RPDrummer Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες. Έχω αγανακτήσει με το πρόβλημα που αναφέρω στον τίτλο. Να πω αρχικά ότι έκανα αναβάθμιση επεξεργαστή από ryzen 5 2600 σε 5600. Ύστερα από το bios update της μητρικής δεν μου εμφάνιζε τον m.2 ssd που είχα το λειτουργικό. Το πάω σε έναν τεχνικό, όπου κούμπωσε τον m2 σε άλλο pc και δούλεψε. Μου κάνει φορμάτ, λειτουργεί πλέον. Τον παίρνω σπίτι, και βλέπω οτι δεν αναγνωρίζει την 2η ραμ. Την ξανατοποθετώ και ξεκινάνε τα προβλήματα. Από τα πολλά boot γιατί πείραζα ρυθμίσεις, δε μου εμφανίζει πια τον m2 που έχει το windows boot manager. Έχω δοκιμάσει: 1. Disable CSM 2. CSM με όλους τους συνδυασμούς launch pxe oprom policy UEFI ή Legacy Only και launch storage oprom policy το ιδιο UEFI ή legacy 3. Fast boot off 4. Secure boot off Το σύστημα έχει πάνω: Μητρική: asrock b450m hdv REV1 με bios version 4.20 (για ryzen 5000 series) Επεξεργαστή: ryzen 5600 Μνήμες: ripjaws 2x8 GB (F4-3200C16D-16GVKB) M.2 SSD με windows 10: crucial mx500 ssd με sata χωρίς λειτουργικό: evo 860 hdd χωρίς λειτουργικό dvd drive με sata Καμιά ιδέα τι φταίει; Ο τεχνικός όταν έκανε φορμάτ τον βρήκε τον δίσκο στην εγκατάσταση των windows ενώ τότε και τώρα που το πήρα δεν εμφανίζεται στα bios. Στο λινκ https://postimg.cc/gallery/pPsXg1L είναι φωτογραφίες από το bios να έχετε εικόνα των επιλογών/interface. Επεξ/σία 14 Οκτωβρίου 2022 από RPDrummer
Dark_Nightfall Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 41 λεπτά πριν, RPDrummer είπε Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες. Έχω αγανακτήσει με το πρόβλημα που αναφέρω στον τίτλο. Να πω αρχικά ότι έκανα αναβάθμιση επεξεργαστή από ryzen 5 2600 σε 5600. Ύστερα από το bios update της μητρικής δεν μου εμφάνιζε τον m.2 ssd που είχα το λειτουργικό. Το πάω σε έναν τεχνικό, όπου κούμπωσε τον m2 σε άλλο pc και δούλεψε. Μου κάνει φορμάτ, λειτουργεί πλέον. Τον παίρνω σπίτι, και βλέπω οτι δεν αναγνωρίζει την 2η ραμ. Την ξανατοποθετώ και ξεκινάνε τα προβλήματα. Από τα πολλά boot γιατί πείραζα ρυθμίσεις, δε μου εμφανίζει πια τον m2 που έχει το windows boot manager. Έχω δοκιμάσει: 1. Disable CSM 2. CSM με όλους τους συνδυασμούς launch pxe oprom policy UEFI ή Legacy Only και launch storage oprom policy το ιδιο UEFI ή legacy 3. Fast boot off 4. Secure boot off Το σύστημα έχει πάνω: Μητρική: asrock b450m hdv REV1 με bios version 4.20 (για ryzen 5000 series) Επεξεργαστή: ryzen 5600 Μνήμες: ripjaws 2x8 GB (F4-3200C16D-16GVKB) M.2 SSD με windows 10: crucial mx500 ssd με sata χωρίς λειτουργικό: evo 860 hdd χωρίς λειτουργικό dvd drive με sata Καμιά ιδέα τι φταίει; Ο τεχνικός όταν έκανε φορμάτ τον βρήκε τον δίσκο στην εγκατάσταση των windows ενώ τότε και τώρα που το πήρα δεν εμφανίζεται στα bios. Στο λινκ https://postimg.cc/gallery/pPsXg1L είναι φωτογραφίες από το bios να έχετε εικόνα των επιλογών/interface. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν κούμπωσες τον 5600 ; αν ναι βάλε πάλι τον 2600 και δες.
RPDrummer Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2022 Αρχικά ναι, πριν τον πάω στον τεχνικό είχα βάλει τον 2600 πάνω και μου πέταγε bsod και δεν μπουταρε. Και να τον ξαναβάλω πάνω, αν μπουτάρει τι σημαίνει; Μήπως έχει θέμα η μητρική; Την έχω και 4 χρόνια.
RPDrummer Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Για να μην μπω σε αυτήν την διαδικασία να βγάζω την ψύχτρα, δοκίμασα να εγκαταστήσω πάλι το λειτουργικό με ένα usb και ούτε εκεί τον εμφάνισε. Θα δοκιμάσω να τον ξανατοπεθήσω χωρίς να είναι οι άλλοι δίσκοι/ sata πάνω.
Λύση RPDrummer Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Λύση Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Καλά εντάξει βρήκα την λύση. Στα bios υπήρχε επιλογή μέσα σε φάκελο storage configuration ο m.2 να είναι sata ή pcie. Είχε από default επιλεγεί το pcie. Γυρνώντας το σε sata λύθηκε το θέμα. Τσάμπα το φορμάτ. 1
nickol-us Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το πρόβλημα της 2ης μνήμης λύθηκε (που δεν την αναγνώριζε); Η επιλογή για sata ή pcie mode πως πειράχτηκε; Δες μήπως θέλει αλλαγή η μπαταρία(δεν κρατάει ρυθμίσεις) ή/και δες αν μπορείς να αλλάξεις και να κάνεις save defaults στα settings που είσαι τώρα Επεξ/σία 14 Οκτωβρίου 2022 από nickol-us
RPDrummer Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Με το που κούμπωσα την 2η ραμ την αναγνώρισε κανονικά. Τώρα όλα λειτουργούν άψογα. Η επιλογή για sata ή pcie πρέπει να άλλαξε κάποια φορά που έγινε reset to default settings. Βέβαια δεν την είχα δει την επιλογή αυτή ποτέ στα 4 χρόνια από τότε που έστησα το pc. Επεξ/σία 14 Οκτωβρίου 2022 από RPDrummer Προσθήκη λεκτικών
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα