Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πήρα μια Canon DSLR 2000D με φακό 18-55mm πριν 3-4 μήνες.

Μου άνοιξε η όρεξη για αγορά φακού.

Σκέφτομαι για μεταχειρισμένο φακό.

Το πρώτο ερώτημα μου είναι τι άλλο πρέπει να προσέξει κάποιος στην αγορά μεταχειρισμένου λειτουργικού φακού, γρατσουνιές ,σκόνη ,εδώ διάβασα και για μύκητες.

Το δεύτερο είναι αν ο φακός είναι full frame πολλαπλασιάζεις ή διαιρείς με το 1,6 για να βρεις την αντιστοιχία για crop ;

• Like 1
  • Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Το πρώτο ερώτημα μου είναι τι άλλο πρέπει να προσέξει κάποιος στην αγορά μεταχειρισμένου λειτουργικού φακού, γρατσουνιές ,σκόνη ,εδώ διάβασα και για μύκητες.

Σκόνη σε φυσιολογικό βαθμό θα υπάρχει ειδικά αν είναι zoom αλλά δεν είναι πρόβλημα. Γρατζουνιές φαίνονται με το μάτι αν τον γυρίσεις πέρα δώθε σε μια φωτεινή πηγή (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη γυάλινη επιφάνεια δηλαδή). Για να δεις για αυτά τα 2 αν επηρεάζουν την οπτική απόδοση μπορείς να βγάλεις μια φωτογραφία σε λευκό φόντο ή π.χ. σε καθαρό ουρανό με το πιο κλειστό διάφραγμα και να τσεκάρεις την εικόνα επιτόπου στη μηχανή σου για σημάδια, σκοτεινούς κύκλους κλπ. Αυτό με την προϋπόθεση πως είναι καθαρός ο αισθητήρας σου βέβαια και δεν προέρχονται από εκεί τα σημάδια. 

Κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να τσεκάρεις είναι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το κεντράρισμα των οπτικών στοιχείων. Αν δεν είναι όπως πρέπει υπάρχει περίπτωση η μια μεριά είτε δεξιά - αριστερά είτε πάνω - κάτω να είναι "θολή" σε σχέση με την άλλη. Αυτό δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί άμεσα κατά την αγορά από κάποιον ιδιώτη στη μέση του δρόμου καθώς είναι δυσκολότερο να φανεί στην οθόνη της μηχανής ακόμα και αν κάνεις μεγέθυνση οπότε χρειάζεσαι υπολογιστή. Για αυτό και προσωπικά αποφεύγω την αγορά από ιδιώτες που δε γίνεται να το ελέγξω πριν την αγορά ή την πληρωμή. Δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο πάντως. Ο τελευταίος φακός που αγόρασα καινούργιος είναι ο Sigma 16mm f1.4 και τα πρώτα 4 κομμάτια που δοκίμασα είχαν αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς στο 5ο ήταν εντάξει αλλιώς απλώς θα ζητούσα πίσω τα χρήματα. Στην αγορά μεταχειρισμένου από ιδιώτη αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει.

Οι μύκητες ή γενικά υγρασία επίσης φαίνεται εύκολα αν βάλεις μια φωτεινή πηγή από τη μια μεριά π.χ. τον φακό από το κινητό σου. 

4 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Το δεύτερο είναι αν ο φακός είναι full frame πολλαπλασιάζεις ή διαιρείς με το 1,6 για να βρεις την αντιστοιχία για crop ;

Ό,τι και να είναι ο φακός είτε προορίζεται για crop σώμα είτε για full frame πολλαπλασιάζεις με 1,6 για να δεις πως θα φαίνόταν σε έναν full frame αισθητήρα. Αν χρησιμοποιείς μόνο crop δεν έχει και τόση σημασία βέβαια καθώς μόνο με αυτό έχει μάθει και έχεις συνηθίσει. 

Τέλος αν σε αγχώνει για οποιονδήποτε λόγο η αγορά μεταχειρισμένου ή ψάχνεις κάτι που δε βρίσκεις μπορείς να δοκιμάσεις να αγοράσεις από το MPB ώστε αν κάτι δε σου αρέσει να μπορείς να τον επιστρέψεις. 

• Like 4
Δημοσ.
4 ώρες πριν, greekgreek είπε

Καλή όρεξη ευχόμαστε όλοι μας , ότι φακός και να είναι πολλαπλασιάζεις επί ....... τάδε . 

Καλά , είναι απίστευτο να βρείς τόσο χάλια φακό ειδικά για την μηχανή σου , με μήκυτες κιόλας . Ας μην γινόμαστε τόσο φοβιτσιάρηδες την στιγμή που ΑΛΛΑ μπορεί να συμβούν τα οποία θα ευχόσουν να είχε μήκυτες αντί γι' αυτά .

Το ευτύχημα είναι πως η Canon έχει προσιτές και οικονομικές λύσεις για την μηχανή σου , όπως ένας 40αρης STM ο οποίος επί 1.6 θα μεταβληθεί σε 60αρη χοντρικά κι' αυτό με την σειρά του είναι το κοντινότερο σε έναν 50αρη που μπορείς να πετύχεις . Νομίζω πως ο συγκεκριμένος αυτή την στιγμή για σένα είναι ένα καλό επόμενο βήμα . 

Για την ιστορία , πριν προχωρήσεις σε αγορά μεταχειρισμένου , ψάχνεις για την πληρότητα ενός φακού όπου ακόμη και η ύπαρξη της αρχικής συσκευασιας είναι θετικό στοιχείο , όπως το ότι υπάρχουν και τα δύο καπάκια του μπρος πίσω , ακόμη και ότι το σπείρωμα στο μπροστινό μέρος ( lens thread ) εκεί δλδ που θα βιδωθεί ένα κάποιο φίλτρο είναι άθικτο και σωστό . Αν εξωτερικά δεν έχει χτυπήματα , αν τα οπτικά του είναι καθαρά , χωρίς υπερβολές όπου ένα ποσοστό σκόνης είναι δικαιολογημένο αλλά και χοντράδες υπερβολές με απαιτήσεις να βρείς μεταχειρισμένο φακό 20ετιας σαν να ήταν καινούργιος !!! Φυσικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί , όμως και η ζητούμενη τιμή θα ήταν ανάλογη , κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς οι οποίοι " φαντάζονται " μόνιμα μία κατάσταση ΚΑΙ καλού ΚΑΙ πάμφθηνου μαζί , μία συνθήκη επιστημονικής φαντασίας . Το καλό πράγμα πρέπει να πληρωθεί με κάποιον τρόπο . Για να το πούμε σε απλά Ελληνικά , είναι δύσκολο να βρείς έναν φακό σειράς STM , με μήκυτες αφού πρόκειται για σχετικά νέο φακό χρονολογικά , φυσικά μπορεί να τον βρείς με γρατζουνιές στα οπτικά , από κακό χειρισμό , από ατύχημα , όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ο κανόνας . Συνήθως οι άνθρωποι προσέχουν τα πράγματα τους , ειδικά όσοι ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο και εν πάσει περιπτώσει κανείς εφόσον το βρείς σε κάποια επίσημη σελίδα έχεις κάπως το κεφάλι σου ήσυχο , κρίνοντας ανάλογα και από την περιγραφή που κάνει ο εκάστοτε πωλητής . Μία περιγραφή με αρκετές λεπτομέρειες προδίδει κάποιον περισσότερο προσεκτικό και το αντίθετο .

Εννοείται πως μπορείς πάντα να πας για κάτι καινούργιο με τις εγγυήσεις του κλπ , κάτι που θα πρότεινα , εφόσον η διαφορά τιμής το δικαιολογεί . Δεν θα έψαχνα για μεταχειρισμένο με διαφορά της τάξης των 20 η 30 ευρώ φθηνότερου σε μεταχειρισμένο , δεν βλέπω το όφελος σε κάτι τέτοιο . Αν δλδ καινούργιο κοστίζει 150 ευρώ κι' εγώ ψάχνω να το βρώ μεταχειρισμένο στα 130 ....... 

