Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, JimGer είπε

Thanks. Το βρίσκω ακριβό για ότι μου προσφέρει και γιατί αν το θέλω για κάθε pc... την πατήσαμε. Btw έχεις αντιληφθεί να έχει κάποιο penalty στο performance? Δεν εννοώ 1% σε κάποιο game αλλά γενικά στην καθημερινίτητα. Τύπου να crashάρουν προγράμματα κλπ. Btw αν κάνεις deactivate το licese στο pc τι γίνεται? Έστω πχ ότι έχω και ένα laptop και θέλω να το ενεργοποιώ εκεί όταν είμαι στο laptop και μετά ξανά στο desktop. Ακόμα και αν γίνεται θέλει συνεχώς restart?

Θεωρώ ότι έστω για τα δύο βασικά PC σου τα χρήματα είναι λίγα εάν σκεφτείς ότι είναι one-off με lifetime updates, και αφορά κάτι για καθημερινή χρήση.

Δεν μπορώ να μιλήσω συνολικά για το Groupy ή το Start11 μιας και έχω μόνο ένα μέρος των features τους ενεργοποιημένο. Το Groupy το χρησιμοποιώ μόνο για tabs στον Explorer, χωρίς να έχω παρατηρήσει κάποιο penalty στο performance ή κρασάρισμα. Αν απενεργοποιήσεις το license μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλού. Αν χρειάζεται restart για να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το κλειδί σου δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω ότι αρκεί να έχεις το πρόγραμμα κλειστό.

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, randomcat είπε

Και το Λίνουξ που είναι δωρεάν, όλες του οι διανομές μαζί δεν φτάνουν το Windows στο desktop. Αλλά πέρα από αριθμούς, μόνο με παραδείγματα και τεκμήρια μπορούμε να μιλήσουμε. Αν έχεις στοιχεία που δείχνουν ότι ο καταλυτικός παράγοντας του market share είναι η πειρατεία αντί για την ευχρηστία, δυνατότητες κ.λπ., ας τα δούμε.

"Όλα"; Δηλαδή ποια; Πέρα από τα tabs του explorer, τα οποία προσωπικά είχα ανέκαθεν μέσα από third-party εφαρμογές. Ένα feature, έστω και basic, δεν αρκεί για να πεις ότι ένα OS είναι "έτη φωτός μπροστά" από κάποιο άλλο.

Δηλαδή. Πώς είναι πιο λειτουργική;

Μιλώντας για μπάρες, και εγώ μπορώ να πω ότι οι παραθυρικές εφαρμογές των Windows είναι "έτη φωτός μπροστά" μιας και δεν χρειάζονται αυτήν την αηδία που λέγεται "menu bar" στο macOS, που κάθεται στο πάνω μέρος της οθόνης, και που είναι άσχημη και αχρείαστη. Πολύ καλύτερα τα αυτόνομα παράθυρα, και μία μπάρα (taskbar) με τα πάντα, από το να έχω μπάρα πάνω και κάτω (dock) στην οθόνη.

¯\_(ツ)_/¯

Και πάλι, τα widgets δεν είναι κάτι άξιο αναφοράς για να πεις ότι είναι "έτη φωτός" μπροστά. Είναι ασήμαντα για τον περισσότερο κόσμο. Όπως και να 'χει, βάζεις Rainmeter που είναι δωρεάν, και που δεν υπάρχει καν για macOS, και έχεις τα πάντα από widgets.

Προσπερνάω την αοριστία της λέξης "integration" που πραγματικά δεν λέει τίποτα από μόνη της. Πάντα είχα τις συσκευές μου "integrated" με το desktop. Ευτυχώς που υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων και μεταξύ άλλων και από τους ίδιους τους κατασκευαστές των συσκευών. (Ελπίζω πάντως να μην αναφέρεσαι σε Cloud λύσεις διασύνδεσης συσκευών)

Αν ψαχνόμαστε όμως με βλακειούλες για να υποβιβάσουμε με το στανιό ένα OS, εντάξει, και το macOS δεν έχει integration με εφαρμογές Android όπως έχουν τα Windows 11 μέσω του store. Θα μου πεις τι το θέλω αυτό. Ε και εσύ τι το θες το integration με το κινητό - να λαμβάνεις και να στέλνεις SMS από το desktop σου; Λες και δεν έχεις το κινητό σου συνέχεια δίπλα σου.

Τα παράθυρα στα Windows 7 είχαν rounded corners, τα έβγαλαν, τα ξαναέβαλαν. Αν είναι να υποστηρίζουμε κάτι, καλό είναι να υπάρχουν και αποδείξεις.

τι αριθμους θες βρε ανθρωπε προσπαθεις να κανεις αντιπαραθεση λεξη προς λεξη και χανεις το big picture ολες αυτες τις 10ετιες απο το 95, η συμβατοτητα σε απειρο hardware, η σχεση λειτουργικου με τον χρηστη πως δημιουργηθηκε;
και πως ηταν δυνατο να εγκαταστησει και να μαθει καποιoς  MacOs αν δεν ειχε Macintosh? πως ηταν δυνατο να μαθει καποιος λινουξ αν δεν ηταν geek ή πληροφορικαριος;

αυτο ακριβως λεμε ειναι αλλο πραγμα να σου βαζει το λειτουργικο το default προγραμμα ή τη ρυθμιση και αλλο να ψαχνει ο καθε χρηστης στο net να παραμετροποιησει με προγραμματακια, εξαλλου το ευρος της χρησης που εχουν αυτα τα προγραμματακια φαινεται απο τον αριθμο των downloads στο softpedia και αλλου, σε σχεση με τις εκατονταδες εκατομμυρια κοπιες των Windows

το καλο με την Apple οταν παρακολουθει καποιος τις παρουσιασεις της ειναι οτι διδασκει κυριολεκτικα εκτος απο marketing, αρχες μηχανικης, εργονομιας, λειτουργικοτητας, εξηγει τα παντα με καθε λεπτομερεια: πχ. γιατι εχει βαλει αυτο το χρωμα εκει, γιατι αυτο το κουτακι ειναι εκει, γιατι αυτη η μπαρα ειναι εκει κοκ. η συμμετρια σε μια οθονη ειναι πολυ σημαντικο και η Apple το καταλαβε απο νωρις, παλιοτερα οταν οι οθονες ειχαν αναλυση 1024Χ768 και 14 ιντσες το που θα ηταν το start δεν ειχε και τοση σημασια, τωρα ομως με τις 4Κ και τις 8Κ εχει και παραεχει και το να εχεις ενα widescreen monitor με πλατος ενα μετρο και να ψαχνεις τερμα κατω αριστερα το μενου δεν ειναι απλα δυσχρηστο ειναι αυτομαστιγωμα και μαζοχισμος!

αν σε δυσκολευει η λεξη "integration" απλα να σου πω οτι στο Mac μπορεις να κανεις copy/paste κειμενο ή φωτογραφιες απο κινητο και ταμπλετ on the fly, ενω στα Windows  προσπαθουν σιγα σιγα να βλεπουν το cloud photos των android και iphone 😆

ΥΓ. εδω και 30 χρονια εχω Windows αλλα εχω δουλεψει και δουλευω και σε Mac

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ.
2 ώρες πριν, apikoulas είπε

Και εγώ registered user απο το ~1998 (σε μια εποχή που είχαμε τα πάντα πειρατικά), το χρησιμοποιώ σπασμένο από το ~1994, Windows 3.1 😉 

Επίσης το πρώτο πρόγραμμα που βάζω, νιώθω άχρηστος χωρίς αυτό!

Πίθηκα εσύ? Εσύ φταις που με κόλλησες με το Commander και καλά έκανες! 🤩

Δημοσ.
1 ώρα πριν, randomcat είπε

Τα παράθυρα στα Windows 7 είχαν rounded corners, τα έβγαλαν, τα ξαναέβαλαν. Αν είναι να υποστηρίζουμε κάτι, καλό είναι να υπάρχουν και αποδείξεις.

Τα vista είχαν κυρίως….τα οποία vista είχαν κάνει photocopy το…. άστο καλύτερα , γιατί δεν έχω όρεξη να δείξω την ηλικία μου και από ποτέ δουλεύω με Mac OS . 
Σχετικά με τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ …. μήπως λέω μήπως , καλό είναι να το ξανασκεφτείς? Τα νεύρα δεν κάνουν καλό.

Δημοσ.
20 ώρες πριν, oKoBoko είπε

tabs στον explorer θέλω στα 10

αν δεν έχεις επεξεργαστή τελευταία γενιάς, και tpm δεν τα σηκώνει. για το καλό σου, σαν τα 11αρια ένα πράγμα....

Δημοσ.
38 minutes ago, randomcat said:

Θεωρώ ότι έστω για τα δύο βασικά PC σου τα χρήματα είναι λίγα εάν σκεφτείς ότι είναι one-off με lifetime updates, και αφορά κάτι για καθημερινή χρήση.

Δεν μπορώ να μιλήσω συνολικά για το Groupy ή το Start11 μιας και έχω μόνο ένα μέρος των features τους ενεργοποιημένο. Το Groupy το χρησιμοποιώ μόνο για tabs στον Explorer, χωρίς να έχω παρατηρήσει κάποιο penalty στο performance ή κρασάρισμα. Αν απενεργοποιήσεις το license μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλού. Αν χρειάζεται restart για να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το κλειδί σου δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω ότι αρκεί να έχεις το πρόγραμμα κλειστό.

Καλά σκέτο για το explorer δεν θα το σκεφτόμουν. Έχω και το directory opus αν χρειάζομαι πιο σοβαρά. Αλλά γενικά το tabbed thing μου φαίνεται κάπως βολικό. Το είχα σκεφτεί και πιο παλιά αλλά δύσκολα θα το αποφασίσω μου φαίνεται. Ακόμα και αν ήταν δωρεάν δηλαδή

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

τι αριθμους θες βρε ανθρωπε

Δεν είπα κάπου ότι θέλω αριθμούς. Δες ξανά τι έγραψα. Τους αριθμούς τους έχουμε ήδη, το market share δηλαδή. Από εκεί και πέρα μιλάμε με στοιχεία, εφόσον υποστηρίζουμε κάτι (π.χ. ότι η διάδοση του Windows οφείλεται κυρίως στην πειρατεία).

Και εγώ είμαι σίγουρος ότι αν το macOS αποκτήσει το μερίδιο του Windows μια μέρα, τουλάχιστον οι μισοί που μας έχετε πρήξει τα παπάκια με αυτό, θα αρχίσετε να σας βρωμάει και αυτό και θα ψάχνετε το επόμενο λειτουργικό για να μην είστε μαζί με την μάζα, αλλά... χρειάζομαι στοιχεία για να το υποστηρίξω. Διαφορετικά είναι απλά η γνώμη μου.

προσπαθεις να κανεις αντιπαραθεση λεξη προς λεξη και χανεις το big picture

Προσπαθώ απλά να λάβω μια έγκυρη απάντηση για το πως -τουλάχιστον στο μυαλό κάποιου- το macOS είναι "έτη φωτός μπροστά". Πώς την προτιμάς την αντιπαράθεσή σου, να την προσαρμόσουμε βρε αδερφέ.

ολες αυτες τις 10ετιες απο το 95, η συμβατοτητα σε απειρο hardware, η σχεση λειτουργικου με τοn χρηστη πως δημιουργηθηκε;

Για κοίτα να δεις. Μάλλον τα Windows ήταν ανέκαθεν "έτη φωτός μπροστά" και η επιτυχία τους δεν οφείλεται σε κάποια πειρατεία.

και πως ηταν δυνατο να εγκαταστησει καποιoς MacOs αν δεν ειχε Macintosh?

Οι φίλοι μας στο Αμέρικα το λένε και handicap αυτό.

πως ηταν δυνατο να μαθει καποιος λινουξ αν δεν ηταν geek ή πληροφορικαριος;

Βάζοντας Ubuntu.

αυτο ακριβως λεμε ειναι αλλο πραγμα να σου βαζει το λειτουργικο το default προγραμμα ή ρυθμιση και αλλο να ψαχνει ο καθε χρηστης να παραμετροποιησει με προγραμματακια, εξαλου το ευρος της χρησης που εχουν αυτα τα προγραμματακια φαινονται απο τον αριθμο των downloads στο softpedia και αλλου, σε σχεση με τις εκατονταδες εκατομμυρια κοπιες των Windows

Ναι ωστόσο το τι θεωρείς εσύ πρόγραμμα που θα έπρεπε να είναι κομμάτι του λειτουργικού και ώστε να χαρακτηρίσεις το λειτουργικό ως "έτη φωτός μπροστά", εμένα (και στους περισσότερους χρήστες) μπορεί να μου φαίνεται αστείο (π.χ. widgets, και "integration" με το κινητό).

το καλο με την Apple οταν παρακολουθει καποιος τις παρουσιασεις της ειναι οτι διδασκει κυριολεκτικα εκτος απο marketing, αρχες μηχανικης, εργονομιας, λειτουργικοτητας, εξηγει τα παντα με καθε λεπτομερεια: πχ. γιατι εχει βαλει αυτο το χρωμα εκει, γιατι αυτο το κουτακι ειναι εκει, γιατι αυτη η μπαρα ειναι εκει κοκ. η συμμετρια σε μια οθονη ειναι πολυ σημαντικο και η Apple το καταλαβε απο νωρις, παλιοτερα οταν οι οθονες ειχαν αναλυση 1024Χ768 το που θα ηταν το start δεν ειχε και τοση σημασια, τωρα ομως με τις 4Κ και τις 8Κ εχει και παραεχει και το να εχεις ενα widescreen monitor με πλατος 100εκατοστα, στο μισο μετρο και να ψαχνεις κατω αριστερα δεν ειναι απλα δυσχρηστο ειναι αυτομαστιγωμα και μαζοχισμος!

Sorry-not-sorry αλλά πολλά από αυτά που σχεδιάζει και προσφέρει η Apple που φαίνονται τέρμα αηδίες, δύσχρηστα, προβληματικά και ενοχλητικά. Δεν βλέπω καθόλου αυτήν την εργονομία και λειτουργικότητα για την οποία μιλάς, αλλά αν εσύ γουστάρεις magic mouse, magic keyboard, συσκευές και καλώδια που σπάνε, άσχημες μπάρες με 90s look στην κορυφή της οθόνης σου κ.α. σαδομαζοχιστικά με το αζημείωτο, πάω πάσο! Συγκεκριμένα για το magic mouse όση ώρα και αν του έδωσα ευκαιρία, τελικά δεν μπόρεσα να χωνέψω το πόση ηλιθιότητα είναι συγκεντρωμένη σε μία συσκευή - σίγουρα έχει προηγηθεί ολόκληρη παρουσίαση όμως για αυτήν την παπάτζα.

αν σε δυσκολευει η λεξη "integration" απλα να σου πω οτι στο Mac μπορεις να κανεις copy/paste κειμενο ή φωτογραφιες απο κινητο και ταμπλετ on the fly, ενω στα Windows  προσπαθουν σιγα σιγα να βλεπουν το cloud photos των android και iphone 😆

Εάν βασίζεσαι στο Cloud για τις προσωπικές σου φωτογραφίες, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Έπειτα: https://www.pcmag.com/how-to/how-to-copy-and-paste-text-between-your-android-phone-and-windows-pc

ΥΓ. εδω και 30 χρονια εχω Windows αλλα εχω δουλεψει και δουλευω και σε Mac

Συλληπητήρια, αλλά σημασία έχει να βγαίνει η δουλειά σου, ό,τι και αν χρησιμοποιείς.

13 λεπτά πριν, atheatos είπε

Τα vista είχαν κυρίως….τα οποία vista είχαν κάνει photocopy το…. άστο καλύτερα , γιατί δεν έχω όρεξη να δείξω την ηλικία μου και από ποτέ δουλεύω με Mac OS .
Σχετικά με τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ …. μήπως λέω μήπως , καλό είναι να το ξανασκεφτείς? Τα νεύρα δεν κάνουν καλό.

Μίλα ελεύθερα, θα κάνει καλό στα δικά σου νεύρα.

Επεξ/σία από randomcat
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, randomcat είπε

Δεν είπα κάπου ότι θέλω αριθμούς. Δες ξανά τι έγραψα. Τους αριθμούς τους έχουμε ήδη, το market share δηλαδή. Από εκεί και πέρα μιλάμε με στοιχεία, εφόσον υποστηρίζουμε κάτι (π.χ. ότι η διάδοση του Windows οφείλεται κυρίως στην πειρατεία).

Και εγώ είμαι σίγουρος ότι αν το macOS αποκτήσει το μερίδιο του Windows μια μέρα, τουλάχιστον οι μισοί που μας έχετε πρήξει τα παπάκια με αυτό, θα αρχίσετε να σας βρωμάει και αυτό και θα ψάχνετε το επόμενο λειτουργικό για να μην είστε μαζί με την μάζα, αλλά... χρειάζομαι στοιχεία για να το υποστηρίξω. Διαφορετικά είναι απλά η γνώμη μου.

Προσπαθώ απλά να λάβω μια έγκυρη απάντηση για το πως -τουλάχιστον στο μυαλό κάποιου- το macOS είναι "έτη φωτός μπροστά". Πώς την προτιμάς την αντιπαράθεσή σου, να την προσαρμόσουμε βρε αδερφέ.

Για κοίτα να δεις. Μάλλον τα Windows ήταν ανέκαθεν "έτη φωτός μπροστά" και η επιτυχία τους δεν οφείλεται σε κάποια πειρατεία.

Οι φίλοι μας στο Αμέρικα το λένε και handicap αυτό.

Βάζοντας Ubuntu.

Ναι ωστόσο το τι θεωρείς εσύ πρόγραμμα που θα έπρεπε να είναι κομμάτι του λειτουργικού και ώστε να χαρακτηρίσεις το λειτουργικό ως "έτη φωτός μπροστά", εμένα (και στους περισσότερους χρήστες) μπορεί να μου φαίνεται αστείο (π.χ. widgets, και "integration" με το κινητό).

Sorry-not-sorry αλλά πολλά από αυτά που σχεδιάζει και προσφέρει η Apple που φαίνονται τέρμα αηδίες, δύσχρηστα, προβληματικά και ενοχλητικά. Δεν βλέπω καθόλου αυτήν την εργονομία και λειτουργικότητα για την οποία μιλάς, αλλά αν εσύ γουστάρεις magic mouse, magic keyboard, συσκευές και καλώδια που σπάνε, άσχημες μπάρες με 90s look στην κορυφή της οθόνης σου κ.α. σαδομαζοχιστικά με το αζημείωτο, πάω πάσο! Συγκεκριμένα για το magic mouse όση ώρα και αν του έδωσα ευκαιρία, τελικά δεν μπόρεσα να χωνέψω το πόση ηλιθιότητα είναι συγκεντρωμένη σε μία συσκευή - σίγουρα έχει προηγηθεί ολόκληρη παρουσίαση όμως για αυτήν την παπάτζα.

Εάν βασίζεσαι στο Cloud για τις προσωπικές σου φωτογραφίες, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Έπειτα: https://www.pcmag.com/how-to/how-to-copy-and-paste-text-between-your-android-phone-and-windows-pc

Συλληπητήρια, αλλά σημασία έχει να βγαίνει η δουλειά σου, ό,τι και αν χρησιμοποιείς.

που το εχεις δει γραμμενο οτι το λειτουργικο με τη πιο ευρεια χρηση ειναι απαραιτητα  και το καλυτερο;

το iOS βγαινει για 4 συσκευες καθε χρονο και εχει 28% marketshare σε σχεση με το 72% του android ειναι ομως κατα γενικη ομολογια καλυτερο! επειδη δεν σαρεσει το "ετη φωτος" και ξυπνανε τα σκυλια του πολεμου των flamewars 😁

η εργονομια, η λειτουργικοτητα, η ευχρηστια, ειναι οπως ο κωδικας, αν τον πιασεις απο την αρχη και ειναι καθαρος μετα οι αλλαγες και οι προσθηκες ειναι ευκολες, αν ομως τοχει κομποσχοινι και αρχισεις τις πατσες.. μπλεξαμε..

χαρακτηριστικο παραδειγμα το κλασικο control panel που απο τα 8αρια παλευουν στην Ms να το ενσωματωσουν στο συγχρονο μενου και ακομα δεν τοχουν καταφερει! 😄

η Microsoft αν ειχε φτιαξει το τελειο λειτουργικο δε θα καθοταν να το αλλαζει σε καθε γενια:
βλεπε Vista, 7, 8, 10, 11
και να εχει κι απο πανω τους δικους της χρηστες να τη καβλαντιζουν κι απο πανω, + το τι εχει ακουσει κι εξακολουθει να ακουει ο συνταξιουχος Μπιλακος

γενικα επιχειρηματολογια για τα μπαζα 10χρονου παιδιου αξιος της μοιρας σου λοιπον εισαι εσυ που δεν βλεπεις περα απο το δαχτυλο σου

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Odyss3us είπε

αρχες μηχανικης, εργονομιας, λειτουργικοτητας,

Είπα να μη γράψω, αλλά... Αυτές τις αρχές μηχανικής, εργονομίας και λειτουργικότητας τις ξέχασε όταν π.χ δεν έχει κάτι αντίστοιχο όπως το "κούνημα" του παραθύρου για να ελαχιστοποιήσεις τα υπόλοιπα στο background; Μήπως όταν δε σε αφήνει να κάνεις snap αριστερά, δεξιά ή fullscreen παράθυρο πετώντας το σε ένα δευτερόλεπτο; Ενώ σε βάζει να κάνεις 2 κλικ και ΑΝ υπάρχει αντίστοιχα κι άλλη ανοιχτή εφαρμογή, να γίνει σωστά το split screen. Μήπως όταν δε σου δείχνει το progress bar στο εικονίδιο; Μήπως το preview των ανοικτών apps στα Windows είναι χειρότερο από το πώς διαχειρίζεται το dock τα ανοιχτά apps;

Μιλάμε για πράγματα που κάνει ΔΕΚΑΔΕΣ φορές τη μέρα ο ΑΠΛΟΣ χρήστης και επηρεάζουν άμεσα το workflow του.

Προσωπικά δεν είναι για τα μέτρα μου ούτε το workflow των Windows, δεν τα χρησιμοποιώ παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο, αλλά είναι έτη φωτός μπροστά από αυτό του MacOS. Και οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι κράζουμε τις καινούριες εκδόσεις των Windows αν έχεις δει είναι ακριβώς η αφαίρεση λειτουργικότητας και η προσπάθεια να πάνε πιο "κοντά" στο MacOS σαν UI. Χάριν του "clean" UI αφαιρούν επιλογές (π.χ grouping ανοικτών παραθύρων σε ένα εικονίδιο χωρίς να βλέπεις το όνομα) ή κρύβουν επιλογές (π.χ δεξί κλικ στα W11 που πρέπει να πατήσεις κι άλλο κλικ για να έχεις όλο το μενού) κλπ.

Άλλο η παραγωγικότητα και η εργονομία, άλλο η ομορφιά και το "κατανοητό" UI. Η παραγωγικότητα έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία εκτελείς ένα workflow. Π.χ μέσα σε ένα μήνα από όταν συνήθισα να χρησιμοποιώ window manager ήμουν πολύ πιο γρήγορος στις εργασίες μου από όσο ήμουν ποτέ στα Windows που τα χρησιμοποιούσα χρόνια. Και τώρα όταν γυρνάω να χρησιμοποιήσω Windows λέω "τι είναι αυτό το πράγμα". Περισσότερες επιλογές=περισσότερη παραγωγικότητα.

Υπενθύμιση: Δε χρησιμοποιούμε όλοι laptop. Και το window management είναι ΒΑΣΙΚΟ για όποιον χρησιμοποιεί πολλά apps ταυτόχρονα και μεγάλες οθόνες.

Για να μη χάνω τσάμπα χρόνο να τα αναλύω κι άλλο, ένα βίντεο με μερικά παραδείγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=W1L2V09VXwY&t=319s

Επεξ/σία από MikeKata
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Είπα να μη γράψω, αλλά... Αυτές τις αρχές μηχανικής, εργονομίας και λειτουργικότητας τις ξέχασε όταν π.χ δεν έχει κάτι αντίστοιχο όπως το "κούνημα" του παραθύρου για να ελαχιστοποιήσεις τα υπόλοιπα στο background; Μήπως όταν δε σε αφήνει να κάνεις snap αριστερά, δεξιά ή fullscreen παράθυρο πετώντας το σε ένα δευτερόλεπτο; Ενώ σε βάζει να κάνεις 2 κλικ και ΑΝ υπάρχει αντίστοιχα κι άλλη ανοιχτή εφαρμογή, να γίνει σωστά το split screen. Μήπως όταν δε σου δείχνει το progress bar στο εικονίδιο; Μήπως το preview των ανοικτών apps στα Windows είναι χειρότερο από το πώς διαχειρίζεται το dock τα ανοιχτά apps;

Μιλάμε για πράγματα που κάνει ΔΕΚΑΔΕΣ φορές τη μέρα ο ΑΠΛΟΣ χρήστης και επηρεάζουν άμεσα το workflow του.

Προσωπικά δεν είναι για τα μέτρα μου ούτε το workflow των Windows, δεν τα χρησιμοποιώ παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο, αλλά είναι έτη φωτός μπροστά από αυτό του MacOS. Και οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι κράζουμε τις καινούριες εκδόσεις των Windows αν έχεις δει είναι ακριβώς η αφαίρεση λειτουργικότητας και η προσπάθεια να πάνε πιο "κοντά" στο MacOS σαν UI. Χάριν του "clean" UI αφαιρούν επιλογές (π.χ grouping ανοικτών παραθύρων σε ένα εικονίδιο χωρίς να βλέπεις το όνομα) ή κρύβουν επιλογές (π.χ δεξί κλικ στα W11 που πρέπει να πατήσεις κι άλλο κλικ για να έχεις όλο το μενού) κλπ.

Άλλο η παραγωγικότητα και η εργονομία, άλλο η ομορφιά και το "κατανοητό" UI. Η παραγωγικότητα έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία εκτελείς ένα workflow. Π.χ μέσα σε ένα μήνα από όταν συνίθισα να χρησιμοποιώ window manager ήμουν πολύ πιο γρήγορος στις εργασίες μου από όσο ήμουν ποτέ στα Windows που τα χρησιμοποιούσα χρόνια. Και τώρα όταν γυρνάω να χρησιμοποιήσω Windows λέω "τι είναι αυτό το πράγμα". Περισσότερες επιλογές=περισσότερη παραγωγικότητα.

Υπενθύμιση: Δε χρησιμοποιούμε όλοι laptop. Και το window management είναι ΒΑΣΙΚΟ για όποιον χρησιμοποιεί πολλά apps ταυτόχρονα και μεγάλες οθόνες.

Για να μη χάνω τσάμπα χρόνο να τα αναλύω κι άλλο, ένα βίντεο με μερικά παραδείγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=W1L2V09VXwY&t=319s

εδω και χρονια στο MacOs υπαρχουν τα hot corners οπου δεν κανεις καν κλικ αλλα mouse gesture..

το κουνημα του παραθυρου ειναι οτι πιο γελοιο gesture εχει υπαρξει ποτε και μαζι με το snap ειναι το πρωτο πραγμα που απενεργοποιω μετα απο καθε εγκατασταση Windows αφου γινονται απειρες φορες τυχαια κατα λαθος

προσωπικα αρχικα στα 11μου ελειπε το κλασικο μενου στο δεξι κλικ, στο 22Η2 φαινεται παλι αν ταυτοχρονα πατας shift,
εννοειται οτι μπορεις να το ξαναφτιαξεις με registry tweak το δοκιμασα αλλα ξαναγυρισα στο υπαρχον clean look
και αντιλαμβανομαι τους λογους που το εκανε η MS,

ενα ειναι τα accidental clicks,
ενα δευτερο ειναι το προβλημα που εχει ενα τεραστιο μενου και η θεση που αλλαζει σε σχεση με το σημειο που γινεται το κλικ στην επιφανεια εργασιας δλδ οταν γινεται χαμηλα και προς τα δεξια της οθονης αυτο θα αναδυεται προς τα πανω και αριστερα οπου ειδικα σε οθονες ή ταμπλετ με χαμηλη αναλυση δεν ειναι βολικο, ειδικα οταν ο χρηστης βαζει δικα του εξτρα προγραμματακια που μεγαλωνουν κι αλλο το μενου... με αποτελεσμα να βγαινει μια σαρανταποδαρουσα που η ακρη της αν ειναι χαμηλη η αναλυση δεν θα φαινεται καν.. ή μαλλον θα φαινεται με scrolling.. δηλαδη φεξε μου και γλιστρησα...

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

το iOS βγαινει για 4 συσκευες καθε χρονο και εχει 28% marketshare σε σχεση με το 72% του android ειναι ομως κατα γενικη ομολογια καλυτερο! επειδη δεν σαρεσει το "ετη φωτος" και ξυπνανε τα σκυλια του πολεμου των flamewars 😁

Εσύ φαίνεται να έχεις κάποια ανάγκη να γράψεις ότι το macOS έρχεται από το Διάστημα και να το συγκρίνεις με το Windows. Εγώ επισημάνω τις ανοησίες.

η εργονομια, η λειτουργικοτητα, η ευχρηστια, ειναι οπως ο κωδικας, αν τον πιασεις απο την αρχη και ειναι καθαρος μετα οι αλλαγες και οι προσθηκες ειναι ευκολες, αν ομως τοχει κομποσχοινι και αρχισεις τις πατσες.. μπλεξαμε..

Μάλλον για αυτό το menu bar του macOS είναι σαν να βγήκε από τα 90s.

χαρακτηριστικο παραδειγμα το κλασικο control panel που απο τα 8αρια παλευουν στην Ms να το ενσωματωσουν στο συγχρονο μενου και ακομα δεν τοχουν καταφερει! 😄

Για στείλε ένα screenshot από το σύγχρονο control panel του Mac. Όπως λένε και στο Αμέρικα, 360 noscope kthnxbai 😉

η Microsoft αν ειχε φτιαξει το τελειο λειτουργικο δε θα καθοταν να το αλλαζει σε καθε γενια:
βλεπε Vista, 7, 8, 10, 11

Κανείς δεν είπε ότι είναι το τέλειο λειτουργικό. Μάλλον εσύ έχεις κάποια ανάγκη να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι χρησιμοποιείς κάτι τέλειο.

¯\_(ツ)_/¯

και να εχει κι απο πανω τους δικους της χρηστες να τη καβλαντιζουν κι απο πανω, + το τι εχει ακουσει κι εξακολουθει να ακουει ο συνταξιουχος Μπιλακος

γενικα επιχειρηματολογια για τα μπαζα 10χρονου παιδιου αξιος της μοιρας σου λοιπον εισαι εσυ που δεν βλεπεις περα απο το δαχτυλο σου

Περαστικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

εδω και χρονια στο MacOs υπαρχουν τα hot corners οπου δεν κανεις καν κλικ αλλα mouse gesture..

προσωπικα αρχικα στα 11μου ελειπε το κλασικο μενου στο δεξι κλικ, στο 22Η2 φαινεται παλι αν ταυτοχρονα πατας shift,
εννοειται οτι μπορεις να το ξαναφτιαξεις με registry tweak το δοκιμασα αλλα ξαναγυρισα στο υπαρχον clean look
και αντιλαμβανομαι τους λογους που το εκανε η MS,

τα accidental clicks, το προβλημα που εχει ενα τεραστιο μενουκαι η θεση που αλλαζει σε σχεση με το σημειο που γινεται το κλικ στην επιφανεια εργασιας δλδ οταν γινεται χαμηλα και προς τα δεξια της οθονης αυτο θα αναδυεται προς τα πανω και αριστερα οπυο ειδικα σε οθονες ή ταμπλετ με χαμηλη αναλυση δεν ειναι βολικο, ειδικα οταν ο χρηστης βαζει δικα του εξτρα προγραμματακια που μεγαλωνουν κι αλλο το μενου... με αποτελεσμα να βγαινει μαι σαρανταποδαρουσα που η ακρη της αν ειναι χαμηλη η αναλυση δεν θα φαινεται..

Τα hot corners είναι ένα workaround για window management αλλά δεν είναι η ίδια λειτουργικότητα (ειδικά το snapping). Π.χ δε θα "καθαρίσεις" όπως δουλεύει το "shake" στα Windows, θα πρέπει να δείξεις το desktop και μετά να ξαναφέρεις στο προσκήνιο το app που θες να δουλέψεις. Περισσότερα κλικ/gestures.

Αν κατάλαβα καλά (αν δεν κατάλαβα, διόρθωσέ με), μιλάς κυρίως για πιο tablet focused UI, όπου εννοείται και συμφωνούμε. Εκεί θες να έχεις μεγάλα εικονίδια, dock κλπ. Για αυτό θεωρούσα ότι τα 10 ήταν ένα καλό blend. Είχες την επιλογή, όταν χρησιμοποιούσες desktop να μη χρησιμοποιείς τις παθογένειες ενός tablet UI, αλλά να έχεις όλες τις επιλογές. Που στα W11 αφαιρέθηκαν προκειμένου να απλοποιηθεί το UI. Αυτό όμως "χτυπάει" τους power users.

Για μένα, το ιδανικό θα ήταν το σύστημα να διαβάζει σε τι πλατφόρμα τρέχει (CPU architecture, οθόνη, αν έχει mouse, keyboard κλπ) και να προσαρμόζει αντίστοιχα για laptop, για tablet ή για desktop. Όπως προσπάθησε να κάνει με τα 10άρια, αλλά πιο εξελιγμένο.

Όχι αυτό το πράγμα που κατάντησαν τα W11 "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Άλλο workflow έχει ο χρήστης tablet, άλλο σε ένα desktop με 27+ οθόνη και 2,3 ή 4 παράθυρα δίπλα δίπλα και άλλο ένα λαπτοπάκι 15" με touchpad.

Υ.Γ. Τα gestures στα Windows δε θα τα έλεγα καλά. Μέχρι και του Gnome σε Fedora πιο smooth είναι. Για αυτό είπα ότι "δε χρησιμοποιούμε όλοι λάπτοπ" και μίλησα για window management και μερικά άλλα.

Επεξ/σία από MikeKata
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Για μένα, το ιδανικό θα ήταν το σύστημα να διαβάζει σε τι πλατφόρμα τρέχει (CPU architecture, οθόνη, αν έχει mouse, keyboard κλπ) και να προσαρμόζει αντίστοιχα για laptop, για tablet ή για desktop. Όπως προσπάθησε να κάνει με τα 10άρια, αλλά πιο εξελιγμένο.

αυτο προσπαθει να κανει αλλα δεν ειναι κι ευκολο οταν για παραδειγμα εχεις ενα Surface tablet που οταν κουμπωνει το keyboard γινεται desktop και οταν το αφαιρεις αυτοματως μπαινει σε tablet mode..

γιαυτο στο αρχικο μου μηνυμα εγραψα οτι η Microsoft αρχισε να παιρνει στα σοβαρα την λειτουργικοτητα, την εργονομια, την χρηστικοτητα, οταν  αρχισε να φτιαχνει και να πουλαει δικο της hardware βλεπε Surface series..

(για να μη διπλοποσταρω αυτο γραφτηκε μετα)
επισης το ui που εχει δημιουργησει με τα transition effects κλπ προσπαθει να ειναι οσο fluid γινεται ακομα και στη πιο τελειωμενη igpu, και γιαυτο βαζει κι ενα recommended οριο,
γιατι αν μετα απο εγκατασταση το λειτουργικο εκανε αυτοματα ενα benchmark και προσαρμοζε μονο του το γραφικο περιβαλλον θα γινοταν ενα μπαχαλο οπου ο καθε χρηστης θα εψαχνε να βγαλει ακρη στα μενου γιατι δεν θα εχει την ιδια εμπειρια απο μηχανημα σε μηχανημα με απειρους συνδυασμους hardware..
που ομως εν αντιθεσει στα iMac η Apple ελεγχει πληρως το hardware..

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

αυτο προσπαθει να κανει αλλα δεν ειναι κι ευκολο οταν για παραδειγμα εχεις ενα Surface tablet που οταν κουμπωνει το keyboard γινεται desktop και οταν το αφαιρεις αυτοματως μπαινει σε tablet mode..

γιαυτο στο αρχικο μου μηνυμα εγραψα οτι η Microsoft αρχισε να παιρνει στα σοβαρα την λειτουργικοτητα οταν  αρχισε να φτιαχνει και να πουλαει δικο της hardware βλεπε Surface series..

Ναι, κατάλαβα τι λες. Όμως μιλάω για fully fledged UI. Παράδειγμα. Είσαι σε Surface tablet; Όλα καλά, έχεις τα μεγάλα εικονίδιά σου, τις ρυθμίσεις σου, τα κουμπάκια σου για touchscreen κλπ. Διαβάζει το σύστημα ότι κουμπώνεις ποντίκι, keyboard ή/και οθόνη; Να σου δίνει τις επιλογές στις ρυθμίσεις π.χ να βλέπεις τους τίτλους των εφαρμογών στην taskbar. Ή να γυρνάει κατευθείαν το μενού του δεξιού κλικ σε compact full menu αντί για αυτό που είναι τώρα. Ή να αναπροσαρμόζει το UI (μιλάω για compact κουμπιά, όχι απλά να κάνει stretch την εφαρμογή) των εφαρμογών για να έχεις περισσότερες πληροφορίες Θα μπορούσε δηλαδή είτε να σου "ξεκλειδώνει" τις επιλογές ανάλογα με τη χρήση, είτε σου δίνει κάποια προεπιλεγμένα UI και να σε ρωτάει ποιο θες να χρησιμοποιήσεις (και με τις αντίστοιχες επιλογές). Τώρα παλεύει να τα χωρέσει όλα σε ένα και τελικά δεν πετυχαίνει τίποτα. Κάνει το ανάποδο δηλαδή.

Επεξ/σία από MikeKata

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...