nova_centurion Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, SilentVoice είπε Δεν κατάλαβες. Δεν επαρκεί το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη. ΘΕΛΟΥΝ να μην κάψουμε ΦΑ ! Δεν επαρκεί ούτε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας! Εχω καταλάβει. Εσύ μάλλον δεν τα έχεις συνδυάσει. Εξηγούμαι: α. Η μη επάρκεια που αναφέρεις επιτρέπει στους επιτήδειους προμηθευτές ΦΑ να ανεβάζουν την τιμή. Ενέργεια δηλ. που την πρωτοβουλία έχουν οι προμηθευτές ΦΑ β. Αυτοί που θέλουν να μην κάψουμε ΦΑ είναι οι αγοραστές (τα κράτη) καθώς βλέπουν τους προμηθευτές να του γδέρνουν. Με λίγα λόγια οι προμηθευτές (οι αντίπαλοι μας) ΘΕΛΟΥΝ να έχουμε ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ άρα και ΕΛΛΕΙΨΗ. Ετσι θα πουλάνε όση ποσότητα θέλουν σε όποια τιμή θέλουν. Το μπουκοταζ αυτούς έχει σαν στόχο. Αν (θεωρητικά) μειωθεί η ψαλίδα προσφοράς-ζητησης οι τιμές θα πέσουν αναγκαστικά καθώς οι προμηθευτές θέλουν να πουλήσουν τις διαθέσιμες ποσότητες. 15 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Νομίζω πως το σκεπτικό σου είναι εντελώς λάθος, όταν λες για 2 άτομα σε ένα λεωφορείο είναι σαν να λες ότι ο κεντρικός καυστήρας μιας πολυκατοικίας ανάβει μόνο για ένα διαμέρισμα... Δεν είναι έτσι όμως, αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε καν θέμα, τα υπόλοιπα διαμερίσματα που είναι η πλειοψηφία απλά θα αποφάσιζαν τέλος η κεντρική θέρμανση. Επειδή είμαι σε πολυκατοικία που είχε κεντρική θέρμανση και πριν 7 χρόνια γυρίσαμε όλοι μετά από μηχανολογική μελέτη σε αυτόνομο ΦΑ αντί να αντικαταστήσουμε τον κεντρικό καυστήρα μόνο, θα αναφέρω τι μας έδειξε η μελέτη. Ο κεντρικός καυστήρας για να φτάσει σε κάθε διαμέρισμα έχει σωληνώσεις που έχουν σημαντικές απώλειες. Επίσης λόγω διαφορών των διαμερισμάτων συνηθίζεται ανάλογα με τον όροφο (αλλά και άλλα στοιχεία) να έχουμε διαφορετική απόδοση ανα διαμέρισμα. Με την αυτονομία τουλάχιστον σ' εμάς ο καυστήρας κάθε διαμερίσματος απέχει από τα collecteur περί τα 5 μέτρα και με μια καλή μόνωση ΔΕΝ έχει παρά ελάχιστες απώλειες. Αντίθετα οι σωληνώσεις από το υπόγειο μέχρι τον 4ο όροφο είναι πολλά μέτρα και μάλιστα σε πολλά σημεία αδύνατον να μονωθούν. Ετσι το αυτόνομο κύκλωμα είναι πολύ πιο καλά μονωμένο και ως εκ τούτου παρουσιάζει καλύτερη απόδοση. Για να μην αναφέρω ότι σταμάτησαν οι διαφωνίες των ιδιοκτητών για το πόσες ώρες, κάθε πότε θα έχει θέρμανση και φυσικά ΔΕΝ υπάρχει πια το ο τάδε δεν πληρώνει. Φυσικά το κόστος σε μια πολυκατοικία για να πάει κάθε διαμέρισμα σε αυτονομία είναι αθροιστικά μεγαλύτερο από ότι αν απλά αλλάξει καυστήρα. Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2022 από nova_centurion
Joshua21 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 11 λεπτά πριν, nova_centurion είπε Επειδή είμαι σε πολυκατοικία που είχε κεντρική θέρμανση και πριν 7 χρόνια γυρίσαμε όλοι μετά από μηχανολογική μελέτη σε αυτόνομο ΦΑ αντί να αντικαταστήσουμε τον κεντρικό καυστήρα μόνο, θα αναφέρω τι μας έδειξε η μελέτη. Ο κεντρικός καυστήρας για να φτάσει σε κάθε διαμέρισμα έχει σωληνώσεις που έχουν σημαντικές απώλειες. Επίσης λόγω διαφορών των διαμερισμάτων συνηθίζεται ανάλογα με τον όροφο (αλλά και άλλα στοιχεία) να έχουμε διαφορετική απόδοση ανα διαμέρισμα. Με την αυτονομία τουλάχιστον σ' εμάς ο καυστήρας κάθε διαμερίσματος απέχει από τα collecter περί τα 5 μέτρα και με μια καλή μόνωση ΔΕΝ έχει παρά ελάχιστες απώλειες. Αντίθετα οι σωληνώσεις από το υπόγειο μέχρι τον 4ο όροφο είναι πολλά μέτρα και μάλιστα σε πολλά σημεία αδύνατον να μονωθούν. Ετσι το αυτόνομο κύκλωμα είναι πολύ πιο καλά μονωμένο και ως εκ τούτου παρουσιάζει καλύτερη απόδοση. Για να μην αναφέρω ότι σταμάτησαν οι διαφωνίες των ιδιοκτητών για το πόσες ώρες, κάθε πότε θα έχει θέρμανση και φυσικά ΔΕΝ υπάρχει πια το ο τάδε δεν πληρώνει. Φυσικά το κόστος σε μια πολυκατοικία για να πάει κάθε διαμέρισμα σε αυτονομία είναι αθροιστικά μεγαλύτερο από ότι αν απλά αλλάξει καυστήρα. Καμία σχέση αυτό που περιγράφεις εσύ δλδ πήγατε ΟΛΟΙ σε ατομικό καυστήρα, με αυτό που λέγαμε παραπάνω δλδ το αν θα βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου αν πάει μόνο ΕΝΑΣ σε ατομικό καυστήρα και οι υπόλοιποι παραμείνουν στον κεντρικό.
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 4/10/2022 στις 8:18 ΠΜ, red66phone είπε Πολυκατοικία (30 διαμερισμάτων) κέντρο Αθήνας με υπάρχουσα κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου (7 - 10 μ.μ). Πρόκειται να γίνει συνέλευση να αποφασιστεί αν θα βάλουμε τελικά για τον χειμώνα Φ.Α, πόσο, κτλ. Από πολύ σύντομες, βιαστικές κουβέντες η διαχειρίστρια είναι της γνώμης: "..Ας βάλουμε ένα-δύο μήνες να δούμε πόσο θα έρθουν τα κοινόχρηστα, και μετά βλέπουμε αν θα βάλουμε κι άλλο ..." Δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε συνέλευση (ενοικιαστής είμαι), και το ερώτημα μου είναι: Πώς μπορώ να πάω καλύτερα προετοιμασμένος για μια τέτοια συζήτηση, με αντικειμενικά στοιχεία ? Ποιες τιμές φ.α / κρατικές επιδοτήσεις πρέπει να παρακολουθούμε ? Εναλλακτικές του Φ.Α για θέρμανση πολυκατοικίας υπάρχουν ? ή απλά δεν βάζουμε κεντρικά και τη βγάζει το κάθε διαμέρισμα με ό,τι νομίζει (π.χ μόνο κλιματισμό για θερμανση) ? Η αρχική μου σκέψη είναι ότι θεωρώ δεδομένο των (τουλάχιστον) 3πλασιασμό των περσυνών τιμών Φ.Α, οπότε λογικά θα δούμε κ μια ανάλογη αύξηση στις τιμές των κοινοχρήστων και δεν έχει νόημα το "βάζουμε ένα μήνα και βλέπουμε πόσα θα έρθουν". Εχεις εξουσιοδοτηση απο τον ιδιοκτητη για να συμμετεχεις στην συνελευση? 2 ώρες πριν, Lousy Offcomer είπε Πολύ καλό θέμα. Είμαι διαχειριστής σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση φ.α, έχω ιδιοκτήτη που ενώ ήταν κλειστός (35% συμμετοχή βάσει κανονισμού) χωρίς καμία ενημέρωση/μελέτη/απόφαση συνέλευσης το γύρισε σε ατομικό φ.α (πλήρης αποδέσμευση) και απαιτεί να μην πληρώνει την συμμετοχή. Δεν έχει ενημερώσει, δεν έχει καταθέσει μελέτη, δεν έχει πάρει απόφαση συνέλευσης, δεν έχει πάει σε ενεργειακώς αναβαθμισμένη/αποδοτικότερη μορφή ενέργειας (φ.α έχουμε στην πολυκατοικία σε φ.α πάει αυτός ανεξάρτητα) Έχω απευθυνθεί σε δικηγόρο, ο οποίος υποστηρίζει νομικά την άποψή μου ότι πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει συμμετοχή. Θα κάνω συνέλευση λίαν συντόμως γιατί κάποιοι ζητάνε να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο... έχει κανείς γνώση περί πετρελαίου έτσι όπως έχει η κατάσταση και εάν όντως συμφέρει? Δεν θέλω με τίποτα να επιστρέψω σε καταστάσεις παραλαβής/μέτρησης πετρελαίου αλλά εάν είναι όντως οικονομικότερο..? Απαλλασεται απο την συμμετοχη που λες εφ'οσον εχει αυτονομηθει.Ειναι λυμενο πλεον αυτο το ζητημα εδω και πολλα χρονια απο τον Αρειο Παγο.Οποτε τζαμπα θα χαλαστεις με δικηγορους κλπ.Ο δικηγορος σου λεει αρλουμπες για να βγαλει μεροκαματο.Αλλαξε τον. Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2022 από gustom2008
AristidisZ Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, Joshua21 είπε Νομίζω πως το σκεπτικό σου είναι εντελώς λάθος, όταν λες για 2 άτομα σε ένα λεωφορείο είναι σαν να λες ότι ο κεντρικός καυστήρας μιας πολυκατοικίας ανάβει μόνο για ένα διαμέρισμα... Δεν είναι έτσι όμως, αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε καν θέμα, τα υπόλοιπα διαμερίσματα που είναι η πλειοψηφία απλά θα αποφάσιζαν τέλος η κεντρική θέρμανση. Το σκεπτικό μου το ανέλυσα με βάση νούμερα που είναι προσβάσιμα στις τεχνικές οδηγίες του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος και συνοδεύουν τη νομοθεσία (ΚΕΝΑΚ) Εάν έχεις να απαντήσεις κάτι σε αυτό μπορείς να το κάνεις
Lousy Offcomer Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, gustom2008 είπε Εχεις εξουσιοδοτηση απο τον ιδιοκτητη για να συμμετεχεις στην συνελευση? Απαλλασεται απο την συμμετοχη που λες εφ'οσον εχει αυτονομηθει.Ειναι λυμενο πλεον αυτο το ζητημα εδω και πολλα χρονια απο τον Αρειο Παγο.Οποτε τζαμπα θα χαλαστεις με δικηγορους κλπ.Ο δικηγορος σου λεει αρλουμπες για να βγαλει μεροκαματο.Αλλαξε τον. Εάν έχεις παραπομπή σε κάποια απόφαση ή οτιδήποτε άλλο, θα με βοηθούσε πολύ.
Joshua21 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, AristidisZ είπε Το σκεπτικό μου το ανέλυσα με βάση νούμερα που είναι προσβάσιμα στις τεχνικές οδηγίες του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος και συνοδεύουν τη νομοθεσία (ΚΕΝΑΚ) Εάν έχεις να απαντήσεις κάτι σε αυτό μπορείς να το κάνεις Εγώ δε σχολίασα το κομμάτι που είχες γράψει για ΚΕΝΑΚ, σχολίασα την πρώτη παράγραφο από αυτά που έγραψες η οποία περιείχε - κατά τη γνώμη μου πάντα - μια εντελώς άκυρη παρομοίωση, εξηγώντας παράλληλα γιατί ήταν άκυρη. Εάν έχεις να απαντήσεις κάτι σε αυτό μπορείς να το κάνεις
AristidisZ Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 39 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Εγώ δε σχολίασα το κομμάτι που είχες γράψει για ΚΕΝΑΚ, σχολίασα την πρώτη παράγραφο από αυτά που έγραψες η οποία περιείχε - κατά τη γνώμη μου πάντα - μια εντελώς άκυρη παρομοίωση, εξηγώντας παράλληλα γιατί ήταν άκυρη. Εάν έχεις να απαντήσεις κάτι σε αυτό μπορείς να το κάνεις Σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, που οι μισοί δεν ανάβουν ούτως ή άλλως και αν βάλεις και στην εξίσωση τον ετεροχρονισμό που στην πράξη είναι αδύνατο να αποφύγεις, μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν είναι να ανάβει ο λέβητας για ενα ή δυο διαμερίσματα
korakios Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι είτε οι διαχειριστές δεν έχουν ιδέα απο εμπορικά προγράμματα , είτε τα γραφεία που αναλαμβάνουν τα κοινόχρηστα συνεργάζονται με εταιρίες , δλδ αντί να πληρώσουν μηδέν ή έστω 100€ πέρυσι για κοινόχρηστη θέρμανση , πλήρωσαν 500-1000-2000€ (ανάλογα το πρόγραμμα και την κατανάλωση) Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2022 από korakios λάθος παράθεση
Joshua21 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 9 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, που οι μισοί δεν ανάβουν ούτως ή άλλως και αν βάλεις και στην εξίσωση τον ετεροχρονισμό που στην πράξη είναι αδύνατο να αποφύγεις, μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν είναι να ανάβει ο λέβητας για ενα ή δυο διαμερίσματα Δεν είναι ακριβώς έτσι, αν οι μισοί ούτως ή άλλως δεν το ανάβουν όπως λες τότε η κεντρική θέρμανση τέλος, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σε αυτό. Η ουσία είναι ότι η νομοθεσία (αυτό είναι το θέμα μας εδώ) ούτε μπορεί να γνωρίζει αν ισχύει αυτό που περιγράφεις, ούτε το λαμβάνει υπόψιν. Επίσης αν αποδεσμευτεί ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση χωρίς να αλλάξει καύσιμο ίσως και να βελτιώσει την δική του ενεργειακή αποδοτικότητα, για όλο το υπόλοιπο κτήριο όμως μάλλον επιδείνωση θα είναι.
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 5 ώρες πριν, Lousy Offcomer είπε Εάν έχεις παραπομπή σε κάποια απόφαση ή οτιδήποτε άλλο, θα με βοηθούσε πολύ. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/oles-allages-gia-ten-autonome-thermanse.html
AristidisZ Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 9 ώρες πριν, Joshua21 είπε Επίσης αν αποδεσμευτεί ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση χωρίς να αλλάξει καύσιμο ίσως και να βελτιώσει την δική του ενεργειακή αποδοτικότητα, για όλο το υπόλοιπο κτήριο όμως μάλλον επιδείνωση θα είναι. Γιατί, αν δηλαδή η πολυκατοικία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα αποκοπεί και το γυρίσει σε αντλία ή ΦΑ η ενεργειακή απόδοση του υπόλοιπου αυξάνεται ;
Joshua21 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 23 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Γιατί, αν δηλαδή η πολυκατοικία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα αποκοπεί και το γυρίσει σε αντλία ή ΦΑ η ενεργειακή απόδοση του υπόλοιπου αυξάνεται ; Του υπόλοιπου όχι, συνολικά του κτιρίου (σε αυτό αναφέρεται η επίμαχη νομοθεσία, στο κτίριο) ναι.
agnostos13 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ερώτημα σχετικό και άσχετο με το θέμα: Έστω σε μια πολυκατοικία η πλειοψηφία έχει αυτονομηθεί με Φ.Α. και παραμένει μια μειοψηφία στη κεντρική θέρμανση (ας πούμε πετρελαίου). Έχει τη δυνατότητα η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ του κλεισίματος της κεντρικής θέρμανσης (μιας και αυτοί έχουν ατομική, και ενδεχομένως δεν θέλουν να πληρώνουν την όποια συμμετοχή) και οι άλλοι να μείνουν χωρίς θέρμανση ή εξαιρούνται οι αυτόνομοι της διαδικασίας της ψηφοφορίας λόγω του οτι έχουν εξαιρεθεί από το σύστημα; 15 ώρες πριν, gustom2008 είπε Εχεις εξουσιοδοτηση απο τον ιδιοκτητη για να συμμετεχεις στην συνελευση? Είπαμε να συμμετέχει μπορεί, να ψηφίσει δεν μπορεί χωρίς εξουσιοδότηση. Επεξ/σία 8 Οκτωβρίου 2022 από agnostos13
AristidisZ Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Joshua21 είπε Του υπόλοιπου όχι, συνολικά του κτιρίου (σε αυτό αναφέρεται η επίμαχη νομοθεσία, στο κτίριο) ναι. εσύ πως το ξέρεις ότι αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση του κτηρίου όταν ένα διαμέρισμα φεύγει από την αυτόνομη κεντρική θέρμανση πετρελαίου και πάει σε ατομική με ΦΑ ; Επεξ/σία 8 Οκτωβρίου 2022 από AristidisZ
Joshua21 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 8 λεπτά πριν, AristidisZ είπε εσύ πως το ξέρεις ότι αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση του κτηρίου όταν ένα διαμέρισμα φεύγει από την αυτόνομη κεντρική θέρμανση πετρελαίου και πάει σε ατομική με ΦΑ ; Sorry, δεν έχω διάθεση για το παιχνίδι των 100 ερωτήσεων.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα