Προς το περιεχόμενο

RTX 2080

bofoure

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω μια MSI RTX 2080 Super η οποία εκει που δουλεύω, μερικές φορές μου βγάζεις κάποιες μικρές γραμμούλες (κοντές μέχρι 5 εκατοστά). Η Κάρτα έχει δουλέψει σχετικά λίγο και καθόλου παιχνίδια, πιο πολύ Cad αρχεία και Photoshop... Απ΄οτι φαίνεται έχει αρπάξει. Ξέρει κανείς αν οι συγκεκριμένες επισκευάζονται πχ με reballing ή πάει για πέταμα. Τώρα πχ έχω ανοικτό τον υπολογιστή και δεν μου το έχει κάνει...... Είναι σίγουρο οτι έχει πρόβλημα και δεν είναι θέμα drivers, οθόνης ή κάτι άλλο.... Επίσης αν γνωρίζεται αν θα μπορούσε να πωληθεί στη κατάσταση που είναι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Τάσος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, bofoure είπε

μερικές φορές μου βγάζεις κάποιες μικρές γραμμούλες (κοντές μέχρι 5 εκατοστά).

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω θέμα και δες αν μοιάζουν οι δικές σου γραμμούλες με αυτές των φωτογραφιών που έχει ανεβάσει ο άνθρωπος:

https://www.insomnia.gr/forums/topic/799550-dying-gpu/#comment-59440424

Απλά γράψε αν θες αν σου είναι ίδιες ή ίδιες υπό σμίκρυνση με κάποια από τις τρεις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει. Μην ασχοληθείς με αυτά που γράφουμε σε εκείνο το θέμα.

Αν δεν είσαι σίγουρος ότι μοιάζουν, θα ήταν καλό να ανεβάσεις δικές σου φωτογραφίες μήπως καταφέρει κάποιος μας να σου δώσει μια γνώμη.

Μοιάζουν λίγο με τη μεσαία φωτο. Θα βγαλω και δικές φωτο αυριο. Φαινονται όταν πχ ανοίγω νέα καρτέλα στον chrome και κάνω γρήγορα κινήσεις, στο σημείο που είναι ο κέρσορας του ποντικιου μερικές φορές μου βγάζει για λίγα δευτερόλεεπτα μια μικρή κάθετη γραμμη…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, bofoure είπε

Μοιάζουν λίγο με τη μεσαία φωτο. Θα βγαλω και δικές φωτο αυριο. Φαινονται όταν πχ ανοίγω νέα καρτέλα στον chrome και κάνω γρήγορα κινήσεις, στο σημείο που είναι ο κέρσορας του ποντικιου μερικές φορές μου βγάζει για λίγα δευτερόλεεπτα μια μικρή κάθετη γραμμη…

Αυτό το κάνει και σε μένα στον Firefox και δεν ξέρω τί παίζει.

Κέντρο-δεξιά της οθόνης μπορεί να βγάλει στιγμιαία μία γραμμή σαν τρίχα σε μέγεθος και αμέσως να εξαφανιστεί. Νόμιζα πως τρελαίνομαι στις αρχές αλλά έκατσα και το παρατήρησα. Το έχω προσέξει μόνο όταν χαζεύω στο internet και εμφανίστηκε τουλάχιστον με τον προτελευταίο driver. Ελπίζω να είναι κάποιο bug γιατί δεν έχω αλλού πρόβλημα.

Ίσως πρέπει να δοκιμάσω και άλλο καλώδιο. Παλιά είχα θέμα με το καλώδιο.

Επεξ/σία από Silverage

1 λεπτό πριν, Silverage είπε

Αυτό το κάνει και σε μένα στον Firefox και δεν ξέρω τί παίζει.

Κέντρο-δεξιά της οθόνης μπορεί να βγάλει στιγμιαία μια γραμμή σαν τρίχα σε μέγεθος και αμέσως να εξαφανιστεί. Νόμιζα πως τρελαίνομαι στις αρχές αλλά έκατσα και το παρατήρησα. Το έχω προσέξει μόνο όταν χαζεύω στο internet και εμφανίστηκε τουλάχιστον με τον προτελευταίο driver. Ελπίζω να είναι κάποιο bug γιατί δεν έχω αλλού πρόβλημα.

Αυτο συμβαίνει και σε μένα. Δεν θέλω να σε απαγοητεύσω αλλά δεν φαίνεται να είναι θέμα drivers αλλά ξεκάθαρα υλικού….

• Sad 1

14 λεπτά πριν, Silverage είπε

Κέντρο-δεξιά της οθόνης μπορεί να βγάλει στιγμιαία μία γραμμή σαν τρίχα σε μέγεθος και αμέσως να εξαφανιστεί.

Αυτό περισσότερο μου ακούγεται σαν screen tearing, παρά σαν "αστραπές" λόγω ελαττωματικής ραμ.

Δοκίμασε ένα τεστ: https://www.testufo.com/framerates-text

Μετά από ένα δύο δευτερόλεπτα που θα έχει επέλθει ισορροπία, η λεζάντα κάτω χαμηλά θα πρέπει να έχει πράσινο χρώμα και να γράφει "ready". Πρώτο και βασικό. Δεύτερον, η αριστερή στήλη από τις 3, πρέπει να μένει καρφωμένη στο ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, όποιος είναι αυτός. Να μην πέφτει (1 Hz μόνο, δεν πειράζει) και ακόμα περισσότερο να μη ξεπερνάει το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. 60Ηz οθόνη πρέπει να λέει 60, 120Hz οθόνη πρέπει να λέει 120Hz κ.ο.κ..

1 ώρα πριν, bofoure είπε

όταν πχ ανοίγω νέα καρτέλα στον chrome και κάνω γρήγορα κινήσεις, στο σημείο που είναι ο κέρσορας του ποντικιου μερικές φορές μου βγάζει για λίγα δευτερόλεεπτα μια μικρή κάθετη γραμμη…

Δεν νομίζω ότι περιγράφετε το ίδιο πρόβλημα οι δυό σας.

35 λεπτά πριν, bofoure είπε

Μοιάζουν λίγο με τη μεσαία φωτο.

Λίγο δεν είναι αρκετά. Μην κάνω εικασίες τώρα, θα περιμένω φωτό. Πάντως ψυχραιμία @bofoure, και βλάβη υλικού να είναι, δε μου φαίνεται του θανατά.

• Like 1

29 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Αυτό περισσότερο μου ακούγεται σαν screen tearing, παρά σαν "αστραπές" λόγω ελαττωματικής ραμ.

Δοκίμασε ένα τεστ: https://www.testufo.com/framerates-text

Μετά από ένα δύο δευτερόλεπτα που θα έχει επέλθει ισορροπία, η λεζάντα κάτω χαμηλά θα πρέπει να έχει πράσινο χρώμα και να γράφει "ready". Πρώτο και βασικό. Δεύτερον, η αριστερή στήλη από τις 3, πρέπει να μένει καρφωμένη στο ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, όποιος είναι αυτός. Να μην πέφτει (1 Hz μόνο, δεν πειράζει) και ακόμα περισσότερο να μη ξεπερνάει το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. 60Ηz οθόνη πρέπει να λέει 60, 120Hz οθόνη πρέπει να λέει 120Hz κ.ο.κ..

165 στα 165 αλλά βγάζει πορτοκαλί με browser stutter detected που το δοκίμασα με firefox και edge.

11 ώρες πριν, Silverage είπε

165 στα 165 αλλά βγάζει πορτοκαλί με browser stutter detected που το δοκίμασα με firefox και edge.

Από τη στιγμή που μένουν καρφωμένα στα 165 τα fps σου, παρά το πορτοκαλί, η υπόθεσή μου για screen tearing είναι λανθασμένη, δεν ευσταθεί. Ανέβασέ και εσύ μια φωτογραφία αν μπορείς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Από τη στιγμή που μένουν καρφωμένα στα 165 τα fps σου, παρά το πορτοκαλί, η υπόθεσή μου για screen tearing είναι λανθασμένη, δεν ευσταθεί. Ανέβασέ και εσύ μια φωτογραφία αν μπορείς.

