Bobis22 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Στην πολυκατοικία που νοίκιασα εκδίδουν τα κοινόχρηστα ισόποσα, χωρίς χιλιοστά. Δηλαδή στην πολυκατοικία υπάρχουν 12 διαμερίσματα και όλες οι δαπάνες (ΔΕΗ, ανελκυστήρας, νερό κλπ) πηγαίνουν διά του 12. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο, και όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη πως γίνεται αυτό μου είπε ότι το κάνουν για να μην μαλώνουν στο πως θα μοιράζονται τα κοινόχρηστα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εγώ που μένω σε ένα σπίτι 50τμ στον πρώτο όροφο (και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ το ασανσέρ) να πληρώνω τις ίδιες δαπάνες ασανσέρ με αυτόν που μένει στον τέταρτο σε σπίτι 100τμ! Έχει συναντήσει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό ή είναι νόμιμο εφόσον έχουν συμφωνήσει να γίνεται έτσι η κατανομή; υγ. τα κοινόχρηστα εκδίδονται από γραφείο
Joshua21 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Αυτό που περιγράφεις δεν είναι ούτε σωστό ούτε νόμιμο, και αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μην πληρώσεις αν δεν τα υπολογίσουν όπως προβλέπεται.
fredd0 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 απο οσο ξερω ο νομος λεει οτι οι κονοχρηστες δαπανες πρεπει να κατανεμονται αναλογικα αναλογα με τα τετραγωνικα του καθε διαμερισματος εκτος αν υπαρχει διαφορετικη, ομοφωνη οχι κατα πλειοψηφια, αποφαση των ιδιοκτητων
ekrepali Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, Bobis22 είπε Έχει συναντήσει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό ή είναι νόμιμο εφόσον έχουν συμφωνήσει να γίνεται έτσι η κατανομή; Είναι νόμιμο εάν υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών (καταγεγραμμένη με ημερομηνία και υπογραφές - εννοείται ομόφωνη) που να αναιρεί τις δαπάνες ανά χιλιοστά όπως αναγράφονται στον κανονισμό της πολυκατοικίας και να έχει αναγραφεί η παραπάνω εξαίρεση στο μισθωτήριο. Διαφορετικά βάσει νόμου υποχρεούσαι να πληρώνεις μόνο ό,τι ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας, όπως είχε διατυπωθεί απ'τον συμβολαιογράφο κατά την ανέγερση της οικοδομής. Και φυσικά πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι αν τα τσουγγρίσεις με τον ιδιοκτήτη, πιθανώς θα ψάχνεις να ξαναμετακομίσεις μόλις λήξει το μισθωτήριο. Επεξ/σία 14 Οκτωβρίου 2022 από ekrepali
Bobis22 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, fredd0 είπε απο οσο ξερω ο νομος λεει οτι οι κονοχρηστες δαπανες πρεπει να κατανεμονται αναλογικα αναλογα με τα τετραγωνικα του καθε διαμερισματος εκτος αν υπαρχει διαφορετικη, ομοφωνη οχι κατα πλειοψηφια, αποφαση των ιδιοκτητων δηλαδή αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών, σημαίνει πως είναι νόμιμο και άρα εγώ θα πρέπει να πληρώνω τα ίδια κοινόχρηστα με τα υπόλοιπα διαμερίσματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών; 2 λεπτά πριν, ekrepali είπε Είναι νόμιμο εάν υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών (καταγεγραμμένη με ημερομηνία και υπογραφές - εννοείται ομόφωνη) που να αναιρεί τις δαπάνες ανά χιλιοστά όπως αναγράφονται στον κανονισμό της πολυκατοικίας και να έχει αναγραφεί η παραπάνω εξαίρεση στο μισθωτήριο. Διαφορετικά βάσει νόμου υποχρεούσαι να πληρώνεις μόνο ό,τι ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας, όπως είχε διατυπωθεί απ'τον συμβολαιογράφο κατά την ανέγερση της οικοδομής. Και φυσικά πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι αν τα τσουγγρίσεις με τον ιδιοκτήτη, πιθανώς θα ψάχνεις να ξαναμετακομίσεις μόλις λήξει το μισθωτήριο. δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο μισθωτήριο και ούτε ενημερώθηκα από τον ιδιοκτήτη γι'αυτή την "ιδιαιτερότητα" (αν μπορώ να την χαρακτηρίσω έτσι), το ποσό δεν είναι τρομερό, απλά είναι το αίσθημα της αδικίας κυρίως Επεξ/σία 14 Οκτωβρίου 2022 από Bobis22
ekrepali Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 1 λεπτό πριν, Bobis22 είπε δηλαδή αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών, σημαίνει πως είναι νόμιμο και άρα εγώ θα πρέπει να πληρώνω τα ίδια κοινόχρηστα με τα υπόλοιπα διαμερίσματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών; Ναι, δικιά τους είναι η οικοδομή... ό,τι θέλουν κάνουν. Αρκεί όμως να αναγράφεται στο μισθωτήριο ότι ισχύουν τα τάδε κοινόχρηστα και όχι να το μαθαίνεις εκ των υστέρων. 7 λεπτά πριν, Bobis22 είπε δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο μισθωτήριο και ούτε ενημερώθηκα από τον ιδιοκτήτη γι'αυτή την "ιδιαιτερότητα" (αν μπορώ να την χαρακτηρίσω έτσι), το ποσό δεν είναι τρομερό, απλά είναι το αίσθημα της αδικίας κυρίως Κι ούτε υπάρχει απόφαση συνέλευσης με υπογραφές... αυτό που γίνεται συνήθως είναι να υπογράφουν όλοι ένα μπακαλόχαρτο για να δώσουν τη διαχείρηση σε εταιρία μηχανογράφησης, συμφωνούν όλοι προφορικά να πληρώνουν ισόποσα κι αφού περάσουν μερικοί μήνες και κανείς δεν αμφισβητήσει τη δαπάνη, τότε είναι σαν σιωπηλή αποδοχή από όλους. Δε μου λες... το ασανσέρ πάει και στο υπόγειο; Ρώτησες αν το διαμέρισμα που νοίκιασες έχει καμιά αποθήκη σαν παρακολούθημα ή το κάνανε γαργάρα;
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Άμα θες να το ψάξεις να το κυνηγήσεις και να παλέψεις για να γίνει το σωστό, τότε μάλλον θα φύγεις από το σπίτι με μαθηματική ακρίβεια, θα τσακωθείς με όλους και προπάντων με τον ιδιοκτήτη με τον οποίο θα έχεις πρόβλημα. Κατά τα άλλα. Για να βγαίνουν έτσι τα κοινόχρηστα και να μην έχουν διαμαρτηρηθει όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα με τα 50τμ που θα έπρεπε σίγουρα να τα είχανε κάνει ρημαδιο από τέτοια αδικία, 99% έχουνε συμφωνήσει να υπολογίζονται έτσι και εγγράφως. Υποθέτω πως μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το αν θα πληρώσουν περισσότερα η λιγότερα αυτοί των 50τμ. Κάτσε βέβαια να τους τύχει καμία ανακαίνιση πολυκατοικία η κατι πολύ κοστοβορο και θα κλαίνε και οι κατσαρίδες.
Bobis22 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 16 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Άμα θες να το ψάξεις να το κυνηγήσεις και να παλέψεις για να γίνει το σωστό, τότε μάλλον θα φύγεις από το σπίτι με μαθηματική ακρίβεια, θα τσακωθείς με όλους και προπάντων με τον ιδιοκτήτη με τον οποίο θα έχεις πρόβλημα. Κατά τα άλλα. Για να βγαίνουν έτσι τα κοινόχρηστα και να μην έχουν διαμαρτηρηθει όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα με τα 50τμ που θα έπρεπε σίγουρα να τα είχανε κάνει ρημαδιο από τέτοια αδικία, 99% έχουνε συμφωνήσει να υπολογίζονται έτσι και εγγράφως. Υποθέτω πως μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το αν θα πληρώσουν περισσότερα η λιγότερα αυτοί των 50τμ. Κάτσε βέβαια να τους τύχει καμία ανακαίνιση πολυκατοικία η κατι πολύ κοστοβορο και θα κλαίνε και οι κατσαρίδες. Όλα τα υπόλοιπα "μικρά" διαμερίσματα νοικιάζονται (όπως νοικιάζω και εγώ), ρώτησα και τον προηγούμενο που νοίκιαζε πριν από μένα και μου είπε ότι πρώτη φορά το συνάντησε και αυτός και ότι ούτε αυτός συμφωνούσε αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα αφού ο ιδιοκτήτης είναι σύμφωνος! 17 ώρες πριν, ekrepali είπε Ναι, δικιά τους είναι η οικοδομή... ό,τι θέλουν κάνουν. Αρκεί όμως να αναγράφεται στο μισθωτήριο ότι ισχύουν τα τάδε κοινόχρηστα και όχι να το μαθαίνεις εκ των υστέρων. Κι ούτε υπάρχει απόφαση συνέλευσης με υπογραφές... αυτό που γίνεται συνήθως είναι να υπογράφουν όλοι ένα μπακαλόχαρτο για να δώσουν τη διαχείρηση σε εταιρία μηχανογράφησης, συμφωνούν όλοι προφορικά να πληρώνουν ισόποσα κι αφού περάσουν μερικοί μήνες και κανείς δεν αμφισβητήσει τη δαπάνη, τότε είναι σαν σιωπηλή αποδοχή από όλους. Δε μου λες... το ασανσέρ πάει και στο υπόγειο; Ρώτησες αν το διαμέρισμα που νοίκιασες έχει καμιά αποθήκη σαν παρακολούθημα ή το κάνανε γαργάρα; Το ασανσέρ δεν πηγαίνει στο υπόγειο, μόνο ισόγειο και στους 4 ορόφους. Το σπίτι έχει μια αποθήκη στο υπόγειο (4-5 τ.μ δε νομίζω να είναι μεγαλύτερη) από την οποία μου έδωσε τα κλειδιά ο ιδιοκτήτης, πως επηρεάζει όμως η αποθήκη;
ekrepali Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, Bobis22 είπε Το ασανσέρ δεν πηγαίνει στο υπόγειο, μόνο ισόγειο και στους 4 ορόφους. Το σπίτι έχει μια αποθήκη στο υπόγειο (4-5 τ.μ δε νομίζω να είναι μεγαλύτερη) από την οποία μου έδωσε τα κλειδιά ο ιδιοκτήτης, πως επηρεάζει όμως η αποθήκη; Τα υπόγεια πολλοί ιδιοκτήτες τα κρατάνε για πάρτη τους και δε δίνουν τα κλειδιά στους ενοικιαστές... έτσι απλά το ανέφερα. Σχετικά με τα κοινόχρηστα... στους κανονισμούς της πολυκατοικίας υπάρχουν συνήθως ξεχωριστά χιλιοστά για διάφορες κοινόχρηστες δαπάνες (ΔΕΚΟ, εργασίες, καθαρισμός κλπ) και ξεχωριστά χιλιοστά για οτιδήποτε αφορά τον ανελκυστήρα (εγκατάσταση, συντήρηση κλπ). Στη δική μου πολυκατοικία (περίπου όλα τα διαμερίσματα έχουν ίδια τετραγωνικά)...το ασανσέρ πάει υπόγειο και ταράτσα. Το διαμέρισμα του ισογείου πληρώνει περίπου τα ίδια κοινόχρηστα με τους υπόλοιπους (είναι από 13.3% ως 15.5%), αλλά για ασανσέρ μόνο 4% (ενώ υπόλοιποι πληρώνουμε από 9.3% στον 1ο όροφο ως 25% στον 3ο όροφο). Αν το ασανσέρ δε πήγαινε ούτε ταράτσα, ούτε υπόγειο... τότε το ισόγειο δε θα πλήρωνε τίποτα για δαπάνες ανελκυστήρα. Πρέπει αν βρεις τον κανονισμό της πολυκατοικίας και να υπολογίσεις πόσα λεφτά χάνεις μηναίως... κι αν αξίζει να το κάνεις θέμα ή όχι.
Klausx Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, Bobis22 είπε Στην πολυκατοικία που νοίκιασα εκδίδουν τα κοινόχρηστα ισόποσα, χωρίς χιλιοστά. Δηλαδή στην πολυκατοικία υπάρχουν 12 διαμερίσματα και όλες οι δαπάνες (ΔΕΗ, ανελκυστήρας, νερό κλπ) πηγαίνουν διά του 12. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο, και όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη πως γίνεται αυτό μου είπε ότι το κάνουν για να μην μαλώνουν στο πως θα μοιράζονται τα κοινόχρηστα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εγώ που μένω σε ένα σπίτι 50τμ στον πρώτο όροφο (και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ το ασανσέρ) να πληρώνω τις ίδιες δαπάνες ασανσέρ με αυτόν που μένει στον τέταρτο σε σπίτι 100τμ! Έχει συναντήσει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό ή είναι νόμιμο εφόσον έχουν συμφωνήσει να γίνεται έτσι η κατανομή; υγ. τα κοινόχρηστα εκδίδονται από γραφείο Το κλπ με φοβίζει... γιατί μέχρι εκεί να πληρώνεται το πολύ 20-30 ευρώ ο καθένας οπότε δεν αξίζει και να το ψάχνεις με δικηγόρους κτλ. Επεξ/σία 15 Οκτωβρίου 2022 από Klausx
tigergreg Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2022 Χαρμανηδες για δικαστηρια και τσακωμους ειναι οι ελληνες.....😉
Bobis22 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
andreaspA Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Στις 14/10/2022 στις 10:43 ΜΜ, Bobis22 είπε Στην πολυκατοικία που νοίκιασα εκδίδουν τα κοινόχρηστα ισόποσα, χωρίς χιλιοστά. Δηλαδή στην πολυκατοικία υπάρχουν 12 διαμερίσματα και όλες οι δαπάνες (ΔΕΗ, ανελκυστήρας, νερό κλπ) πηγαίνουν διά του 12. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο, και όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη πως γίνεται αυτό μου είπε ότι το κάνουν για να μην μαλώνουν στο πως θα μοιράζονται τα κοινόχρηστα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εγώ που μένω σε ένα σπίτι 50τμ στον πρώτο όροφο (και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ το ασανσέρ) να πληρώνω τις ίδιες δαπάνες ασανσέρ με αυτόν που μένει στον τέταρτο σε σπίτι 100τμ! Έχει συναντήσει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό ή είναι νόμιμο εφόσον έχουν συμφωνήσει να γίνεται έτσι η κατανομή; υγ. τα κοινόχρηστα εκδίδονται από γραφείο Νομιμοτατο ειναι. Και στην δικια μου πολυκατοικια ετσι κανω. Οι δαπανες μοιραζονται στα 6 διαμερισματα που ειμαστε. Οι δαπάνες ομως ειναι ελαχιστες. Μια καθαριοτητα που ηταν 30€ και τώρα πήγε 45€ και ενα κοινοχρηστο ρευμα. Ασανσερ πληρωνει μονο ο 1ος, 2ος, σοφίτα. Οι ιδιοκτητες μπορουν να κανουν οτι θέλουν.
chrisgav Δημοσ. 18 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2023 Καλημερα, Εχω 3 ερωτησεις αν γνωριζει κανεις. Εαν την διαχείρηση την εχει αναλαβει γραφειο με ενα κοστος π.χ. 60 ευρω, αυτο το ποσο το πληρωνει για ενα διαμερισμα ο ενοικιαστης ή ο ιδιοκτητης? Το παραπανω κοστος κατανέμεται βαση χιλιοστών ή ισόποσα? Ξέρω ότι συνήθως η έκδοση γίνεται ισόποσα αλλά δεν εχω βρει κάτι για την διαχείριση. Εφόσον το καταστατικό δεν λέει κατι για αυτό και δεν έχει υπαρξει συνεννοηση μεταξύ των ιδιοκτητων, υπαρχει καποιος κανόνας ή νομος για το τι ποσό ο διαχειριστής μπορεί να ξοδέψει για καποια αναβαθμιση με δικια του πρωτοβουλία? Για παραδειγμα, μια αλλαγή συνεργειου καθαρισμου με μεγαλύτερο κοστος. Μιλωντας παντα για λογικα πραγματα και οχι αυθαιρετες δαπανες. Ευχαριστω!
marmagia Δημοσ. 18 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2023 1 hour ago, chrisgav said: Καλημερα, Εχω 3 ερωτησεις αν γνωριζει κανεις. Εαν την διαχείρηση την εχει αναλαβει γραφειο με ενα κοστος π.χ. 60 ευρω, αυτο το ποσο το πληρωνει για ενα διαμερισμα ο ενοικιαστης ή ο ιδιοκτητης? Το παραπανω κοστος κατανέμεται βαση χιλιοστών ή ισόποσα? Ξέρω ότι συνήθως η έκδοση γίνεται ισόποσα αλλά δεν εχω βρει κάτι για την διαχείριση. Εφόσον το καταστατικό δεν λέει κατι για αυτό και δεν έχει υπαρξει συνεννοηση μεταξύ των ιδιοκτητων, υπαρχει καποιος κανόνας ή νομος για το τι ποσό ο διαχειριστής μπορεί να ξοδέψει για καποια αναβαθμιση με δικια του πρωτοβουλία? Για παραδειγμα, μια αλλαγή συνεργειου καθαρισμου με μεγαλύτερο κοστος. Μιλωντας παντα για λογικα πραγματα και οχι αυθαιρετες δαπανες. Ευχαριστω! 1) ο ενοικιαστής 2) συνήθως γίνεται ισόποσα ανα διαμέρισμα 3) ξέρω ότι στα περισσότερα καταστατικά υπάρχει αναφορά για το όριο των δαπανών που μπορεί να κάνει ο διαχειριστής άνευ απόφασης συνέλευσης. Αν εσείς δεν έχετε κάτι τέτοιο δεν ξέρω κατά πόσον θα ήταν εξασφαλισμένος. Θα μπορούσε να τεθεί θέμα όμως στην επόμενη γενική συνέλευση
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα