Προς το περιεχόμενο

Επαναφορά bootloader windows 10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι σε dual boot με linux . Μετά από αναβάθμιση του linux μπήκε ο bootloader πάνω από τα windows 10. Πώς το επαναφέρω?

Δημοσ.

Θες να κρατησεις τη λινουξοεγκατασταση ή να μεινεις μονο με windows?
Να υποθεσω οτι τωρα δεν εχεις μονο προσβαση στο λινουξ και οχι στα windows...

Δημοσ.

Θέλω να κρατήσω και τις δύο αλλά σαν κύρια να ξεκινάνε τα windows. Αν ήθελα να μπω στο linux έμπαινα με το f7.

Πλέον η πρόσβαση γίνεται και στα δύο λειτουργικά με τον bootloader του linux.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οταν εβαλες το λινουξ, μηπως αποσυνδεσες καποιο απο τους σκληρους? Για να λες οτι παταγες f7, λογικα θα τα εχεις σε διαφορετικους σκληρους και με το f7 ανοιγει το boot menu της μητρικης για να επιλεξεις. Ισως μια ενημερωση να εκανε detect και την εγκατασταση των windows στον αλλο σκληρο και την περασε στον bootloader του λινουξ.

Για να κανεις default τα windows στον bootloader κανεις οτι εχω πει εδω
https://www.insomnia.gr/forums/topic/648410-linuxmint-dualboot-windows10-αλλαγή_boot_επιλογής/

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, jim_p είπε

Οταν εβαλες το λινουξ, μηπως αποσυνδεσες καποιο απο τους σκληρους? Για να λες οτι παταγες f7, λογικα θα τα εχεις σε διαφορετικους σκληρους και με το f7 ανοιγει το boot menu της μητρικης για να επιλεξεις. Ισως μια ενημερωση να εκανε detect και την εγκατασταση των windows στον αλλο σκληρο και την περασε στον bootloader του λινουξ.

Για να κανεις default τα windows στον bootloader κανεις οτι εχω πει εδω
https://www.insomnia.gr/forums/topic/648410-linuxmint-dualboot-windows10-αλλαγή_boot_επιλογής/

Δεν χρειάστηκε να τον βγάλω επέλεξα τον bootloader να μπει στον δίσκο που ήθελα .

Έτσι ακριβώς έγινε έκανε detect και μου το άλλαξε .

Δεν γίνεται να το επαναφέρω στην πρώιμη κατάσταση ?

Επεξ/σία από num8
Δημοσ.

Οποτε εσυ θες να μην κανει detect το αλλο λειτουργικο μονο, αρα και να μην φαινονται στον grub (ο bootloader του λινουξ) τα windows ? Δηλαδη αν πατησεις τωρα f7, μετα τις αλλαγες,  και επιλεξεις τον αλλο σκληρο, σε βαζει στα windows?

Δημοσ.

Ο μονος τροπος που μπορω να σκεφτω τωρα ειναι να μην κανει detect τα windows. Αυτο γινεται με 2 τροπους. Ειτε βγαζεις το πακετο os-prober και τρεχεις ενα sudo update-grub για να ξαναβρει μονο το λινουξ και να βαλει μονο αυτο στον grub. Ή μετα

- Ανοιγεις το /etc/default/grub (υποθετοντας πως το gedit ειναι ο στοκ text editor στο mx linux) 

sudo gedit /etc/default/grub

- Προσθετεις αυτη τη γραμμη, σωζεις και κλεινιες το αρχειο

GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false

- Τρεχεις update-grub για να κανει τις αλλαγες

sudo update-grub

Και τελος τσεκαρεις το /boot/grub/grub./cfg αν εχει ακομα entries για windows. Αν δεν εχει, τοτε το παραπανω δουλευει κανονικα και το προβλημα σου εινια αλλου.

Δημοσ.

....και για να αποφύγεις όλα αυτά, παίρνεις ένα φθηνό 120αρη ssd και βάζεις εκεί το linux και τον bootloader του (υπάρχει επιλογή κατά την εγκατάσταση). Έτσι οπότε θέλεις το linux θα πατάς F11 (ή όποιο άλλο είναι για τη μητρική σου) για το boot menu του BIOS, και θα επιλέγεις τον δίσκο με τον linux.

Ο δίσκος με τα Windows δεν πρόκειται να ξαναπειραχτεί και θα φορτώνει αυτόματα τα Windows με κάθε εκκίνηση του υπολογιστή, εκτός αν πατάς το F11 για το boot menu του BIOS.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ηδη εχει 2 σκληρους και παταει f7 για να επιλεξει απο το boot menu του bios αυτον που θελει να εκκινησει.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.

ε και γιατί δεν έβαλε τον boot loader (grub) του linux στον 2ο δίσκο που είναι και το linux?

Εγώ έτσι το είχα όταν είχα και linux mint. Αλλά επειδή πολύ σπάνια έμπαινα  το ακύρωσα. Το Mint τώρα είναι σε VM, όπως έχω και μερικές άλλες VM.

Αν χρειαστώ linux σε native (οχι VM) τότε φορτώνω από στικακι

Δημοσ.

Αυτο εκανε :P Και τον ρωτησε κια η διανομη αν θελει να το κανει. Απλα σε καποια ενημερωση, ετρεξε το update-grub (οχι ο ιδιος προφανως, το συστημα το ετρεξε γιατι πχ πηρε ενημερωση ο πυρηνας), ειδε και τα windows και τα εβαλε στον grub.
Για μενα αυτο ειναι νορμαλ συμπεριφορα βεβαια, ακομα και αν μιλαμε για 2 διαφορετικους σκληρους με τον καθενα να εχει το δικο του λειτουργικο, αλλα ο μονος τροπος απενεργοποιησης ειναι αυτος που λεω παραπανω, ειτε αμεσα (βγαζοντας το os-prober εντελως) ειτε εμμεσα (λεγοντας στον grub να αγνοησει οτι βρει το os-prober).

Μπορει να μην κανει τιποτα απο τα παραπανω αν θελει και να βγαζει εντελως το σκληρο με τα windows οταν θα εχει ενημερωσεις του πυρηνα για να μην τον βλεπει, αλλα δεν εινια πρακτικο σαν λυση. Αυτο εκανα... μια φορα στα οσα χρονια εχω dual boot.
Long story short, εχω 16 χρονια με dual boot, καποτε με τα λειτουργικα σε διαφορετικους σκληρους αλλα εδω και 14 χρονια με τα λειτουργικα στον ιδιο, και δεν εχω το παραμικρο παραπονο απο τον grub και τις επιλογες που δινει για να μπω στο λειτουργικο που θελω, γιαυτο η λυση του "επιλεγω που θα μπω απο το boot μενου της μητρικης" μου φαινεται ξεπερασμενη.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...