σήμερα ευτυχώς!!! προς τη μέσα πλευρά. Γενικά τρώει πτώσεις, από καναπέ, κρεβάτι, πάγκους κλπ. Δεν είναι άτρωτη σε πτώσεις. Το μπαλκόνι ανοίγει πολλές φορές τη μέρα επειδή καπνίζουν έξω οι δικοί μου και μόλις βλέπει ανοιχτή την πόρτα το γατί, φεύγει τρέχοντας. Οι δικοί μου δεν θέλουν με τίποτα περίφραξη όλου του μπαλκονιού (μεγάλο κόστος + ότι θα φαίνεται σαν φυλακή) και δεν ξέρω πώς να προστατέψω το γατί, μου έχουν πει να μην το αφήνω να βγαίνει αλλά πώς αφού η πόρτα ανοίγει κάθε τρεις και λίγο. Επίσης παίρνω την τουαλέτα και την καθαρίζω έξω στο μικρό μπαλκόνι για να μην λερώνω το σπίτι με άμμο, μυρωδιές κλπ, και έρχεται και εκεί, της αρέσει να είναι δίπλα όταν καθαρίζω την λεκάνη. Δεν έχει σκαρφαλώσει εκεί ακόμη. Τι να κάνω; Να μην φοβάσαι φίλε μου, και εγώ στην αρχή που ξεκίνησα να έχω γάτες γάτες ανησυχούσα μην τυχών και πέσουν, δεν είναι χαζά τα ζώα έχουν την αίσθηση της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί το μπαλκόνι εκτός και αν από το μπαλκόνι μπορεί να κατέβει κάτω και να βγει στο δρόμο.. 2 2
scullyist Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Elisavet σε ΙΚΕΤΕΥΩ μην πάρεις υπόψην την παραπάνω αδαή, ανεύθυνη, ανώριμη και επικίνδυνη συμβουλή. Χάνονται γάτες καθημερινά επειδή πέφτουν από τα μπαλκόνια. Για κάθε γάτα που δεν έχει πέσει, υπάρχουν δεκάδες που και έπεσαν και τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν και χάθηκαν. Όποιος δεν ζει στον μικρόκοσμο του όπου θεωρεί πως η προσωπική του εμπειρία είναι το μόνο που συμβαίνει, αλλά ακούει, διαβάζει και βλέπει τι γίνεται γύρω του, το ξέρει πολύ καλά πως η πτώση από μπαλκόνι είναι από τους πρώτους λόγους που χάνονται συνεχώς οικόσιτες γάτες. 5
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Επίσης για αυτό που αναφέρθηκε με την τρύπα στο πλέγμα για τον κεφαλι της γάτας. Κατι που ξέχασα. Η γάτα καθορίζει αν χωράει να περάσει κάπου ή όχι από το αν χωράνε τα μουστάκια της ανάμεσα από το διάκενο. Συνεπώς για μένα, αν χωράνε τα μουστάκια της από την τρύπα, θα χωρέσει και όλη. Έχουνε ελαστικοτητα τα ζώα αυτα. Αν θεωρείς ότι από μια τρύπα με διάμετρο D χωράει μόνο το κεφάλι και όχι το σώμα της. Κάνε την τρύπα τουλάχιστον στο μισό από αυτή την διάμετρο D για να έχει ασφάλεια. 8 ώρες πριν, Raylan είπε Να μην φοβάσαι φίλε μου, και εγώ στην αρχή που ξεκίνησα να έχω γάτες γάτες ανησυχούσα μην τυχών και πέσουν, δεν είναι χαζά τα ζώα έχουν την αίσθηση της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί το μπαλκόνι εκτός και αν από το μπαλκόνι μπορεί να κατέβει κάτω και να βγει στο δρόμο.. Ναι ίσως αν λες για γάτες που μένουν στην φύση. Για οικοσιτη γάτα δεν παίζει. Το κακό θα γίνει μια φορά. Δεν ελέγχει η γάτα ούτε ξέρει όταν φυσήξει δυνατός αέρας, μια φορά θα γίνει και θα πέσει. Αμα πέσει, επειδή η πτώση δεν είναι ελεγχόμενη, θα υπάρχει σίγουρα τραυματισμός ήπιος ως σοβαρός η θάνατος. Αν δεν πεθάνει, μπορεί το ζώο να πανικοβληθει και να τρέξει αδιάκριτα κάπου μέχρι να μείνει κρυμμένο, άνετα την χτυπάει αυτοκίνητο στον δρόμο. Ειπα για την γάτα της θείας που είχε πέσει πριν δεκαετίες. Η γάτα ενός γνωστου είχε περάσει από το μπαλκόνι σε ένα παράθυρο με ανοιγομενο παντζούρι που απο κάτω δεν ειχε μπαλκόνι, ο ενοικος άνοιξε ξαφνικά το παντζουρι και η γάτα έπεσε από τον 4ο, είχε σπασίματα στα κόκαλα και της έβαλαν βίδες και για πολύ καιρό στο κτηνιατρείο. Οποτε, έχεις μεν μια εμπειρία που είναι σεβαστή, σαν συμβουλή δεν προφέρει κάτι, περισσότερο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί. Οι γάτες που είχαμε σπίτι το 90, από όσο θυμάμαι, μπορούν να κάνουν μια ελεγχόμενη πτώση από ύψος 2.5 ως 3 μέτρα στην καλύτερη. Και την πτώση δεν θα την κάνουν έτσι, αν υπάρχει ανθρωπος θα νιαουρισουν για βοήθεια, αν δεν υπάρχει κανένας θα πηδηξουν ως εσχατη επιλογή. Επεξ/σία 23 Οκτωβρίου 2022 από Basilhs23___ 2
Lucifer Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 4 ώρες πριν, thant είπε Τη γατα δεν μπορείς να την έχεις μόνιμα μέσα. Η λύση είναι πλαστικό πλέγμα κατά μήκος του μπαλκονιού και θα ανοίξεις σε διάφορα σημεία τρύπες που θα χωράει μόνο το κεφάλι της γάτας. Έτσι η γάτα δεν θα εχει την περιέργεια να σκαρφαλώσει για να δει απο κατω. Θα βγάζει το κεφάλι της απο την τρύπα και θα κοιτάει. Δοκιμασμένο. Οι γάτες δεν έχουν κλείδες, απ' όπου περνάει το κεφάλι τους, περνάει και το υπόλοιπο σώμα. Μόνο δίχτυ φίλη Ελισάβετ, ένα 3x6 περιμετρικά στο μπαλκόνι (δεν ξέρω πόσο είναι το μπαλκόνι σου, αλλά κατάλαβες) ενισχυμένο διαφανές. Έχει και γατζάκια μαζί για να το στερεώσεις στο ταβάνι.
washcloud Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, Raylan είπε δεν χρειάζεται να σε απασχολεί το μπαλκόνι ...σωστός. Η πρόσκρουση στο έδαφος είναι που πρέπει να την ανησυχεί :ρ (...ούτε καν σε ποιον όροφο μένει ρώτησες πριν δώσεις αυτήν την ανεύθυνα καθησυχαστική συμβουλή. Κονγκράτς.) 1
christakos07 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2022 Αν το ζώο πέσει από το μπαλκόνι, θα πληρώσετε πολλαπλάσιες φορές το πλέγμα σε τιμές κτηνιάτρου. Τα τεινά είναι δύο: Περιορίζετε το ζωντανό και δεν το αφήνετε να πάει στο μπαλκόνι αυτό. Βάζετε πλέγμα. Το 2 είναι η ασφαλέστερη λύση. Τα περί φυλακής είναι λίγο αστεία.
StamTheMan Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2022 15 ώρες πριν, Raylan είπε και εγώ στην αρχή που ξεκίνησα να έχω γάτες γάτες Σου εχει μεινει καμια; Το οτι δε συνεβη σε εσενα,δε σημαινει οτι δε θα συμβει. Καλο ειναι να μη δινεις τετοιες συμβουλες.
kirileman Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Επεξ/σία 23 Οκτωβρίου 2022 από kirileman
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα