Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αρχικά είμαι ενοικιαστής, όπως ανέφερα και στο αρχικό post.

Δεν διαφωνώ για την προκαταβολή, αλλά το να προκαταβάλουν ένα μεγάλο ποσό για θέρμανση δεν συνεπάγεται ότι θα πληρώνουν κ μετά. Ειδικά, όταν καταλάβουν με τι χρεώσεις θα έρθουμε αντιμέτωποι.

Όχι δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση. Θα το αναφέρω όταν γίνει η συνέλευση.

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
16 ώρες πριν, korakios είπε

εχμμμ , οκ να μονώσεις τους κεντρικούς σωλήνες , το καταλαβαίνω , αλλά

πως γίνεται να βγάλεις τα σώματα και να έχεις ατομικό λέβητα αερίου/υγραερίου ή αντλία θέρμανσης χωρίς σώματα ?

Χεχε. Αυτο που εγραψε ο Agnostos παρακάτω εννοουσα.

Τα ξεσυνδέεις απ το κεντρικό συστημα. Εφόσον ομως βάλεις δικό σου, τα τοποθετεις οπου σε βολεύει εσένα μετά!

16 ώρες πριν, agnostos13 είπε

Εντομεταξύ τα νέα κλιματιστικά δεν απέχουν πολύ σε απόδοση από τις αντλίες θερμότητας (όχι τις γεωθερμικές), αλλά τρέχα γύρευε..

Εννοείται. Ειναι άδικο, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να προστατεύουν και τους υπολοιπους στη πολυκατοικία.

11 λεπτά πριν, red66phone είπε

Δεν διαφωνώ για την προκαταβολή, αλλά το να προκαταβάλουν ένα μεγάλο ποσό για θέρμανση δεν συνεπάγεται ότι θα πληρώνουν κ μετά. Ειδικά, όταν καταλάβουν με τι χρεώσεις θα έρθουμε αντιμέτωποι.

Σωστά. Ομως με κάποιο τροπο πρέπει να εξασφαλιστείς,

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Τα ξεσυνδέεις απ το κεντρικό συστημα.

Επ αυτου και επειδη επικειται ΓΣ σε πολυκατοικια με αυτονομια ΦΑ (κεντρικος λεβητας με ωρομετρηση) σε πολυκατοικια οπου ειμαι ιδιοκτητης και ο ενοικιαστης ΔΕ θελει να χρησιμοποιησει φετος καλοριφερ, θα ηθελα να ρωτησω, εαν ταπωσουμε τις οριζόντιες που έρχονται μεσα στο διαμερισμα (οι καθετες ειναι στο κλιμακοστασιο και σπανε ανα διαμερισμα σε οριζόντιες με ηλεκτροβανες), ειμαστε καλυμμένοι;

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, paylidis είπε

Επ αυτου και επειδη επικειται ΓΣ σε πολυκατοικια με αυτονομια ΦΑ (κεντρικος λεβητας με ωρομετρηση) σε πολυκατοικια οπου ειμαι ιδιοκτητης και ο ενοικιαστης ΔΕ θελει να χρησιμοποιησει φετος καλοριφερ, θα ηθελα να ρωτησω, εαν ταπωσουμε τις οριζόντιες που έρχονται μεσα στο διαμερισμα (οι καθετες ειναι στο κλιμακοστασιο και σπανε ανα διαμερισμα σε οριζόντιες με ηλεκτροβανες), ειμαστε καλυμμένοι;

Χμ....δε το ξέρω αυτο το τεχνικο κομμάτι.

Στη δική μου πολυκατοικία ας πουμε, ολες οι σωληνωσεις ειναι οριζόντιες (ξεκινάνε απο καυστηρα και διερχονται απ ολα τα διαμερισματα), οποτε δε μπορεις να ταπωσεις, διοτι ο απο πάνω δε θα έχει θέρμανση.

Εγω απλά αποσυνδέθηκα και μονωσα τους κεντρικούς σωλήνες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Χμ....δε το ξέρω αυτο το τεχνικο κομμάτι.

Στη δική μου πολυκατοικία ας πουμε, ολες οι σωληνωσεις ειναι οριζόντιες (ξεκινάνε απο καυστηρα και διερχονται απ ολα τα διαμερισματα), οποτε δε μπορεις να ταπωσεις, διοτι ο απο πάνω δε θα έχει θέρμανση.

Εγω απλά αποσυνδέθηκα και μονωσα τους κεντρικούς σωλήνες.

Λογικα εννοεις οτι ειναι ολες καθετες κ περνανε μεσα απο τα διαμερισματα.

Σε εμας περνανε οι καθετες (απο το λεβητα εως το 6ο δλδ) απο το κλιμακοστασιο και μεσα σε ντουλαπακια σπαει σε οριζοντιες στον κάθε όροφο (κ εκει ειναι κ η ηλεκτροβανα αυτονομιας του καθε διαμερισματος). Η λογικη λεει οτι μπορώ να παω με τον υδραυλικο μου και να ταπωσουμε στο σημειο αυτο καθως εκ των πραγματων μεσα στο διαμερισμα δεν υπαρχει σωληνα - το θεμα ειναι με το 30% τι θα γινει, θα συνεχισει να ισχυει;

Ειδικα σε μια πολυκατοικια που οι μισοι κ παραπανω δεν αναβουν χρονια θερμανση (με βαση τα λεγομενα του νοικαρη μου-οτι αναβει ο λεβητας το πολυ για 5 απο τα 24 διαμερισματα οποτε του βγαινει πανακριβο και θα τη περασει με τα κλιματιστικα)

Επεξ/σία από paylidis
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, paylidis είπε

Λογικα εννοεις οτι ειναι ολες καθετες κ περνανε μεσα απο τα διαμερισματα.

Σε εμας περνανε οι καθετες (απο το λεβητα εως το 6ο δλδ) απο το κλιμακοστασιο και μεσα σε ντουλαπακια σπαει σε οριζοντιες στον κάθε όροφο (κ εκει ειναι κ η ηλεκτροβανα αυτονομιας του καθε διαμερισματος). Η λογικη λεει οτι μπορώ να παω με τον υδραυλικο μου και να ταπωσουμε στο σημειο αυτο καθως εκ των πραγματων μεσα στο διαμερισμα δεν υπαρχει σωληνα - το θεμα ειναι με το 30% τι θα γινει, θα συνεχισει να ισχυει;

Ειδικα σε μια πολυκατοικια που οι μισοι κ παραπανω δεν αναβουν χρονια θερμανση (με βαση τα λεγομενα του νοικαρη μου-οτι αναβει ο λεβητας το πολυ για 5 απο τα 24 διαμερισματα οποτε του βγαινει πανακριβο και θα τη περασει με τα κλιματιστικα)

Έχει γραφτεί παραπάνω ότι για να αποκοπείς από την κεντρική θέρμανση χωρίς την άδεια των υπολοίπων η πρώτη προϋπόθεση είναι να βάλεις κάποιο ατομικό σύστημα θέρμανσης που θα είναι αποδοτικότερο από το υπάρχον. Και τα κλιματιστικά σίγουρα ΔΕΝ είναι πιο αποδοτικά από το σύστημα αερίου που ήδη υπάρχει, οπότε δεν γλιτώνει το πάγιο θέρμανσης (το 30% που ανέφερες).

Ίσως όμως να μπορεί να γίνει το άλλο, οι "μισοι κ παραπανω" που όπως λες δεν ανάβουν χρόνια θέρμανση είναι πλειοψηφία, και σαν πλειοψηφία μάλλον μπορούν να αποφασίσουν την προσωρινή κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, red66phone είπε

Καπως ετσι ξεκινανε ολα τα προβληματα, πρεπει να ξεκαθαριστει, μια προκαταβολη τον Νοεμβριο και αλλη μια τον Ιανουαριο. Δηλαδη εαν ειχες πετρελαιο το οποιο πληρωνεις με την παραδοση τον Οκτωβριο-Νοεμβριο, πως θα το πληρωνατε χωρις να προεισπραξετε πρωτα???

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Καπως ετσι ξεκινανε ολα τα προβληματα, πρεπει να ξεκαθαριστει, μια προκαταβολη τον Νοεμβριο και αλλη μια τον Ιανουαριο. Δηλαδη εαν ειχες πετρελαιο το οποιο πληρωνεις με την παραδοση τον Οκτωβριο-Νοεμβριο, πως θα το πληρωνατε χωρις να προεισπραξετε πρωτα???

Λογικά θα είχαν κάποιο αποθεματικό.

Αν δεν είχαν θα το χρειαστούν τώρα.

Δημοσ.

Το μεγαλυτερο ερωτημα ειναι αν η εγκατασταση ατομικου συστηματος φυσικου αεριου θεωρειται ενεργειακη αναβαθμιση σε σχεση με την κεντρικη θερμανση φυσικου αεριου.

Αν ισχυει,  θα ηταν προτιμοτερο να την κανεις με ελαφρα πηδηματακια, αν βεβαιως συμφωνει και ο ιδιοκτητης.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, tsaltinho είπε

Το μεγαλυτερο ερωτημα ειναι αν η εγκατασταση ατομικου συστηματος φυσικου αεριου θεωρειται ενεργειακη αναβαθμιση σε σχεση με την κεντρικη θερμανση φυσικου αεριου.

Οχι ειναι ισοτιμο οποτε δε μπορεις να αποδεσμευτεις πληρως

Δημοσ.

Ενδιαφέρον το θέμα και πολύ σοβαρό πρόβλημα για πολλές πολυκατοικίες. Πολλά από όσα ήθελα να πω τα έχουν προλάβει άλλοι γι' αυτό επιτρέψτε μου να πω επι του θέματος κάτι διαφορετικό:

Επειδή οι τιμές του ΦΑ είναι τρελές και προβλέπεται να γίνουν απότρελες κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας σοβαρά το μπουκοτάζ στο ΦΑ.

Ο λόγος δεν σχετίζεται με την οικονομική μας δυνατότητα αλλά με το ότι στον καπιταλισμό η μόνη ισχύς του καταναλωτή είναι η αγοραστική του δύναμη.

Ετσι όσοι ΔΕΝ έχουν ιδιαίτερους λόγους να ενεργοποιήσουν την θέρμανση σε ΦΑ προτείνω να μην το κάνουν.

Προσωπικά επειδή ζώ Αθήνα (χωρίς πολλά κρύα), δεν έχω μικρά παιδιά, ούτε κάποιον ευπαθή ηλικιωμένο έχω αποφασίσει ότι φέτος θα μηδενίσω το ΦΑ (έχω αυτόνομο λέβητα). Το θέμα της θέρμανσης θα το αντιμετωπίσω με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από ΦΑ.

Δεν δέχομαι ως άνθρωπος (που έχω επιλογή) να με "βιάζουν" οικονομικά επειδή παίζουν παιγνίδια οι επιτήδειοι. Αν αυτό το κάνουν πολλοί τουλάχιστον θα ξέρουν ότι δεν κάτσαμε παθητικοί να ασελγούν επάνω μας.

Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα λειτουργήσουν οι περισσότεροι έτσι καθώς η εμπειρία μου έχει δείξει ότι συνήθως οι πολλοί παραμένουν στην λεκτική διαμαρτυρία και μετά δέχονται στην πράξη το οτιδήποτε. Ανεξάρτητα από το πόσοι θα το κάνουν, το έχω αποφασίσει.

Πείτε το και "εγωισμό". Illegitimi non carborundum.

• Like 4
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, nova_centurion είπε

Ενδιαφέρον το θέμα και πολύ σοβαρό πρόβλημα για πολλές πολυκατοικίες. Πολλά από όσα ήθελα να πω τα έχουν προλάβει άλλοι γι' αυτό επιτρέψτε μου να πω επι του θέματος κάτι διαφορετικό:

Επειδή οι τιμές του ΦΑ είναι τρελές και προβλέπεται να γίνουν απότρελες κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας σοβαρά το μπουκοτάζ στο ΦΑ.

Ο λόγος δεν σχετίζεται με την οικονομική μας δυνατότητα αλλά με το ότι στον καπιταλισμό η μόνη ισχύς του καταναλωτή είναι η αγοραστική του δύναμη.

Ετσι όσοι ΔΕΝ έχουν ιδιαίτερους λόγους να ενεργοποιήσουν την θέρμανση σε ΦΑ προτείνω να μην το κάνουν.

Προσωπικά επειδή ζώ Αθήνα (χωρίς πολλά κρύα), δεν έχω μικρά παιδιά, ούτε κάποιον ευπαθή ηλικιωμένο έχω αποφασίσει ότι φέτος θα μηδενίσω το ΦΑ (έχω αυτόνομο λέβητα). Το θέμα της θέρμανσης θα το αντιμετωπίσω με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από ΦΑ.

Δεν δέχομαι ως άνθρωπος (που έχω επιλογή) να με "βιάζουν" οικονομικά επειδή παίζουν παιγνίδια οι επιτήδειοι. Αν αυτό το κάνουν πολλοί τουλάχιστον θα ξέρουν ότι δεν κάτσαμε παθητικοί να ασελγούν επάνω μας.

Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα λειτουργήσουν οι περισσότεροι έτσι καθώς η εμπειρία μου έχει δείξει ότι συνήθως οι πολλοί παραμένουν στην λεκτική διαμαρτυρία και μετά δέχονται στην πράξη το οτιδήποτε. Ανεξάρτητα από το πόσοι θα το κάνουν, το έχω αποφασίσει.

Πείτε το και "εγωισμό". Illegitimi non carborundum.

Πολυ ωραιο στη θεωρια, εντελως αδυνατο στην πραξη. Δηλαδη θα πω οχι στις αυξησεις του φυσικου αεριου, αλλα θα δεχτω να πληρωσω 30% πανω το ρευμα ή το πετρελαιο ή 40 % πανω τα ξυλα.

Αρα να την βγαλω με κουβερτες και ρουχα  και τα λεφτα μου θα τα πληρωσω στα ψυχοφαρμακα απο αυτα που θα εχω περασει τα τελευταια 2 χρονια.

Ωραια αποψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, tsaltinho είπε

Πολυ ωραιο στη θεωρια, εντελως αδυνατο στην πραξη. Δηλαδη θα πω οχι στις αυξησεις του φυσικου αεριου, αλλα θα δεχτω να πληρωσω 30% πανω το ρευμα ή το πετρελαιο ή 40 % πανω τα ξυλα.

Αρα να την βγαλω με κουβερτες και ρουχα  και τα λεφτα μου θα τα πληρωσω στα ψυχοφαρμακα απο αυτα που θα εχω περασει τα τελευταια 2 χρονια.

Εχεις δίκιο στην δυσκολία που αναφέρεις. Γι' αυτό έγραψα :

"Ετσι όσοι ΔΕΝ έχουν ιδιαίτερους λόγους να ενεργοποιήσουν την θέρμανση σε ΦΑ προτείνω να μην το κάνουν."

Με απλά λόγια ΔΕΝ προτείνω να κάνει κάποιος αυτό που λες. Προτείνω να πεις στην πολυκατοικία να αποφασίσετε όλοι μαζί να μην λειτουργήσετε το ΦΑ.

Σ' ότι αφορά την ζέστη προφανώς το 30% αύξηση είναι υποδεεστερο του 10 φορές επάνω του ΦΑ. 

Μάλιστα το καλύτερο είναι αν είναι ρεαλιστικό για το ποιοι μένουν στο σπίτι σου να μειώσεις την θέρμανση γενικά πχ. αντί για 22-23 βαθμούς που είχαν πολλοί μπορείς να έχεις 17 βαθμούς και να είσαι ντυμένος καλά χωρίς πρόβλημα.

Αν φυσικά είσαι τόσο πιεσμένος όσο γράφεις (με τα 2 προηγούμενα χρόνια) τότε δεν είσαι αυτός που θα μπορούσε να κάνει κάτι και εξαιρείσαι.

Επεξ/σία από nova_centurion
Δημοσ.
2 ώρες πριν, agnostos13 είπε

Λογικά θα είχαν κάποιο αποθεματικό.

Αν δεν είχαν θα το χρειαστούν τώρα.

Μα αυτο ειναι το προβλημα. Το αποθεματικό το βαλανε οι ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές μεσα (εκτος εαν ολοι που μενουν ειναι οι ιδιοκτήτες) δεν μπορουν να κανουν χρηση αυτου. Ασε που θα χρειαστεί το αποθεματικό να κλεισει τρύπες απο απλήρωτα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Μα αυτο ειναι το προβλημα. Το αποθεματικό το βαλανε οι ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές μεσα (εκτος εαν ολοι που μενουν ειναι οι ιδιοκτήτες) δεν μπορουν να κανουν χρηση αυτου. Ασε που θα χρειαστεί το αποθεματικό να κλεισει τρύπες απο απλήρωτα 

Μα σκοπός του τακτικού αποθεματικού είναι να καλύπτονται οι πληρωμές των λογαριασμών-εξόδων (ωστέ να μην χρειάζεται να τα βάζει από την τσέπη του ο διαχειριστής) μέχρι να εισπραχθούν τα αντίστοιχα ποσά (και να επιστραφούν στο αποθεματικό) και όχι να συμψηφίζεται το αποθεματικό με τα έξοδα αυτά.

Στη πράξη βέβαια δεν είναι σπάνιο να γίνονται συμψηφισμοί όταν υπάρχει δυνατότητα και σχετική απόφαση της ΓΣ αν και καλό θα ήταν γι αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει έκτακτο αποθεματικό (το οποίο θα αυξάνεται σε μόνιμη βάση) παράλληλα με το τακτικό.

Στο θέμα μας τώρα εφόσον υπάρχει τακτικό αποθεματικό ο διαχειριστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει το λογαριασμό του Φ.Α. μέχρι να λάβει την πληρωμή από το διαμέρισμα (ασχέτως αν στο διαμέρισμα κατοικεί ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής).

Για ποιό λόγο να πληρωθεί και προκαταβολή αν υπάρχει αποθεματικό;

Αν δεν υπάρχει αποθεματικό είναι άλλο θέμα...

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...