Δύσκολο γιατί εμφανίζεται σχετικά τυχαία και για χιλιοστά του δευτερόλεπτου. Θα δοκιμάσω με άλλο καλώδιο αρχικά να δω αν συνεχίζει να τα βγάζει.

Επεξ/σία από Silverage

17 λεπτά πριν, Silverage είπε

Θα δοκιμάσω με άλλο καλώδιο αρχικά να δω αν συνεχίζει να τα βγάζει.

Έτσι κάνε. Δοκίμασε καλώδιο και αν συνεχίζει, δες μήπως σταματάει αν χαμηλώσεις τα ρολόγια της ram της κάρτας.

Επανέρχομαι με τις παρακάτω φωτό στις οποίες φαίνονται οι γραμμές οι οποίες δεν είναι συνεχόμενες αλλά βγαίνουν εδω και εκεί αραιά και που...IMG_9751.jpg.ec90817f424724f606ff9ba205ab1546.jpgIMG_9750.jpg.d6f022d23b51e85d56ab9bf83660e181.jpg

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, bofoure είπε

Επανέρχομαι με τις παρακάτω φωτό στις οποίες φαίνονται οι γραμμές οι οποίες δεν είναι συνεχόμενες αλλά βγαίνουν εδω και εκεί αραιά και που...

Δεν έχω δει κάτι ακριβώς το ίδιο εφέ με αυτό των φωτογραφιών και τα παρακάτω θα τα αναφέρω με μια μικρή επιφύλαξη.
Από αυτά όμως που γνωρίζω και αξιολογώντας τα γραφόμενα σε αυτή τη σελίδα ως αληθή, μου φαίνεται μια πιο ήπια παραλλαγή του ίδιου προβλήματος. Προβληματικού τσιπ μνήμης γραφικών. Το σχόλιο του συγγραφέα της σελίδας κάτω από τη δεύτερη φωτογραφία του παραπάνω site, είναι χαρακτηριστική:

(κλικ επάνω σε "spoiler" για εμφάνιση παραπάνω πληροφοριων στα αγγλικά)

Spoiler

The image above has some yellow shifted areas which are most clearly visible in the sky. You can still see the sky image but it just appears more yellow than it should be. Images are made on a computer by adding the red, green, and blue component parts of an image together to make the final color. Those areas in the sky are shifted yellow because the bad video RAM in this case holds the blue component and too little blue results in a shift to yellow. You can see other kinds of color shifts depending on which parts of the video RAM are not working. The color shifts can be subtle or obvious depending on which parts of the video RAM have died. This kind of artifact can appear for both 2D mode or 3D mode graphics.

Η βλάβη αυτή είναι επισκευάσιμη, αλλά και το ότι στο κάνει φευγαλέα, ίσως να δυσχεραίνει περαιτέρω τον εντοπισμό του προβληματικού τσιπ. Αν είσαι ακόμα εντός εγγύησης και μπορείς την επιστρέφεις για έλεγχο στον κατασκευαστή. Αν είσαι εκτός εγγύηση και έχεις δοκιμάσει την κάρτα σε άλλη οθόνη από άλλη έξοδο, άλλο καλώδιο κλπ, θα σου πρότεινα αντί να ξεκινήσεις να ψάχνεις μάστορες, να κάνεις μια προσπάθεια να επιβεβαιώσεις ότι οφείλεται σε θέμα μνήμης γραφικών, με τον εξής τρόπο:

Να δοκιμάσεις μέσω msi afterburner να μειώσεις τη συχνότητα (underclock) της μνήμης της κάρτας και να δεις αν σταματάνε αυτά τα εφέ (artifacts). Το MSI afterburner είναι το industry standard software για overclock και underclock και θα βρεις άπειρες πληροφορίες για αυτό σε όλες τις γλώσσες. Αυτό βέβαια που χρειάζεται να κάνεις είναι πολύ απλό. Κατεβάζεις και εγκαθιστάς το πρόγραμμα, μετακινείς το slider που λέει memory clock τέρμα αριστερά. Πατάς apply, το κάνεις ελαχιστοπίηση, το αφήνεις να τρέχει και βλέπεις εάν το πρόβλημα σου σταματάει. Κάθε φορά που ανοίγεις το πισί/κάνεις επανεκίνηση ανοίγεις πρώτα το msi afterburner για να σου ρίχνει τα ρολόγια της μνήμης ή ρυθμίζεις από της επιλογές του να ξεκινάει μαζί με τα windows.

Αν θες δοκιμάζεις, όπου βρεις δυσκολία ρωτάς και ενημερώνεις για τα αποτελέσματα. Είναι πιθανό με ανεπαίσθητη μείωση επιδόσεων να σταματάνε τα artifacts, για αυτό σε βάζω να κάνεις τα παραπάνω.

Επεξ/σία από PC_Science_Lefkada
Προσθήκη download link για afterburner

1 ώρα πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Δεν έχω δει κάτι ακριβώς το ίδιο εφέ με αυτό των φωτογραφιών και τα παρακάτω θα τα αναφέρω με μια μικρή επιφύλαξη.
Από αυτά όμως που γνωρίζω και αξιολογώντας τα γραφόμενα σε αυτή τη σελίδα ως αληθή, μου φαίνεται μια πιο ήπια παραλλαγή του ίδιου προβλήματος. Προβληματικού τσιπ μνήμης γραφικών. Το σχόλιο του συγγραφέα της σελίδας κάτω από τη δεύτερη φωτογραφία του παραπάνω site, είναι χαρακτηριστική:

(κλικ επάνω σε "spoiler" για εμφάνιση παραπάνω πληροφοριων στα αγγλικά)

Απόκρυψη περιεχομένων

The image above has some yellow shifted areas which are most clearly visible in the sky. You can still see the sky image but it just appears more yellow than it should be. Images are made on a computer by adding the red, green, and blue component parts of an image together to make the final color. Those areas in the sky are shifted yellow because the bad video RAM in this case holds the blue component and too little blue results in a shift to yellow. You can see other kinds of color shifts depending on which parts of the video RAM are not working. The color shifts can be subtle or obvious depending on which parts of the video RAM have died. This kind of artifact can appear for both 2D mode or 3D mode graphics.

Η βλάβη αυτή είναι επισκευάσιμη, αλλά και το ότι στο κάνει φευγαλέα, ίσως να δυσχεραίνει περαιτέρω τον εντοπισμό του προβληματικού τσιπ. Αν είσαι ακόμα εντός εγγύησης και μπορείς την επιστρέφεις για έλεγχο στον κατασκευαστή. Αν είσαι εκτός εγγύηση και έχεις δοκιμάσει την κάρτα σε άλλη οθόνη από άλλη έξοδο, άλλο καλώδιο κλπ, θα σου πρότεινα αντί να ξεκινήσεις να ψάχνεις μάστορες, να κάνεις μια προσπάθεια να επιβεβαιώσεις ότι οφείλεται σε θέμα μνήμης γραφικών, με τον εξής τρόπο:

Να δοκιμάσεις μέσω msi afterburner να μειώσεις τη συχνότητα (underclock) της μνήμης της κάρτας και να δεις αν σταματάνε αυτά τα εφέ (artifacts). Το MSI afterburner είναι το industry standard software για overclock και underclock και θα βρεις άπειρες πληροφορίες για αυτό σε όλες τις γλώσσες. Αυτό βέβαια που χρειάζεται να κάνεις είναι πολύ απλό. Κατεβάζεις και εγκαθιστάς το πρόγραμμα, μετακινείς το slider που λέει memory clock τέρμα αριστερά. Πατάς apply, το κάνεις ελαχιστοπίηση, το αφήνεις να τρέχει και βλέπεις εάν το πρόβλημα σου σταματάει. Κάθε φορά που ανοίγεις το πισί/κάνεις επανεκίνηση ανοίγεις πρώτα το msi afterburner για να σου ρίχνει τα ρολόγια της μνήμης ή ρυθμίζεις από της επιλογές του να ξεκινάει μαζί με τα windows.

Αν θες δοκιμάζεις, όπου βρεις δυσκολία ρωτάς και ενημερώνεις για τα αποτελέσματα. Είναι πιθανό με ανεπαίσθητη μείωση επιδόσεων να σταματάνε τα artifacts, για αυτό σε βάζω να κάνεις τα παραπάνω.

Σ´ ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμάσω και θα σε ενημεώσω

• Like 1

Τελικά δεν είχα κάποιο αποτέλεσμα με το msi afterburner.  Έκανα το underclock αλλά το αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο....  Θα δοκιμάσω απο βδομάδα να το <<ψήσω>> μπας και ισιώσει....  Έχω κατάστημα πληροφορικής και τα μηχανήματα οπότε αν βρει χρόνο ο τεχνικός μου θα τη δώσω να παίξει λίγο. Γενικότερα τα reballing σαν εργαστήριο τα αποφεύγω γιατί δεν είναι πλέον αποδοτικά, ειδικά στα πιο καινούργια μοντέλα φορητών αλλά αν είναι κάποιο μηχάνημα πιο δυνατό και ενδεχομένως ακριβό κάνουμε μια προσπάθεια...

ΥΓ. Θα δοκιμάσω και το test απο το https://www.testufo.com/framerates-text πριν κάνω οτιδήποτε... Το είχα στο νου μου αλλά το ξέχασα...

25 λεπτά πριν, bofoure είπε

ΥΓ. Θα δοκιμάσω και το test απο το https://www.testufo.com/framerates-text πριν κάνω οτιδήποτε... Το είχα στο νου μου αλλά το ξέχασα...

To τεστ αυτό το έβαλα για τον @Silverage, μήπως βοηθήσει να βγεί κάποιο συμπέρασμα για τη δική του περίπτωση. Δεν πιστέυω ότι σχετίζεται με τη δική σου.

58 λεπτά πριν, bofoure είπε

Τελικά δεν είχα κάποιο αποτέλεσμα με το msi afterburner.  Έκανα το underclock αλλά το αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο...

:(

29 λεπτά πριν, bofoure είπε

Θα δοκιμάσω απο βδομάδα να το <<ψήσω>> μπας και ισιώσει....

Δε νομίζω ότι καλή ιδέα να το ψήσεις με όποιο τρόπο, χωρίς να έχει εντοπιστεί η βλάβη.

31 λεπτά πριν, bofoure είπε

Γενικότερα τα reballing σαν εργαστήριο τα αποφεύγω γιατί δεν είναι πλέον αποδοτικά

-Reballing είναι η αλλαγή των κολλημένων σφαιριδίων κάτω από το τσιπ, με άλλα καινούργια σφαιρίδια.

- Reflow, ζέσταμα όλων των ραμ τσιπς και όλης της πλακέτας δηλαδή επειδή είναι πολλά, χωρίς αλλαγή των σφαιριδίων μάλλον χειρότερα θα κάνει τα πράγματα.

- Ψήσιμο σε φούρνο, ακόμα χειρότερα. Η κάρτα μετά θα είναι για πέταμα. Ενώ τώρα πουλιέται σαν χαλασμένη προς επισκευή.

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να βρεις έναν εξειδικευμένο μάστορα, ο οποίος αφού εντοπίσει ποιο ραμ τσιπ είναι αυτό που έχει πρόβλημα, θα αποφασίσει εκείνος αν θα ξανακολλήσει το ίδιο τσιπ (reballing) ή θα κολλήσει απευθείας άλλο τσιπ ανταλλακτικό.

Η επισκευή αυτή είναι στραβομάρα και χρονοβόρα, αλλά για κάποιον που δεν είναι κομπογιαννίτης, γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και το έχει κάνει αρκετές φορές, είναι τυφλοσούρτης και ούτε αυτός που σχεδίασε την κάρτα δε θα μπορεί να παρατηρήσει ότι αυτή έχει επισκευαστεί.

Νομίζω υπάρχει περιθώριο να πληρωθεί και ο μάστορας που θα την φτιάξει και το μαγαζί σου. Και επίσης να έχεις μια άκρη για τέτοιες επισκευές που άλλα μαγαζιά πληροφορικής δεν τις αναλαμβάνουν καθόλου.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...