• Like 2
Δημοσ.

Τον 40αρη STM δεν τον βρίσκω κάπου καινούριο , για τον 50αρη STM έχω διαβάσει καλές κριτικές ,ποιο θα προτείνατε από τους δυο;

Βρήκα έναν μεταχειρισμένο 24-105mm usm από φωτογράφο στα 350 ,αλλά είναι μακριά και από τις φωτογραφίες θα πρέπει να βγάλει άκρη και από τον λόγο του(και από τις κριτικές που έχει στη δουλειά του ,βρήκα τη σελίδα του).

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Τον 40αρη STM δεν τον βρίσκω κάπου καινούριο , για τον 50αρη STM έχω διαβάσει καλές κριτικές ,ποιο θα προτείνατε από τους δυο;

Βρήκα έναν μεταχειρισμένο 24-105mm usm από φωτογράφο στα 350 ,αλλά είναι μακριά και από τις φωτογραφίες θα πρέπει να βγάλει άκρη και από τον λόγο του(και από τις κριτικές που έχει στη δουλειά του ,βρήκα τη σελίδα του).

Ο 50αρης STM παραμένει εξαιρετικός , όμως επάνω σε crop σώμα όπως το δικό σας , γίνεται κάτι σαν 75αρης , οπότε δεν μπορεί να ειδωθεί σαν γνήσιος 50αρης . Φυσικά αν επρόκειτο να ασχοληθείτε με πορτραίτο θα έκανε για μιά τέτοια δουλειά .

Για την ουσία , επειδή είχα δουλέψει με τέτοιον επάνω σε crop σώμα ( eos 100d ) θα πρέπει να πηγαίνετε αρκετά πιο πίσω ώστε να βλέπετε το κάδρο σαν να ήταν 50αρης , όταν μπορείτε φυσικά να πηγαίνετε πιο πίσω , κάποιες φορές ο χώρος είναι περιορισμένος , οπότε δεν γίνεται . 

Θα έβλεπα τον 40αρη ανεπιφύλακτα , διότι τα 60mm που θα προσφέρει είναι ότι πιο κοντινό σε έναν 50αρη , μην ξεχνάτε πως πολλά χρόνια δούλευαν με Helios 44m ο οποίος είναι 58αρης , άρα τα 60mm στα οποία θα μεταφραστεί ο 40αρης επάνω στην μηχανή είναι αρκετά καλά .

17 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Ένας prime φακός σας αναγκάζει να ζοριστείτε να δουλέψετε με συγκεκριμένο εστιακό μήκος . Στην αρχή φαίνεται κάπως , θα θέλατε να δείτε ίσως πιο μακριά , πιο κοντά , όμως η ουσία βρίσκεται στο να ψάξετε να βρείτε την οπτική με το ενδιαφέρον , κάτι που ένας ζουμ θα σας μπερδέψει με την δυνατότητα που έχει να σας πηγαίνει μπρος πίσω χωρίς να κινείστε και κάποιες φορές χωρίς να σκέφτεστε .

Από την άλλη , ένας prime όπως ο 40 STM , εστιάζει πολύ πιο πιο γρήγορα , ενώ από χέρι είναι πιο φωτεινός . 

Θα το δείτε όταν δουλέψετε με έναν prime . Θα αναγκαστείτε να περπατήσετε για να ταιριάξετε το κάδρο . 

Δημοσ.

Δεν με ενδιαφέρουν ,προς το παρόν τα πορτραίτα,  περισσότερο με τη φύση ασχολούμαι.

Παρήγγειλα από το πλαίσιο τον Canon EF-S 55-250, ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος και θα έρθει σε 20 μέρες(τους είπα να τον ακυρώσουν ,όταν έρθει θα με ρωτήσουν αν συνεχίζω να το θέλω).

Οπότε ψάχνω κάτι παρόμοιο με τον Canon EF-S 55-250,τον 50αρη STM τον σκέφτομαι σαν μεταβατική λύση.

Τον Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ,έχω υπόψιν για μεταχειρισμένος ή κάτι παρόμοιο με μικρότερο εύρος.

• Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Δεν με ενδιαφέρουν ,προς το παρόν τα πορτραίτα,  περισσότερο με τη φύση ασχολούμαι.

Παρήγγειλα από το πλαίσιο τον Canon EF-S 55-250, ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος και θα έρθει σε 20 μέρες(τους είπα να τον ακυρώσουν ,όταν έρθει θα με ρωτήσουν αν συνεχίζω να το θέλω).

Οπότε ψάχνω κάτι παρόμοιο με τον Canon EF-S 55-250,τον 50αρη STM τον σκέφτομαι σαν μεταβατική λύση.

Τον Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ,έχω υπόψιν για μεταχειρισμένος ή κάτι παρόμοιο με μικρότερο εύρος.

Μπορείτε να δείτε αντίστοιχα σε Tamron , οι οποίοι είναι καλή επιλογή και οικονομική λύση .

• Like 1
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Να μην πάρεις ούτε τον 40άρη ούτε τον 50άρη prime αν δεν σε ενδιαφέρουν πορτραίτα ή κάποιου τύπου street photography. Για φύση δεν χρειάζεσαι κάποιον γρήγορο prime. Χρειάζεσαι επιλογές σε διάφορα μήκη.

Να περιμένεις τον 55-250. Είναι εξαιρετικός φακός.

• Like 4
Δημοσ.

Με τον κιτ και τον 55-250 κάνεις τα πάντα. Σε σταθερό , ο οποίος προσφέρεται και για νυχτερινή φωτογράφιση , μπορείς να δεις τον Canon EF-s 24mm f/2.8 STM

που είναι και πανάλαφρος .  Δες εδώ τι αριστουργήματα βγάζουν κάποιοι δεξιοτέχνες με αυτόν . Πιο πολλά δείγματα μπορείς να δεις εδώ

Αν θες να ξοδέψεις λεφτά, με δεδομένο ότι σε canon βρίσκονται πολλές ευκαιρίες και σε μεταχειρισμένα, γιατί είναι εταιρεία που έχει πουλήσει πολλά κομμάτια, μπορείς να αναβαθμίσεις τον κιτ που έχεις , με τον κορυφαίο ζουμ για την κάμερά σου , τον Canon 17-55mm f/2.8 IS . Σε ίδιες εστιακές αποστάσεις με τον κιτ είναι , αλλά τα καταφέρνει καλύτερα νύχτα , λόγω του ότι είναι πιο φωτεινός. Καλή τιμή για μεταχειρισμένος, είναι μέχρι 350€ . Δες δείγματα και από αυτόν εδώ

• Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Με τον κιτ και τον 55-250 κάνεις τα πάντα. Σε σταθερό , ο οποίος προσφέρεται και για νυχτερινή φωτογράφιση , μπορείς να δεις τον Canon EF-s 24mm f/2.8 STM

που είναι και πανάλαφρος .  Δες εδώ τι αριστουργήματα βγάζουν κάποιοι δεξιοτέχνες με αυτόν . Πιο πολλά δείγματα μπορείς να δεις εδώ

Αν θες να ξοδέψεις λεφτά, με δεδομένο ότι σε canon βρίσκονται πολλές ευκαιρίες και σε μεταχειρισμένα, γιατί είναι εταιρεία που έχει πουλήσει πολλά κομμάτια, μπορείς να αναβαθμίσεις τον κιτ που έχεις , με τον κορυφαίο ζουμ για την κάμερά σου , τον Canon 17-55mm f/2.8 IS . Σε ίδιες εστιακές αποστάσεις με τον κιτ είναι , αλλά τα καταφέρνει καλύτερα νύχτα , λόγω του ότι είναι πιο φωτεινός. Καλή τιμή για μεταχειρισμένος, είναι μέχρι 350€ . Δες δείγματα και από αυτόν εδώ

Όντως , η μία τουλάχιστον εικόνα είναι πραγματικό αριστούργημα ....... 👍👍👍

Δημοσ.
Στις 11/10/2022 στις 9:47 ΠΜ, babisskg είπε

Μπορείτε να δείτε αντίστοιχα σε Tamron , οι οποίοι είναι καλή επιλογή και οικονομική λύση .

Κοίταξα για αρχή για Canon ,για να έχω ένα μπούσουλα.

Σε Tamron ποιοι αξίζουν με μεγάλο εστιακό μήκος;

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Κοίταξα για αρχή για Canon ,για να έχω ένα μπούσουλα.

Σε Tamron ποιοι αξίζουν με μεγάλο εστιακό μήκος;

Κάτι οικονομικό στο ξεκίνημα , αφού οι ζουμ δεν είναι ακριβώς το ιδανικό αφού έχουν περιορισμούς σε αρκετά θέματα . Σε περίπτωση που δεν σας ταιριάξει το σκηνικό δεν θα έχετε ξοδέψει πολλά χρήματα . Οι πιο ποιοτικοί είναι σαφώς πολύ ακριβότεροι . Ο παλαιότερος 70 - 300 Di LD f/4 - 5.6 αν βρεθεί στο 100αρικο είναι μιά χαρά και με την ίδια έννοια και ένας Canon είναι εξίσου καλός σε τέτοιο ποσό . Αν βρείτε ενδιαφέρουσα την χρήση ενός τέτοιου φακού και βλέποντας τις αδυναμίες του θα έχετε πλέον άποψη . Μπορεί ακόμη να σας φανεί πως τελικά μπορούσε να είναι και ένας 70 - 200 .

Πολύ καλός και φθηνός θα βρεθεί και ο παλιός 28 - 200 της Tamron που έβγαινε σε διάφορα mount .

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για τηλεφακό τύπου 70-210 , σε canon , έχει λύση canon . Τον Canon EF 70-210mm f/4 , βγαίνει δεκαετίες και είναι φθηνός και με σταθερό f/4. Έχει έναν αυτή τη στιγμή το mpb με 97€+ταχυδρομικά. Στο ebay βρίσκεται και φθηνότερος ίσως αν και ο συγκεκριμένος γράφουν excellent condition.  Δεν ξέρω αν είναι μειονέκτημα για κάποιον το push pull ζουμ . 

Για τοπία θα πρότεινα να δει και έναν ευρυγώνιο ζουμ . Ο canon 10-18 είναι σπουδαίος , αποκλειστικά ef-s φακός οπότε συμφέρουσα αγορά για crop dslr canon . Έχει πολλούς στο mpb.  Οι 50ρηδες και 40ρηδες, επειδή είναι full frame, δεν είναι συμφέρουσες αγορές για crop dslr, ενώ αντίθετα , για σταθερό , ο ef-s 24mm 2.8 που είναι crop φακός , είναι πολύ συμφέρουσα αγορά . Και τέτοιους έχει πολλούς στο mpb .

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 3
Δημοσ.
22 ώρες πριν, babisskg είπε

Ο παλαιότερος 70 - 300 Di LD f/4 - 5.6 αν βρεθεί στο 100αρικο είναι μιά χαρά

Μακρυά από τηλεφακούς χωρίς σταθεροποίηση. Θα σου βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες.

Αν καταλήξεις σε Tamron, να έχει το σήμα VC που δηλώνει ότι έχει σταθεροποίηση.

• Like 3
Δημοσ.

Επειδή άρχισα να βλέπω Tamron, Sigma  (υπάρχει κάποια άλλη αξιόπιστη) ποια εταιρεία θεωρείται καλύτερη για φακούς για crop frame;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...