Uberalles_gr Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Καλησπέρα σε όλους, έχω αυτόνομη θέρμαση σπίτι μου, με έναν 20ετίας θερμοστάτη και ψάχνω αυτό τον καιρό την αντικατάστασή του και να το συνδυάσω με θερμοστατικές κεφαλές. Να σημειώσω ότι έχω θερμιδομετρητή. Κοιτάω τυχαία αυτό εδώ, όπου βλέπω εκτός από τις θερμοστατικές κεφαλές έχει και ένα Wireless Gateway με το οποίο εικάζω θα μιλάνε οι θερμοστατικές κεφαλές και αυτό στην συνέχεια θα μιλάει με έναν σύγχρονο θερμοστάτη ή καμία σχέση όλο αυτό και είναι κάτι άλλο; Ας πούμε αγοράζω όλο αυτό το σετάκι και τις εγκαθιστώ και ρυθμίζω πχ στο Α δωμάτιο 20 βαθμούς και στο Β δωμάτιο 21 βαθμούς. Θα δίνουν οι θερμοστατικές κεφαλές ή το gateway εντολή στον θερμοστάτη, ότι στο δωμάτιο Β έχουμε πέσει κάτω από τους 21 βαθμούς άνοιξε τον λέβητα; Και επειδή στο δωμάτιο Α δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς δεν θα ανάβει το καλοριφέρ αυτό; Δεν γίνεται όπως το περιγράφω και γίνεται με άλλη λογική; Δεν έχω καταλάβει πως θα δουλεύει όλο αυτό το σύστημα, όποιος μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις του! Ευχαριστώ, Βασίλης.
Haldol Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Tado° έχω εγώ, σετ smart θερμοστάτη, με θερμοστατικές κεφαλές. Οι θερμοστατικές, ανοίγουν ή κλείνουν ΜΕΡΙΚΩΣ. Δηλαδή επιτρέπουν να περάσει λίγο ή περισσότερο νερό. Δεν είναι on-off. Οπότε, εάν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θερμοστατική πει "άναψε", ο λέβητας θα κάψει και θα φέρει ζεστό νερό. Αλλά η θερμοστατική θα ρυθμίζει το ΠΟΣΟ νερό περνάει στο συγκεκριμένο σώμα, έτσι ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία που θέλεις. Έτσι "χαλάς" λιγότερο ζεστό νερό, και θες (αντίστοιχα) λιγότερο καύσιμο. Αυτό θα το δεις και με το θερμιδομετρητή σου.
Uberalles_gr Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Επομένως εάν έχουμε 5 δωμάτια, όπου ένα από αυτά πέσει η θερμοκρασία, θα ανάψει ο λέβητας για να ζεσταθεί αυτό το δωμάτιο ενώ τα άλλα δεν ανάψουν. Σωστά; Και ποιος δίνει εντολή στον θερμοστάτη να ανάψει; Το Wireless Gateway που του το είπε η κεφαλή ή με την μία η κεφαλή στον θερμοστάτη; Άρα στο link που έστειλα χρειάζεται και ένας έξυπνος θερμοστάτης για να μπορέσουν να μιλήσουν όλα αυτά μαζί; Ευχαριστώ, Βασίλης.
Haldol Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Το gateway αναλαμβάνει την επικοινωνία μεταξύ όλων των συσκευών (θερμοστάτης, κεφαλές, αλλά και κινητό / smart home μέσω Ethernet / WiFi). Σπάνια τέτοια συστήματα έχουν mesh, έτσι ώστε να μιλήσει απευθείας η κεφαλή με τον θερμοστάτη. Παρόλα αυτά... στο συγκεκριμένο σύστημα δε βλέπω να περιλαμβάνεται θερμοστάτης ΟΥΤΕ ως προεραιτικός. Άρα, υποθέτω ότι η λογική του είναι να έχεις έναν κλασικό θερμοστάτη μόνιμα ανοιχτό και με το σύστημα αυτό να ορίζεις τη θερμοκρασία στα δωμάτια. Οι βαλβίδες δε μπορούν ν' ανοίξουν ή να κλείσουν όλο το λέβητα! Προσωπικά θα προτιμούσα ένα σύστημα που να 'χει ΚΑΙ θερμοστάτη, ώστε να 'σαι καλυμένος από κάθε πλευρά.
fredd0 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 ψιλοκοπια του νετατμο ειναι, λογικα θα εχει και καποιον zigbee θερμοστατη
meletis_m Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 6 ώρες πριν, Uberalles_gr είπε Καλησπέρα σε όλους, έχω αυτόνομη θέρμαση σπίτι μου, με έναν 20ετίας θερμοστάτη και ψάχνω αυτό τον καιρό την αντικατάστασή του και να το συνδυάσω με θερμοστατικές κεφαλές. Να σημειώσω ότι έχω θερμιδομετρητή. Κοιτάω τυχαία αυτό εδώ, όπου βλέπω εκτός από τις θερμοστατικές κεφαλές έχει και ένα Wireless Gateway με το οποίο εικάζω θα μιλάνε οι θερμοστατικές κεφαλές και αυτό στην συνέχεια θα μιλάει με έναν σύγχρονο θερμοστάτη ή καμία σχέση όλο αυτό και είναι κάτι άλλο; Ας πούμε αγοράζω όλο αυτό το σετάκι και τις εγκαθιστώ και ρυθμίζω πχ στο Α δωμάτιο 20 βαθμούς και στο Β δωμάτιο 21 βαθμούς. Θα δίνουν οι θερμοστατικές κεφαλές ή το gateway εντολή στον θερμοστάτη, ότι στο δωμάτιο Β έχουμε πέσει κάτω από τους 21 βαθμούς άνοιξε τον λέβητα; Και επειδή στο δωμάτιο Α δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς δεν θα ανάβει το καλοριφέρ αυτό; Δεν γίνεται όπως το περιγράφω και γίνεται με άλλη λογική; Δεν έχω καταλάβει πως θα δουλεύει όλο αυτό το σύστημα, όποιος μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις του! Ευχαριστώ, Βασίλης. Όσο αφορά τις θερμοστατικες κεφαλές , θα βάλεις σε όλα τα σώματα εκτός από το τελευταίο σώμα . Όσο τώρα για το σύστημα του απομακρυσμένου ελέγχου , δες και τις εταιρείες olympia electronic & της tech μήπως βγάζουν κάτι αντίστοιχο .
Uberalles_gr Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, meletis_m είπε Όσο αφορά τις θερμοστατικες κεφαλές , θα βάλεις σε όλα τα σώματα εκτός από το τελευταίο σώμα Πως καταλαβαίνουμε ποιο είναι το τελευταίο σώμα και γιατί να μην του βάλω; Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας
energy52 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Κατ αρχην αλλαζεις τον θερμοστατη με εναν νεο οπως πχ αυτον αν θες και με wifi https://www.skroutz.gr/s/16651993/Olympia-Electronics-BS-850-KIT-Ψηφιακός-Θερμοστάτης-Χώρου-Smart-με-Wi-Fi.html?from=account_favorites Εχει νοημα να βαλεις θερμοστατικες (εγω αυτο εχω κανει στο υπνοδωματιο που το σωμα ειναι μεγαλο για τον χωρο) στα δωματια που θελεις να εχεις μικροτερη θερμοκρασια απο αυτη που οριζεις στον θερμοστατη για το υπολοιπο σπιτι...Με τον παραπανω θερμοστατη πας οπου θελεις τον αισθητηρα κατ αρχην, τον ρυθμιζεις εκει που θες εσυ πχ 21 και με θερμοστατικες στα υπνοδωματια/κουζινα ξερω γω στους 20 ναι ας πουμε κανεις καποια οικονομια..μη φανταστεις κατι τρομερο ομως,πιο πολυ πρακτικο θεωρω πως ειναι το ζητημα..Τωρα να ειναι κλειστος ο λεβητας για ολο το σπιτι και ξαφνικα να ανοιγει για ενα δωματιο εγω δεν θα το εκανα..
meletis_m Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 7 ώρες πριν, Uberalles_gr είπε Πως καταλαβαίνουμε ποιο είναι το τελευταίο σώμα και γιατί να μην του βάλω; Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας Συνήθως για προστασία του κυκλοφορητή σε περίπτωση που ξεχαστεί ο θερμόστατης σε ψηλότερη θερμοκρασία απο ότι οι θερμοστατικες κεφαλές , δε βάζουν στο τελευταίο σώμα . Αυτό θα το δεις και από το κολλεκτερ
lordvec Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 3 ώρες πριν, meletis_m είπε Συνήθως για προστασία του κυκλοφορητή σε περίπτωση που ξεχαστεί ο θερμόστατης σε ψηλότερη θερμοκρασία απο ότι οι θερμοστατικες κεφαλές , δε βάζουν στο τελευταίο σώμα . Αυτό θα το δεις και από το κολλεκτερ Πρέπει να είναι στο τελευταίο; Δεν αρκεί να είναι τουλάχιστον ένα οποιοδήποτε σώμα ανοιχτό στον κλάδο; Φαντάζομαι η λογική είναι να κλείνει κάπου κύκλωμα το νερό, σωστά;
fredd0 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 δε χρειαζεται να ειναι τελευταιο σωμα, ενα οποιοδηποτε σωμα, boiler, οτιδηποτε αρκει.Χρειαζεται να υπαρχει ανοιχτο κυκλωμα για να κανει αποθερμανση ο λεβητας και να μη βαραει ο κυκλοφορητης στο πουθενα 1
davarisx Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Από την στιγμή που βάλεις θερμοστατικες κεφαλές επιβάλεται να έχεις κυκλοφορητή inverter. Ένας Shimge πχ είναι ότι πρέπει. Όποιος λέει ότι οι θερμοστατικες δεν κάνουν οικονομία είναι τουλάχιστον άσχετος. Θα βάλεις παντού θερμοστατικες κεφαλές αλλά θα πρέπει να καλέσεις έναν θερμουδραυλικο να σου συνδέσει μια διαφορική βαλβίδα σε περίπτωση που κλείσουν όλες μαζί οι κεφαλές να κάνει ανακυκλοφορία τα νερά να μην κάνεις ζημιά στο καζάνι η αλλιώς αλλά λίγο μπακαλιστικα δεν βάζεις κεφαλή σε ένα σώμα και την έχεις μόνιμα μισάνοιχτη. Θα πρέπει να βάλεις και ένα μαγνητικό φίλτρο σωματιδίων γιατί οι ινβερτερ κυκλοφορητες είναι ευαίσθητοι στα οποία ρινίσματα έχει μέσα η εγκατάσταση σου. 1
Uberalles_gr Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, davarisx είπε Από την στιγμή που βάλεις θερμοστατικες κεφαλές επιβάλεται να έχεις κυκλοφορητή inverter. Ένας Shimge πχ είναι ότι πρέπει. Όποιος λέει ότι οι θερμοστατικες δεν κάνουν οικονομία είναι τουλάχιστον άσχετος. Θα βάλεις παντού θερμοστατικες κεφαλές αλλά θα πρέπει να καλέσεις έναν θερμουδραυλικο να σου συνδέσει μια διαφορική βαλβίδα σε περίπτωση που κλείσουν όλες μαζί οι κεφαλές να κάνει ανακυκλοφορία τα νερά να μην κάνεις ζημιά στο καζάνι η αλλιώς αλλά λίγο μπακαλιστικα δεν βάζεις κεφαλή σε ένα σώμα και την έχεις μόνιμα μισάνοιχτη. Θα πρέπει να βάλεις και ένα μαγνητικό φίλτρο σωματιδίων γιατί οι ινβερτερ κυκλοφορητες είναι ευαίσθητοι στα οποία ρινίσματα έχει μέσα η εγκατάσταση σου. Εάν θες μπορείς να μας εξηγήσεις με ποιον τρόπο κάνουν οικονομία οι θερμοστατικές για να μαθαίνουν και οι ενδιαφερόμενοι. Ο inverter κυκλοφορητής που λες, θα πρέπει να μπει επιπλέον ή θα υπάρχει ήδη στον λέβητα; Έχουμε κεντρικό λέβητα όπου τον εγκαταστήσαμε πριν 2 χρόνια, δεν είναι κανένας 15ετιας Δεν έχω ιδέα και για αυτό ίσως αυτά που ρωτάω μπορεί να φαίνονται "χαζά" Ευχαριστώ, Βασίλης.
fredd0 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δυνητικη οικονομια κανουν αν κλεινουν τα σωματα που δε χρειαζεται να λειτουργησουν. Ειτε γιατι τα δωματια ειναι αδεια, ειτε γιατι θελεις χαμηλοτερες θερμοκρασιες στα συγκεκριμενα δωματια. Οσο λιγοτερο νερο ζεσταινει ο λεβητας, τοσο πιο οικονομικα λειτουργει. Κλεινωντας σωματα, ο λεβητας ζεσταινει λιγοτερο νερο Τωρα για κυκλοφορητη, ο inverter προσαρμοζει την παροχη στη ζητηση. Οσο δηλαδη κλεινουν σωματα μειωνει και την παροχη, οποτε το συστημα λειτουργει πιο σωστα. Τι κυκλοφορητη εχεις θα στο πει ο υδραυλικος σου. Οι inverter συνηθως εχουν μια μικρη οθονη που δειχνει καταναλωση ρευματος, και εκτος απο τις συνηθισμενες σκαλες 1-2-3 και μια σκαλα auto Τα παραπανω ισχυουν σε αυτονομη θερμανση. Αν μιλας για κεντρικη θερμανση πολυκατοικιας εχει πολλες εξτρα παραμετρους. πχ εχετε θερμιδομετρηση η ωρομετρηση κλπ και ο κυκλοφορητης εχει μικροτερη σημασια.
Uberalles_gr Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 4 ώρες πριν, fredd0 είπε Δυνητικη οικονομια κανουν αν κλεινουν τα σωματα που δε χρειαζεται να λειτουργησουν. Ειτε γιατι τα δωματια ειναι αδεια, ειτε γιατι θελεις χαμηλοτερες θερμοκρασιες στα συγκεκριμενα δωματια. Οσο λιγοτερο νερο ζεσταινει ο λεβητας, τοσο πιο οικονομικα λειτουργει. Κλεινωντας σωματα, ο λεβητας ζεσταινει λιγοτερο νερο Οκ κατανοητό και λογικό 4 ώρες πριν, fredd0 είπε Τα παραπανω ισχυουν σε αυτονομη θερμανση. Αν μιλας για κεντρικη θερμανση πολυκατοικιας εχει πολλες εξτρα παραμετρους. πχ εχετε θερμιδομετρηση η ωρομετρηση κλπ και ο κυκλοφορητης εχει μικροτερη σημασια. Έχουμε κεντρικό λέβητα όπου τον εγκαταστήσαμε πριν 2 χρόνια με θερμιδομετρητές το κάθε διαμέρισμα αλλά ο κυκλοφορητής (τώρα κατάλαβα για ποιο λες) είναι από την αρχική εγκατάσταση προ 20ετίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα