Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους,

Είχα στην κατοχή μου ένα ακίνητο, στο οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το 2015 και ως εκ τούτου δεν πληρωνόταν από τότε το ΤΑΠ στον δήμο μέσω του λογαριασμού. Επίσης, ούτε είχα ενημερώσει τον Δήμο σχετικά ώστε να μου έρχεται ειδοποίηση για πληρωμή του ΤΑΠ στη διεύθυνση μου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν πέρσυ τον Ιούλιο, που βρήκα αγοραστή, να μου ζητήσει ο Δήμος αναδρομικά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ώστε να μου δώσει βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει συμβόλαιο μεταβίβασης. Το πλήρωσα το ποσό, πήρα την βεβαίωση και έκανα και δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου που μου ζητήσανε. Εν συνεχεία μέσα στον ίδιο μήνα το ακίνητο πουλήθηκε. Θεώρησα ότι όλα είναι οκ και έχουν βρει τον δρόμο τους, καθώς εγώ ενημέρωσα την εφορία και το Ε9, ο αγοραστής έκανε τις μεταγραφές στο υποθηκοφυλακείο και από όσο γνωρίζω έβαλε νερό και ρεύμα. Εχτές μου ήρθε ένα ειδοποιητήριο από τον Δήμο για πληρωμή ενός ποσού, διψήφιου και όχι μεγάλου, για ΤΑΠ του συγκεκριμένου μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, όπως αναφέρουνε.

Γνωρίζει κάποιος από προσωπική εμπειρία ή λόγω επαγγέλματος τι μπορεί να έχει συμβεί? Έχω παραλείψει κάτι? Έχει κάνει παράλειψη ο νέος ιδιοκτήτης? Έχουν κάνει λάθος στον Δήμο?

Ευχαριστώ,

Γιώργος.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Insane84 είπε

πέρσυ τον Ιούλιο

12 λεπτά πριν, Insane84 είπε

Εχτές μου ήρθε ένα ειδοποιητήριο από τον Δήμο

Λογικά είναι η διαφορά απο τον Ιούλιο. Επικοινώνησε με τον Δήμο για να σου πουν ποιο διάστημα αφορά.

Δημοσ.

Παίρνεις τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου και λες ότι πρόκειται για οφειλή ΤΑΠ. Θα σε συνδέσουν και θα σου εξηγήσουν. Γενικά, οι Δήμοι τρέχουν πολύ πίσω στο θέμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, Insane84 είπε

Καλημέρα σε όλους,

Είχα στην κατοχή μου ένα ακίνητο, στο οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το 2015 και ως εκ τούτου δεν πληρωνόταν από τότε το ΤΑΠ στον δήμο μέσω του λογαριασμού. Επίσης, ούτε είχα ενημερώσει τον Δήμο σχετικά ώστε να μου έρχεται ειδοποίηση για πληρωμή του ΤΑΠ στη διεύθυνση μου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν πέρσυ τον Ιούλιο, που βρήκα αγοραστή, να μου ζητήσει ο Δήμος αναδρομικά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ώστε να μου δώσει βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει συμβόλαιο μεταβίβασης. Το πλήρωσα το ποσό, πήρα την βεβαίωση και έκανα και δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου που μου ζητήσανε. Εν συνεχεία μέσα στον ίδιο μήνα το ακίνητο πουλήθηκε. Θεώρησα ότι όλα είναι οκ και έχουν βρει τον δρόμο τους, καθώς εγώ ενημέρωσα την εφορία και το Ε9, ο αγοραστής έκανε τις μεταγραφές στο υποθηκοφυλακείο και από όσο γνωρίζω έβαλε νερό και ρεύμα. Εχτές μου ήρθε ένα ειδοποιητήριο από τον Δήμο για πληρωμή ενός ποσού, διψήφιου και όχι μεγάλου, για ΤΑΠ του συγκεκριμένου μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, όπως αναφέρουνε.

Γνωρίζει κάποιος από προσωπική εμπειρία ή λόγω επαγγέλματος τι μπορεί να έχει συμβεί? Έχω παραλείψει κάτι? Έχει κάνει παράλειψη ο νέος ιδιοκτήτης? Έχουν κάνει λάθος στον Δήμο?

Ευχαριστώ,

Γιώργος.

Πιθανότατα πλήρωσες για την διαφορά 1-2 μηνών.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς αφορά 

Επεξ/σία από GREGORYMO
Συμπληρώμα
Δημοσ.

Για μεταβιβαση κληρονομιας γνωριζουμε αν χρειαζεται βεβαιωση μη οφειλης ΤΑΠ και δημοτικων τελων;

Επισης στην 5ετια διαγραφονται τα ΤΑΠ και τα δημοτικα τελη οπως και τα τελη κυκλοφοριας ή δεν ισχυει το ιδιο;

Δημοσ.

Ερώτηση για όποιον ξέρει.

Στο ακίνητο μου πλήρωνα για 90 τμ δημοτικά τελη μέσω της ΔΕΗ και μετά από τακτοποίηση τα τετραγωνικά έγιναν 80.

Δικαιούμαι επιστροφή των δημοτικών τελών που πλήρωνα παραπάνω λόγω λανθασμένων τμ;

Και αν ναι, που αιτουμαι κάτι τέτοιο;

• Like 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, Swimmer21 είπε

Ερώτηση για όποιον ξέρει.

Στο ακίνητο μου πλήρωνα για 90 τμ δημοτικά τελη μέσω της ΔΕΗ και μετά από τακτοποίηση τα τετραγωνικά έγιναν 80.

Δικαιούμαι επιστροφή των δημοτικών τελών που πλήρωνα παραπάνω λόγω λανθασμένων τμ;

Και αν ναι, που αιτουμαι κάτι τέτοιο;

Στον τοπικό Δήμο πήρα 2 διαφορετικές απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα, η μία ήταν πως δεν δικαιούμαι επιστροφή, και η άλλη πως δικαιούμαι μόνο για τα δύο τελευταία χρόνια.

Για οτιδήποτε σχετικό αρμόδιο είναι το γραφείο/τμήμα ΤΑΠ του Δήμου σου.

1 ώρα πριν, tasos41997 είπε

Για μεταβιβαση κληρονομιας γνωριζουμε αν χρειαζεται βεβαιωση μη οφειλης ΤΑΠ και δημοτικων τελων;

Επισης στην 5ετια διαγραφονται τα ΤΑΠ και τα δημοτικα τελη οπως και τα τελη κυκλοφοριας ή δεν ισχυει το ιδιο;

Ναι, χρειάζεται βεβαίωση ΤΑΠ.

Όχι, δεν παραγράφονται στην 5ετία.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, tasos41997 είπε

Στην κληρονομια όχι. Τυχόν χρέη των κληροδοτων πηγαίνουν μετά στους κληρονόμους έτσι κι αλλιώς. Για την 5ετια θα σε γελάσω, υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές σε αυτή την νομοθεσία τα τελευταία 4 χρόνια με τα τέλη των δήμων τις πλατφόρμες το ΤΑΠ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Για την 5ετια θα σε γελάσω, υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές σε αυτή την νομοθεσία τα τελευταία 4 χρόνια με τα τέλη των δήμων τις πλατφόρμες το ΤΑΠ. 

Μέχρι πέρσι που υπήρχε περιθωριο για την τακτοποίηση σχετικών οφειλών, ένα σωρό σάιτ (συμπεριλαμβανομένου της ΠΟΜΙΔΑ), χτυπιόντουσαν  να πάει ο κόσμος να τις τακτοποιήσει  γιατί μετά για κλειστά σπίτια (μη ηλεκτροδοτούμενα) για 10ετίες τα ποσά που θα προκύψουν θα είναι (αναλογα την περίπτωση) μέχρι και κοντά στο ύψος της αξίας των. Οπότε δεν νομίζω με την καμμία να ισχύει "5ετία"

Επεξ/σία από washcloud
Δημοσ.
1 ώρα πριν, washcloud είπε

Μέχρι πέρσι που υπήρχε περιθωριο για την τακτοποίηση σχετικών οφειλών, ένα σωρό σάιτ (συμπεριλαμβανομένου της ΠΟΜΙΔΑ), χτυπιόντουσαν  να πάει ο κόσμος να τις τακτοποιήσει  γιατί μετά για κλειστά σπίτια (μη ηλεκτροδοτούμενα) για 10ετίες τα ποσά που θα προκύψουν θα είναι (αναλογα την περίπτωση) μέχρι και κοντά στο ύψος της αξίας των. Οπότε δεν νομίζω με την καμμία να ισχύει "5ετία"

Κατι τέτοιο. Είναι μεγάλο μπέρδεμα να βρεις το έτος παραγραφή, μόνο αν ρωτήσεις και πληρώσεις δικηγόρο. Επίσης εκτός από την παραγραφή υπάρχει και το ποσοστο προσαυξησης λόγω των προστίμων που άλλο είναι για ΔΤ άλλο για ΤΑΠ, και τροποποειται κιόλας ανάλογα τα ποσά έτη πίσω πάνε, αμφιβάλλω αν ακόμα και οι ίδιοι οι δήμοι τα υπολογίζουν by the law. Παντως σιγουρα δεν υπερβαίνουν την 20ετια. 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Στην κληρονομια όχι. Τυχόν χρέη των κληροδοτων πηγαίνουν μετά στους κληρονόμους έτσι κι αλλιώς. Για την 5ετια θα σε γελάσω, υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές σε αυτή την νομοθεσία τα τελευταία 4 χρόνια με τα τέλη των δήμων τις πλατφόρμες το ΤΑΠ. 

Εχεις καποιον γνωστο που δεν την χρειαστηκε την βεβαιωση για την μεταβιβαση κληρονομιας απο τους γονεις στον γιο; Ρωταω επειδη με ενδιαφερει το θεμα αν γνωριζεις

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, tasos41997 είπε

Εχεις καποιον γνωστο που δεν την χρειαστηκε την βεβαιωση για την μεταβιβαση κληρονομιας απο τους γονεις στον γιο; Ρωταω επειδη με ενδιαφερει το θεμα αν γνωριζεις

Αυτο που λες μπερδευει δε λεγεται μεταβιβαση κληρονομιας, για μεταβιβαση = πωληση χρειαζεται βεβαιωση ταπ, για αποδοχη κληρονομιας δε χρειαζεται

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, JohnnySilverhand είπε

Αυτο που λες μπερδευει δε λεγεται μεταβιβαση κληρονομιας, για μεταβιβαση = πωληση χρειαζεται βεβαιωση ταπ, για αποδοχη κληρονομιας δε χρειαζεται

Ναι ισχυει τα εχω μπερδεψει λιγο στο μυαλο μου. Σε ευχαριστω πολυ

Δημοσ.
13 ώρες πριν, Insane84 είπε

Καλημέρα σε όλους,

Ευχαριστώ,

Γιώργος.

ποσα σου βγηκε απο το 2015 εως περυσι? σε ρωταω γιατι και εγω περιμενω να μου το βγαλουν, και ακομα δεν μου το εχουν βγαλει που το εχω διακοψει απο το 2020

Δημοσ.

Μου είχαν βγάλει το παρακάτω:

image.png.425624e560493b3af3aeb654d3b74b47.png

Στο ποσό αυτό, πέραν της χρέωσης του ΤΑΠ λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης το 2015, μου είχαν υπολογίσει και διαφορά στα τμ από το 2009 (δηλαδή τελευταία 12ετία) αν θυμάμαι καλά, καθώς υπήρχαν μέσα και αυθαίρετα τα οποία με την τακτοποίηση έβγαζαν διαφορά στα τμ που ήταν δηλωμένα στην ΔΕΗ. Επίσης έχε υπόψιν σου ότι για μένα επρόκειτο για ακριβό Δήμο των βορείων προαστίων και επρόκειτο για οικόπεδο μισό στρέμμα με παλαιές κατοικίες 140τμ σύνολο.

Τελικώς, μετά από επικοινωνία με τον Δήμο, το ποσό που μου έστειλαν προχτές να πληρώσω αφορούσε το 2022 οπότε μου ζήτησαν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του 2021 για να το μετακυλήσουν στο νέο ιδιοκτήτη. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο δήμος δεν ενημερώνεται από πουθενά, ούτε από εφορία, ούτε από υποθηκοφυλακεία ούτε από την ΔΕΗ που θα βάλει ο επόμενος ιδιοκτήτης οπότε αν πουλήσετε κάτι φροντίστε να ενημερώσετε άμεσα τον Δήμο σχετικά ώστε να σταματήσει να σας χρεώνει ΤΑΠ. Κανονικά πρέπει να το κάνει ο επόμενος ιδιοκτήτης από ότι κατάλαβα για να ειδοποιήσει ο Δήμος την ΔΕΗ να χρεώνει ΤΑΠ στον λογαριασμό. Επίσης να ξέρετε ότι το ΤΑΠ για κάθε έτος χρεώνεται ολόκληρο σε όποιον είχε στην κατοχή του το ακίνητο την 1/1 του έτους. Δηλαδή εγώ πέρσι τον Ιούλιο πλήρωσα για όλο το 2021.

Καλή συνέχεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...