Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Παρακαλώ αν κάποιος έχει τις απαιτούμενες γνώσεις να με βοηθήσει στο εξής:

Αγόρασα από την  αδελφή μου το μερίδιο της (50%) σε ένα διαμέρισμα που είχαμε εξ αδιαιρέτου. Η αντικειμενική αξία του 50% είναι 33.120€.  Την υπολόγισα από https://maps.gsis.gr/valuemaps/#. Αυτή επί 0,9 λόγω της συνιδιοκτησίας εμφανίζεται και στο Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ.

Στο συμβόλαιο αναγράφεται αντικειμενική αξία 41.400€. Ρωτάω τη συμβολαιογράφο και μου λέει έτσι είναι, βγαίνει διαφορετική.

Πώς γίνεται αυτό; 2 αντικειμενικές αξίες για το ίδιο ακίνητο; Αν μπορεί κάποιος ας με φωτίσει παρακαλώ.

Δημοσ.

Ορθά σου απαντά η συμβολαιογράφος. Ο ΕΝΦΙΑ δεν συνυπολογίζει το σύνολο των συντελεστών που υπολογίζονται στην αντικειμενική σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου. Το σωστό είναι αυτό που λέει η συμβολαιογράφος. 

• Thanks 1
Δημοσ.

1. Ρώτησε την συμβολαιογράφο να σου εξηγήσει, λεφτά θα πάρει και μάλιστα άνετα, οπότε θα βρει τρόπο να σου εξηγήσει τι κ πως. Γενικά βάσει νόμου πάνε, δεν κλέβουνε. 

2. Για την κουβέντα, παλιότερα λάμβαναν υπόψη σε κάποιες περιοχές και συγκριτικά στοιχεία από πρόσφατες πωλήσεις παρακειμενων κτισματων στη γειτονιά. Κ εκεί ήταν όπου πέσεις. Πχ από δυο αδέλφια καλή ώρα σας εσάς αγοράστηκε μισό σπίτι με βάση αξία 50.000 και το άλλο μισό (50%) με αντικειμενική 60.000€ σε άλλη πράξη. Θέατρο του παραλόγου μεν, πριν χρόνια δε. :)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, HALF EVIL είπε

Μήπως είναι η τιμή πώλησης και όχι η αντικειμενική; Εσύ πόσα χρήματα έδωσες για την αγορά; 

Δεν είναι η τιμή πώλησης. Μιλάω για την αντικειμενική αξία.

18 λεπτά πριν, spikou23 είπε

Ορθά σου απαντά η συμβολαιογράφος. Ο ΕΝΦΙΑ δεν συνυπολογίζει το σύνολο των συντελεστών που υπολογίζονται στην αντικειμενική σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου. Το σωστό είναι αυτό που λέει η συμβολαιογράφος. 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορώ να δω κάπου τους συντελεστές; Να ξέρω πως προκύπτει η άλλη αντικειμενική αξία.

Δημοσ.

Ο συμβολαιογράφος όταν υπέβαλε την δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου υπέβαλε στην Εφορία αναλυτικά φύλλα υπολογισμού. Μπορείς να πας σε έναν οποιονδήποτε συμβολαιογράφο σήμερα με το συμβόλαιο σου και να σου υπολογίσει την τρέχουσα αντικειμενική αξία, παραδίδοντας σου σχετικό φύλλο με όλους τους συντελεστές. Απλώς θα τον πληρώσεις. 

Η διαδικασία υπολογισμού είναι αρκετά πολύπλοκη για να την ελέγξεις μόνος σου. Και οι συμβολαιογράφοι πρόγραμμα επί πληρωμή χρησιμοποιούν, αν και θεωρητικά μπορεί να γίνει και χειρόγραφα. 

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

1. Ρώτησε την συμβολαιογράφο να σου εξηγήσει, λεφτά θα πάρει και μάλιστα άνετα, οπότε θα βρει τρόπο να σου εξηγήσει τι κ πως. Γενικά βάσει νόμου πάνε, δεν κλέβουνε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Και εγώ υποθέτω ότι δεν κλέβουν. Θα την ρωτήσω για να μάθω. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ο πολίτης να μην μπορεί να δει πως ακριβώς υπολογίζεται μια αξία που τον αφορά. Εννοώ σε μια εφαρμογή ανοιχτή στο κοινό.

14 λεπτά πριν, spikou23 είπε
15 λεπτά πριν, spikou23 είπε

Ο συμβολαιογράφος όταν υπέβαλε την δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου υπέβαλε στην Εφορία αναλυτικά φύλλα υπολογισμού

Μπορώ να ζητήσω να δω τα φύλλα υπολογισμού από τη δική μου συμβολαιογράφο; 

Δημοσ.

Μπορείς αν το συμβόλαιο είναι πρόσφατο και τα έχει κρατήσει. Αλλιώς, επειδή συνήθως δεν τα κρατάνε πρέπει να της πεις να σου βγάλει νέα. Αλλά γενικά, οι συμβολαιογράφοι είναι αξιόπιστοι και θεωρητικά το φύλλο που χρησιμοποιήθηκε για το μεταβιβαστικό συμβόλαιο έχει ελεγχθεί και από την Εφορία. 

Είναι απολύτως φυσιολογικό η αξία που απεικονίζεται στον ΕΝΦΙΑ να μην ταυτίζεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου σε περίπτωση μεταβίβασης. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, spikou23 είπε

Είναι απολύτως φυσιολογικό η αξία που απεικονίζεται στον ΕΝΦΙΑ να μην ταυτίζεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου σε περίπτωση μεταβίβασης. 

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.

Κατά την άποψη μου οι αντικειμενικές αξίες θεσπίστηκαν για να εξαλείψουν την αυθαιρεσία. Δεν καταλαβαίνω τις πολλές αντικειμενικές αξίες για το ίδιο ακίνητο. Αν το κράτος αυξάνει την αντικειμενική αξία του ΕΝΦΙΑ για να βγάλει την αντικειμενική αξία της μεταβίβασης ποιο το νόημα; Για να επιβάλλει μεγαλύτερο φόρο; Θα μπορούσε απλά να το κάνει αυξάνοντας τον συντελεστή φορολόγησης στην ίδια αντικειμενική αξία.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, fair_play είπε

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.

Κατά την άποψη μου οι αντικειμενικές αξίες θεσπίστηκαν για να εξαλείψουν την αυθαιρεσία. Δεν καταλαβαίνω τις πολλές αντικειμενικές αξίες για το ίδιο ακίνητο. Αν το κράτος αυξάνει την αντικειμενική αξία του ΕΝΦΙΑ για να βγάλει την αντικειμενική αξία της μεταβίβασης ποιο το νόημα; Για να επιβάλλει μεγαλύτερο φόρο; Θα μπορούσε απλά να το κάνει αυξάνοντας τον συντελεστή φορολόγησης στην ίδια αντικειμενική αξία.

Για να στο πω πιο λιανα. 

Κάθε χαρακτηριστικό ενός ακινήτου, έχει μια παράμετρο η οποία επηρεάζει την αξία του και είναι θεσπισμενη και καταχωρημένη στα φύλλα υπολογισμού αντικειμενικης αξιας ακινήτου. 

Τι γίνεται όμως, οι παράμετροι είναι τόσες πολλές που δεν χωράνε όλες να μπουν ως επιλογή σε ένα Ε9.

Συνεπώς, άλλη αντικειμενικη θα υπολογιστεί στον ΕΝΦΙΑ για το Ε9 και άλλη μέσω των φύλλων υπολογισμού αντικειμενικης αξίας ακινήτων Κ1 ως Κ9 για μεταβιβασεις, κληρονομιες και γονικές παροχές. 

Οι αξίες δεν έχουν σημαντική απόκλιση κατ εμέ. Στο δικό μου οίκημα πχ υπάρχουν τοίχοι μισό μέτρο και 2ο, 3ο πάτωμα χωρίς ασανσέρ, εκεί μπαίνουν οι μειωτικοι συντελεστές των φύλλων υπολογισμού που δεν υπάρχουν στο Ε9. 

Την αξία ενδεχομένως να μπορούσες να την βρεις και μόνος σου. Αλλά επειδη από ακίνητο σε ακίνητο ο τρόπος ειναι περίπλοκος, ειδικα σε κάτι μονοκατοικιες με οικόπεδα συντελεστες δόμησης κτλ. Καλύτερα ρώτησε την συμβολαιογράφο σου. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...