Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, lifes-apprentice είπε

Αφού όμως θα υπάρχει επαγγελματικός λογαρισμός στη viva, δεν θα πρέπει να δηλώνεται κι αυτός, έστω σαν ένας από τους πολλούς;

Με τις νέες αλλαγές/χρεώσεις της viva θα μπορώ πιστεύετε ακόμη να "δω" το iban και να το δηλώσω και απλά να μην δέχομαι εμβάσματα αφού δεν θα ενεργοποιήσω αυτή την δυνατότητα;

1) Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Αποσυνδέστε στο μυαλό σας τους λογαριασμούς που πλασάρουν ως "επαγγελματικούς" οι τράπεζες (όψεως, τρεχούμενους) με αυτό που ζητάει η ΑΑΔΕ να δηλωθεί ως "επαγγελματικός" και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε λογαριασμός ατομικός (όχι κοινός) ακόμα και ταμιευτηρίου. Οι πρώτοι είχαν από παλιά κάποια "προνόμια" (υπεραναλήψεις, δυνατότητα χορήγησης μπλοκ επιταγών που πρακτικά δεν ενδιαφέρουν κανέναν πια) και σήμερα πετάνε ως "τυράκι" κάποιες δωρεάν συναλλαγές το μήνα. Αυτός που ζητάει η ΑΑΔΕ τον ζητάει για να προσμετρά τα εμβάσματα σε αυτόν από τους πελάτες σου στο "χτίσιμο" του αφορολόγητού τους.

2) Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Δεν βλέπω το λόγο να σε ενδιαφέρει κι εσένα. Πιθανότατα όχι.

• Απαντ. 703
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Τελικά, υπάρχει κάποια εναλλακτική σχετικά με τη Viva Wallet, αφού αυτή μας εγκατέλειψε; Άκουσα για τη Revolut Business, το θέμα είναι κατά πόσο μπορώ να τη δηλώσω σαν επαγγελματικό λογαριασμό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, baspax1 είπε

Τελικά, υπάρχει κάποια εναλλακτική σχετικά με τη Viva Wallet, αφού αυτή μας εγκατέλειψε; Άκουσα για τη Revolut Business, το θέμα είναι κατά πόσο μπορώ να τη δηλώσω σαν επαγγελματικό λογαριασμό.

Το έχουμε ξαναπεί. Η πειραιώς δεν χρεώνει για εμπορικό λογ/σμό.

Στις 27/5/2024 στις 1:05 ΠΜ, jimmmi είπε

Εχω στην AlphaBank έναν κανονικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ο οποίος είναι δηλωμένος σαν επαγγελματικός στο taxis. Όλα καλά ως εδώ. Το προβλημα είναι ότι η AlphaBank βλέπει όλες τις κινήσεις σαν προσωπικές. Οπότε ακόμα και τις αγορές υλικών για την δουλειά μου τι δείχνει σαν κινήσεις για το αφορολογητο. Αυτό συνεπάγεται να φαίνονται σαν προσωπικά έξοδα μεγάλα ποσά τα οποία δεν είναι. Έχει κάποιος ανάλογο πρόβλημα?

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπες ο λογ/σμός είναι κανονικός. Για να μην μετράνε οι συναλλαγές όλες ως προσωπικές (που στο μέλλον μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα αν το ποσό ξεπεράσει το καθαρό σου εισόδημα και πέσεις σε έλεγχο), θα έπρεπε να έχεις ανοίξει λογ/σμό εμπορικό-όψεως και μόνο από αυτόν και με μπιζνες κάρτα να κάνεις τις δαπάνες της επιχείρησης. Εγώ τα έχω διαχωρίσει στην πειραιώς και μετράει το καθένα με την κάρτα του.

Το γράφω και για έναν πιο πάνω που λέει ότι είναι το ίδιο αρκεί να δηλώσεις τον λογ/σμο στην ααδε. Όχι, δεν είναι το ίδιο. Αν χρησιμοποιείς καταθετικό λογ/σμο για τα επαγγελματικά σου, ταυτόχρονα όλες οι δαπάνες θα μετράνε στον κωδικό των προσωπικών δαπανών. Και ήδη από πέρσι ξεκίνησε έλεγχο η ααδε σε όσους έχουν παραπάνω δαπάνες από το εισόδημα.

Εντωμεταξύ όσο αφορά τη βίβα, στον τιμοκατάλογο έχουν προσθέσει μια νέα χρέωση για διατήρηση(?) λογ/σμου στα 4,99Ε το μήνα. Δεν ξέρω αν ισχύει για νέους πελάτες γιατί δεν είδα κάποια χρέωση. Γράφει 

Πλάνο (μηνιαία χρέωση)

Προεπιλογή: 4,99€

ID Τερματικών: έως 3

Ψηφιακές κάρτες: απεριόριστες

Real-Time Settlement: ναι

Δωρεάν Εξερχόμενες Μεταφορές: 4

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
20 minutes ago, 1comment said:

Το έχουμε ξαναπεί. Η πειραιώς δεν χρεώνει για εμπορικό λογ/σμό.

Ναι για την πειραιός το ξέρω, το ερώτημα μου είναι αν γίνεται με την revolut bussiness αν μπορεί να δηλωθεί σαν επαγγελματικός λογαριασμός,θελω γενικα να αποφύγω τις συστημικές τράπεζες, θεμα χρόνου ειναι να το αλλαξει και η πειραιώς.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, 1comment είπε

Και ήδη από πέρσι ξεκίνησε έλεγχο η ααδε σε όσους έχουν παραπάνω δαπάνες από το εισόδημα.

Κατάλαβα τι γίνεται. Αλλά αν γίνει έλεγχος, θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες οι πληρωμές αφορούν υλικά και έξοδα επιχειρήσεις από εκείνον τον λογαριασμό. Δεν υπάρχουν προσωπικά έξοδα.  Δλδ η ααδε βασίζεται απλά στον χαρακτηρισμό της Alphabank? 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, jimmmi είπε

Κατάλαβα τι γίνεται. Αλλά αν γίνει έλεγχος, θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες οι πληρωμές αφορούν υλικά και έξοδα επιχειρήσεις από εκείνον τον λογαριασμό. Δεν υπάρχουν προσωπικά έξοδα.  Δλδ η ααδε βασίζεται απλά στον χαρακτηρισμό της Alphabank? 

Spoiler

Η ααδε βλέπει τις προσωπικές δαπάνες όπως καταγράφονται στον κωδικό της φορ. δήλωσης που κάνεις. Τις συγκρίνει με το εισόδημα. Αν είναι πολύ παραπάνω (ενδεικτικά ελέγχονται άτομα με κάτω από 10 χιλ. εισόδημα και παραπάνω δαπάνες), υπάρχει περίπτωση να κληθείς σε έλεγχο. Όπου θα πρέπει να αποδείξεις όσα λες εδώ. Αλλά αν ξεκινήσει τέτοιος έλεγχος, να ξέρεις θα γίνει κανονικό ψάξιμο μέχρι 5 χρόνια πίσω σε τραπ. λογ/σμους και καταθέσεις, οι οποίες θα συγκριθούν με το εισόδημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 hours ago, baspax1 said:

Σαν μοναδικό επαγγελματικό λογαριασμό δε γίνεται, γιατί έχει έδρα στη Λιθουανία. Χρειάζεσαι και επαγγελματικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Απλό παράδειγμα... πως θα συνδέσεις IRIS με το λογαριασμό στη Revolut;

Επεξ/σία από ekrepali
Δημοσ.
Στις 13/6/2024 στις 7:32 ΜΜ, 1comment είπε

Για να μην μετράνε οι συναλλαγές όλες ως προσωπικές (που στο μέλλον μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα αν το ποσό ξεπεράσει το καθαρό σου εισόδημα και πέσεις σε έλεγχο), θα έπρεπε να έχεις ανοίξει λογ/σμό εμπορικό-όψεως και μόνο από αυτόν και με μπιζνες κάρτα να κάνεις τις δαπάνες της επιχείρησης.

Φίλε συγγνώμη που στο λέω αλλά κανείς λάθος και ρίχνεις άθελά σου νερό στο μύλο της κομπίνας των συστημικών. Ο φίλος @theopan παραπάνω έχει απόλυτο δίκιο. Με το που δηλώσεις τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λογαριασμό σου ως επαγγελματικό στην ΑΑΔΕ (στην ειδική εφαρμογή της) και ενημερωθεί σχετικώς και η τράπεζα, δεν μετράει απολύτως τίποτα από εκεί ως προσωπική σου δαπάνη και ό,τι ξοδεύεις από εκεί δεν μετράει στο αφορολογητο σου. 

Τα συγκεκριμένα έξοδα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις εν συνεχεία ως δαπάνες της δουλειάς σου. Αυτό σ' το λέω 100% έγκυρα, διότι ό,τι ξοδεύω από εκεί βλέπω από την εφαρμογή της Τράπεζας ότι δεν προστίθεται ποτέ στο αφορολογητό μου.

Μην μπερδεύετε τον κόσμο να φορτώνεται κερατιατικα πάγια από δήθεν 'εμπορικούς ', 'επαγγελματικούς' ή όπως αλλιώς τους λένε οι τράπεζες για να κονομανε από το ΤΙΠΟΤΑ. Οι ίδιοι λογαριασμοί είναι.

Αυτοί (μπορεί να) έχουν μόνο κάποια χρησιμότητα, για να συνδέσεις εκεί pos, για αυτό μπερδεύεται ο κόσμος. Ειδάλλως έχεις δικαίωμα να δηλώσεις οποιονδήποτε λογαριασμό σου ως επαγγελματικό στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Τα υπόλοιπα είναι μπιμπιχλιμπιδια των τραπεζών στους ιθαγενείς.

Στις 13/6/2024 στις 7:32 ΜΜ, 1comment είπε

Εντωμεταξύ όσο αφορά τη βίβα, στον τιμοκατάλογο έχουν προσθέσει μια νέα χρέωση για διατήρηση(?) λογ/σμου στα 4,99Ε το μήνα

Αυτό που θέτεις το είδα και εγώ και το θεωρώ εξίσου πολύ σοβαρό. Και πολύς κόσμος το έχει υποτιμήσει, ενώ στην ουσία είναι χειρότερο: Το 10αρικο του IBAN μπορείς να το αποφύγεις, αυτό όχι (αν επιμείνουν και το βάλουν και στους παλιούς).

Η κατρακύλα της βιβα είναι ξαφνική, απότομη και θα έχει κάκιστα αποτελέσματα,κατ' αρχήν ελπίζω για την ίδια.

Δημοσ.
3 minutes ago, tryfos said:

Με το που δηλώσεις τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λογαριασμό σου ως επαγγελματικό στην ΑΑΔΕ (στην ειδική εφαρμογή της) και ενημερωθεί σχετικώς και η τράπεζα, δεν μετράει απολύτως τίποτα από εκεί ως προσωπική σου δαπάνη και ό,τι ξοδεύεις από εκεί δεν μετράει στο αφορολογητο σου. 

Δεν ισχύει αυτό που λες. Υπάρχουν συναλλαγές πχ μεταφορές χρημάτων σε άλλους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς που προσμετρώνται λανθασμένα στο αφορολόγητο. Είναι όπως ακριβώς το εξήγησε ο @1comment

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ekrepali είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες. Υπάρχουν συναλλαγές πχ μεταφορές χρημάτων σε άλλους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς που προσμετρώνται λανθασμένα στο αφορολόγητο. Είναι όπως ακριβώς το εξήγησε ο @1comment

Αυτό -που βλέπω ότι το γράφετε και το ξαναγράφετε μερικοί- γιατί θα πρέπει να με απασχολεί εμένα ως επαγγελματία; Προκύπτει ρητά από κάποιες διατάξεις ότι οφείλω να μπαίνω στη διαδικασία να ελέγχω κάθε χρόνο 1000-1500 συναλλαγές που έκανα με κάρτες τον προηγούμενο χρόνο και έστειλε η εκάστοτε τράπεζα "ραπόρτο" στην ΑΑΔΕ  μία προς μία  για να διασφαλίσω το "συμφέρον" της ΑΑΔΕ από την αστοχία της τράπεζας; Δεν το νομίζω. Κάποιες συναλλαγές θα "περάσουν" και θα "χτίσουν" ένα λιθαράκι στο αφορολόγητο (που δεν έχω κιόλας ως επαγγελματίας υπενθυμίζω ε; ) ενώ δεν έπρεπε. Τι να κάνουμε τώρα. Tough luck...

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, theopan said:
Spoiler

Αυτό -που βλέπω ότι το γράφετε και το ξαναγράφετε μερικοί- γιατί θα πρέπει να με απασχολεί εμένα ως επαγγελματία; Προκύπτει ρητά από κάποιες διατάξεις ότι οφείλω να μπαίνω στη διαδικασία να ελέγχω κάθε χρόνο 1000-1500 συναλλαγές που έκανα με κάρτες τον προηγούμενο χρόνο και έστειλε η εκάστοτε τράπεζα "ραπόρτο" στην ΑΑΔΕ  μία προς μία  για να διασφαλίσω το "συμφέρον" της ΑΑΔΕ από την αστοχία της τράπεζας; Δεν το νομίζω. Κάποιες συναλλαγές θα "περάσουν" και θα "χτίσουν" ένα λιθαράκι στο αφορολόγητο (που δεν έχω κιόλας ως επαγγελματίας υπενθυμίζω ε; ) ενώ δεν έπρεπε. Τι να κάνουμε τώρα. Tough luck...

Spoiler

Φυσικά και δε θα κοιτάς μια-μια τις συναλλαγές... απλά πρόσεχε αν κάποιοι από τους βασικούς προμηθευτές σου έχουν τέτοιο λογαριασμό και φουσκώσουν υπερβολικά οι δαπάνες σου με τραπεζικές μεταφορές. Μπορεί πχ να έχεις καθαρά έσοδα 15000 και προσωπικές δαπάνες με πλαστικό χρήμα 50000 λόγω λάθος υπολογισμού. Η τράπεζα αυτό το ποσό θα στείλει στην ΑΑΔΕ και θα ειναι προσυμπληρωμενο. Αν στειλεις έτσι τη φορολογική θα σε καλέσουν για έλεγχο. Αν διορθώσεις το ποσό και βάλεις το πραγματικό, πάλι μπορεί να σε καλέσουν για έλεγχο. Και φυσικά θα αποδείξεις ότι έγινε λάθος υπολογισμος απο τη τράπεζα αλλά θα έχεις φάει ήδη τη ταλαιπωρία. Αν δε σε απασχολεί, no problem... πάμε παρακάτω για να μη βγαίνουμε και off topic.

Επεξ/σία από ekrepali
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, tryfos είπε

Φίλε συγγνώμη που στο λέω αλλά κανείς λάθος και ρίχνεις άθελά σου νερό στο μύλο της κομπίνας των συστημικών. Ο φίλος @theopan παραπάνω έχει απόλυτο δίκιο. Με το που δηλώσεις τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λογαριασμό σου ως επαγγελματικό στην ΑΑΔΕ (στην ειδική εφαρμογή της) και ενημερωθεί σχετικώς και η τράπεζα, δεν μετράει απολύτως τίποτα από εκεί ως προσωπική σου δαπάνη και ό,τι ξοδεύεις από εκεί δεν μετράει στο αφορολογητο σου. 

Αυτό που σου έχω τονίσει είναι λάθος και δεν ισχύει. Σταμάτα να παραπληροφορείς. Για να μην μετράει στις προσωπικές δαπάνες πρέπει ο λογ/σμός να είναι επαγγελματικός ή όψεως. Είτε σου αρέσει είτε όχι. Φυσικά δεν είναι ορθό να συμβαίνει αλλά συμβαίνει.

15 ώρες πριν, theopan είπε

Το θέμα θα το αντιμετωπίσεις μόνο αν μπεις σε έλεγχο λόγω υπερβολικών δαπανών με κάρτα και τότε θα πρέπει να αποδείξεις εσύ ότι οι δαπάνες ήταν επαγγελματικές και όχι προσωπικές. Και αν μπρεις σε τέτοιο έλεγχο, έχουμε ξαπανεί ότι έχουν δικαίωμα να πάνε ως 5 χρόνια πίσω σε τραπ. λογ/σμους. Το έχουν κάνει σε χιλιάδες κόσμο, υπάρχουν οι αποφάσεις δημοσιευμένες στο διαδίκτυο.

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, 1comment είπε

Σταμάτα να παραπληροφορείς. Για να μην μετράει στις προσωπικές δαπάνες πρέπει ο λογ/σμός να είναι επαγγελματικός ή όψεως. Είτε σου αρέσει είτε όχι.

Φίλε δε θα τσακωθούμε κιόλας για τις τράπεζες. Ξαναελεγξε το θέμα, στο λέω καλοπροαίρετα.

Κανένα λόγο δεν έχω να παραπληροφορησω. Οτιδήποτε ξοδεύω από ΑΠΛΟ λογαριασμό που έχω δηλώσει ως επαγγελματικό δεν το βλέπω στις προσωπικές δαπάνες μου από την ίδια την εφαρμογή της τράπεζας. Τί άλλο να πω δηλαδή; 

Υπάρχει φίλος μου που έπαθε ζημιά κιόλας από αυτό που λες. Δηλαδή νόμιζε αυτά που λες εσύ, ξόδευε από δηλωμένο (απλό) επαγγελματικό μόνο, ομως τελικά δεν μετραγε τίποτα στις δαπάνες του και στο τέλος δεν συμπλήρωνε το 30% και πλήρωσε τα έξτρα. Οπότε αυτά που λέω είναι τσεκαρισμενα.

Επεξ/σία από tryfos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 hours ago, tryfos said:

Οτιδήποτε ξοδεύω από ΑΠΛΟ λογαριασμό που έχω δηλώσει ως επαγγελματικό δεν το βλέπω στις προσωπικές δαπάνες μου από την ίδια την εφαρμογή της τράπεζας.

Δε παίζει ρόλο μόνο το από αλλά και το προς.

(για ebanking ⬇️ )

Από business προς business δε μετράνε, ορθώς.

Από απλό προς business μετράνε, ορθώς.

Από απλό (δηλωμένο επαγγελματικό) προς business δε μετράνε.

Από business προς απλό (δηλωμένο επαγγελματικό) μετράνε, λανθασμένα.

Επεξ/σία από ekrepali
Δημοσ.
22 ώρες πριν, 1comment είπε

Αυτό που σου έχω τονίσει είναι λάθος και δεν ισχύει. Σταμάτα να παραπληροφορείς. Για να μην μετράει στις προσωπικές δαπάνες πρέπει ο λογ/σμός να είναι επαγγελματικός ή όψεως. Είτε σου αρέσει είτε όχι. Φυσικά δεν είναι ορθό να συμβαίνει αλλά συμβαίνει.

Από που προκύπτει ότι οι πληρωμές επαγγελματικών δαπανών π.χ. σε έναν "αυτοαπασχολούμενο" δεν πρέπει να πρσμετρώνται στην -κακώς υπάρχουσα- υποχρέωσή του για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών; Τι γίνεται δηλαδή όταν κάποιος τέτοιος έχει τζίρο ας πούμε 10.000€ σε ένα χρόνο, τεκμήρια διαβίωσης επίσης 10.000€, έχει επαγγελματικές δαπάνες ας πούμε 8.000€ (ας μην συζητήσουμε τι γίνεται αν έχει ζημία) και άρα του μένουν 2.000€ για προσωπικά έξοδα; Του ζητάνε πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα 3.000€ (30% επί του τεκμαρτού) για να μη φάει από πάνω και "πρόστιμο" 22%. Που θα τα βρει; Όταν ας πούμε πάει να βάλει βενζίνη ένα 50ευρο στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί και για τις επαγγελματικές του δαπάνες θα πρέπει να πληρώνει τα 20€ από τον επαγγελματικό λογαριασμό και τα άλλα 30€ από τον προσωπικό; Το ίδιο μήπως να κάνει και στο λογαριασμό του κινητού του;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...